na politechnikę po humanie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-23, 16:14   #1
eura28
Raczkowanie

na politechnikę po humanie?

Hej Jestem w trakcie wybierania kierunku studiów i mam pewien dylemat. Jestem typowym umysłem ścisłym (i pod względem uzdolnień i pod względem zainteresowań), ale niestety dość niefortunnie wybrałam 3 lata temu klasę w liceum i tak oto kończę właśnie profil humanistyczny. Będę zdawać na maturze rozszerzony angielski, oraz biologię i chemię (do których przygotowuję się poza szkołą z racji profilu klasy...). No i właśnie - matematykę niestety tylko na podstawie Wybierałam te przedmioty z zamysłem pójścia na kierunek lekarski, ale progi są dość zaporowe i nie jestem pewna na 100%, że się dostanę. Przeglądałam ofertę PW (tak bardziej z ciekawości, bo nie sądziłam, że są tam jakiekolwiek szanse z takimi przedmiotami i na takim poziomie), ale okazało się, że faktycznie mogłabym się tam dostać, bo bez większego problemu napiszę to, co zdaję w granicach 90-100%.

I oto mój dylemat - jest sens pchania się na polibudę po humanie? Pamiętając, że jestem dobra z matmy (ale tylko po zakresie podstawowym, który jest śmiesznie łatwy), o fizyce nie mam żadnego pojęcia tak szczerze mówiąc, ale już o informatyce tak z racji zainteresowań Nie upatrzyłam sobie żadnego konkretnego kierunku, ale pewnie skłaniałabym się ku tym typowo technicznych.

Nie martwię się o sam fakt dostania się, ale o to, czy dam radę się tam utrzymać Jakby była konieczność ponadrabiania na własną rękę braków z jakichś przedmiotów, to nie jest to w sumie dla mnie żaden problem.

Z góry dziękuję za wszelkie opinie.
Stary 2014-04-23, 17:00   #2
201611090905
Konto usunięte

Dot.: na politechnikę po humanie?

Jeśli czujesz się mocna z matematyki,masz "ścisły" umysł i takie techniczne zainteresowania,to czemu miałabyś nie spróbować ?

Ja jestem po kierunku biologiczno chemicznym i też się wybieram na politechnikę . Według mnie profil w liceum nie świadczy o tym jaki kierunek masz wybrać
201611090905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-23, 17:14   #3
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992
Konto usunięte

w przyszłym roku kończę polibudę, a jestem po humanie właśnie
wszystko się da, spokojnie wiadomo, ze nie będą przerabiać z wami wszystkiego od podstaw, ale na części uczelni prowadzone są np. zajęcia wyrównawcze.
69d5782cb96c44b77f6e0ec22c8f79bc60c635f6_65a5448a32992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-23, 18:01   #4
P0m
Rozeznanie

też po humanie studiuję informatykę, wszystko się da nadrobić. Ja się uczyłam matematyki rozszerzonej indywidualnie do matury, ale na studiach matma to co innego niż rozszerzenie z liceum, więc dużo nie stracisz.
Ale jak mówisz, że bez problemu zaliczysz na 90-100% to czemu nie lekarski?
I przejrzyj dla pewności kierunki PW, co i z jaką punktacją się liczy i jakie były progi. Bo z chemią czy biologią + matmą podstawową raczej nie na wszystko dasz radę się dostać.
P0m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-23, 20:22   #5
Faxu
Rozeznanie

Jeśli myślisz, że dasz radę nadrobić materiał rozszerzony z liceum z matmy i fizy to możesz próbować. Najcięższe na studiach są właśnie te braki z rozszerzeń z zakresu liceum (zwłaszcza, że właściwie na każdym przedmiocie wykładowcy zakładają z góry, że wszyscy mieli rozszerzenie w liceum, przynajmniej u mnie tak jest, a jak się nie ma podstaw(czyli rozszerzeń) to ciężej jest ogarnąć nowy materiał). Najlepiej zacząć nadrabiać materiał jak najprędzej, żeby potem nie musieć nadrabiać tych 3 lat w miesiąc (ja miałam taką sytuację z chemią i nie polecam =D ale się udało).

Edytowane przez Faxu
Czas edycji: 2014-04-23 o 20:24
Faxu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-23, 20:32   #6
201605300922
Konto usunięte

Jak napiszesz to, co zdajesz, w przedziale 90-100 to nie ma opcji, żebyś się nie dostała na lekarski, także w czym rzecz? Jeśli chodzi o studentów politechniki po humanie, znam kilkoro, łatwo nie mieli, ale dali radę. Znam też ludzi, którzy byli w liceum świetni z matmy i fizyki, zdali maturę świetnie, a wylecieli po pierwszej sesji z budownictwa czy innego kierunku politechnicznego. Nie ma reguły.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-24, 20:50   #7
hurricaneee
Raczkowanie

uważam że spokojnie możesz iść na polibudę. w wakacje powinnaś jednak zobaczyć jakie przedmioty masz na danym kierunku i jeśli trafi Ci się fizyka to przysiądź do niej wszystko da się nadrobić, nie martw się
hurricaneee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości