![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
"prykające" kości, stawy - od czego?
Jak w temacie... Nigdy tak nie mialam a teraz ostatnio zauwazylam, ze podczas cwiczen "prykaja" mi stawy lub kosci.. nie wiem dokladnie bo sie nie znam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "prykające" kości, stawy - od czego?
Tez tak czesto mam, a ze sportem jestem na ty. Czesto mam tak w kręgosłupie gdy robie skrętoskłony, ale nic mnie nie boli tylko ten odgłos. Uznalam, ze po prostu moje stawy i kości po całonocnej przerwie nie są w takiej kondycji jak wieczorem, więc tak strzela.
Drugim strzelaniem jest u mnie niedoleczona kostka. Była skecona, ale nie lubie miec niczego w gipsie... i teraz tak przeskakuje w niej cos. Inna sprawa moze jeszcze byc to, ze masz krzywy kręgosłup, albo źle wykonujesz ćwiczenia.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Biedrona taki temat był już kiedyś, dziewczyny wymieniały się spostrzeżeniami. Bodajże założony przez Catt?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
oki dziekuje bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A jak to dokładnie "prykanie" wyglada (bo tak szczerze to Cie nie rozumiem ) Bo ja mam cos takiego ze mi trzeszczy w kolanach ( i ogólnie mnie bolą i w prawym mnie coś kłuje) byłam u chirurga i powiedział, ze tam jak sie stawy ruszają powinna być gładka powierzchnia, to ja mam chropowatą :/ z tąd do trzeszczenie, a kłucie to mozliwe ze mam coś ukruszone, lub zbyt przeciążone, bo za duzo sportu, treningi od 8 lat a do tego indywidualnie uprawiam sport. wiec nie zaciekawie, własnie w srode jade na USG kolana do Krakowa, ciekawa jeste co to bedzie. Pozdrawiam "D
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja mam tak chyba od zawsze w lewym kolanie :P nie wiem naprawde od czego to może być ale dodam, że ja doś często uprawiam sport
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Fredka, USG powinno wszystko wykazać. Powodzenia!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Myśle, że wszelkie długotrwałe 'prykania' i strzelania stawów powinno się zgłaszać do lekarza. Dobrze, że wybierasz się na USG.
Mnie tak kolana zawsze stukały przy ćwiczeniach, czy nawet wchodzeniu po schodach czasem. Zwlekałam, zwlekałam, aż w końcu gdy poszłam do lekarza stwierdzono u mnie zwyrodnienia rzepek :| No i się doigrałam. Rehabilitacje, naświetlanie, prądy i inne cuda. A do tego teraz muszę oszczędzać kolana ![]() Jazda na rowerze i skakanka zakazane ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
mi tak strzelają od około 10 roku zycia. najbardziej w kolanach. nie boli mnie to, a do odglosu juz sie przyzwyczailam
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja miałam jakieś takie "przeskakiwanie" w biodrze, gdy leżę i wykonuję prawą nogą koła. Pomogła mi glukozamina. Teraz przeskakuje znacznie mniej.
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ijaa wiem, że to może zabrzmi dziwnie, ale zazdroszcze Ci przynajmniej tego, że ową chorobę u Ciebie zdiagnozowali, tzn. któryś z lekarzy potraktował Cię powaznie. Ja byłam kilka razy u chirurgów, ortopedów itd. i zawsze słyszałam tylko jedno "przejdzie jak pani biegać przestanie". Na jakiś czas przestałam, a ból sie zwiększył.
O dziwo (!!) pomógł ARTHRO STOP PLUS z MSM, glukozaminą i lekiem przecwizapalnym i zwykła glukozamina. Zrobiłam kurację paromiesięczną i jestem jak nowa. Nic nie pyka, nic nie boli, tylko strach przed tym pozostał... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Własnie wróciłam z Kraka i lekarz bo wykonaniu USG stwierdził, że mam Chondromalacje prawej rzepki
![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Fredka, czyli nie jest źle. Tak jak myślałam i mówiłam -> suplementacja konieczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A zauwazyłam ostatnio, że coraz częsciej mnie boli to kolano. Przedtem to bolało (czasem puchło) gdy przeciążyłam, a teraz to jak chodzę, a nawet niekiedy jak siedzę mnie boli ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
dziewczyny bardzo często obajw pyrkania przeskakiwania pojawia się gdy ma się genralnie problemy z chrząstką stawową któa przestaje wytwarzać maż stawową chroniącą nasze stawy podczas wysiłku
nie bagatelizujcie tego
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Zgłosić się do lekarza, a następnie zastosować zaleconą przez niego terapię
![]()
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
zazwyczaj lekarz przepisuje jakies leki na poprawe budowy chrzastki stawowej
nie wierzew jej dzialanie ale coz poza tym rehabilitacja i cwiczenia wmacniajace miesnie zazwyczaj w odciazeniu na poczatek dla was fajny bylby aqua aerobik np
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
A ja z kolei nie wierzę w porady nie-lekarzy udzielane przez internet, bez badania pacjenta i określenia, co mu dolega...
![]() Wielu osobom glukozamina albo różne środki typu artresan pomogły. Niestety, nieleczone problemy ze stawami dość często kończą się operacyjnie. Nie sądzę, żeby pomógł aqua aerobic, jak ktoś ma chore stawy ![]()
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Pomóc pomoże, ale jako dodatek do leków. W przeciwnym razie może się jeszcze pogorszyć.
Co do porad nie-lekarzy - śmiać mi się chce, gdy komuś coś dolega, idzie do lekarza i opowiada mu o swojej diagnozie wyczytanej na Wikipedii albo innej wszystkowiedzącej stronie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
niestety mi lekarz nie moze zdjagnozowac co sie dzieje z moim kolanem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Jak już Izmonek napisała "przeskakujące" kolano to zazwyczaj efekt problemów z wytwarzaniem mazi stawowej. Zaczyna się niewinnie, na początku boli kolano po większym wysiłku, stopniowo coraz częściej, z braku mazi zaczyna ścierać się chrząstka a w sytuacjach naprawdę ekstremalnego zaniedbania sprawy kości zaczynają o siebie trzeć co w praktyce uniemożliwia chodzenie.
Co zrobić? Do lekarza, koniecznie ortopedy. Chirurg za dużo nie pomoże. Jak wygląda leczenie? Wymienię trzy metody: 1 rehabilitacja (pole magnetyczne, naświetlanie laserem etc.) i leki (z glukozaminą, msm, leki przeciwzapalne - ogólnie dużo jest tego na rynku np. Odnovit, Flexodon, Zeel T, Surgam) plusy: stosunkowo niski koszt, w początkowej fazie choroby bardzo skuteczne minusy: konieczna dyscyplina (kuracja trwa ok.6 tygodni, w tym czasie nie powinno się obciążać kolan a więc bieganie, rower, skakanka etc. odpadają) 2 zastrzyki. Lekarz ortopeda wstrzykuje w kolano substancję która ma zastąpić brakującą maź stawową/wspomóc jej regenerację plusy: wysoka skuteczność minusy: koszt (ok.100zł/1zastrzyk, zabieg wykonuje się co tydzień lub dwa, średnio ok. 3-4 zastrzyki na 1 kolano), możliwość popełnienia błędu przez lekarza (gdy wstrzyknie w nieodpowiednie miejsce trzeba będzie usunąć wstrzykniętą substancję operacyjnie) 3 operacja za pomocą laparoskopu. plusy: szybka operacja, po 2-3 dniach możemy wrócić do domu, zazwyczaj bardzo skuteczna minusy: jak każda operacja - możliwe powikłania, przez pewien czas po operacji powinno się oszczędzać kolana (mniej więcej jak w punkcie 1) Ostatnio zauważyłem taki dziwny trend - większość lekarzy, już nawet podczas pierwszej wizyty proponuje operację. IMO warto wcześniej spróbować innych metod leczenia, operacja to ostateczność. Tego co napisałem nie traktujcie jak jakieś kompedium czy coś w ten deseń, ewentualnie jako taki mały wstęp do tematu, więcej informacji udzieli wam lekarz specjalista. A przy okazji to pragnę przywitać się z użytkowniczkami i użytkownikami forum bo to mój pierwszy post tutaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
hm kto powiedział ze rehabilitacja szkodzi?????????????????? ?
wow to jakaś pomyłka niestety jest tylko jedna choroba której rehabilitacja szkodzi - zanikanie mięśni - ale też nie sama rehabilitacja tylko nadmierna zpowodu męczliwości mięśni
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
mozesz mi powiedziec, skad sie bierze "zanik" mazi w np. kolanie? nie mam pojecia, skad mi sie to wzielo
![]() jak myslice, kupic sobie na dzien dzisiejszy opaske elastyczna na kolano? na razie wiarze sobie bandazem elastycznym, bo czuje sie bezpieczniej pod wzgledem "kolano mi sie nie pokrzywi"... eh ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Osoby które miały problem z rzepką stosują często stabilizatory kolana, pełno tego jest np. na allegro, koszt jednego ok.40zł. Nie wiem tylko czy w Twoim konkretnym przypadku będzie jakiś sens stosowania tego - skonsultuj się z lekarzem, on rozwieje Twoje wątpliwości. Skąd biorą się problemy z wytwarzaniem mazi? Powodów może być naprawdę sporo, niektóre bardzo błahe. Ot, np. siedzisz sobie przed kompem i podwijasz nogi pod siebie siadając na nich, wtedy stawy kolanowe są dośc mocno obciążone. Kolejne powody to urazy i intensywne uprawianie sportu - osobom bardzo aktywnym polecane są różne preparaty wzmacniajace stawy. Moje problemy z kolanami mają dośc złożoną przyczynę. Brałem Izotek, wiadomo jak działa - wysusza wszystko "od środka". Na ulotce jest informacja by ograniczyć aktywnośc fizyczną podczas jego brania, ja się niezbyt tym przejąłem. Do tego doszła gra na bramce na hali i częste urazy z tym związane oraz jazda rowerem (ok. 4 tys km w ciagu trzech miesiecy). To wszystko zebrane razem do kupy przyczyniło się do sporych problemów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Mnie 'prykają' wszystkie stawy
![]() ![]() ![]()
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Btw. brak mazi w kolanach też kiedyś miałam, dawno, tak z 10 lat temu. To był straszny kłujący ból do tego stopnia, że nie mogłam chodzić. Zrobili mi prześwietlenie - nic nie wykazało i lekarz stwierdził, że to ten brak mazi. Jadłam potem jakieś tabletki, nie pamiętam jakie, po których mi przeszło i do tej pory nie wróciło
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:48.