Chłopak 19 lat potrzebuje pomocy!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-12-25, 23:22   #1
PomozcieProsze
Przyczajenie

Chłopak 19 lat potrzebuje pomocy!!!

Witam, na wstępie zaznaczam, że jestem chłopakiem, mam 19 lat..
Od zawsze miałem problemy z cerą, przeklętą tłustą cerą ze skłonnościami do okropnych wysypów pryszczy, czy to wielkich podskórnych wulkanów, drobnych ale mega widocznych zaskórników, czy tych najzwyklejszych czerwonych nieprzyjaciół. Główną przyczyną moich problemów jest ogromnie ale to zaznaczam OGROMNIE !! przetłuszczjąca się cera w strefie T. Przetłuszczanie jest tak ogromne ze zaledwie 30 min po umyciu twarzy cały się swiece, błyszcze, a łoj mozna dosłownie zbierać garściami z mojego czoła i nosa. Najgorzej jest własnie na czole..Przetarcie go zwykła chusteczką nie daje kompletnie nic, lekką poprawe widac po uzyciu bibułki matującej, ale przeciez nie jestem w stanie uzywac ich co 20 minut ! Testowałem już dosłownie wszystko, byłem u wielu dermatologów i zaden nie znalazł recepty na moj problem.. Przeróżne żele, kremy , maseczki, tabletki, zioła ( te do picia jak i te w tabletkach ) nic nie zmniejszało przetłuszczania się mojej cery. Ten sam problem jest z włosami , które musze myć codziennie a niekiedy nawet 2 razy w ciągu dnia.. Jestem wykończony psychicznie całą tą sytuacja która odbija się na moim zyciu prywatnym. Stres, który powstaje w sytuacjach codziennych ( krępuje sie w rozmowach z innymi , czuje sie niepewny i wycofany ) tylko potęguje przetluszczanie się mojej cery. To jest prawdziwy wulkan łojotoku. Moje czoło pełne jest zaskorników, wyprysków, zrogowaciałego naskórka. Lekarze twierdzili , że problem ten bedzie zmniejszał się wraz z upływem czasu, ze to wina genów, jednak im jestem starszy tym jest gorzej.. Nie ma dnia żebym nie czuł dyskomfortu zwiazanego ze stanem skóry na mojej twarzy, ten problem wykańcza mnie psychicznie... Jeżeli ktokolwiek wie jak mi pomóc to bardzo proszę o odpowiedz w komentarzu. Na koniec powiem ze testowałem juz większosc dostepnych zeli do mycia twarzy przeznaczonych do cery tłustej, przeróżne kremy, od nawilzajacych do matujących. Tabletki takie jak Visaxinum, Tetralysal, czy róznego rodzaju witaminy. Planuje jeszcze wizytę u kosmetyczki na zabieg normalizujący wydzielanie sebum... przeklęte sebum rujnujące mi zycie ! BARDZO PROSZĘ O POMOC !
PomozcieProsze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-26, 02:01   #2
MdM
in love with life

Dot.: Chłopak 19 lat potrzebuje pomocy!!!

Zapytaj dermatologa o tabletki Izotek lub Roaccutane. Stosuje sie je w ostatecznosci, gdy nic innego nie pomaga. Sama bralam Roaccutane 13 lat temu i to naprawde odmienilo moje zycie/moja cere.
MdM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-30, 14:14   #3
franekk166
Przyczajenie

Dot.: Chłopak 19 lat potrzebuje pomocy!!!

Pryszcze z czasem powinny same znikać za kilka lat. Myślę że nie ma powodów do obaw. Z drugiej strony jeśli problem jest bardzo uciążliwy, to można zapytać o radę dermatologa.
franekk166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości