|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak dużo jecie?
Jesteście osobami które jedzą raczej dużo czy mało? Bo ja jem dość dużo, a gruba nie jestem. Napiszcie ile mniej więcej jecie w ciągu dnia, bo chcę sobie porównać czy rzeczywiście tak dużo jem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Jak dużo jecie?
dużo
![]() bardzo duzo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
ja niestety ostatnimi czasy też dużo. Aczkolwiek planuję to zmienić w najbliższym czasie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Duużo
![]() Tzn 1,5 kg warzyw (różniastych) + porcja owoców, jakieś 300 g mięska, 3 jajka, 2 łyżki masła (do smażenia) + kawałek czekolady gorzkiej, co tam mi się zamarzy ![]() Tyle dziennie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jem tyle ile akurat potrzebuję.
Nie umiem określić czy dużo czy mało. Nie liczę tego na kalorie, nie ważę, nie mierzę, nie zapisuję. Bo do czego mam to odnieść niby? Jem mniej niż mój mąż, więcej niż moje córki. Więcej niż moja przyjaciółka, ale mniej niż bliska koleżanka która z racji zawodu (trener jazdy konnej mający w treningu kilka koni) je jakieś masakryczne ilości jedzenia, bo bardzo dużo i ciężko pracuje _fizycznie_ dzień w dzień. To jak mam to określić czy dużo czy mało jem ![]() Zresztą, czy zjedzenie 3-4 filetów śledziowych w oleju to mało czy dużo mimo ze porcja niewielka a kalorii full? A wielka micha sałaty to mało czy dużo, mimo że porcja olbrzymia, ale kalorii mikro ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dużo objętościowo, za to mało kalorycznie = lubię jeść więc troszkę się obżeram, ale to są same zdrowe rzeczy
![]() W sumie też zależy co to znaczy dużo, ludzie sie dziwią że zjem całą makrelę, serki wiejskie, kefiry, maślanki też idą na raz opakowania 150-200g, 400ml, o wielkich porcjach warzyw nie wspomnę. Ale z kolei ja uważam za bardzo bardzo dużo tabliczkę czekolady, gdzie dla znajomych przed @ to normalka i jeszcze zapiekanką zagryzą.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
malo jem i malokalorycznie. Rok temu robilam badanie krwi i lekarz powiedzial, ze chyba jestem niedozywiona
![]() Ale zdarzaja sie dni, kiedy obżeram sie za dwoch. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem ile to według Ciebie, autorko, dużo, ja jem tak: śniadanie-szklanka maślanki/jabłko, w weekendy owsianka obiad- bardzoo różnie np: micha zupy, jabłko, jakiś ogórek kiszony kolacja-tzw 'resztki na co mam ochotę': ogórek, kilka suszonych owoców, jabłko, kawałek czegośtam... I to tyle w zasadzie, jem trzy posiłki... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym chyba skonała z głodu. ![]() Tak szacunkowo: - śnaidanie to w tygodniu owsianka (2 łyżki kaszy jaglanej+ 3 łyżki mieszanki płatków owsianych, nasion, owoców suszonych) do tego mleko kokosowe około 40-50 ml, + około 100 gr owoców jagodowych z mrożonki + na wierzch jakiś świezy owoc posiekany. N aogół mango a w sezonie na owoce- to co akurat na topie. - w weekend sa jajka 2-3 jajka+ warzywa (pomidory, ogórki, koper,szczypior, szłata, rzodkiewki, cukinia podsmażana)+ 2-3 kromki chleba z masłem, czasami majonez jak jajca na twardo - lub ostatnio maz mnie zaskoczył: kaszanka smażona ![]() Kupiłam w umie 4"balaski" kaszanki gryczanej, maz usmażył wszytko, podzielił równo- no to zeżarłam 2. - 2gie snaidanie: na ogół sałatka z warzyw i czegoś. Np. dziś mam pojemniczek z posiekaną młoda kapustą, natką, serem kozim, resztką wędliny zsiekaną na to. i 2 marchewki do chrupania + jabłko + takl z 50 ml wczorajszego green monstera -obiad: porcja miesa/ryby/jaj/strączkowych około 100 - 150 gr, kasza lub ziemniaki/ryż czasami makaron (oceniam tak na oko na jakieś 50 gr suchej masy), sos jak jest ![]() - wczoraj na obiad zjadłam wielką całą paprykę faszerowaną ryżem i łopatką wieprzową (na oko= porcja odpowiadająca 2 sporym gołąbkom)w sosie jak do gołąbków + jak to u Kaszubów , ziemniaczki muszą być ![]() Po obiedzie mam syndrom "niedożarcia" wiec od razu na ogół zjadam z garść orzechów/migdałów ![]() Wiem ze to siedzi w mojej głowie, ale uwielbiam orzechy, to co mi tam ![]() Często też podjadam orzechy przed obiadem w trakcie przygotowywania go- no z głodu, zeby nie paść nad garami. ![]() Kolację jem albo nie. Jak jem to na ogół jakąś sałatę + ryby/jajka/strączkowe. Wczoraj zjadłam frykas ![]() No i tak. Dożarłam jeszcze garść orzechów i migdałów. No i owoce. Owoce, zwłaszcza w sezonie na swierze owoce jem w sumie non-stop. W ogóle tego nie wliczam w jakiekolwiek kalkulacje jedzeniowe. IMO- od owoców się nie tyje. No to w porównaniu do weery, jem chyba dużo. Ale w porównaniu do mojej koleżanki o której pisałam- jem malutko, bo ona to je jak odkurzacz ze 3 razy tyle. Pracuję , zajmuję się domem i za kupami, mam w tygodniu około 5-6 jednostek treningowych około godzinnych + ze 3 sesje jogi około 30 minut rozciągania no i kiedy mogę, wywlekam moje gnuśne dzieci na spacer ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Heh, no w porównaniu do mnie tak, ale mój jedyny wysiłek to w sumie godzina zumby raz w tygodniu+jeżdżenie rowerem do;z szkoły/sklepu-dziennie około 30minut.
![]() Edytowane przez weraa66 Czas edycji: 2014-05-06 o 10:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() menu anorektyczki ![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:56 ---------- tak, ale do samego podtrzymania czynności zyciowych trzeba wiecej, nawet jak sie nie rusza z domu, a Ty masz szkołe a rower i zumba 1x w tyg.to wcale nie tak mało.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tymze ja sporo mam przekasek w ciagu dnia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Spokojnie, to naprawdę tylko tak wygląda
![]() ![]() PS. ta jest dobra https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=758379 .... Edytowane przez weraa66 Czas edycji: 2014-05-07 o 15:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Też czasem, ale bardzo rzadko, tak jem, trzęsie mnie wtedy z zimna! Jak ty potrafisz jeść malutko i być zdrowa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
ja tez miałam drgawki az z zimnia mimo 2 swetrów + temperatura 35,5 jak jadłam tak 3 dni jak wpadłam na pomysł z radykalna dieta.. nie mowiac juz o zlym humorze i braku energii..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Łoł, to ja przy 20stopniach wychodzę na dwór w krótkim rękawku, a energią tryskam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczytałam całość tak w ogóle to cava wreszcie się ujawniłaś ile jesz ![]() ale nie o jedzeniu napiszę, przeczytałam całość, wszystko spoko ale po ostatnim zdaniu padłam, padłam i śmieję się dalej ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Ja może dużo nie jadam ale pewnie nie zdrowo i nie regularnie... ech...zawsze sobie obiecuje że będę do pracy przygotowywała sobie posiłki/jedzonko i wychodzi jak zawsze..nic z tego a potem wracam do domu późno i nadrabiam to chyba mój największy ból
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
little hungry lady
|
Lubię jeść i cieszę się, że na dzień dzisiejszy nie odbija się to tak wyraźnie na mojej figurze. Może jest to spowodowane także ćwiczeniami, które wykonuję, bądź bardziej intensywnym trybem życia, czy stresem w którym każdy z nas w gruncie rzeczy żyje
![]() Czasami są dni, kiedy mam na wszystko ochotę, a czasami nie mam ochoty na nic.
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Różnie to jest. Jem dość mało i w sumie inni się dziwią, że ja "na głodzie" jestem ahahaha. Wygląda to tak że na śniadanie zwykle jogurt z jakimiś muesli, na 2 śniadanie jabłko i sucharki, potem obiad to różnie ale staram się zdrowo no i jakiś owoc na kolację, sama się sobie dziwię, bo jeszcze rok temu jadłam ile wlezie, tzn miałam większy żołądek ahahaha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:23.