![]() |
#1 |
(ro)BOT
Wiadomo¶ci: 25 437
|
Nastoletnie matki
Ci±¿a to w ¿yciu nastolatki wydarzenie zupe³nie niespodziewane i nieplanowane. Czêsto jest przyczyn± powa¿nych zmian w ¿yciu m³odej dziewczyny, która nagle musi zmierzyæ siê z ogromn± odpowiedzialno¶ci±, niejednokrotnie rezygnuj±c z w³asnych marzeñ. czytaj wiêcej
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 389
|
Dot.: Nastoletnie matki
No có¿...w ka¿dym wieku siê ma problemy i nigdy nie ma odpowiedniej pory na dziecko... a szkoda...
#3 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
gratuluje i podziwiam dziewczyny ktore wziely udzial w tym programie mama w szkolnej lawce.
to swiadczy o ich odwadze rozsadku i przede wszsytkim logicznym mysleniu i podejsciu do sprawy i przyszlosci swojej jak i swojego dzieciatka ![]() gratuluje i zycze powodzenia wszystkim nastoletnim matkom, w Polsce nigdy nie ma odpowiedniego czasu na dziecko to prawda !!! |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
super sprawa!
Szkoda, ¿e ja siê nie za³apa³am, zasz³am w ci±¿ê w wieku 17 lat, ale dziêki pomocy rodziny mojej i ojca dziecka uda³o mi wszystko poza³atwiaæ i teraz jestem w szkole policealnej za któr± p³aci mój tata. Ciekawe czy teraz te¿ mog³abym obiegaæ siê o jakie¶ dofinansowanie? |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 197
|
dobry i potrzebny temat!
#6 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 13
|
dobry pomys³ z t± akcj±, ¿yczê powodzenia dziewczynom!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
skoro biorê tabletki antykoncepcyjne i ch³opak skoñczy³ we mnie to czy mogê byæ w ci±¿y? to by³o 2 czerwca, a okres dosta³am 5 czerwca (plamienie). Po stosunku wzie³am jeszcze tabletkê anty.. pomocy !
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 52
|
ja bylam nastoletnia matka z tym ze ojciec dziecka zawsze byl ze mna i jest moim mezem. W szkole jest bardzo ciezko dziewczynom w ciazy sama musialam wybierac czy isc do szkoly czy zajac sie dzieckiem i wybralam opuscic szkole srednia. teraz jednak mam wyksztalcenie i jestem po kursach i nigdy nie wybaczylabym sobie jakbym oddala dziecko czy je usunela mimo tego ze bylo mega ciezko i czasami grosze ratowaly zycie... dzisiaj ciesze sie ze jestem mlida mama i mam super synka! dziewczyny w ciazy trzymajcie sie i nie poddawajcie!
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 881
|
Jezeli bierzesz tabletki anty to 99% szans ze nie mozesz byc w ciazy (o ile bierzesz je regularnie CODZIENNIE)
Artykul jak i pomysl poprostu swietne. Moim zdaniem, ¨przybory¨ antykoncepcyjne powinny byc w Polsce duzo tansze. W szkolach powinny przychodzic siostry polozne i uczyc o takich rzeczach (tak jak robia to w innych krajach)
#10 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 254
|
masakra, podziwiam Je za to, ¿e siê decyduja urodziæ i wychowaæ, ale zamiast siê bzykaæ po k±tach, powinny siê wzi±¶æ do nauki i /lub do pracy. jakby mia³y wiêksz± wiedzê o antykoncepcji, to by mia³y ¶w. spokoj i nie traci³y ¿ycia za m³odu na pieluchy i zupki. przecie¿ wiaodmo, ¿e facet o gumce nie pomy¶li, przynajmniej nie ka¿dy. pracowa³am w opiece spo³. i niestety nastoletnich matek do tego samotnych jest na pêczki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Morelowamagda, tabletki anty to nie cukierki, nie ³ykaj ich 'po, tak dla bezpieczeñstwa' bo to nic nie zmieni, najwy¿ej wahania hormonalne. Je¶li mia³abys zaj¶æ w ci±¿ê, musia³aby¶ zaburzyæ tryb brania tabletek PRZED, je¶li nie to jest ok. Czytajcie ulotki!
![]() |
#12 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 535
|
Wiedzê o antykoncepcji? W Anglii ju¿ w podstawówkach ucz± dzieci o seksie i antykoncepcji a ilo¶æ ci±¿ w¶ród nastolatek ro¶nie. Nie wspomnê ju¿ o aborcji. Niektóre nastolatki ju¿ s± po 7 ABORCJACH! Niestety moda na wolny seks przed ¶lubem ma swoje skutki i bêdzie mia³a jeszcze wiêksze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 557
|
ja równie¿ jestem nastoletni± matk±
![]() ![]() zasz³am w ci±¿ê w wieku 19tu lat, a teraz jestem mam± bystrej, 9cio miesiêcznej dziewczynki ![]() by³am w stanie uczyæ siê do matury, jednocze¶nie planowaæ ¶lub ![]() ![]() studia od³o¿y³am na rok, ale za wzglêdu na potrzebê kontaktu z lud¼mi posz³am do pracy ![]() ![]() przez ca³± ci±¿ê ale i teraz mam wsparcie mê¿a, rodziców i te¶ciów, za co jestem im wdziêczna ![]() jak kto¶ wcze¶niej zauwa¿y³ teraz nie ma dobrego czasu na dziecko, ale moim zdaniem chyba lepiej wcze¶niej ni¿ pó¼niej, przynajmniej ja bym mojego ¿ycia nie zamieni³a ![]() ![]() ![]() kolejna ci±¿a? owszem, ale po studiach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 557
|
w bujanym fotelu to chyba bede prawnuków pilnowaæ w koñcu emerytura po 67 r.¿ dopiero
![]() ![]() ps. moje dzieciê zrobi³o swoje pierwsze 3 kroki przy meblach dzisiaj ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Czesc, ja równie¿ bylam nastoletnia matka, zasz³am w ciaze majac lat 15. Troche namiesza³o to w moim zyciu ale ani razu nie pomyslalam zeby usunac. Ojciec dziecka zostawil mnie gdy mala mia³a 3latka.Ludzie krzywo patrzyli i obgadywali. Ostatni rok gimnazjum skonczylam uczac sie w domu na indywidualnym nauczaniu. Potem odrazu zacze³am technikum. Duzo zawdzieczam mojej mamie i starszej siostrze gdyz moja corcia z nimi zostawala gdy ja bylam w szkole. Moj tata oczywiscie nie byla zadowolony z tej informacji ale gdy tylko urodzilam moja corcia sta³a sie oczkiem w g³owie dziadka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Ciekawa jestem gdzie mo¿na pobraæ formularz do programu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 119
|
Cytat:
ja by³am w tej sytuacji ¿e gdy zasz³am w ci±¿ê mia³am 20 lat wiêc nastoletnia nie by³am.... teraz jestem w drugiej ci±¿y (mam w planach tylko dwójkê dzieci) a potem chcê siê realizowaæ zawodowo... pomiêdzy jedn± ci±¿± a drug± pracowa³am ale czego¶ mi brakowa³o wiêc postanowi³am postaraæ siê o drugie dziecko a pó¼niej kariera... gdy patrzê na kole¿anki które ucz± siê a pó¼niej id± do pracy to dochodzê do wniosku ¿e u takich osób bêdzie ciê¿ko zdecydowaæ siê na dziecko w³a¶nie ze wzglêdu na karierê, ambicje... ciê¿ko bêdzie im siê wy³amaæ z tego pêdu, wskoczyæ w pieluchy i za jaki¶ czas wróciæ do pracy... gdy moje kole¿anki bêd± mia³y ma³e dzieci ja bêdê mia³a ju¿ odchowane i bêdê mog³a pozwoliæ sobie na realizacjê samej siebie, moje ambicje...
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
witam ja tez by³a ciazy ale niestety poronilam to byl wieki cios dla mnie i mojego chlopaka ... Zaszlam wieku 15 lat i bylam szczesliwa niestety los tak chcial
![]() Ale nadal dziekuje rodzinie za wspieranie mnie i chlopakowi z ktroym jestem 2 lata za to ze mnie nie zostawil kiedy dowiedzial sie ze jestem w ciazy (nawet sie bardzo cieszyl) Ale niestety potem razem to bardzo przezywalismy i nadal przezywamy. |
![]() ![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 15
|
nie jestem nastoletni± mam±. mam 28 lat i 5letnie dziecko ,drugie ma 4 latka.nie jest ³atwo . dlatego na prawdê gratulujê mamom ,które mimo m³odego wieku zdecydowa³y siê urodziæ .wiele osób w waszej sytuacji robi wszystko by pozbyæ siê dziecka- to przykre.
b³êdy cz³owiek pope³niaæ bêdzie zawsze , ale trzeba mieæ odwagê by potem stan±æ z nimi twarz± w twarz i walczyæ o to co s³uszne. nigdy nie przekre¶lajmy ¿ycia ,trzeba je tylko trochê zmodyfikowaæ i d±¿yæ dalej do wyznaczonych celów .z pe³n± odpowiedzialno¶ci±. gratulujê wam, ¿e tak± decyzjê kiedy¶ podjê³y¶cie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Witam, jestem studentk± V roku psychologii i piszê pracê magistersk± na temat wchodzenia w rolê macierzyñsk± przez nastoletnie matki. Potrzebujê wywiadów z dziewczynami, które zosta³y mamami przed 18tym rokiem ¿ycia. Proszê o kontakt dziewczyny z Lublina i okolic, które mog³yby siê spotkaæ i porozmawiaæ. Bêdê bardzo wdziêczna za pomoc. mój e-mail: k-frydrych@wp.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
witam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
sama mam kole¿ankê, która urodzi³a, jak jeszcze chodzi³y¶my do liceum i wyobra¿am sobie, ¿e pomimo ogromnego szczê¶cia niesie to ze sob± horrendalne wyrzeczenia, tak¿e te¿ gratulujê dziewczynom si³y i zaparcia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie m³ode mamy, zw³aszcza te naprawdê m³odziutkie. Polecam zapoznaæ siê z artyku³em, w którym mowa o Waszej sytuacji. Oto jego fragment:
Dzieci rodz± dzieci W kraju papie¿a Polaka zak³ada siê, ¿e seks przedma³¿eñski jako niemoralny nie istnieje. Nie maj± wiêc racji bytu m³odociani rodzice. Ale oni s±. Do niedawna nastoletnie matki mia³y w Polsce zaledwie jedn± organizacjê pomocow± – Stowarzyszenie Pomocy Nieletnim Rodzicom. W 2004 r. za³o¿y³ je Andrzej Harasimowicz, m³odociany ojciec. Za³o¿y³, ¿eby pomagaæ takim jak on – ma³olatom rzuconym na g³êbok± wodê. Nie chcia³, aby sz³y na dno. (...) To, ¿e dzi¶ dziewczyn z brzuchem nie usuwa siê ze szkolnej ³awki, to zas³uga Stowarzyszenia Pomocy Nieletnim Rodzicom, które wywalczy³o zmiany w prawie. Za czasów Andrzeja ciê¿arn± uczennicê po cichu wyrzucano ze szko³y. Dzi¶ szko³a ma obowi±zek udzieliæ jej urlopu i u³atwiæ ukoñczenie edukacji. Obowi±zuj±ce prawo mówi, ¿e je¿eli ci±¿a, poród lub po³óg powoduje niemo¿no¶æ zaliczenia w terminie egzaminów wa¿nych dla ci±g³o¶ci nauki, szko³a zobowi±zana jest do wyznaczenia dodatkowego terminu egzaminu (w okresie nie d³u¿szym ni¿ 6 miesiêcy). Mo¿na te¿ zorganizowaæ dla uczennicy matki nauczanie indywidualne. U³atwienie kszta³cenia to w³a¶ciwie jedyne, na co mog± liczyæ m³odociani rodzice. Oni sami nie dostaj± pomocy od pañstwa, wiêc s± uzale¿nieni odrod ziców. To w³a¶nie oni zostaj± opiekunami prawnymi wnuków do czasu osi±gniêcia przez biologicznych rodziców pe³noletno¶ci. O ile chc±, bo je¶li nie – tak± rolê spe³nia kurator s±dowy. – Kto¶, kto nie ma m±drych rodziców, którzy dadz± mu oparcie, jest skazany na katastrofê. Na to, ¿e odbior± mu dziecko – mówi Harasimowicz. (...) W 2010 r. nastoletnie matki stanowi³y ponad 4 proc. wszystkich rodz±cych. – Zawsze z obowi±zkami, z odpowiedzialno¶ci± i z konsekwencjami zostanie kobieta – mówi Katarzyna. Ona nie by³a przygotowana do roli mamy. A matka jej ówczesnego ch³opaka, starszego o 10 lat, zaoferowa³a po³owê kwoty potrzebnej na zabieg aborcji. Katarzyna nie zdoby³a siê na odwagê, by poprosiæ swoj± rodzicielkê o resztê pieniêdzy. Czeka³a do koñca, ³udz±c siê, ¿e mo¿e nast±pi poronienie. Nie³atwy poród zakoñczy³ siê szczê¶liwie. Katarzyna by³a zawiedziona. Jest do dzi¶. Nie poradzi³a sobie z now± rzeczywisto¶ci±. Ostracyzm spo³eczeñstwa odczuwaj± wszyscy m³odzi, którzy – zamiast siedzieæ w szkolnej ³awce – popychaj± wózki. Katarzyny, która pochodzi z ma³ej miejscowo¶ci pod Warszaw±, s±siedzi nie wytykali palcami. Przynajmniej otwarcie. Za to tu¿ przed porodem pani ordynator oddzia³u, na którym le¿a³a z zagro¿on± ci±¿±, poczu³a siê w obowi±zku zwróciæ uwagê, ¿e ona w jej wieku nie o¶mieli³aby siê nawet trzymaæ ch³opca za rêkê, a co dopiero mówiæ o seksie. Na tym w³a¶nie polega problem. Mówiæ o seksie w Polsce wci±¿ nie ma kto. Rodzice czekaj±, bo albo siê wstydz±, albo nie maj± czasu, a szkolna edukacja seksualna poza nielicznymi wyj±tkami to nieporozumienie. Katarzyna przyznaje, ¿e i ona ma³o wiedzia³a. Wiedzia³a, czym s± prezerwatywy, ale jej ch³opak nie by³ zainteresowany ich u¿ywaniem. Tabletek siê ba³a, my¶la³a, ¿e hormony zmieni± jej cia³o. A poza tym by³a przekonana, ¿e jak pójdzie po receptê bez mamy, to jej nie dostanie. Mia³a racjê. Chocia¿ Deklaracja praw seksualnych, stworzona przez ¦wiatow± Organizacjê Zdrowia w 2002 r., gwarantuje prawo do podejmowania wolnych i odpowiedzialnych decyzji dotycz±cych posiadania potomstwa, polskie prawo stanowi, ¿e osobie niepe³noletniej lekarz mo¿e wypisaæ receptê na antykoncepcjê, pod warunkiem ¿e zgodê wyrazi opiekun prawny – na przyk³ad matka. Efekt: a¿ 70 proc. pierwszych kontaktów seksualnych nastolatków odbywa siê bez antykoncepcji. Ca³y artyku³ ukaza³ siê w najnowszym numerze tygodnika "Fakty i Mity" 22 lutego 2013 roku. |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Witam,
przygotowujê reporta¿ nt. wczesnego macierzyñstwa do kobiecego magazynu – tekst ma byæ pozytywny, ukazywaæ, ¿e zostanie mam± w wieku lat nastu nie oznacza koñca ¶wiata. Bardzo proszê o kontakt dziewczyny, które zosta³y wcze¶nie mamami (na forum lub mailowo: m.miotk7@wp.pl) Pozdrawiam Ma³gorzata Edytowane przez mm_7 Czas edycji: 2013-03-11 o 14:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Witam ,
Jestem studentk± III roku Pedagogiki Opiekuñczej i pisze prace licencjacka na temat "Macierzyñstwo w¶ród nieletnich dziewczyn" z tego wla¶nie wzglêdu zwracam sie z pro¶ba o pomoc ![]() Link do ankiety : http://moje-☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/respond-43679.html Edytowane przez studenttka90 Czas edycji: 2013-04-29 o 11:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Cze¶æ, jestem studentka I roku po³o¿nictwa, i potrzebujê waszej pomocy w wype³nieniu ankiety która skierowana jest do mam które urodzi³y dzieci do 20 roku ¿ycia, z góry dziêkujê za pomoc.
docs.google.com/forms/d/1IrlmYYSfBflmgHvKvbNqqz2K QGoEd2ksbfyWugkfT7s/viewform |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Witam. Jestem studentk± Nauk o rodzinie i piszê pracê magistersk± nt. Sytuacji rodzin nieletnich matek w Polsce. Je¿eli która¶ chcia³aby podzieliæ siê ze mn± swoimi do¶wiadczeniami, bardzo proszê o kontakt: dolly-bird@wp.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
Witam,
jestem studentk± studiów pedagogicznych i pisze magiterke o m³odocianych mamach. Do badan potrebuje kobiet które zasz³y w ci±¿e przed ukoñczeniem 18 roku ¿ycia. Ankieta nie jest d³uga, a ja bardzo proszê Was o pomoc. Serdecznie dziêkuje z góry ![]() http://inter☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/interankieta...a174d23b44.xml http://inter☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/interankieta...a174d23b44.xml |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 780
|
Witam, czy s± tu jeszcze jakie¶ nastoletnie mamy?
![]()
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.