Studia potrafią zniszczyć przyjaźń? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-17, 16:22   #1
AKfam
Raczkowanie

Thumbs down

Studia potrafią zniszczyć przyjaźń?

Witam.

Słuchajcie. Mam 19, prawie już 20 lat. Jestem na pierwszym roku studiów.
W liceum poznałam masę wspaniałych ludzi, w tym swoją bratnią duszę, najlepszą przyjaciółkę, z którą mogłam o wszystkim pogadać, do wszystkiego się przyznać, z którą spędzałam masę czasu. Mamy wiele wspaniałych wspomnień- wakacje, koncerty, wycieczki! Przy niej tak naprawdę poczułam że niczego nie muszę udawać, że jestem sobą, czuję się akceptowana itp.!
Często się zwierzałyśmy, ( a raczej w większości obszernie zwierzała się ona mi- ja nie jestem do tego przyzwyczajona, wyniosłam to z domu rodzinnego, że o wielu rzeczach się po prostu nie mówi, dlatego swoje zwierzenia możliwie okrajałam). Łzy, wspólne imprezy, śmiech, nic nam nie było obce!

Często przesiadywałyśmy długie wieczory rozmawiając przez telefon, wiele czasu spędzałyśmy razem w wakacje... No wiecie jak to jest.

Napisałyśmy maturę, dostałyśmy się na studia. Ona na swój wymarzony kierunek, kierunek którego pragnęła, którego była pewna. Ja na spoko kierunek, choć tak naprawdę nie byłam przekonana bo nie wiem nadal co chce robić w życiu :/ (tragedia, problem #1).

Zaczął się rok akademicki. Moja przyjaciółka zderzyła się ze ścianą, miała zajęcia od 8-20 codziennie, codzienne dojazdy i do tego masa nauki. Jej życie ograniczało się do uczelni. Stało się tak, że rozmawiałyśmy początkowo co dwa dni, widziałyśmy co dwa tygodnie, bo ona nie miała czasu, stale zaliczenia, stale nauka ( studiuje kierunek na UM). JA miałam dużo wolnego czasu( choć jak przyszly kolokwia i sesja to niezbyt), ale zawsze miałam czas by się z nią spotkać.

I tak się zaczęłyśmy oddalać. Ona była zachwycona swoimi ludźmi na kierunku... ja średnio- sztywni, mało zgrani, w ogóle też zgrać się nie chcieli, ogólnie słabo. Poznałam 2-4 koleżanki z którymi się trzymałam, ale nie utrzymywałyśmy zbytnio kontaktu po za uczelnią.
Ona natomiast była zachwycona swoimi nowymi ludźmi, świetna ekipa itd.

Stało się tak, ze w listopadzie poznałam chłopaka... Z przyjaciółką rozmawiałam coraz rzadziej- czasem nawet 1 raz na 2 tygodnie, bardzooo rzadko się widziałam, a nawet jeśli to początkowo strasznie obco się przy niej czułam.

Przykro mi. Czuję że straciłam kogoś bardzo bliskiego. NIe widzę w tym jednak swojej winy:/ Ona si stale uczyła, a jak miała chwile wolną, to wychodziła na impreze prosto z uczelni z tamtymi koleżankami.
Gdy się z nią widzę, rozmawiamy o studiach... Ja jako że jestem mało wylewna to nawet nie potrafię jej opowiadać o moim chłopaku, o ty jaka jestem z nim szczęśliwa itp.

Kurde, czy ktoś z was stracił tak bliską osobę?
Przepraszam , że tak długo. Gratulację dla tych co dotrwali!

Co tu zrobić? Machnąć ręką?! :/
AKfam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 17:00   #2
beznadziejny123
Wtajemniczenie

GG do beznadziejny123
Dot.: Studia potrafią zniszczyć przyjaźń?

Tak to bywa, w każdej szkole ma się kogoś bliskiego a po pójściu do następnej to przepada. Trzeba się często widywać żeby utrzymać przyjaźń, kontakt elektroniczny to tylko dodatek.

Znajdź sobie nową, a najlepiej kilka. Nie ma ludzi niezastąpionych

Oddaj głos w ankiecie:
Męska dominacja... <ziewa>... znowu?

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Babskie forum, normalna rzecz że jest dużo jednoczesnych PMSów i się baby raz na jakiś czas pokłócą
beznadziejny123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 17:00   #3
86lola
Rotmistrz

Jesli to szczera przyjazn, to przetrwa. Mozliwe, ze odbudujecie kontakty, takie solidne za jakis dluzszy czas. A to, ze teraz sie miedzy wami relacje rozluznily, to naturalne.
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 17:32   #4
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Skoro ma ciężkie studia to jestem w stanie zrozumieć, że nie miała czasu - nauka, egzaminy, pierwszy rok, nowi ludzie i środowisko itp. Jednak czy ona częściej wychodziła z koleżankami z roku czy starała się spotykać również z Tobą?
Może trochę przesadzasz, bo patrzysz na to z perspektywy swojego czasu?
Ja bym nie rezygnowała z tego tak łatwo i starała się utrzymywać z nią kontaktu, bo być może niedługo będzie miała większe luzy i więcej czasu dla Ciebie.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 18:00   #5
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez AKfam Pokaż wiadomość
Witam.

W liceum poznałam masę wspaniałych ludzi, w tym swoją bratnią duszę, najlepszą przyjaciółkę, z którą mogłam o wszystkim pogadać, do wszystkiego się przyznać, z którą spędzałam masę czasu. Mamy wiele wspaniałych wspomnień- wakacje, koncerty, wycieczki! Przy niej tak naprawdę poczułam że niczego nie muszę udawać, że jestem sobą, czuję się akceptowana itp.!
Często się zwierzałyśmy, ( a raczej w większości obszernie zwierzała się ona mi- ja nie jestem do tego przyzwyczajona, wyniosłam to z domu rodzinnego, że o wielu rzeczach się po prostu nie mówi, dlatego swoje zwierzenia możliwie okrajałam). Łzy, wspólne imprezy, śmiech, nic nam nie było obce!

Często przesiadywałyśmy długie wieczory rozmawiając przez telefon, wiele czasu spędzałyśmy razem w wakacje... No wiecie jak to jest.

Napisałyśmy maturę, dostałyśmy się na studia. Ona na swój wymarzony kierunek, kierunek którego pragnęła, którego była pewna. Ja na spoko kierunek, choć tak naprawdę nie byłam przekonana bo nie wiem nadal co chce robić w życiu :/ (tragedia, problem #1).

Zaczął się rok akademicki. Moja przyjaciółka zderzyła się ze ścianą, miała zajęcia od 8-20 codziennie, codzienne dojazdy i do tego masa nauki. Jej życie ograniczało się do uczelni. Stało się tak, że rozmawiałyśmy początkowo co dwa dni, widziałyśmy co dwa tygodnie, bo ona nie miała czasu, stale zaliczenia, stale nauka ( studiuje kierunek na UM). JA miałam dużo wolnego czasu( choć jak przyszly kolokwia i sesja to niezbyt), ale zawsze miałam czas by się z nią spotkać.

I tak się zaczęłyśmy oddalać. Ona była zachwycona swoimi ludźmi na kierunku... ja średnio- sztywni, mało zgrani, w ogóle też zgrać się nie chcieli, ogólnie słabo. Poznałam 2-4 koleżanki z którymi się trzymałam, ale nie utrzymywałyśmy zbytnio kontaktu po za uczelnią.

Stało się tak, ze w listopadzie poznałam chłopaka... Z przyjaciółką rozmawiałam coraz rzadziej- czasem nawet 1 raz na 2 tygodnie, bardzooo rzadko się widziałam, a nawet jeśli to początkowo strasznie obco się przy niej czułam.

Przykro mi. Czuję że straciłam kogoś bardzo bliskiego. NIe widzę w tym jednak swojej winy:/ Ona si stale uczyła, a jak miała chwile wolną, to wychodziła na impreze prosto z uczelni z tamtymi koleżankami.
Gdy się z nią widzę, rozmawiamy o studiach... Ja jako że jestem mało wylewna to nawet nie potrafię jej opowiadać o moim chłopaku, o ty jaka jestem z nim szczęśliwa itp.

Zadziałać i spróbować odnowić przyjaźń.
8c5e47fe6e48fd89bc9c227f1239fe5b9f79e095_5edd71729ccf0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 19:15   #6
MeredithGrey
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AKfam Pokaż wiadomość
Witam.

po prostu zmoeniaja się zasady funkcjonowania znajomości ale to nie koniec. uszy do góry
MeredithGrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 19:38   #7
wildkeed
Raczkowanie

W ten sam sposób rozpadła się moja przyjaźń po 10 latach. Pierwszy rok studiów był jeszcze znośny, bo jestem o rok starsza i tylko ja studiowałam. W tym roku wszystko się zawaliło... Wiesz, drogi się czasami rozchodzą, a ludzie dorastając stają się zupełnie innymi ludźmi. Oczywiście jeżeli problemem jest TYLKO napięty harmonogram zajęć, to walcz o tą przyjaźń ze wszystkich sił! Ale jeśli zmiana środowiska, nowi znajomi, nowe miejsca, nowe zainteresowania na was wpływają, to całkiem możliwe, że po prostu nadszedł ten moment, w którym nie łączy was już tak wiele i zwyczajnie się od siebie oddalacie. Życzę szczęścia i powodzenia, głowa do góry

PS.: Moment, w którym poznałam chłopaka był także momentem kluczowym, też o nim nigdy nie rozmawiałyśmy, chociaż od kilku miesięcy jesteśmy razem. Mam wrażenie, jakbyś mówiła o mnie

Edytowane przez wildkeed
Czas edycji: 2014-04-17 o 19:41
wildkeed jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-17, 19:49   #8
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Przyjaźń nie polega na tym by widzieć się kilka razy w tygodniu i dzwonić do siebie godzinami. Do tego to że ma się innych znajomych czy przyjaciół to normalne i da się to pogodzić ze starymi przyjaźniami.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 21:12   #9
szynka_w_toscie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lemmy is God Pokaż wiadomość
Przyjaźń nie polega na tym by widzieć się kilka razy w tygodniu i dzwonić do siebie godzinami. Do tego to że ma się innych znajomych czy przyjaciół to normalne i da się to pogodzić ze starymi przyjaźniami.
Zdadzam się jeżeli Wasza przyjaźń wcześniej tak wyglądała, że spędzaliście razem każdą wolną chwilę to nie znaczy że ciągle ma tak być. W przyjaźni ważne jest to, aby czuć że na tą drugą osobę możesz w każdej chwili liczyć i że ona zawsze Ci pomoże. Nawet jak byście się widywały raz na miesiąc czy dwa. Moim zdaniem jeszcze nie jest za późno na "reaktywowanie" Waszej przyjaźni, tylko do tego potrzeba zaangażowania dwóch osób.

Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że jak przychodzą studia i wkraczanie w dorosłe życie to czasami bywa naprawdę trudno utrzymać znajomości. Pełno z nich się rozpada przez najzwyklejszy brak czasu. Ja się z moją przyjaciólką widzę średnio raz na 3-4 tygodnie właśnie przez brak czasu. Ona studiuje zaocznie i pracuje na pełny etat, ja też się uczę zaocznie, pracuję dorywczo i mam dużo innych obowiązków. Czasami trudno nam nawet na siebie trafić na fb, ale wiem, że jak coś to mogę do niej w każdej chwili jechać i pogadać o wszystkim.
szynka_w_toscie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 21:28   #10
chwast
Zakorzenienie

No i własnie nie wiem co o tym myśleć. Bo ja np mam przyjaciół, z którymi mogę się nie widzieć nawet i 2 miesiące - nie kontaktować się nawet - ale wystarczy jedno słowo i spotykamy się tak jakbyśmy widywali się co dziennie...
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 21:55   #11
201605300922
Konto usunięte

Powiem tak, byłam w sytuacji Twojej przyjaciółki Autorko - UM, masa nauki, stres, nowi znajomi, którymi też początkowo byłam zachwycona. ALE - może nie często, ale raz na miesiąc, półtorej, zawsze się spotkałam. Jednak trochę rozumiem Twoją przyjaciółkę, że jak już miała wolną głowę, to szła na imprezę ze znajomymi z roku - oni wszyscy mają tak samo przerąbane, rozumieją się, nikt do nikogo nie ma pretensji że się dużo uczy.

Na drugim roku miałam już raczej spokojniej, poza tym - zachwyt znajomymi ze studiów przeszedł, z przyjaciółką mam teraz znacznie częstszy kontakt niż na pierwszym. Także nie myśl, że to już taki definitywny koniec Waszej przyjaźni. Jeśli mogę coś doradzić, wyjedź z nią, we dwie, na jakiś krótki wyjazd w wakacje. My dzięki wspólnej wycieczce znowu złapałyśmy wspólną falę i jest jak dawniej.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-17, 22:14   #12
AKfam
Raczkowanie

Dziękuję Wam.
Pewnie macie rację. Czasem takie chłodne spojrzenie na sprawę kogoś z boku bardzo wiele daje.

I tak myślałam o mej przyjaciółce, ąz dziś wieczorem do mnie zadzwoniła i sobie chwilę pogadałyśmy, umówiłyśmy się na majówkę

Może nie będzie tak źle...
AKfam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-18, 09:18   #13
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
No i własnie nie wiem co o tym myśleć. Bo ja np mam przyjaciół, z którymi mogę się nie widzieć nawet i 2 miesiące - nie kontaktować się nawet - ale wystarczy jedno słowo i spotykamy się tak jakbyśmy widywali się co dziennie...
u mnie jest tak samo. Przecież w przyjaźni nie chodzi o to, by codziennie się spotykać i spowiadać z całego dnia.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-18, 10:18   #14
Olvnia
Zadomowienie

Jedna z moich przyjaciółek studiuje medycynę,więc orientuję się jak wyglądają studia na UM,zwłaszcza na pierwszym roku,dlatego jestem w stanie zrozumieć Twoją przyjaciółkę,moja też ma niewiele czasu na cokolwiek poza studiami.

Tak jak pisały dziewczyny,przyjaźń nie polega na widywaniu się minimum raz w tygodniu i codziennym kontakcie. Moja inna przyjaciółka mieszka daleko ode mnie,czasami widujemy się co kilka miesięcy,ale gdy wreszcie się spotkamy to mam wrażenie,że widziałyśmy się...wczoraj Moim zdaniem jak relacja jest dla obu stron ważna,to czas niczego nie zmienia.

Wiadomo,że trochę się to rozluźniło,poszłyście na różne uczelnie,każda jest na co dzień z innymi ludźmi,ale to przecież naturalne,takie jest życie,jednak jeżeli ludziom zależy na sobie,to te relacje odbudują.
Książki przeczytane od 07.2014: 40
Olvnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-18, 10:48   #15
bananowyew
Raczkowanie

To tak jakbym czytała o sobie, może z drobnymi zmianami ale też miałam (myślałam, że mogłam ją tak nazwać, teraz wiem, że nie ) przyjaciółkę, taką typową licealną "do rany przyłóż" ale nawet zanim studia zaczęłam ta "przyjaźń" się rozwaliła. Nie nazwałbym, że u Ciebie to wina studiów a po prostu czasu i uwierz, że często dochodzi do tego zazdrość Ja do tej pory po 3 latach nie wiem co było na rzeczy, ale skłaniam się ku temu, że chodziło o zazdrość do chłopaka... Szczerze jeśli o tym myślę to nie żałuję, przynajmniej mam osobę którą kocham i która mnie kocha a nie byle jaką znajomą która i tak by mnie najwyraźniej w końcu wystawiła
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości