|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
ANKIETA DO PRACY MAGISTERSKIEJ- o porodzie
Jestem studentką położnictwa. Prowadzę badania opinii kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce.
Jeśli masz chwilę czasu proszę o wypełnienie ankiety skierowanej do zdrowych kobiet, które urodziły dziecko po 8 kwietnia 2011 roku i których ciąża i poród były fizjologiczne. Link do ankiety: https://docs.google.com/forms/d/1zINFn3E_zTQjP7R5e-b37A_z4xj0OF-oTU1stZtKCVg/edit# Wielkie dzięki za poświęcony czas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ANKIETA DO PRACY MAGISTERSKIEJ- o porodzie
a jaką ciążę/poród uznajemy za fizjologiczny? naturalne, bez żadnych komplikacji (czyli cc już nie?), bez żadnych bóli brzucha (i zażywania nospy czy preparatów witaminowych, żelaza, magnezu) itp?
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Za poród fizjologiczny uznajemy poród naturalny, bez komplikacji, które wymagają rozwiązań zabiegowych. C.c nie jest porodem fizjologicznym
![]() Pozdrawiam wszystkie mamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
to nie wypełnię bo mój poród był fizjologiczny tylko do pewnego momentu :P aczkolwiek pojęcie ciekawe, bez żadnej jasno sformułowanej definicji (przynajmniej jak pytałam pana Google). także zaintrygował mnie temat kiedy można uznać coś za naturalne, a kiedy nie (czy ingerencja w postaci nacięcia/podania znieczulenia przy porodzie sn sprawia że to już nie jest poród do końca fizjologiczny?)
używasz jeszcze pojęcia ciąża fizjologiczna. a jak to jest ciąża niefizjologiczna jeśli można spytać? tak się dopytuję, bo fascynuje mnie to i z góry dziękuję za wyjaśnienia ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Witam, wypełniłam ankietę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Masz rację humpback, ta definicja wcale nie jest jasno sformułowana. Poród naturalny to tak naprawdę niezakłócony żadnymi interwencjami, znieczuleniami, lekami. Niestety medycyna bardzo zapędziła się ze stosowanymi procedurami, często niepotrzebnymi.
Ciąża niefizjologiczna, czyli przebiegająca nieprawidłowo, np zbył krótko, z wielowodziem, małowodziem. Emilia0618- dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Wypełniłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.