|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
"Czterej pancerni i pies"
Właśnie oglądam pierwszy odcinek serialu "Czterej pancerni i pies". Po 24 minucie postanowiłam zobaczyć czy serial ten jest dozwolony od pewnego wieku, np. od 16 r.ż. Dlaczego zdecydowałam się to sprawdzić? Otóż jestem przerażona zjawiskiem przemocy ukazanym w tym serialu. Wiem, że to serial wojenny, ale informacja, że był on "wznawiany w polskiej telewizji w paśmie programów dla dzieci i młodzieży" (źródło: Wikipedia) poraziła mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: "Czterej pancerni i pies"
Wojna jest w tym serialu tylko tłem dla pokazania przygód idealnych, pozytywnych i sympatycznych bohaterów ; ) Dla mnie przemoc w tym serialu jest bez porównania do innych produkcji - nie ma krwi, nie ma jakichś latających flaków, jest mnóstwo wątków komediowych, że nie wspomnę o tym, że wojenna rzeczywistość przedstawiona w filmie jest czarno-biała i koło wojny nawet nie leżała. Ja ten film oglądałam od dzieciaka i bardzo lubiłam, nie bałam się, nawet bym nie pomyślała o tym, że ktoś to może uznać za zbyt brutalne dla młodzieży (!!!), w dobie tego pełnego przemocy, głupich, obraźliwych hasełek z erotycznym podtekstem, gówna, które telewizje serwują dla dzieci i młodzieży, "Czterej Pancerni" zdecydowanie się wyróżniają na pozytyw i wolałabym, żeby moje dziecko oglądało to i może się czegoś nauczyło, niż tą beznadzieję, którą zapuszczają jakieś Cartoon Network, czy Disney Channel. Kompletnie nie rozumiem oburzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() są to czasy wojenne i wiadomo, że ludzie giną, poza tym nie widać ani krwi ani bebechów ![]() o wiele, wiele więcej agresji jest w obecnych bajkach animowanych, jakichś pokemonach czy innych Atomowkach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Tak, wiem, że są filmy/seriale/bajki, które mają więcej przemocy. Przeraziła mnie szczególnie scena z nożem, gdzie jeden bohater rzucił się na drugiego z nożem, by go zabić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przesadzasz. Dla mnie to bardzo fajny serial dla starszych dzieci, nikt Cię nie zmusza do tego, żebyś go swoim dzieciom też puszczała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
O RLY?
|
Przesadzasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Hmm... czekaj, w tle wojna, nie? Co będzie jak zobaczysz, jak rzucają w siebie granatami! O, albo strzelają! O, albo jak ranią innych, albo jak Szarik.. a zresztą, przecież dzisiejsze czasy i filmy są wolne od takich okropieństw więc masz rację! Na pohybel załodze Rudego! (i psa!)
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;46195990]Wojna jest w tym serialu tylko tłem dla pokazania przygód idealnych, pozytywnych i sympatycznych bohaterów ; ) Dla mnie przemoc w tym serialu jest bez porównania do innych produkcji - nie ma krwi, nie ma jakichś latających flaków, jest mnóstwo wątków komediowych, że nie wspomnę o tym, że wojenna rzeczywistość przedstawiona w filmie jest czarno-biała i koło wojny nawet nie leżała. Ja ten film oglądałam od dzieciaka i bardzo lubiłam, nie bałam się, nawet bym nie pomyślała o tym, że ktoś to może uznać za zbyt brutalne dla młodzieży (!!!), w dobie tego pełnego przemocy, głupich, obraźliwych hasełek z erotycznym podtekstem, gówna, które telewizje serwują dla dzieci i młodzieży, "Czterej Pancerni" zdecydowanie się wyróżniają na pozytyw i wolałabym, żeby moje dziecko oglądało to i może się czegoś nauczyło, niż tą beznadzieję, którą zapuszczają jakieś Cartoon Network, czy Disney Channel. Kompletnie nie rozumiem oburzenia.[/QUOTE]
Zgadzam się z każdym słowem. ![]() Nigdy nie wpadłabym na to, że "Czterej pancerni i pies" ktoś może uznać za film brutalny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Mnie ten serial prześladuje, znam chyba każdy odcinek na pamięć bo ojciec ogląda to... non stop. Ale jakoś nigdy nie widziałam w tym brutalności już większą brutalność mają w sobie chińskie kreskówki jak się ciągle napitalają nie wiadomo po co i na co :P albo o Tom i Jerry przecież oni non stop sobie dynamit podkładają i wybuchają co gorsza, dalej żyją
![]()
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:38.