"Czterej pancerni i pies" - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-27, 05:08   #1
marta10011990
Raczkowanie

"Czterej pancerni i pies"

Właśnie oglądam pierwszy odcinek serialu "Czterej pancerni i pies". Po 24 minucie postanowiłam zobaczyć czy serial ten jest dozwolony od pewnego wieku, np. od 16 r.ż. Dlaczego zdecydowałam się to sprawdzić? Otóż jestem przerażona zjawiskiem przemocy ukazanym w tym serialu. Wiem, że to serial wojenny, ale informacja, że był on "wznawiany w polskiej telewizji w paśmie programów dla dzieci i młodzieży" (źródło: Wikipedia) poraziła mnie.
marta10011990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 07:40   #2
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Dot.: "Czterej pancerni i pies"

Wojna jest w tym serialu tylko tłem dla pokazania przygód idealnych, pozytywnych i sympatycznych bohaterów ; ) Dla mnie przemoc w tym serialu jest bez porównania do innych produkcji - nie ma krwi, nie ma jakichś latających flaków, jest mnóstwo wątków komediowych, że nie wspomnę o tym, że wojenna rzeczywistość przedstawiona w filmie jest czarno-biała i koło wojny nawet nie leżała. Ja ten film oglądałam od dzieciaka i bardzo lubiłam, nie bałam się, nawet bym nie pomyślała o tym, że ktoś to może uznać za zbyt brutalne dla młodzieży (!!!), w dobie tego pełnego przemocy, głupich, obraźliwych hasełek z erotycznym podtekstem, gówna, które telewizje serwują dla dzieci i młodzieży, "Czterej Pancerni" zdecydowanie się wyróżniają na pozytyw i wolałabym, żeby moje dziecko oglądało to i może się czegoś nauczyło, niż tą beznadzieję, którą zapuszczają jakieś Cartoon Network, czy Disney Channel. Kompletnie nie rozumiem oburzenia.
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 08:39   #3
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marta10011990 Pokaż wiadomość
Właśnie oglądam pierwszy odcinek serialu "Czterej pancerni i pies". Po 24 minucie postanowiłam zobaczyć czy serial ten jest dozwolony od pewnego wieku, np. od 16 r.ż. Dlaczego zdecydowałam się to sprawdzić? Otóż jestem przerażona zjawiskiem przemocy ukazanym w tym serialu. Wiem, że to serial wojenny, ale informacja, że był on "wznawiany w polskiej telewizji w paśmie programów dla dzieci i młodzieży" (źródło: Wikipedia) poraziła mnie.
jaka to przemoc jest pokazana w tym serialu?
są to czasy wojenne i wiadomo, że ludzie giną, poza tym nie widać ani krwi ani bebechów

o wiele, wiele więcej agresji jest w obecnych bajkach animowanych, jakichś pokemonach czy innych
Atomowkach
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 10:40   #4
marta10011990
Raczkowanie

Tak, wiem, że są filmy/seriale/bajki, które mają więcej przemocy. Przeraziła mnie szczególnie scena z nożem, gdzie jeden bohater rzucił się na drugiego z nożem, by go zabić.
marta10011990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 10:43   #5
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marta10011990 Pokaż wiadomość
Tak, wiem, że są filmy/seriale/bajki, które mają więcej przemocy. Przeraziła mnie szczególnie scena z nożem, gdzie jeden bohater rzucił się na drugiego z nożem, by go zabić.
Keee?

Przesadzasz. Dla mnie to bardzo fajny serial dla starszych dzieci, nikt Cię nie zmusza do tego, żebyś go swoim dzieciom też puszczała.
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 10:50   #6
aer
O RLY?

Przesadzasz.
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 17:53   #7
kaarooo
Zakorzenienie

Hmm... czekaj, w tle wojna, nie? Co będzie jak zobaczysz, jak rzucają w siebie granatami! O, albo strzelają! O, albo jak ranią innych, albo jak Szarik.. a zresztą, przecież dzisiejsze czasy i filmy są wolne od takich okropieństw więc masz rację! Na pohybel załodze Rudego! (i psa!)

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-27, 19:09   #8
marza_mr
Zakorzenienie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;46195990]Wojna jest w tym serialu tylko tłem dla pokazania przygód idealnych, pozytywnych i sympatycznych bohaterów ; ) Dla mnie przemoc w tym serialu jest bez porównania do innych produkcji - nie ma krwi, nie ma jakichś latających flaków, jest mnóstwo wątków komediowych, że nie wspomnę o tym, że wojenna rzeczywistość przedstawiona w filmie jest czarno-biała i koło wojny nawet nie leżała. Ja ten film oglądałam od dzieciaka i bardzo lubiłam, nie bałam się, nawet bym nie pomyślała o tym, że ktoś to może uznać za zbyt brutalne dla młodzieży (!!!), w dobie tego pełnego przemocy, głupich, obraźliwych hasełek z erotycznym podtekstem, gówna, które telewizje serwują dla dzieci i młodzieży, "Czterej Pancerni" zdecydowanie się wyróżniają na pozytyw i wolałabym, żeby moje dziecko oglądało to i może się czegoś nauczyło, niż tą beznadzieję, którą zapuszczają jakieś Cartoon Network, czy Disney Channel. Kompletnie nie rozumiem oburzenia.[/QUOTE]

Zgadzam się z każdym słowem.
Nigdy nie wpadłabym na to, że "Czterej pancerni i pies" ktoś może uznać za film brutalny
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 21:22   #9
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Mnie ten serial prześladuje, znam chyba każdy odcinek na pamięć bo ojciec ogląda to... non stop. Ale jakoś nigdy nie widziałam w tym brutalności już większą brutalność mają w sobie chińskie kreskówki jak się ciągle napitalają nie wiadomo po co i na co :P albo o Tom i Jerry przecież oni non stop sobie dynamit podkładają i wybuchają co gorsza, dalej żyją
Stary 2014-05-19, 08:54   #10
ada_123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
Mnie ten serial prześladuje, znam chyba każdy odcinek na pamięć bo ojciec ogląda to... non stop. Ale jakoś nigdy nie widziałam w tym brutalności już większą brutalność mają w sobie chińskie kreskówki jak się ciągle napitalają nie wiadomo po co i na co :P albo o Tom i Jerry przecież oni non stop sobie dynamit podkładają i wybuchają co gorsza, dalej żyją
witaj w klubie, mój tata też to ogląda od kiedy.. pamiętam
ada_123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości