Kiedy mężczyzna płaci za Ciebie... watpliwości :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-23, 13:42   #1
Florence86
Raczkowanie

Kiedy mężczyzna płaci za Ciebie... watpliwości :(

Od marca spotykam się z pewnym facetem. Jest ode mnie starszy o 4 lata, ma fajną pracę, bardzo dobrze mu się wiedzie. Sama zarabiam OK ale niedawno się przeprowadziłam i obecnie ledwo wiąże koniec z końcem. Do tej pory starałam się mimo wszystko dzielić wydatki na pół. Jeśli on stawiał obiad to ja zapraszałam później na kawę i ciastko. Jeśli on kupuje bilety do kina to ja stawiam napoje i popcorn.
Niestety takie wyjścia trochę uszczupliły mój budżet i na pewnym etapie powiedziałam mu szczerze, że po prostu nie mam na coś tam kasy. Powiedział tylko, że nie powinnam się przejmować kasą przy nim i żebym nie zaprzątała sobie tym głowy. Fakt, zaczęliśmy trochę inaczej dzielić wydatki ale dalej starałam się dokładać, bo tak jestem wychowana a zresztą duma nie pozwala mi inaczej - powiedziałabym że dzielimy sie tak że w 65% płaci on, w 35% ja.
No i teraz sendo... zaprosił mnie na ślub i wesele znajomych do miejscowości oddalonej o 300 km. Zgodziłam się i wszystko układało się piekne ale on zaproponował żebyśmy zostali tam na miejscu na o jeden dzien dłużej i pozwiedzali, pochodzili, pobawili się. Wspomniałam, że mnie nie stać: hotel w którym śpimy kosztuje 80 zl/dobę, do tego jedzenie na mieście, wejścia do zabytków, jakieś piwo, kawa... dla mnie to wydatek, na który nie mogę sobie pozwolić.
On stwierdził, że nie wydam ani złotówki, ze on zaprasza i bardzo chce żebyśmy pojechali. Zgodziłam się ale teraz mam obiekcje... juz źle się z tym czuje, a co dopiero kiedy przyjdzie do płacenia za mnie?
Waham się czy aby tego nie odwołać albo odwrotnie - sięgnąć po kartę kredytową (na ktorej i tak mam debet 700 zł, ktory spłacam i której nie dotykam od kilku miesięcy) i po prostu wyluzować się w ten weekend. Moje znajome uwazaja ze przesadzam i ze to normalne ze facet płaci, juz sama nie wiem... jakie jest wasze zdanie??

Edytowane przez Florence86
Czas edycji: 2014-05-23 o 13:51
Florence86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 13:54   #2
Hanako
lubi eks swojego męża

Dot.: Kiedy mężczyzna płaci za Ciebie... watpliwości :(

Cytat:
Napisane przez Florence86 Pokaż wiadomość
Od marca spotykam się z pewnym facetem. Jest ode mnie starszy o 4 lata, ma fajną pracę, bardzo dobrze mu się wiedzie. Sama zarabiam OK ale niedawno się przeprowadziłam i obecnie ledwo wiąże koniec z końcem. Do tej pory starałam się mimo wszystko dzielić wydatki na pół. Jeśli on stawiał obiad to ja zapraszałam później na kawę i ciastko. Jeśli on kupuje bilety do kina to ja stawiam napoje i popcorn.
Niestety takie wyjścia trochę uszczupliły mój budżet i na pewnym etapie powiedziałam mu szczerze, że po prostu nie mam na coś tam kasy. Powiedział tylko, że nie powinnam się przejmować kasą przy nim i żebym nie zaprzątała sobie tym głowy. Fakt, zaczęliśmy trochę inaczej dzielić wydatki ale dalej starałam się dokładać, bo tak jestem wychowana a zresztą duma mi nie pozwala mi inaczej - powiedziałabym że dzielimy sie tak że w 65% płaci on, w 35% ja.
No i teraz sendo... zaprosił mnie na ślub i wesele znajomych do miejscowości oddalonej o 300 km. Zgodziłam się i wszystko układało się piekne ale on zaproponował żebyśmy zostali tam na miejscu na o jeden dzien dłużej i pozwiedzali, pochodzili, pobawili się. Wspomniałam, że mnie nie stać: hotel w którym śpimy kosztuje 80 zl/dobę, do tego jedzenie na mieście, wejścia do zabytków, jakieś piwo, kawa... dla mnie to wydatek, na który nie mogę sobie pozwolić.
On stwierdził, że nie wydam ani złotówki, ze on zaprasza i bardzo chce żebyśmy pojechali. Zgodziłam się ale teraz mam obiekcje... juz źle się z tym czuje, a co dopiero kiedy przyjdzie do płacenia za mnie?
Waham się czy aby tego nie odwołać albo odwrotnie - sięgnąć po kartę kredytową (na ktorej i tak mam debet 700 zł, ktory spłacam i której nie dotykam od kilku miesięcy) i po prostu wyluzować się w ten weekend. Moje znajome uwazaja ze przesadzam i ze to normalne ze facet płaci, juz sama nie wiem... jakie jest wasze zdanie??
a co to ma za znaczenie, że mężczyzna?
sprawę macie wyłożoną absolutnie jasno. jest propozycja, ty informujesz szczerze, że cię nie stać, on proponuje szczerze, że za ciebie zapłaci. jeżeli nie jest jakoś specjalnie uszczerbiony na umyśle, to wie, ile go to wyniesie i skoro to proponuje, to będzie go na to stać. proponuje to, bo chce z tobą spędzić ten czas, mówi to otwarcie. zależy mu i nie ma problemu z tym, że będzie musiał zapłacić.

moim zdaniem jakieś zasłanianie się przed tym, odczuwanie zażenowania i tak dalej - jest zupełnie niepotrzebne. ani ty nie oczekujesz żeby on za ciebie zapłacił, ani on nie oczekuje, żebyś ty zapłaciła za siebie. każde powiedziało jak sprawa stoi i sytuacja jest jasna. jakby nie mógł ci czegoś takiego zafundować, to by nie wyszedł z taką propozycją. jakby ciebie było stać, to byś zapłaciła za siebie.
sytuacja jest czyściuteńka. i za największą z możliwych głupot uważam uruchomienie kasy - której nie posiadasz - żeby koniecznie za siebie zapłacić. nie rujnuj się z takiej okazji. co najwyżej, skoro naprawdę wszystko ci staje w gardle jak nie możesz dzielić po połowie, nie jedź. powiedz mu że się z tym źle czujesz i nie jedź.

ale jest to dla mnie skrajna abstrakcja, ponieważ jeśli wychodzę na miasto z koleżanką, która nie wzięła karty, a ja mam ochotę zjeść z nią obiad i mnie na to stać, to ją zapraszam. jakby mnie nie było stać to bym nie zapraszała. jakbym nie miała na ten obiad ochoty to bym nie zapraszała. i jakbym oczekiwała że ona zapłaci za siebie to też bym nie zapraszała.
i najdziwniejszą reakcją z jej strony byłoby, gdyby miała ochotę iść ze mną na obiad, ale odmówiłaby mi tej przyjemności, bo nie ma czym zapłacić. nieważne, że ja się oferuję, nie - wydumane zasady są ważniejsze i lepiej nie spędzić razem czasu niż pozwolić sobie coś zafundować.

ja tej logiki nie rozumiem...
Stary 2014-05-23, 13:56   #3
86lola
Rotmistrz

Jesli juz sie zgodzilas, przyjelas zaproszenie na zasadzie, ze wszystko on placi, to nie odwoluj tego, bo chlopakowi zrobi sie przykro I glupio. Karte wez w razie wu.

A tak po za tym, jesli myslisz o nim powaznie, w gre wchodzi juz naprawde staly zwiazek to mysle, ze to nic zlego zeby czasem dac sie "zasponsorowac". No I pomysl, jak on by mial gorsza sytuacje z finansami, to bys mu zalowala I nie zaplacila czasem za niego?
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 14:00   #4
skara
Zakorzenienie

Ja bym nie robiła problemu tam gdzie wg mnie go nie ma. Strona lepiej sytuowana w danej chwili chce zapłacić za Ciebie. Nie widzę powodu żeby się nie zgodzić jeśli faceta lubisz, jest osobą godną zaufania i dążycie ku związkowi.
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 14:00   #5
pingwinn
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hanako Pokaż wiadomość
ja tej logiki nie rozumiem...
a ja rozumiem, są kobiety które nie lubią czuć się jak utrzymanki... i najważniejsze nie zapominajmy że to niespełna 3 miesięczny związek/relacja

autorka powinna postąpić zgodnie ze swoim sumieniem.. i tyle : P
pingwinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 14:02   #6
sogora
Przyczajenie

Cytat:
Niestety takie wyjścia trochę uszczupliły mój budżet i na pewnym etapie powiedziałam mu szczerze, że po prostu nie mam na coś tam kasy. Powiedział tylko, że nie powinnam się przejmować kasą przy nim i żebym nie zaprzątała sobie tym głowy. Fakt, zaczęliśmy trochę inaczej dzielić wydatki ale dalej starałam się dokładać, bo tak jestem wychowana a zresztą duma nie pozwala mi inaczej - powiedziałabym że dzielimy sie tak że w 65% płaci on, w 35% ja.
heheh jeeju... powinnam to dać moim znajomych do przeczytania! One by odrazu pojechały i by jeszcze wybrzydzały że jakiś tani hotel jak 8dych za dobę ;D

Wyluzuj ! Jedz ! To normlane ! On zaprasza Ciebie.
sogora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 14:06   #7
blaskskonca
Raczkowanie

Ja tez kiedys mialam taki problem, martwiac sie ze facet placi, niewypada i w ogole chcialam byc niezalezna.
Przy czym to u mnie bylo jeszcze ciezsze, bo nie pracuje, a moj facet zarabia ponad 4 tys. Na poczatku zawsze staralam sie placic na pol, oddawac kase, ale wiadomo na dluzsza mete slaba opcja przy zerowych docchodach.
I jak to TZ twierdzil, on chce ze mna spedzac czas, dobrze sie bawic, a do tego sa potzebne pieniadze i skoro on cos chce, stac go, to mam przestac robic cyrki( mowie tu o normalnym jednodniowym wyjsciu, kolacjach itp. a nie wyjazach na wakacje za milion zlotych ; ) )
Teraz doszło do tego ze on pokrywa 80% wyjsc i nie czuje sie z tym zle.
I tu analogicznie masz. Faceta stac, chce spedzic z toba czas, jesli sie nie zgodzisz wrocicie do domu i on zostanie rowniez bez rozrywki. Mysle ze te pare stowek nie zrobi mu roznicy, takze baw sie dobrze.

Edytowane przez blaskskonca
Czas edycji: 2014-05-23 o 14:07
blaskskonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 14:09   #8
Florence86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 86lola Pokaż wiadomość
A tak po za tym, jesli myslisz o nim powaznie, w gre wchodzi juz naprawde staly zwiazek to mysle, ze to nic zlego zeby czasem dac sie "zasponsorowac". No I pomysl, jak on by mial gorsza sytuacje z finansami, to bys mu zalowala I nie zaplacila czasem za niego?
Pewnie że chętni zasponsorowałabym mu wyjazd w takiej sytuacji.

Cytat:
Napisane przez pingwinn Pokaż wiadomość
a ja rozumiem, są kobiety które nie lubią czuć się jak utrzymanki... i najważniejsze nie zapominajmy że to niespełna 3 miesięczny związek/relacja

No właśnie, to jednak nie jest facet, z którym jestem rok. Dopiero raczkujemy.

Dlaczego tak mnie to boli i blokuje:
- nigdy nie byłam z facetem, który zarabiał o tyle więcej ode mnie, bywało wręcz odwrotnie i to zazwyczaj ja dokładałam do tego "interesu"
- czuje się od niego zależna, bo jeśli on będzie miał ochotę na rybę z rusztu, a ja na pizzę to nie wypada mi wybrzydzać, gdzieś w mojej głowie rodzi się myśl że będę musiała zgrywać słodką idiotkę i przytakiwać
- obawiam się, że uzna mnie za mało zaradną życiową, a tego bym nie zniosła, zawsze staram się być samowystarczalna. Dla mnie kobieta atrakcyjna to taka która jest całkowicie samodzielna - boję się, że stracę w jego oczach, uzna że w zasadzie nie mam mu wiele do zaoferowania skoro nawet na niedrogi wyjazd mnie nie stać. Of course on tego absolutnie nie dał do zrozumienia - to tylko moje wew. obawy

Czas edycji: 2014-05-23 o 14:18
Stary 2014-05-23, 14:11   #9
Hanako
lubi eks swojego męża

Cytat:
Napisane przez pingwinn Pokaż wiadomość

no jak się patrzy na związek tak przedmiotowo, że się wylicza finanse co do grosza w każdej sytuacji, to się istotnie łatwo można jak utrzymanka poczuć.
przykre na pewno dla strony zamożniejszej, bo chce razem spędzić czas, zaproponować coś miłego, zrobić coś co przyniesie wspólną przyjemność - ale nie, bo przecież nie można wydać ani grosza więcej niż druga strona. więc można w sumie nigdy nie wychodzić to kina, nigdy nigdzie nie wyjeżdżać i w ogóle nie robić kupy rzeczy, bo ktoś się może poczuć jak utrzymanka. to takie romantyczne, rozwijające i fajowe

co do stażu relacji - tylko autorka wie, jak zaawansowana jest ta znajomość.
Stary 2014-05-23, 14:14   #10
skara
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie kobieta atrakcyjna to taka która jest całkowicie samodzielna - boję się, że stracę w jego oczach, uzna że w zasadzie nie mam mu wiele do zaoferowania skoro nawet na niedrogi wyjazd mnie nie stać.
Ale Ty się sama ze sobą umawiać nie będziesz ani ŻONY dla siebie nie szukasz. Może dla niego kobieta atrakcyjna to taka, która umie też przyjmować i nie robić problemu tam gdzie go wg chłopaka nie ma.
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 14:17   #11
Florence86
Raczkowanie

Hanako pisałam wcześniej, że sprawy typu kino, kolacja, zakupy mamy opanowane, bo płacimy tyle ile kto może i nie wciskam mu do portfela 40 gr za bułkę. Chodzi jednak o wyjazd sponsorowany (tak, sponsorowany) przez niego.

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Ale Ty się sama ze sobą umawiać nie będziesz ani ŻONY dla siebie nie szukasz. Może dla niego kobieta atrakcyjna to taka, która umie też przyjmować i nie robić problemu tam gdzie go wg chłopaka nie ma.
No właśnie, dlatego właśnie piszę na forum. Nie wiem gdzie kończy się u mnie zdrowy rozsądek, a gdzie zaczyna potrzeba udowodnienia sobie czegoś. Chyba macie rację, jak teraz zacznę marudzić to wyjdę na niezdecydowaną i taką co to lubi robić sobie pod górkę dla zasady.

Czas edycji: 2014-05-23 o 14:21
Stary 2014-05-23, 14:18   #12
Cherie_Currie
Raczkowanie

Powinnaś postąpić tak, jak czujesz. Co prawda już niby się zgodziłaś i dziwnie może poczuć się ten facet, jak nagle zmienisz zdanie, ale z drugiej strony nie powinnaś robić niczego wbrew sobie. Skoro tak strasznie Ci zależy na dokładaniu kasy może spróbuj znaleźć 3 wyjście? Np. za jakiś czas to Ty zafundujesz jakąś wycieczkę (niekoniecznie z noclegiem, ale do jakiegoś ciekawego miejsca?), możesz się dogadać z partnerem, przecież w związku o to chodzi, by być szczerym Ja z kolei mam zupełnie odwrotnie - nigdy nie miałam problemu z braniem czegoś od faceta, nawet na początku znajomości i nigdy też nie czułam się przez to do czegoś zobowiązana, ale przyjmuję do wiadomości, że nie każda dziewczyna tak ma, więc tym bardziej Twój partner powinien to zrozumieć.
Cherie_Currie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 14:26   #13
Minna
Zielona Driada

O matko...ja nie rozumiem w czym problem. Sprawa jest jasna, oboje wyraziliście swoje podejście do sprawy. On wie, że wolałabyś zapłacić, wie że nie masz na to funduszy i sam zaoferował, że zapłaci. Ty powiedziałaś, że wolałabyś zapłacić a nie masz kasy, ale zgodziłaś się na wyjazd. Pozwól swojemu facetowi czasem zrobić sobie przyjemność. To takie dziwne liczyć się aż tak bardzo. Każde wyjście to tylko myślenie o kasie. Czasem warto odpuścić, zwłaszcza w takiej sytuacji gdzie masz 100% pewność, że nikogo tym nie krzywdzisz.

Chyba gorzej by było jakby się okazał sknerą i liczygroszem?

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 14:43   #14
Belmondokrk
Raczkowanie

@Florence86
Uspokój się...
Zdaje się, że od tego "weseliska" i dnia po nim, który macie spędzić razem, będzie bardzo wiele zależało - w tym sensie, że albo ten wyjazd Was zbliży, albo wręcz przeciwnie
Różnie może być, nie chcę mówić jakie mogą być jego intencje, bo te mogą być przeróżne, od bardzo nieodpowiednich, do wręcz przeuroczych i romantycznych!
Stary 2014-05-23, 15:00   #15
carpediem
Rozeznanie

Cytat:

Od razu mi się przypomina mój eks! Z początku coś tam niby stawiał (sporadycznie obiad, kawę, piwo), ale ja i moja duma nie chciałyśmy wyjść na pazerne, więc doszliśmy do porozumienia, że najlepsze wyjście to podział 50/50 (tak jak u Ciebie Autorko - on obiad, ja kawę i ciacho itd.). Tyle, że facet widząc, jak bardzo mi zależy "nie być utrzymywaną i sponsorowaną" wycwanił się do tego stopnia, że z 50/50 przeszliśmy jakoś płynnie do tego, że to wiecznie ja za coś płaciłam. Kino, knajpa, wypożyczenie kajaków, lody - tysiące rzeczy. Bo on nie miał portfela, zapomniał drobnych, odda mi później... Nigdy mi nie oddawał. Oboje wtedy studiowaliśmy i sprawa zaczęła mi ciążyć, więc powiedziałam prosto z mostu, że nie będę wiecznie stawiać wszystkiego. Wiecie jaka była odpowiedź? "Sama przecież chciałaś być taka niezależna, to Ci pozwoliłem, to chyba dobrze" .

A co do Twojej sytuacji - jest czysta, więc nie widzę problemu. Facet wie, że u Ciebie krucho z kasą, zaproponował, że pokryje wszelkie koszty i generalnie zaprosił na wyjazd. Pozwól mu spędzić ze sobą czas, na pewno obojgu wyjdzie Wam to na dobre. Jeśli wie jak jest i wciąż mu zależy - pojechałabym i pozwoliła mu płacić. To nie tak, że na siłę wyciągasz z niego pieniądze - to była jego własna inicjatywa. Ja bym pojechała .
carpediem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 15:01   #16
new woman in town
Zakorzenienie

Nie wiem w czym jest problem. Wyjazd jest z powodu faceta, pozostanie tam jeden dzień dłużej to też jego inicjatywa. 80 zł za pokój/noc to bardzo tanio...Jeśli chłopak zarabia trochę więcej niż średnia krajowa, to nawet nie zauważy wydania tych pieniędzy, doliczając do tego jedzenie i zwiedzanie a ty robisz z tego aferę, jakby cię co najmniej na Malediwy zaprosił.

Naucz się brać, nie tylko dawać. Życie i związek to coś więcej niż równy podział kosztów. Nie jesteś utrzymanką, nie byłaś i nie będziesz, bo o tym decyduje charakter i całokształt a nie jedna wycieczka, której nawet nie mogę nazwać prezentem czy urlopem.

Edytowane przez new woman in town
Czas edycji: 2014-05-23 o 15:02
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 15:11   #17
201611090905
Konto usunięte

A może byś mu zaproponowała,żebyście jechali tylko na to wesele,a później od razu wrócili,skoro źle czujesz się z tym,że on płaci?
Przemyśl to jeszcze,bo zawsze możesz jakoś się odwdzięczyć za taki wyjazd np. upiec mu jakieś pyszne ciasto, zorganizować jakąś krótką wycieczkę
201611090905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 15:19   #18
new woman in town
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KasiaB954 Pokaż wiadomość
A może byś mu zaproponowała,żebyście jechali tylko na to wesele,a później od razu wrócili,skoro źle czujesz się z tym,że on płaci?
Przemyśl to jeszcze,bo zawsze możesz jakoś się odwdzięczyć za taki wyjazd np. upiec mu jakieś pyszne ciasto, zorganizować jakąś krótką wycieczkę
Chłopak na pewno się ucieszy... Jeśli dotychczas nie przeszkadzało mu, że dziewczyna zarabia dużo mniej od niego, to po takim numerze na pewno zastanowiłby się czy jest dla niego na pewno odpowiednią partnerką. I wcale nie chodzi o pieniądze a kompleksy i robienie wideł z igły.
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 15:20   #19
201611090905
Konto usunięte

A dlaczego TYLKO on ma się czuć komfortowo? Co jeśli autorka na prawdę tak się tym przejmuje,że cały wyjazd miałaby być spięta,albo co gorsza ruszyła kartę, ma której już ma debet?
201611090905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 15:29   #20
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez KasiaB954 Pokaż wiadomość
Po takiej akcji podziękowałabym na miejscu faceta pani za współpracę. Więc lepiej żeby tego nie robiła. Za dużo skromności i krygowania się może zostać pomylone (zresztą słusznie) z nadmiernym skupianiem się na sobie. Przecież on tam chce jechać, dobrze się bawić.

Sprawianie przyjemności osobie która jest nam bliska lub może się taka stać jest fajne i należy się przyjmowania takich darów, miłych gestów nauczyć. Niekoniecznie od razu główkować jakby się tu odwdzięczyć. To psuje zabawę i wprowadza niepotrzebne napięcie. Po co komplikować coś, co jest proste? Cóż, a jeżeli pani się przy panu nie potrafi wyluzować, wszędzie szuka drugiego dna, to może po prostu nie ma co kontynuować takiej znajomości.

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:
Napisane przez new woman in town Pokaż wiadomość
Chłopak na pewno się ucieszy... Jeśli dotychczas nie przeszkadzało mu, że dziewczyna zarabia dużo mniej od niego, to po takim numerze na pewno zastanowiłby się czy jest dla niego na pewno odpowiednią partnerką. I wcale nie chodzi o pieniądze a kompleksy i robienie wideł z igły.
Do-kła-dnie.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 15:36   #21
tyene
Zakorzenienie

Ja bym bez problemu pojechała. Z łatwością przyjmuję prezenty - od Lubego, od przyjaciółek. Sama z chęcią je daje i sponsoruje, kiedy mogę. Nie daję swoich uczuć, afekcji, przysług w zamian.

To nie jest bycie utrzymanką. To jest właśnie normalne życie.
Stary 2014-05-23, 16:05   #22
skazana_na_bluesa
.

szczerze - głupotą by było ruszenie karty kredytowej takim przypadku. skoro on zaproponował zapłacenie - ja bym pewnie skorzystała, a na przyszłość ew. nie zgadzała się na coś takiego.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 16:59   #23
lina_09
Raczkowanie

Ja bym jechała, zwłaszcza, że w momencie, gdy się już zgodziłaś, taka nagła odmowa zwyczajnie narobi problemów i z pewnością sprawi, ze facetowi będzie przykro.

Cytat:
Pewnie że chętni zasponsorowałabym mu wyjazd w takiej sytuacji.

No właśnie, to jednak nie jest facet, z którym jestem rok. Dopiero raczkujemy.

Dlaczego tak mnie to boli i blokuje:
- nigdy nie byłam z facetem, który zarabiał o tyle więcej ode mnie, bywało wręcz odwrotnie i to zazwyczaj ja dokładałam do tego "interesu"
- czuje się od niego zależna, bo jeśli on będzie miał ochotę na rybę z rusztu, a ja na pizzę to nie wypada mi wybrzydzać, gdzieś w mojej głowie rodzi się myśl że będę musiała zgrywać słodką idiotkę i przytakiwać
- obawiam się, że uzna mnie za mało zaradną życiową, a tego bym nie zniosła, zawsze staram się być samowystarczalna. Dla mnie kobieta atrakcyjna to taka która jest całkowicie samodzielna - boję się, że stracę w jego oczach, uzna że w zasadzie nie mam mu wiele do zaoferowania skoro nawet na niedrogi wyjazd mnie nie stać. Of course on tego absolutnie nie dał do zrozumienia - to tylko moje wew. obawy
Jak dla mnie to są właśnie powody za tym, aby jechać Serio.
Załóżmy, że Twoje obawy okażą się zupełnie niepotrzebne, pojedziecie, będziecie się świetnie bawić, facet będzie się liczył z Twoim zdaniem i absolutnie nie da Ci w żaden sposób odczuć, że ze względu na brak funduszy jesteś w jakiś sposób gorsza. Zobaczysz, że to świetny, porządny facet, który o Ciebie dba, nie jest materialistą i zależy mu na dobrym spędzaniu z Tobą czasu. Same plusy, nie? A jeśli jednak, jakimś cudem, okaże się być chamem, który będzie chciał Tobą rozporządzać z uwagi na to, że on sponsoruje wyjazd - będziesz wiedziała z kim się zadajesz i że kontakt należy zerwać. Tak czy siak, wychodzisz na plus.
lina_09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 17:22   #24
ckin2u
Zakorzenienie

nie ma z czego robic problemu.. faceta stac, widocznie nie rozlicza sie tak z kazdego grosza, zaproponowal Ci to, skoro juz tam bedziecie to nie rob problemu tam gdzie go nie ma..

rozumiem jakby to byly wakacje za 2 tys, ale nie cos takiego, zwlaszcza, ze sam Ci to zaproponowal, a do tej pory ile moglas tyle dawalas od siebie.

Edytowane przez ckin2u
Czas edycji: 2014-05-23 o 17:23
ckin2u jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 17:54   #25
moniaszelki
Zadomowienie

moje zdanie jest takie, ze facet chce pozwiedzać, miło spędzić z tobą czas, a jeśli nei ma problemów finansowych to po prostu nie robi problemu. jak nie pojedziesz tam to sprawisz mu przykrość, bo sam pewnie nie pojedzie, a jak dasz sobie zapłacić za siebie to razem spędzicie miło czas. nie myśl o sobie, jak ty się z tym czujesz, tylko jak on się z tym czuje. skoro kasa to dla niego nie jest problem, to nie jest i już.
moniaszelki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 18:09   #26
MeredithGrey
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 86lola Pokaż wiadomość
Jesli juz sie zgodzilas, przyjelas zaproszenie na zasadzie, ze wszystko on placi, to nie odwoluj tego, bo chlopakowi zrobi sie przykro I glupio. Karte wez w razie wu.

Dokladnie, moim zdaniem większą przykrość mu sprawisz, jeśli odwołasz niż jeśli wyda trochę więcej bo założę się, że tej kasy na Ciebie wydanej nie jest mu żal, np. tej którą do tej pory już wydał, te 65% skoro zaprasza i chce tego weekendu.
Jedź śmiało, po prostu w knajpie nie bierz najdroższych dań, nie chodzcie na wielgachne desery tylko co najwyżej po gofrze... I obiecaj, że odkujesz się, gdy trochę odbijesz się z finansowego dołka
MeredithGrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 18:54   #27
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez new woman in town Pokaż wiadomość
Nie wiem w czym jest problem. Wyjazd jest z powodu faceta, pozostanie tam jeden dzień dłużej to też jego inicjatywa. 80 zł za pokój/noc to bardzo tanio...Jeśli chłopak zarabia trochę więcej niż średnia krajowa, to nawet nie zauważy wydania tych pieniędzy, doliczając do tego jedzenie i zwiedzanie a ty robisz z tego aferę, jakby cię co najmniej na Malediwy zaprosił.

Naucz się brać, nie tylko dawać. Życie i związek to coś więcej niż równy podział kosztów. Nie jesteś utrzymanką, nie byłaś i nie będziesz, bo o tym decyduje charakter i całokształt a nie jedna wycieczka, której nawet nie mogę nazwać prezentem czy urlopem.
dokładnie
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 19:04   #28
201605161006
Konto usunięte

Nie ogarniam tych babek, co koniecznie chcą za siebie płacić. W sumie w okresie nastoletniego buntu też taka byłam. Ciesz się, że masz ogarniętego i kulturalnego faceta, a nie wymyślasz jakieś idiotyczne problemy. Jak będziesz miała za co to też mu kiedyś coś postawisz itd., teraz on stawia, sam zaprasza, mówi, że nie widzi problemu itd. Boisz się, że co? Że ktoś zobaczy, że facet płaci i wezmą Cię za prostytutkę, czy co? I tak jak będziecie kiedyś mieli wspólny budżet bo ze sobą zamieszkacie to jeśli będziesz zarabiać mniej, a pewnie tak będzie, to będziesz dawała mniej do wspólnego budżetu i co będziesz z tego powodu się zamartwiać i wplątywać w to nie wiem po co swoją dumę? Zastanów się nad tym trochę logicznie. Takie zachowanie raczej przypomina zbuntowaną nastolatkę, tudzież fanatyczną feministkę, niż dorosłą kobietę. Mam nadzieję, że Ci przejdzie . Miłego wyjazdu.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-05-23 o 19:05
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 19:26   #29
Pantegram
Zakorzenienie

Faktycznie trochę przesadzasz. Obecnie też tak mam, że nie pracuję i jestem wręcz skąpa w mojej opinii (bardzo żydzę, kiedy mam wydać jakąkolwiek kasę na rozrywki), natomiast mój facet, jako zarabiający, sponsoruje mi czasem jakieś dodatkowe rozrywki lub kupi mi jakiś prezent, jeśli najdzie go taka ochota. Radzę sobie z tym w dość prosty sposób (bo też nie jestem osobą, która czuje się ok zaciągając u innych długi wdzięczności, zwłaszcza finansowe) - ponieważ nie jestem przy kasie, minimalizuję wydatki także przy odwdzięczaniu się i odwdzięczam się nie-finansowo albo tak, by moja kieszeń nie ucierpiała.

Przykłady: zapraszam do siebie na obiad (mam dużo darmowego żarcia po znajomościach, więc rewanżuję się w ten sposób nie wydając w ogóle kasy), albo facet kupuje składniki, a to ja robię obiad (czyli zamiast oddać kasę, odwdzięczam się jakąś przysługą). A jak idziemy do kina, to mój TŻ kupuje bilety i płaci np. 40 zł za nie, a potem idziemy do marketu i ja za 10 zł kupuję całą torbę przegryzek, które potem przemycam w torebce do kina (bo po co przepłacać za popcorn, na który mnie nie stać, jak w tym samym budynku jest market, prawda?). Mój wkład finansowy jest, ale proporcjonalny do moich możliwości.

I Tobie proponuję tą samą strategię. Nie stać Cię na hotel, a faceta tak? W takim razie niech on opłaci hotel i bilety do zabytków, a Ty zasponsorujesz jedzenie, które dla oszczędności możesz kupic w markecie i z półproduktów przyrządzić coś pysznego w hotelu. A na mieście zamiast pójść do Starbucksa na kawę po 10 zł za kubek, pójdźcie na lody po 2 zł gałka, które będziesz w stanie zasponsorować - a jak będziecie potrzebowali kofeiny, to zawsze możesz do torebki zabrać ze sobą na wycieczkę energetyka za 2 zł, albo - jeśli już taki bogaty i chętny na luksusy to niech akurat drogą kawę Twój TŻ sponsoruje

Jak widzisz, wcale nie jest to trudne - wystarczy odrobina przedsiębiorczości

Edytowane przez Pantegram
Czas edycji: 2014-05-23 o 20:33
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 19:36   #30
Darkoz
Zakorzenienie

On zaprasza, więc nie rozumiem problemu - jedź i baw się dobrze. Polecam poczytać - klik, i zastanowić się, czy naprawdę jest Ci aż tak źle.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości