|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
garnki, urządzenia kuchenne itd! ;)
Hej dziewczyny!
![]() Mam do Was ogromną prośbę! Za tydź wprowadzam się do nowego mieszkania, PUSTEGO! Więc prosiłabym Was o poradę jakie najlepiej kupić urządzenia kuchenne ![]() ![]() *garnki, *noże, *parowar, *patelnię do grillowania, hmmm i zapomniałam co to miało być jeszcze, co chwilę coś mi wpada do głowy, a teraz zapomniałam ![]() jeśli coś jeszcze Wam wpadnie do głowy, to piszcie, każda sugestia jest ważna ![]() aaaa i fajnie by było, gdybyście jeszcze mi mniej więcej podały cenę, jeśli pamiętacie ![]() ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- aaa przypomniało mi się... jeszcze poproszę o jakieś sugestie w kwestii pralki i żelazka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: garnki, urządzenia kuchenne itd! ;)
Jeśli chodzi o patelnie to ja polecam te ceramiczne- są najlepsze, najzdrowsze i... (niestety) chyba najdroższe. Myślę jednak, że jest to zakup na lata i warto. Ja mam trzy patelnie ceramiczne- malutką (np. do jajecznicy), średnią- naleśniki, obiad dla dwóch osób i największą na porządne gotowanie
![]() Nigdy nie grillowałam na patelni więc pojęcia nie mam, czy te patelnie się nadają, czy to musi być jakaś specjalna. Najlepiej zapytaj w sklepie, w którym będziesz kupowała. Co do garnków.. Są dostępne całe zestawy, z przykrywkami. Z mojego doświadczenia najlepsze są te ze stali nierdzewnej, dobrze, żeby były dość ciężkie. Fajnym wynalazkiem jest takie "sitko" wkładane do garnka do gotowania na parze. Świetnie spisuje się nie tylko w przypadku warzyw, ale też np. rozmrażanych pierogów. Mam nadzieję, że pomogłam, pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja też sobie chwalę patelnie ceramiczne, nie sa chorobliwie drogie.
Mam też garnki Zelmera, takie z powłoką teflonową, są genialne, pasują do wszystkich kuchenek, megaszybko się myją, nic w nich nie przywiera, nawet mój małżonek nic w nich nie przypalil ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Garnki: IKEA
![]() Garnki i patelnia sa naprawdę świetne. Do patelni nic nie przywiera, jedzenie w garnkach się nie przypala, bo garnki mają grube dno. Nadają się zarówno na kuchenki gazowe jak i płyty indukcyjne. Noże - IKEA ![]() Patelnia grillowa - ja mam z Tefala i jestem zadowolona. Nie grilluję zbyt często, więc na okazjonalne grillowanie (głównie warzyw), wystarcza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
o tak! Garnki Ikea seria +365 są super! mamy 4 rok i używamy tylko tych, a garnki są jak nowe!
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy dużo gotujesz, pieczesz, ale ja bym się nie obyła bez porządnego kubka/miski z dziubkiem i miarką.
Bardzo lubię drewnianą łopatkę do patelni. Plastikowe miski też się bardzo przydają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Może przydać Ci się też naczynie do zapiekania, jak i do odcedzania (polecam takie ze stali), deseczki bambusowe do krojenia, łopatki drewniane, mikser, formy na mufinki, tartę i inne (jeśli pieczesz
![]() Kup sobie od razu patelnie i rondle w 3 wielkościach, tak jest najwygodniej. Ja lubię takie garnki z czarną powłoką, w nich znacznie szybciej gotuje się woda niż w innych i nie przypalają się. Te ciężkie garnki są też niewygodne przy myciu. Ostre noże to PODSTAWA, a ciężko jest na takie trafić, różne nieudane egzemplarze dosłownie wyrzuciłam do śmieci. Sama wzięłam z domu, były kupione dawno temu w Niemczech, więc nie wiem jaka to firma. Jeśli chodzi o żelazko, to polecam takie z większą mocą - szybciej się prasuje. Ja mam philipsa już od wielu lat, więc jest dość solidny. Nie nalewam do środka wody (kamień), tylko korzystam ze spryskiwacza.
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2013-02-03 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyjaciółka KWC
|
Garnki - jak Ikea, Tefal czy Zelmer przerazi Cię ceną, warto zajrzeć do Makro, jest sporo kompletów garnków po 4-5 sztuk, ze stali nierdzewnej, ciężkich i porządnych w cenie do 120 zł (dane sprzed 2 lat
![]() Noże - ja osobiście używam noży Berghoff, model Hollow, jestem z nich raczej zadowolona - duże, wygodne, dobrze zrobione, w cenie do 100 zł z blokiem to był dla mnie absolutnie doskonały wybór. Z moich doświadczeń wynika że każde norze się tępią, więc warto zainwestować również w osełkę. Patelnia grillowa - osobiście nie mam, ale powinna być solidna, gruba i żeliwna, moi rodzice mają taką już 30 lat i doskonale się sprawdza. W Ikei zdaje się jest i wygląda całkiem porządnie. Z rzeczy które mi jeszcze przychodzą do głowy - jednym z moich lepszych zakupów były bambusowe łopatki i łyżki z Tesco za 7 zł ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Jeśli chodzi o patelnię grillową, lepszej, niż TA nie miałam. Cudo po prostu. Ale tak jak dziewczyny pisały, w ogóle naczynia ceramiczne są mega pod względem funkcjonalności. Noże Vinzera są dobre i Gerlacha oczywiście. Polecam też mydełko, które zabiera zapach z rąk.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
czy ja wiem czy 200zł za komplet garnków już tu wymieniany+duża porządna patelnia to tak dużo???
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem ten komplet z Ikei wychodzi naprawdę tanio
![]() Za komplet garnków + pokrywki + duża patelnia, naprawdę się opłaca. Ja sobie dokupiłam jeszcze pokrywkę do tej patelni i malutką patelnię za, uwaga, 7.99zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Ja polecam Mixsy od Zeptera albo Zelmera, zawsze mi się myli
![]() ![]() Jak ma się małą kuchnie dobrze sprawdzają się też garnki i patelnie Tefala z odczepianą rączką, moja babcia ma od wielu lat garnki Zeptera i zachwala je za każdym razem, ja wolę teflonowe, niektórzy ceramiczne czy żeliwne - tutaj musisz sama się zastanowić co najbardziej Ci odpowiada. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Super dziewczyny, dziękuję za tak wyczerpujące info!
![]() Czyli z opini widzę, że garnki z IKEI są warte uwagi ![]() jeszcze Wy przypomniałyście mi o tylu rzeczach, o których zapomniałam, że ciężko będzie mi się zapakować do samochodu ![]() a mam jeszcze jedno pytanie, uważacie, że zakup parowaru ma sens? Fabulous wspomniała, że sitko jest fajnym rozwiązaniem, u mnie w rodzinnym domu stosowało się tą samą metodę, a nie mam porównania z warzywami, czy innymi daniami z parowarów. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
na drugie mam Irena
|
Cytat:
![]() ja polecam tytanową koszt od 100 zł, zależy od wielkości patelni jeśli lubisz piec ciasta będzie ci potrzebny mikser, ja mam najtańszy i lekki, służy mi już 10 lat Cytat:
pralkę mam z whilpola (nie wiem jak się pisze) jestem zadowolona, jest łatwa w obsłudze, z reguły i tak korzysta się z 3 trybów prania więc po co 12 programów przy żelazku zwróć uwagę na moc, im większa tym lepiej
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Ostatnio z racji diety dużo gotuję na parze, widziałam urządzenia do gotowania na parze, trochę kosztują http://www.euro.com.pl/urzadzenia-do...na-parze.bhtml
Ma ktoś taki sprzęt? Jestem ciekawa opinii, mam zwykłe garnki z sitkiem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
ja bardzo dużo rzeczy kupowałam na allego od tego sklepu http://www.wloszczyzna.com.pl/pl/c/W-kuchni/2281150 bo przypadkiem trafiłam na ich garnki i już wszystko co chciałam to kupiłam w jednym sklepie, zestawy łyzek takich do gotowania, foremki, blachy różne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Patelnie Ballarini oraz Greenpan solidne i ciężkie, nie są tanie ale uniwersalne i używam tylko tych, wszystkie inne poszły w odstawkę. Moja ulubiona to biała grillowa. Jedyne czego mi brakuje to niedużej patelni do naleśników działającej na indukcji... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
U mnie zakup parowara to niebywała zmiana w kuchni, a konkretnie w zdrowszym sposobie gotowania. Ja akurat mam droższy z philipiaka, super się sprawdza. Dostałam od dziadków w prezencie też na nowe mieszkanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Szybkowar się sprawdza ale to naczynie http://www.mango.pl/produkt/garnek-r...ia-p50373.html jest od dłuższego czasu niezbędne dla mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Widzę dziewczyny, że raczej chwalicie sprzęt philipiaka. Obecnie jestem na etapie poszukiwania wyciskarki do soku i nawet widziałam urządzenie z tym logo. Hm, może się na nią skuszę choć jeszcze pobuszuję w temacie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
O a to nie słyszałam, że mają wyciskarki. Dawno nie byłam na pokazie. Możesz coś więcej o niej napisać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:07.