czy wy też wstydzicie się niedoskonałej cery? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-18, 14:13   #1
sylwia18
Zakorzenienie

czy wy też wstydzicie się niedoskonałej cery?

no właśnie...jak tylko pojawi mi się na twarzy jakieś "ufo" to najchętniej zamknęłabym się w domu i nie pokazywała nikomu na oczy (o chłopaku nie wspominając ) w takim przypadku od razu odechciewa mi się jakichkolwiek spotkań z nim, jak pomyslę że ma mie zobaczyć w takim stanie. nie chodzi o niego bo nigdy nie skomentował źle mojego wygladu, słyszę jedynie pochlebstwa ale po prostu się wstydzę...wiem ze to pewnie przejdzie bom jeszcze młoda ale tak jakoś nie potrafię się z tym pogodzić, czuję się niepewnie, nawet czasami nie patrzę mu w oczy żeby tylko nie patrzyl na moją twarz a jak to jest z wami?(tych z idealną cerą proszę o opuszczenie wątku)
Stary 2005-09-18, 14:19   #2
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: czy wy też wstydzicie się niedoskonałej cery?

No może czaaasem tak jest...
Ale nie zawsze - głównie kiedy mnie jakoś wyjątkowo wysypie. A tak - makijaż, korektory, pudry i jest ok Umiem trzeźwo spojrzec na to czy coś mi na twarzy widać, czy raczej nie...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 14:23   #3
laylaaa
Zakorzenienie

troche zle sie czuje z tym, ze nie moge wyjsc z domu bez podkladu. "bez" nie moge patrzec na swoja cere - zaskorniki, od czasu do czasu pryszcze, cienie pod oczami, poza tym jestem bardzo blada. zazdroszcze wszystkim, ktorzy maja piekna cere - ja nie mam

'we're all mad here. I'm mad. you're mad.' said the Cat
'how do you know I'm mad?' said Alice
'you must be' said the Cat
'or you wouldn't have come here'
laylaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 14:30   #4
sitc
Rozeznanie

Hmmm czy się wstydze? Kiedyś napewno się wstydziłam, ale ostatnio doszłam do naprawdę zadowalającego poziomu samooakceptacji i nie mam nic przeciwko wyjściu do sklepu, gdy mam na twarzy jedynie krem koloryzujący i wszytskie niedoskonałości widać jak na dłoni.
Nie zmienia to faktu, że idealnie gladka cera to moja idea fixe, marzy mi się taka jak po obrobieniu photoshopem taaak, wiem jak to możliwe
sitc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 14:36   #5
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

Teraz już mnie ten problem nie dotyczy, ale we wczesnej młodości także czasami się krępowałam, że coś mi akurat wyskoczyło na środku czoła czy brodzie.
Maskowałam to korektorami, pudrami itd. ale niestety często wyglądało to jeszcze gorzej. Szybko przywykłam bo większość znajomych miała podobnie .
Stary 2005-09-18, 14:39   #6
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Kiedyś nie wyszłam z domu nie malując się. Teraz w zasadzie też nie. Maluję się do pracy i kiedy gdzieś wychodzę. Ale jeśli wiem, że mam wyjść do sklepu osiedlowego, nie maluję się. Teraz mniej przeszkadzają mi niedoskonałości mojej cery. Mając naście lat smarowałam się wszystkim co popadnie i wyglądałam nieciekawie. Teraz tylko w zimie używam podkładu i mniej przeszkadza mi pryszcz, który czasem wyskoczy.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 14:48   #7
witch_18
Zakorzenienie

Bez fluidu ani rusz z domu .Choc przyznam się,że kilka razy mój dobry kolega odwiedził mnie wcześnie rano,gdy miałam zero makijażu i..jakoś to przeżyłam
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-18, 15:00   #8
bardotka_a
Wtajemniczenie

Ja mam tak samo mimo ze nastolatka już nie jestem nie mam problemów z cerą ale od czasu do czasu coś mi wyskoczy pojedyńczego wtedy też najchętniej nie wychodziłabym z domu wszyscy mi mówią że jestem nienormalna ale tak już ze mną jest. Wtedy co chwila lusterko i korektor
bardotka_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 15:14   #9
witch_18
Zakorzenienie

podobno czesto inni nie zauważają naszych niedoskonałości,to my ciagle myśląc o tym i sadząc,ze ta druga osoba na pewno to coś widzi sami to pokazujemy.
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 15:19   #10
destiny666
Wtajemniczenie

GG do destiny666

Ja nie mam cery idealnej - idąc na spotkanie z moim TŻ zawsze mam na ryjq podkład bo wiadomo, że chce sie wyglądac piknieon uważa, że nie jest mi nic potrzebne bo widział mnie pare razy z rana ( i nie uciekł ) no ale oczywiscie ja dalej swojeidąc na spacer z psem albo do sklepu używam tylko kremu koloryzującego
destiny666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 16:01   #11
Ines1985
Zakorzenienie

To może wypowiem sie ja - osoba o bardzo NIEIDEALNEJ cerze. Uwaga - rozpisze sie i nie bede delikatna .

Gdybym miala sie wstydzic tego, jak wygladam to w ogole nie moglabym wychodzic z domu . Albo nakladalabym centymetrowa warstwe tapety (i tym samym wygladalabym jeszcze gorzej niz z niedoskonalosciami na wierzchu).
Czasami sie zastanawiam jak bym sie czula gdybym na codzien mala ladna cere a tylko czasami wyskoczylaby mi jakas paskudna niespodzianka. Probuje w ten sposob zrozumiec osoby, które doslownie rozpaczaja z powodu jednego pryszcza. I chociaz wyobrazam sobie, ze to tez nie jest przyjemne to mysle ze jednak takie osoby powinny sie opamietac.
Kilka syfków to nie katastrofa!! Jak ich nie rozgrzebiesz to znikna bez sladu i znow z zadowoleniem bedziesz mogla spojrzec w lustro i pogladzic sie po twarzy.
Ja przez wiele lat miałam trądzik z prawdziwego zdarzenia (czyli nie 5 krostek na krzyż przed okresem, lecz cale czolo w tradziku grudkowo-krostkowym + inne defekty na policzkach i brodzie). Teraz jest raz lepiej, raz gorzej a do tego wszystkiego doszly paskudne blizny i przebarwienia.
Smarowałam twarz masa specyfików, łykałam antybiotyki, hormony...
I nic nie pomogło. Dlatego szlag mnie trafia jak slysze, ze ktos sie uzala nad trzema pryszczykami ktore po kilku dniach znikną.
Bo uwierzcie mi - jest masa osob ktora chcialaby miec takie problemy z cerą jak wy .

A teraz kwestia wstydzenia sie... Jezeli wygladam tak jak wygladam to po nocy z ukochanym, albo na wyjezdzie ze znajomymi mam sie pierwsza zrywac z lozka i robic makijaz??
Sylwia, powiedz szczerze, czy twoj TŻ zerwalby z toba z powodu krostki na czole??
Na pewno nie jest taki głupi. A jeśli jest to tym lepiej jesli szybko zostawi Cie w spokoju.
Bo w ciagu calego zycia facet ma nieraz okazje zobaczyc kobiete w duzo gorszej sytuacji niz z pryszczem na nosie. Jezeli jest taki delikatny to co bedzie jak zobaczy Cie np. w szpitalu po porodzie.

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-18, 16:14   #12
destiny666
Wtajemniczenie

GG do destiny666

Ja tez mam na buzi przebarwienia ( po nieprofesjonalenj kosmetyczce ) i tego sie najbardziej wstydzę.Syfki mozna łatwo zamaskować, a rozszerzone pory?... ja się ciesze, ze tradzik sie u mnie skonczyl i teraz jest to pare syfków przed okresem.Jak przeglądałam artykuły Pani Beaty Krajnik o róznych trądzikach i oglądałam zdjęcia to dopiero dostrzegałam swoje szczęście
Kiedyś w klasie miałam kilka panien, które miały tygodniowe nieobecności bo zrobiło sie im coś podskórnego na nosie albo czole...przesada moim zdaniem
destiny666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 16:48   #13
Pomadka
Zakorzenienie

POdzielam zdanie Ines, że 2 pryszcze na nosie to żaden koszmar, da się przeżyć.

Ja jako bardzo młoda osoba nie miałam praktycznie żadnych problemów z cerą. Naprawdę w przedziale wiekowym-szkolnym, kiedy moje koleżanki i koledzy chodzili z wulkanami na twarzy ja miałam twarz jak przysłowiowe niemowle. Ale wszystko co dobre szybko się kończy, zestarzałam się i teraz mam problem w postaci obwalonej twarzy krostami, pryszczami, np. w tym momencie, które często złażą mi przez tydzień albo i dłużej. Są okropne... Fuj.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy aby na pewno moja skóra nie przechodzi spóźnionego dojrzewania? BO momentami moja twarz przypomina twarz nastoletniej dziewczyny, która jest w fazie między, a miedzy...

Porąbała mi się jakaś kwestia w organizmie i mam własnie jakąś postać trądziku. Nie wiem po co mi to, ale mam. Najgorzej jest przed okresem i w sumie wtedy pojawiają się ohydne "stworki". Przed tem tego nie miałam w ogóle.

Tak bardzo nie popadam w depresję z tego powodu, ale trochę mnie to niepokoi, da się to ładnie zamaskować, bez tapety itp. Poza tym "gwiżdż na pryszcz" jak to kiedyś mówiono w reklamie Clerasilu, czy czegoś takiego na trądzik.

Dlatego proponuję niepanikować z powodu kilku krost, bo są naprawdę beznadziejne odmiany róznych przypadłosci i wtedy to się można załamać z nerwów, bezsliności...
Stary 2005-09-18, 16:52   #14
sylwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ines1985
Sylwia, powiedz szczerze, czy twoj TŻ zerwalby z toba z powodu krostki na czole??
Na pewno nie jest taki głupi. A jeśli jest to tym lepiej jesli szybko zostawi Cie w spokoju.
a tylko spróbowałby zerwać wiadomo że ze względu na pryszcza mnie nie zostawi ale chodzi tu raczej o to że chcę być dla niego jak najpiękniejsza, i nie chodzi mi o jednego pryszcza raz na rok ale o rozszerzone pory, przebarwienia i kilka drobnych pryszczy które pojawiają się praktycznie zawsze zmieniajac jedynie miejscówki rozumiem jednak Ines co masz na myśli- są osoby które mają gorzej i nie powinnam sie załamywać i użalać bo nie jest tragicznie buziaki za to co napisałaś
Stary 2005-09-18, 16:59   #15
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwia18
a tylko spróbowałby zerwać wiadomo że ze względu na pryszcza mnie nie zostawi ale chodzi tu raczej o to że chcę być dla niego jak najpiękniejsza, i nie chodzi mi o jednego pryszcza raz na rok ale o rozszerzone pory, przebarwienia i kilka drobnych pryszczy które pojawiają się praktycznie zawsze zmieniajac jedynie miejscówki rozumiem jednak Ines co masz na myśli- są osoby które mają gorzej i nie powinnam sie załamywać i użalać bo nie jest tragicznie buziaki za to co napisałaś
Dla niego i tak jestes najpiekniejsza i tak bedzie zawsze. Nawet z rozszerzonymi porami i podkrązonymi oczetami.
Faceci naprawde nie sa az takimi wzrokowcami, ze krzywo patrza na nasze niedoskonalosci .
Naprawde nie przejmuj sie tymi "ufami" ktore czasami wyskoczą .

Ja ostatnio pokazalam sie bez makijazu nawet bylemu chlopakowi ktory nigdy mnie wczesniej w takim stanie nie widzial

To dopiero bylo z mojej strony poswiecenie // swoja droga to bylo nieplanowane, tak mnie zaskoczyl ze nie mialam wyjscia

Mój TŻ wie ze nie da sie byc piekna 24h na dobe. To znaczy dla niego moze i jestem zawsze piekna, ale dla siebie nie. I nie przejmuje sie tym. Kocha to akceptuje.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-18, 17:02   #16
mamba
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwia18
skoro jest z Tobą to znaczy że Cię kocha, bez względu na "rozszerzone pory, przebarwienia i kilka drobnych pryszczy"
ja jestem bardzo zadowolona z mojej cery, ale jak mi czasem wyskoczy jakiś pryszcz przed okresem to nie robię z tego wielkiem tragedii tylko nawet się z tego z moim TŻ śmiejemy..
dziewczyny głowa do góry!!
mamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 17:05   #17
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Jestem tego samego zdania co Ines i Pomadka
Przestałam się przejmować i paraduję w męskim towarzystwie bez makijażu Nie będę się stresować z powodu 1 przyszcza czy 2óch bo ze stresu tylko zrobi się ich więcej

PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 17:08   #18
soulsweeper
Zadomowienie

Ines, Ty masz takie problemy?? :eek!: Nie podejrzewałam, na zdjęciach kompletnie nie widać.
Ja teraz mam nienajgorzej w porównaniu z tym jak kiedyś bywało, więc doceniam to i nie robię tragedii.
soulsweeper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 17:13   #19
froggie
Zakorzenienie

Majko ja chyba mam tak samo jak ty
Moje czółko jest w grudkach i innych ozdobach robią mi się jakieś paskudztwa na policzkach i na szyi (najgorsze bo bolą)

Ale co tam pomaluję się albo i nie w zależności od nastroju i pogody (w upał nigdy żadnego pudru itp nie miałam) a jak mi jakieś syfy wyskoczą to sobie z nich żartuję że jakieś ufo mnie obsiadło i takie tam
Moj TŻ już zdążył się do mnie przyzwyczaić i też nie ucieka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-18, 17:15   #20
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soulsweeper
Ines, Ty masz takie problemy?? :eek!: Nie podejrzewałam, na zdjęciach kompletnie nie widać.
Ja teraz mam nienajgorzej w porównaniu z tym jak kiedyś bywało, więc doceniam to i nie robię tragedii.
No na zdjeciach nie widac bo po pierwsze zawsze jestem na nich umalowana a po drugie aparat troche pożera to co w rzeczywistosci widac calkiem niezle

Stary 2005-09-18, 17:18   #21
soulsweeper
Zadomowienie

Mój aparat cyfrowy wprost przeciwnie, zawsze uwidacznia wszystkie niedoskonałości, których wcześniej nawet nie widziałam. Pewnie nie umiem go odpowiednio ustawić...
Stary 2005-09-18, 17:24   #22
Pomadka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez froggie
Majko ja chyba mam tak samo jak ty
Moje czółko jest w grudkach i innych ozdobach robią mi się jakieś paskudztwa na policzkach i na szyi (najgorsze bo bolą)
U mnie czoło jest wolne od tego i najbardziej znośne. Jednak linia żuchwy, okolice brody, jakby boki policzków-coś okropnego!
Nie wiem jak to usunąć...? Pewnie trzebaby zeżreć wiadro hormonów, antybiotyków, wysmarować garnek maści wszelakich i możeby przeszło?

Marzy mi się taka maseczka cud- nałożyć ją i po 10 min. cyk-pyk ani śladu po róznych krostach, grudach itp.
Stary 2005-09-18, 17:26   #23
froggie
Zakorzenienie

O tak tak, też chcem taką maseczkę!!
Jak wynajdziesz takową to się podziel

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-18, 17:26   #24
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soulsweeper
Mój aparat cyfrowy wprost przeciwnie, zawsze uwidacznia wszystkie niedoskonałości, których wcześniej nawet nie widziałam. Pewnie nie umiem go odpowiednio ustawić...
U mnie dzieje sie tak tylko wtedy kiedy wlaczam funkcje makro i robie fotke z bliska.
Ale i tak najwazniejszy jest makijaz . To dzieki niemu na zdjeciach wygladam znośnie . I bez make upu uciekam od aparatu . Zgadzam sie wtedy tylko na fotki z daleka

Tak wiec (moze odpowiem na pytanie zawarte w temacie) ja sie wstydze mojej cery ale nie przed bliskimi mi ludzmi (przyjaciolmi, rodziną).
Z tym ze wydaje mi sie ze ja naprawde mam czego sie wstydzic...

Stary 2005-09-18, 17:29   #25
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomadka
Pewnie trzebaby zeżreć wiadro hormonów, antybiotyków, wysmarować garnek maści wszelakich i możeby przeszło?
Probowałam, nie pomaga . Przynajmniej na moje dolegliwosci...
Może aż wiadra hormonów i antybiotyków nie połknełam, ale moja wątroba i tak sie zbuntowała i teraz nie prędko znów się zdecyduje na taki hard core.

Cytat:
Marzy mi się taka maseczka cud- nałożyć ją i po 10 min. cyk-pyk ani śladu po róznych krostach, grudach itp.
tak, to by było piekne...
Albo fluid ktory daje efekt photoshopa na twarzy...
Ach, rozmarzyłam się

Stary 2005-09-18, 17:36   #26
Pomadka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez froggie
O tak tak, też chcem taką maseczkę!!
Jak wynajdziesz takową to się podziel
Żabko, INes... Jak wynajdę, znajdę cokolwiek to zaraz wam podeslę specyfik-cud na trądzik. A co mi tam...

Ja myslę, że mnie przydałoby się porządne-profesjonalne oczyszczenie cery+wizyta w dobrym gabinecie lekarskim. Tak mi się wydaję, ze mogłoby to odnieść skutek.

Ines, aż się boję tych tabletek, skoro mpiszesz, że watroba CI się zdenerwowała na to całe leczenie...
Stary 2005-09-18, 17:36   #27
evee
Wtajemniczenie

GG do evee

Nie mam paniki w oczach gdy widze nawet na czubku nosa pieknego czerwonego pryszcza- szczegolnie jak jest to weekend( wtedy chodze ma gruba warstwa masci na syfku przy moim TZ- a on sprawdza co pare godzin- czy juz umarl syfek czy jeszcze zyje ) Mamy z tym czasami smiechu co niemiara..
Kiedys przejmoalam sie bardziej stanem mojej skory- kladlam na nia 3 rozne kremy, puder fluid korektor i inne wynalazki - ale i cere mialam w gorszym stanie (bylo to w okresie dojrzewania).Teraz moim problemem sa rozszerzone pory- ale nie robie z tego tragedii, nawet zdarza mi sie uzywac roznego rodzaju rozwietlajacych specyfikow, ktore przeciez jak wiadomo wymagaja doskonalej skory.W weekendy staram sie robic raczej nawilzajace kuracje- dlatego nie maluje sie tylko smaruje roznymi cudami ale od poniedzialku do piatku- nie czuje sie ubrana- bez makijazu( jak i bez perfum)
evee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 17:37   #28
TeresaZ
Raczkowanie

Wiecie co jest dla mnie najgorsze? Koleżanki, które pytają się - "a co ci się zrobiło?" Wrryyyy udusić taką można. Zatem apel do tych, które nie wiedzą co to pryszcz, nie zadawajcie głupich pytań. Usłyszeć coś takiego nie jest miło, po czymś takim mam ochotę schować się w domu. Taktowne osoby udają, że nic nie widzą - szkoda, że nie wszyscy.
TeresaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 17:37   #29
soulsweeper
Zadomowienie

Ja teraz wypróbowuję przepis na napój drożdżowy podany przez wizażankę w innym wątku (ten, co trzeba pić 20 dni, potem 20 przerwy i tak dalej). Na razie jestem przy 6 dniu i jeszcze nie widzę różnicy, ale zobaczymy dalej.
Genialna była w ogóle maseczka drożdżowa Soraya, a już od dłuższego czasu nigdzie nie mogę jej dostać Bardzo ładnie łagodziła i uspokajała cerę, zwłaszcza po ręcznej dłubaninie
Stary 2005-09-18, 17:51   #30
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomadka
Ines, aż się boję tych tabletek, skoro mpiszesz, że watroba CI się zdenerwowała na to całe leczenie...
Sama jestem sobie winna . Przez cala jesien bralam rozne antybiotyki, ktore jak wiadomo na watrobe nienajlepiej dzialaja.
Pozniej zostalam wyslana do ginekologa po diane.
I tam wrecz błagałam o te pigulki bo lekarka powiedziala ze to samobojstwo dla mojej watroby po tak dlugiej kuracji antybiotykowej (dermatolog jakos o tym nie pomyslala ).
Dostalam te piguly i chociaz bardzo zle je znosilam to wytrzymalam 3 miesiace. Efektów nie było (jestem ewenementem bo wiekszosci diane35 pomaga choc troszke). No poza jednym - zniszczyłam watrobe i m.in. w ogole nie moglam pic alkoholu .
Na szczescie watroba podobno szybko sie regeneruje i juz jest ok (to bylo poltora roku temu).

Teraz zastanawiam sie czy na jesien znow sie nie wybrac po antybiotyki . Strasznie mnie korci bo bardzo mi pomogły na plecy (na twarz tylko odrobinke) a ostatnio cos zlego sie na nich dzieje.
Moze jak bede piła kefirki i pozniej nie dobije watroby diane35 to nie bedzie tak zle .

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości