|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
FiR magisterskie - WZ UW czy SGGW?
Cześć,
Obecnie studiuję finanse i rachunkowość na UMK w Toruniu. Na magisterkę chciałabym przenieść się do Warszawy, także na FiR. Rozważam SGGW i Wydział Zarządzania UW. WNE UW nie wchodzi w grę - nie dostanę się, gdyż nie miałam niektórych przedmiotów branych pod uwagę przy rekrutacji. SGH - myślę że nie dam rady. Stąd pierwsze pytanie - czy ktoś wie, czy trudne są egzaminy wstępne na SGGW i WZ UW? Chciałabym to wiedzieć wcześniej, żeby móc się ewentualnie przygotować. Pytanie drugie - którą z tych uczelni lepiej wybrać? SGGW kusi mnie wysokimi stypendiami rektorskimi na które mam szansę, ale nie wiem, jaki jest poziom tej uczelni, nie wiem jak później z pracą... Z góry dziękuję za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: FiR magisterskie - WZ UW czy SGGW?
Na magisterkę raczej nie liczy się jakie przedmioty miałaś brane pod uwagę przy rekrutacji na licencjat
![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
autorce chyba chodziło o różnice programowe między uczelniami = nie dostanie pkt za jakiś przedmiot bo go nie miała u siebie na licencjacie. przynajmniej ja to tak zrozumiałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o dwa wskazane przez Ciebie wydziały, to niestety nie powiem nic o egzaminach wstępnych. W kategoriach prestiżu WZ UW wydaje się jednak lepszy - ma wyższe pozycje w rankingach od SGGW, więcej się tam dzieje, nowsze laboratoria do symulacji itp. Co więcej, często nawet uważa się, iż pod kątem kształcenia zawodowego WZ jest lepszy niż WNE - na WNE jest dużo teorii, bardzo dobre przygotowanie pod pracę naukową, dużo wyższy poziom matematyki, tylko... pytanie, czy jeśli ktoś chce być zwykłą księgową, jest mu to w ogóle potrzebne, czy też jest to sztuka dla sztuki? Oczywiście, SGH jest chyba najlepszy, ale jak pisałaś - egzamin wydaje Ci się za trudny. Nie wiem, jak bardzo zależy Ci na czasie, ale tam są rekrutacje dwa razy w roku i o ile latem faktycznie jest przesiew, o tyle w rekrutacji zimowej bardzo łatwo się dostać, więc możesz też rozważyć taką opcję. Przykładowe testy powinny być na SGH albo uczelnianym chomiku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiem, że SGH jest najlepszą uczelnią, pierwszą w rankingach, ale obawiam sie, że nawet jeśli się dostanę (czy to w rekrutacji letniej czy zimowej) to ciężko mi później będzie się utrzymać, ze względu na różnice między poziomem na UMK a na SGH. Pewnie bardzo wiele musiałabym nadrobić we własnym zakresie. Szczególnie obawiam się poziomu lektoratu z języka angielskiego, którym SGH się szczyci, a ja niestety nie czuję się mocna z tego języka. Na pewno SGH otwiera więcej drzwi. Ale ciekawa jestem, czy pracodawcy tak naprawdę biorą pod uwagę czy ktoś skończył np. WZ UW a SGGW? Wie ktoś coś na ten temat, ma ktoś jakieś porównanie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:07.