|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Lekkie plastyczne masy utwardzalne
Przeszukałam trochę forum, ale nic konkretniejszego nie znalazłam. Może źle szukam
![]() Dziewczyny - jaka masa plastyczna jest lekka - a można ją uformować w małą figurkę (tak, znalazłam wątek z czego figurki) i potem utwardzić (przez wypalenie, gotowanie, wysuszenie...)..? Czego, Koleshanki, używacie..? Modeliny nie chcę użyć, bo będzie za ciężka. Kupiłam dziś w plastyku pastę modelarską białą pół kilo ![]() Dobre to..? Może znacie coś fajniejszego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lekkie plastyczne masy utwardzalne
A może taki wątek już był?
Czy możecie wkleić mi linka, albo powiedzieć, jak najlepiej szukać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]()
ja kupiłam sobie niedawno lekką masę plastyczną - miała schnąć na powietrzu, idealna do modelowania itd. Zapłaciłam za nią koło 25 zł i co się okazało? że schne zamiast kilka godzin to kilka dni, kruszy sie, a coś z niej uformować to juz wogóle tylko marzenie. Jedyna co się zgadzało z opisem to to , że faktycznie była lekka, troszkę lżejsza od modeliny.
Do robienia figurek zawsze używałam modeliny firmy ASTRA, uzywam jej też przy biżuterii i według mnie jest lekka ![]() Z pastą modelarską się nie spotkałam (napisz jak się na niej pracuje ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Hum...
Nieco się zmartwiłem - ja myslałem, że takich mas czy glinek to jest w bród - a tu chyba niezupełnie ![]() Moja pasta jest firmy Jovi, i niby ma schnąć 12h. Hum, może to ta sama..? Chociaż ja za moją dałam 9 zetów. Potem można ją "lakierować" lub "malować". Ano, pomorduję się z nią. Zobaczę, co wyjdzie, i na pewno powiem. A masa papierowa? Miałam (mam wątpliwości) tesh. Bo niby "układać warstwami". Ale na paczce napisane, że do drobnych figurek, biżuterii, koralików się nadaje. Zobaczim ![]() Tak czy śmak - bardzom wdzięczny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Uprzejmie donoszę
![]() ![]() A masa papierowa - też daje nieciekawe rezultaty. Brzydko wygląda. Choć na coś niefikuśnego - może, może... Ale żeby to było takie jak miłe jak modelinka - gładkie, jednolite - ![]() ![]() ![]() Może dla małych dziewczynek to się nada - ale na ładnie wyglądającą biżuterię - to se ne da tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Haaa
![]() Założyłam sobie wątek - to sobie na niego podpowiadam ![]() Szukam czegoś takiego jak modelina - ale lekkiego. Moja koleżanka, która pracowała przy malowaniu bombek, powiedziała mi, że oni w tej wytwórni robią naklejane na bombki różne różności - widziałam taką malutką żabkę - wygląda pięknie, (zależnie od uformowania) - gładka, mocna, twarda, bez spękań - a lekka - dosłownie nie czuć w dłoni (naklejane toto na bombki...). Idealna. Ale oni masę, z której to robią - podobno sami wykonują. Coś na bazie silikonu. Qrczę. Pani w plastyku zrobiła duże oczy - no więc jestem w fazie eksperymentowania, z tym, co tam mają - ale rezultaty są fatalne. Co to jest "lekka glinka"..? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() Ja znalazlam taki przepis na forum gazety : 1 filiżanka mąki 1 filiżanka kleju winylowego 1 stolowa łyżka podgrzanej wazeliny 1 łyżka soku z cytryny ta masa jest podobno bezbarwna, gładka i nietłukąca ![]() chyba z ciekawości sama sprawdze ten przepis ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
SPAMER
Nieopłacona reklama |
Sprawdź Ka2m koniecznie co Ci z tego wyjdzie i pochwal się rezultatami... Najwyżej później opatentujesz recepturę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
SPAMER
Nieopłacona reklama |
Aeterna, dlaczego nie chcesz zadowolić się modeliną?? Przecież wcale nie jest ciężka, a już po ugotowaniu to w ogóle... Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że koraliki ze szkła są o wiele cięższe od modelinowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ziarnko do ziarnka... Boję się, że będą za ciężkie - a poza tym, jak zobaczyłam tą żabkę - po prostu się zakochałam. Żabka nic pięknego, ale za to z superniastego materiału. Boję się, że będą za ciężkie, bo - to moja nowa mania jest jakaś ![]() ![]() ![]() ![]() Mania, podkreślę, ale staram się przez to nosić bardzo lekkie kolczyki, co bywa trudne (dla kogoś, kto lubi czasem założyć sobie jakieś dushe dyndle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
No właśnie nie może.
Latamy teraz po plastykach jak głupie - ona tam w tym zakładzie też nic z tych "producentów" nie wycisnęła ![]() Tylko tyle, że z silikonu, z "czymś tam", moczą w "jakimś" kwasie, wypalają chyba tesh... Nie chcą powiedzieć, i nieco kręcą, sekretniki cho.ler.ne - w sumie się nie dziwię - o pracę każdy się dzisiaj boi, a skoro mają tam na to jakąś "swoją recepturę" ;] Tylko, że mnie się ubyrdało na głowie coś takiego, no i tu zaczynają się schody. Ale wypróbuję Twój przepis - ![]() Mam nadzieję, że się uda. Oj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() a jaka ma być forma tych kolczyków... jakieś koła, koraliki czy cos namalowane na prostokącie?? Jak na prostokącie, kwadracie, trójkącie to bardzo lekka jest płyta piankowa, wógóle jej nie czuć ![]() poniżej załaczam Ci zdjęcia kolczyków z modeliny i jedne z plyty piankowej. O cos takiego Ci chodzi czy cos zupelnie innego?
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Oj,
te pierwsze z lewej - śliczne ![]() Chcę cos takiego, jak np Twoje krzesełeczka, ale chcę zrobić sobie kwiaty (czy raczej korony kwiatów) takie też trówymiarowe, o średnicy kilkucm. (np 8 cm) (trochę mnie naszło po oglądnięciu różnych kwiatkowych albumów mamy, i zachciało mi się spróbować ![]() I boję się, że jak zacznę lepić, i dolepiać, i dolepiać, ![]() ![]() Do tego jeszcze bym chciała nałożyć farbę(-y), żeby sobie porobić odcienie, smugi, może dodam brokatu tesh (malutko, albo nie wiem, nie chcę, aby wyszły kiczowato, więc może nie będę bździugać ![]() A zresztą - w ogóle to guzik mi może z tego wyjść - ale taka masa by się przydała, ech..). Zobaczę, co mi z tego wylezie - nigdy nie eksperymentowałam z taką dosyć dużą ilością materiału (jak na kolczyki) - wydaje mi się, że swoją masę toto będzie mieć ![]() A termin lekka glinka (modelarska - może to ważne jest) wytrzasnęłam z Wylęgarni (znowy ta W..., już mam trochę dość, że tak wszędzie W, i W, chociaż lubię przeglądać, co tam mają ![]() ![]() Hyhm. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
No i powiem Ci, że to moje kombinowanie z masami plastycznymi modeliną się właśnie skończy
![]() Mam tylko nadzieję, że u mnie w plastykach mają taką, jak mi polecasz (nigdy się nie zastanawiałam nad firmą, bo kupowałam zafoliowane kawałki). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Qrczę.
Ale na to, z czego robią te pierdółki na bombki - lekko zachorowałam. Super to jest. Można by sobie konia ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny probujcie cos z zywicami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
Aeterna... chodzi może o coś w tym stylu? (moim zdaniem to modelina)
www.wylegarnia.pl/sklep/ekspozycja.php?id=535 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, że ja nie wiem, co to jest masa termoutwardzalna :/
Tak na zdrowy ![]() ![]() Ale szukam wyszukiwareczką ![]() Masy modelarskie są drogie, znalazłam jakieś tańsze odpowiedniki na allegro, i znalazłam też takiego linka http://www.gospodyni.akcjasos.pl/masy.html Ale na razie stopuję z grzebaniem, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
jesli mieszkasz tam gdzie jest super wyposarzony sklep dla plastyków (albo empik sztuka rodzinna) to szukaj masy termoutwardzalnej fimo... jest super i ma mega wybór kolorów.... (mozna ja kupic tez w netku....)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:32.