|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Uczulenie po farbie do włosów
Hej!
Rok temu farbowalam włosy U fryzjera. Dostałam uczulenie. Swedziala mnie cała głowa, ktora spuchla po kilku dniach. Poszłam z tym do lekarza, ale kazal tylko brać wapno itp. Po kilku dniach przeszło. Teraz znowu chce pofarbowac włosy, ale boję się, że sytuacja się powtórzy. Czy internista może dac skierowanie na testy, bo być może jestem uczulona na jakiś składnik tylko ? Jeżeli nie to ile kosztują takie testy ? Dziewczyny, czy któraś z Was miała podobną sytuację ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uczulenie po farbie do włosów
Miałam to samo.Jestem alergiczką i wiele kosmetyków mnie uczula,a farbowanie dawało takie same objawy jak u Ciebie. Fryzjerka sprowadzała mi z Niemiec jakąś specjalną farbę dla alergików,ale była tak droga,że potem z tego zrezygnowałam. Teraz przed farbowaniem łykam dwie tabletki wapna rozpuszczanego w wodzie,a głowę po farbowaniu myję emolientami lub pirolamem. Problem całkowicie nie zniknął,ale te działania złagodziły objawy
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Jeśli masz możliwość to przetestuj farbę najpierw na ręku albo gdzieś na skórze głowy i zobacz jak zareagujesz.
Nie wiem czy takie testy są na nfz, bo w moim mieście z tego co wiem to nie ma. Koszt takich testów to ok 200zł, więc to dużo niestety.Moja sąsiadka tez miała takie uczulenie i jakimś cudem metodą prób i błędów doszła, że uczula ją tylko czarna farba
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Ale już tylko swedzialo, czy twarz/glowa puchla nadal ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Witam ja miałam taką samą sytuację. Uczulona jesteś na PPD.
p-Fenylenodiamina, PPD â organiczny związek chemiczny z grupy diaminobenzenów, o silnym działaniu uczulającym[4]. p-Fenylenodiamina to barwnik, który często określany jest jako âsztuczna hennaâ. Występuje między innymi w: barwnikach â np. barwniki do tkanin oraz do wyrobów włókienniczych; farbach do włosów â zarówno w tych trwałych, jak również âzmywalnychâ; tymczasowych i czarnych tatuażach z henny; farbach drukarskich; w rzadkich przypadkach również w kremach przeciwsłonecznych, a nawet czarnych ubraniach. Jako alergen działać może dwojako. Przeważnie objawy alergii następują w mechanizmie opóźnionym. U uczulonych osób pojawiają się zaczerwienienia, zmiany wypryskowe, obrzęk, swędzenie i wypełnione pęcherze, a po kilku dniach ropiejące owrzodzenia na skórze. Jest to opóźniona reakcja alergiczna.W moim przypadku doszło do szoku analifaktycznego, opuchlizna twarzy. Ja farbuję włosy naturalną henną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:25.