|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
pralka brudzi ubrania
Mam problem z moją pralką. Pralka firmy Polar ma 2 lata i od jakiegoś czasu - nieregularnie - brudzi mi ubrania.
Po prostu na wypranych rzeczach robią się jakby tłuste duże plamy. Wygląda to strasznie, jestem załamana, bo mi zniszczyła nowe ciuchy, tylko wybielacz jeszcze coś pomaga... Dodam że pralka jest wkładana od góry, miałyście może taki problem i wiecie co na to poradzić?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: pralka brudzi ubrania
jak tłuste plamy, to możliwe, że to płyn do płukania,a nie pralka sama z siebie
|
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
też o tym myślałam, spróbuję zmienić płyn, bo teraz nie jestem w stanie namierzyć czy to akurat od tego płynu się zrobiły te plamy, tym bardziej że raz się robią, potem jest spokój pare prań i znowu to samo :/
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
miałam to samo z moją pralką whirpool. Doszukiwalam sie problemów w plynie do prania, mimo ze zawsze stosowalam te z tzw górnej pólki i drozsze. Po tym jak pralka przestala mi spuszczac wodę po praniu, wezwalam fachowca - zmienil pompę , wyczyscił pralkę.Od tamtej pory (minęły 2lata) problem nie wrócił. Pan od pralki oczywiscie przestrzegal mnie przed plynami do plukania (na poczatku jak kupilam pralke ich uzywalam), powiedzial ze one powodują zatykanie sie pralki, czesto pozostalosci gniją, dlatego dodatkowo pranie moze brzydko "pachniec"
W Twoim przypadku obstawiam na detergent do prania |
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
A w jaki sposób pralka odmierza sobie płyn? Czy sama go wlewasz? Często robiły mi się plamy jak płyn był bezpośrednio na ubraniu, nierozcieńczony. Zostawiał tłusty ślad.
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
płyn wlewam do specjalnego pojemnika na drzwiczkach, więc to nie to... ewentualnie wina może być w samym płynie teraz myślę żeby kupić jeszcze coś na kamień, ostatecznie spróbuję z octem Edytowane przez 201606201234 Czas edycji: 2012-04-29 o 20:32 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
u nas też tak było, niedługo po kupieniu pralki... ale wpadliśmy na pomysł dokładnego wyczyszczenia tego pojemniczka na drzwiczkach, do którego wlewa się płyn - pomogło. widać zbierały się tam resztki płynu, zasychały, gniły... fuj
|
|
|
|
|
#8 |
|
DOMator
|
Może dobrze byłoby wrzucić do pralki jakieś 100% bawełny prześcieradła czy coś co można gotować i nastawić pranie na gotowanie.
Podobno, żeby rozpuścić i wypłukać resztki proszków, które nie rozpuściły się w niskiej temperaturze dobrze jest raz w tyg. nastawić pranie na 60 stopni (np. ręczniki) i co jakiś czas na gotowanie. Ciągłe pranie w niskich temp 30-40 st. nie sprzyja długowieczności pralki. Moim zdaniem to pomoże pozbyć się resztek proszków i płynów, a gorąca woda powinna przy okazji usunąć większość bakterii, które rozwinęły się w pralce. |
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Też mam problem z pralką. Brudzi wszystkie czarne rzeczy tzn. pojawiają się białe smugi na ubraniach, po wysuszeniu widać biały nalot na ubraniach, tak jakbym czarne prała z białym. Problem dotyczy tylko czarnych rzeczy, białe i kolorowe OK.
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w starej pralce nie wyjmował się do mycia i trzeba było chyba całą pokrywę wraz z zasobnikiem wymieniać!! cenę powiedzieli mi taką, że dołożyła 2 stówki i kupiłam nową pralkę z wyciąganym zasobnikiem, który staram się myć jak najczęściej - przelewam bieżącą gorącą wodą. Spróbuj porządnie wyczyścić ten zasobnik, ale nawet ten mój wyciągany czyści się baaardzo trudno |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
Postaraj się dokładnie wyczyścić pralkę - zapuść puste pranie w wysokiej temperaturze, dodając sody oczyszczonej i octu. Wyczyść elementy takie, jak zasobnik. Sprawdź czy rura dobrze odpompowuje wodę. Myślę, że te plamy to płyn do płukania, który nie został dobrze wypłukany. Swego czasu również poplamiłam w ten sposób kilka koszulek.
Zastanów się, czy nie lejesz go za dużo - ja chyba tak właśnie robiłam, a zapuszczałam tryb oszczędnego prania, gdzie pralka nie zużywa aż tak dużo wody i to się nie miało jak wypłukać.
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:16 ---------- Poprzedni post napisano o 07:13 ---------- i zniszczonych rzeczy raczej już nie dopierzesz |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tez mam pralkę ładowaną od góry (pojemniczek na proszek/płyn jest na drzwiczkach jak u Ciebie) i po przygodach z gniciem w tych pojemniczkach...wlewam płyn po prania/wsypuję proszek bezposrednio do bębna. Nie zauwazylam zeby gorzej się przez to dopierąły ciuchy... |
|
|
|
|
|
#14 | ||
|
na drugie mam Irena
|
Cytat:
Cytat:
ja piorę teraz czarne w płynie i problemu nie ma
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam ten sam problem a jego przyczyna nie leżała w brudnym zasobniku, bębenie czy gumie - bo wszystko czyściłam regularnie. Wydaje mi się, bo pewności jeszcze nie mam, że pomogła rezygnacja z płynów do płukania tkanin (zastąpilam je granulkami) i używanie wyższych temperatur prania. Srodki chemiczne wczesniej po prostu nie rozpuszczały się do końca.
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Zaleca się raz w tygodniu włączyć pustą pralkę na temperaturę 90 stopni, żeby wszystko ładnie się wyczyściło.
|
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie używam już płynów do płukania, bo przecież ubrania nosimy i ta chemia wchłania się przez skórę. Woda doskonale wypłukuje proszek i nie potrzeba już nic więcej. Poza tym, płyny do płukania niszczą szybciej tkaninę, bo są dodatkowym obciążeniem, oblepiają włókna i osłabiają. To wszytko, to tylko zysk dla producentów tych zbędnych dodatków. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co najwyżej do płukania zasłon, czy pościeli.
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
DOMator
|
Cytat:
O ile mogę ograniczyć płyn do prania bielizny czy pościeli, to nie wyobrażam sobie zrezygnowania z niego przy praniu swetrów. Trudno w inny sposób zapobiegać elektryzowaniu. |
|
|
|
|
|
#20 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Błagam - pomóżcie! Miałam pralkę Whirlpool - po ok. 4 latach zaczęła brudzić mi ubrania - takie szare plamy, bardzo widoczne na praniu jakby lekko roztrzepane na całości. Wymieniłam w niej łożyska, nic nie pomogło - przaparzałam octem, zmieniałam płyny do płukania, proszki potem już nie stoswoałam żadnych płynów do płukania - jedynie proszek - no dosłownie cuda na kiju - sprawdziłam dosłownie wszytko, był oglądany filtr, wąż przez serwisanta - wyczerpałam wszystkie możliwości, kupiłam zatem nową pralkę- wówczas miałam Whirpool a teraz mam Polar - podobno to jedno i to samo bo Whirpool wykupił Polara o czym dowiedziałam się już po zakupieniu nowej pralki. Niestety winę zrzucałam przy tej pierwszej, że ma już4- 5 lat -. Przy nowej pralce Polar - po ok. pół roku użytkowania problem identyczny - co to zatem za przyczyna?? pralka była ,,oglądana" ze wszystkich stron - żaden serwisant nie pomógł, ba - nawet nie spotkał się z czymś takim ale tu na forum widzę, że to problem dość powszechny. Już naprawdę nie wiem co mam robić - tę pralkę oczywiście mogę zareklamować bo jest nowa ale wiem, że nic z tego nie będzie. Ja już w nic nie wierzę skoro w jednym i drugim przypadku jest to samo - to nie mozę być wina pralki zatem - ani też detergentów, bo były na wszelki sposoby zmieniane, dodam, że piorę ubrania w temperaturze 40 stop. Także podejrzewam, że nawet jak pralkę zareklamuję problem nie zostanie rozwiązany a ja będę bez pralki przez jakieś 3 tyg. Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem - ktoś pomoże? Gdybym znalazła przyczynę albo jakiś złoty środek - skakałabym z radości. Tak niewiele mi potrzeba do pełni szczęścia. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Nastaw puste pranie z sodą oczyszczoną. Wsyp do prania wstępnego i zasadniczego, jedno opakowanie powinno wystarczyć. Nastaw na gotowanie. Później dokładnie wysusz pralkę, tzn nie zamykaj od razu drzwiczek. Daj znać czy problem nadal istnieje. Ważne jest, aby po każdym praniu pralka wyschła i czasami włączać puste pranie z sodą. Raz na pół roku lub rok, w zależności od potrzeb.
Pozdrawiam
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli chodzi o ubrania, fachowiec powiedzial, zeby raz na 2 tygodnia wlaczyc gotowanie na 90stopni. Robic to regularnie, wtedy nie bedzie problemu z brudzeniem.
Zaczalam tak robic. I problem zniknal. |
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
miałam to samo, powtarzało się i w efekcie postanowiłam zmienić pralkę na nowszą..
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
dziewczyny, problem mi zniknął bo praniu ze specjalnym proszkiem czyszcacym pralki, ogolnie chodzi chyba wlasnie o plyny itd. rzadko piorę na wysokich stopniach i to co sie osadzi w pralce w koncu mi brudzi ubrania, ale teraz problem zniknal bo regularnie robie pranie z tym proszkiem do czyszczenia pralek
|
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
moja pralka rónież brudzi ubrania. i na wiele sposobów próbowałam pozbyć się tego problemu, ale bezskutecznie. znalazłam jednak sposób, aby unikać plam. wszystkie ubrania które chcę wyprać wkładam w starą poszewke i tak unikam plam. a ubrania które juz zostały pobrudzone potraktowałam płynem do mycia naczyń i wyprałam ( w poszewce) wiec ubrań nie musiałam wyrzucać. ale nie twierdze, ze to jest pozbycie sie problemu.
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Wtajemniczenie
|
A może wsadź do niej rzeczy na których ci nie zależy np: jakieś ścierki do kuchni, wsyp dużo proszku do bieli, nie daj płynu, nastaw tryb gotowania taki 2,5 godziny, może wtedy wypluje z siebie brudy bo proszek tak wyjaławia, to może i pralkę wyczyści.
---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-05-13 o 16:14 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.

Po prostu na wypranych rzeczach robią się jakby tłuste duże plamy. Wygląda to strasznie, jestem załamana, bo mi zniszczyła nowe ciuchy, tylko wybielacz jeszcze coś pomaga... Dodam że pralka jest wkładana od góry, miałyście może taki problem i wiecie co na to poradzić?

cenę powiedzieli mi taką, że dołożyła 2 stówki i kupiłam nową pralkę z wyciąganym zasobnikiem, który staram się myć jak najczęściej - przelewam bieżącą gorącą wodą. 
Zastanów się, czy nie lejesz go za dużo - ja chyba tak właśnie robiłam, a zapuszczałam tryb oszczędnego prania, gdzie pralka nie zużywa aż tak dużo wody i to się nie miało jak wypłukać.