Lekkie plastyczne masy utwardzalne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-06, 16:25   #1
Aeterna
Zakorzenienie

Lekkie plastyczne masy utwardzalne

Przeszukałam trochę forum, ale nic konkretniejszego nie znalazłam. Może źle szukam
Dziewczyny - jaka masa plastyczna jest lekka - a można ją uformować w małą figurkę (tak, znalazłam wątek z czego figurki) i potem utwardzić (przez wypalenie, gotowanie, wysuszenie...)..?
Czego, Koleshanki, używacie..?
Modeliny nie chcę użyć, bo będzie za ciężka.
Kupiłam dziś w plastyku pastę modelarską białą pół kilo i masę papierową.
Dobre to..?
Może znacie coś fajniejszego?
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-06, 16:34   #2
Aeterna
Zakorzenienie

Dot.: Lekkie plastyczne masy utwardzalne

A może taki wątek już był?
Czy możecie wkleić mi linka, albo powiedzieć, jak najlepiej szukać?
Stary 2005-10-06, 16:59   #3
ka2m
Raczkowanie

Smile Dot.: Lekkie plastyczne masy utwardzalne

ja kupiłam sobie niedawno lekką masę plastyczną - miała schnąć na powietrzu, idealna do modelowania itd. Zapłaciłam za nią koło 25 zł i co się okazało? że schne zamiast kilka godzin to kilka dni, kruszy sie, a coś z niej uformować to juz wogóle tylko marzenie. Jedyna co się zgadzało z opisem to to , że faktycznie była lekka, troszkę lżejsza od modeliny.

Do robienia figurek zawsze używałam modeliny firmy ASTRA, uzywam jej też przy biżuterii i według mnie jest lekka

Z pastą modelarską się nie spotkałam (napisz jak się na niej pracuje). A jeśli chodzi o masę papierową to wydaje mi sie, że nie nada się do wykonania małej figurki.

Pozdrawiam

Bądźmy realistami - dokonajmy niemożliwego
ka2m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-06, 18:19   #4
Aeterna
Zakorzenienie

Hum...
Nieco się zmartwiłem - ja myslałem, że takich mas czy glinek to jest w bród - a tu chyba niezupełnie ..?
Moja pasta jest firmy Jovi, i niby ma schnąć 12h. Hum, może to ta sama..? Chociaż ja za moją dałam 9 zetów. Potem można ją "lakierować" lub "malować".
Ano, pomorduję się z nią. Zobaczę, co wyjdzie, i na pewno powiem.
A masa papierowa?
Miałam (mam wątpliwości) tesh. Bo niby "układać warstwami". Ale na paczce napisane, że do drobnych figurek, biżuterii, koralików się nadaje.
Zobaczim
Tak czy śmak - bardzom wdzięczny
Stary 2005-10-09, 08:23   #5
Aeterna
Zakorzenienie

Uprzejmie donoszę , że pasta jest do bani. Tak jak u Ciebie - kruszy się, choć może schnie rzeczywiście te kilka godzin (ale - chyba - przydałoby się jej trochę więcej czasu, tak między Bogiem a prawdą).
A masa papierowa - też daje nieciekawe rezultaty. Brzydko wygląda.
Choć na coś niefikuśnego - może, może...
Ale żeby to było takie jak miłe jak modelinka - gładkie, jednolite - .
Może dla małych dziewczynek to się nada - ale na ładnie wyglądającą biżuterię - to se ne da tak .
Stary 2005-10-09, 08:30   #6
Aeterna
Zakorzenienie

Haaa
Założyłam sobie wątek - to sobie na niego podpowiadam
Szukam czegoś takiego jak modelina - ale lekkiego.
Moja koleżanka, która pracowała przy malowaniu bombek, powiedziała mi, że oni w tej wytwórni robią naklejane na bombki różne różności - widziałam taką malutką żabkę - wygląda pięknie, (zależnie od uformowania) - gładka, mocna, twarda, bez spękań - a lekka - dosłownie nie czuć w dłoni (naklejane toto na bombki...). Idealna. Ale oni masę, z której to robią - podobno sami wykonują. Coś na bazie silikonu.
Qrczę.
Pani w plastyku zrobiła duże oczy - no więc jestem w fazie eksperymentowania, z tym, co tam mają - ale rezultaty są fatalne.
Co to jest "lekka glinka"..?
Stary 2005-10-09, 12:31   #7
ka2m
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aeterna
Haaa
Założyłam sobie wątek - to sobie na niego podpowiadam
Szukam czegoś takiego jak modelina - ale lekkiego.
Moja koleżanka, która pracowała przy malowaniu bombek, powiedziała mi, że oni w tej wytwórni robią naklejane na bombki różne różności - widziałam taką malutką żabkę - wygląda pięknie, (zależnie od uformowania) - gładka, mocna, twarda, bez spękań - a lekka - dosłownie nie czuć w dłoni (naklejane toto na bombki...). Idealna. Ale oni masę, z której to robią - podobno sami wykonują. Coś na bazie silikonu.
Qrczę.
Pani w plastyku zrobiła duże oczy - no więc jestem w fazie eksperymentowania, z tym, co tam mają - ale rezultaty są fatalne.
Co to jest "lekka glinka"..?
Lekka glinka??? nei mam pojęcia. A ta twoja koleżanka nie moze Ci powiedziec jak to robią?
Ja znalazlam taki przepis na forum gazety :

1 filiżanka mąki
1 filiżanka kleju winylowego
1 stolowa łyżka podgrzanej wazeliny
1 łyżka soku z cytryny

ta masa jest podobno bezbarwna, gładka i nietłukąca
chyba z ciekawości sama sprawdze ten przepis

Stary 2005-10-09, 12:51   #8
zielona-oliwka
SPAMER
Nieopłacona reklama

GG do zielona-oliwka

Sprawdź Ka2m koniecznie co Ci z tego wyjdzie i pochwal się rezultatami... Najwyżej później opatentujesz recepturę
zielona-oliwka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 12:54   #9
zielona-oliwka
SPAMER
Nieopłacona reklama

GG do zielona-oliwka

Aeterna, dlaczego nie chcesz zadowolić się modeliną?? Przecież wcale nie jest ciężka, a już po ugotowaniu to w ogóle... Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że koraliki ze szkła są o wiele cięższe od modelinowych.
zielona-oliwka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 15:44   #10
Aeterna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielona-oliwka
Aeterna, dlaczego nie chcesz zadowolić się modeliną?? Przecież wcale nie jest ciężka, a już po ugotowaniu to w ogóle... Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że koraliki ze szkła są o wiele cięższe od modelinowych.
Chcę sobie zrobić takie wieksze kolczyki, duże właściwie - nie większe, ubzdurało mi się - i do tego pomaluję je farbami, czy lakierem jakimś.
I ziarnko do ziarnka...
Boję się, że będą za ciężkie - a poza tym, jak zobaczyłam tą żabkę - po prostu się zakochałam. Żabka nic pięknego, ale za to z superniastego materiału.
Boję się, że będą za ciężkie, bo - to moja nowa mania jest jakaś - bardzo nie lubię tego, że z wiekiem dziurki w uszach się robią takie dłuugie i uszy się wyciągają i obwisają (patrz: panie w średnim wieku i wzwyż ).
Mania, podkreślę, ale staram się przez to nosić bardzo lekkie kolczyki, co bywa trudne (dla kogoś, kto lubi czasem założyć sobie jakieś dushe dyndle )
Stary 2005-10-09, 15:51   #11
Aeterna
Zakorzenienie

No właśnie nie może.
Latamy teraz po plastykach jak głupie - ona tam w tym zakładzie też nic z tych "producentów" nie wycisnęła
Tylko tyle, że z silikonu, z "czymś tam", moczą w "jakimś" kwasie, wypalają chyba tesh...
Nie chcą powiedzieć, i nieco kręcą, sekretniki cho.ler.ne - w sumie się nie dziwię - o pracę każdy się dzisiaj boi, a skoro mają tam na to jakąś "swoją recepturę" ;]
Tylko, że mnie się ubyrdało na głowie coś takiego, no i tu zaczynają się schody.
Ale wypróbuję Twój przepis - - mała lekka desperacja.
Mam nadzieję, że się uda.
Oj

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-09, 15:56   #12
ka2m
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aeterna
No właśnie nie może.
Latamy teraz po plastykach jak głupie - ona tam w tym zakładzie też nic z tych "producentów" nie wycisnęła
Tylko tyle, że z silikonu, z "czymś tam", moczą w "jakimś" kwasie, wypalają chyba tesh...
Nie chcą powiedzieć, i nieco kręcą, sekretniki cho.ler.ne - w sumie się nie dziwię - o pracę każdy się dzisiaj boi, a skoro mają tam na to jakąś "swoją recepturę" ;]
Tylko, że mnie się ubyrdało na głowie coś takiego, no i tu zaczynają się schody.
Ale wypróbuję Twój przepis - - mała lekka desperacja.
Mam nadzieję, że się uda.
Oj
ja robie kolczyki z modeliny i nie sa ciezkie naprawde ...
a jaka ma być forma tych kolczyków... jakieś koła, koraliki czy cos namalowane na prostokącie?? Jak na prostokącie, kwadracie, trójkącie to bardzo lekka jest płyta piankowa, wógóle jej nie czuć

poniżej załaczam Ci zdjęcia kolczyków z modeliny i jedne z plyty piankowej. O cos takiego Ci chodzi czy cos zupelnie innego?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kolorowe1.JPG (15,1 KB, 63 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg modelina.jpg (14,5 KB, 72 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg modelina1.jpg (18,2 KB, 72 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg plytapiankowa.jpg (12,4 KB, 61 załadowań)

Stary 2005-10-09, 17:29   #13
Aeterna
Zakorzenienie

Oj,
te pierwsze z lewej - śliczne
Chcę cos takiego, jak np Twoje krzesełeczka, ale chcę zrobić sobie kwiaty (czy raczej korony kwiatów) takie też trówymiarowe, o średnicy kilkucm. (np 8 cm) (trochę mnie naszło po oglądnięciu różnych kwiatkowych albumów mamy, i zachciało mi się spróbować ).
I boję się, że jak zacznę lepić, i dolepiać, i dolepiać, , to taki kolczyk będzie ważył milion kilo
Do tego jeszcze bym chciała nałożyć farbę(-y), żeby sobie porobić odcienie, smugi, może dodam brokatu tesh (malutko, albo nie wiem, nie chcę, aby wyszły kiczowato, więc może nie będę bździugać .
A zresztą - w ogóle to guzik mi może z tego wyjść - ale taka masa by się przydała, ech..).
Zobaczę, co mi z tego wylezie - nigdy nie eksperymentowałam z taką dosyć dużą ilością materiału (jak na kolczyki) - wydaje mi się, że swoją masę toto będzie mieć
A termin lekka glinka (modelarska - może to ważne jest) wytrzasnęłam z Wylęgarni (znowy ta W..., już mam trochę dość, że tak wszędzie W, i W, chociaż lubię przeglądać, co tam mają ) - przy kolczykach z serii babka babce - dziewczyna (Kasia), która je robi, użyła określenia właśnie z lekkiej glinki modelarskiej
Hyhm.
Stary 2005-10-09, 17:36   #14
ka2m
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aeterna
Oj,
te pierwsze z lewej - śliczne
Chcę cos takiego, jak np Twoje krzesełeczka, ale chcę zrobić sobie kwiaty (czy raczej korony kwiatów) takie też trówymiarowe, o średnicy kilkucm. (np 8 cm) (trochę mnie naszło po oglądnięciu różnych kwiatkowych albumów mamy, i zachciało mi się spróbować ).
I boję się, że jak zacznę lepić, i dolepiać, i dolepiać, , to taki kolczyk będzie ważył milion kilo
Do tego jeszcze bym chciała nałożyć farbę(-y), żeby sobie porobić odcienie, smugi, może dodam brokatu tesh (malutko, albo nie wiem, nie chcę, aby wyszły kiczowato, więc może nie będę bździugać .
A zresztą - w ogóle to guzik mi może z tego wyjść - ale taka masa by się przydała, ech..).
Zobaczę, co mi z tego wylezie - nigdy nie eksperymentowałam z taką dosyć dużą ilością materiału (jak na kolczyki) - wydaje mi się, że swoją masę toto będzie mieć
A termin lekka glinka (modelarska - może to ważne jest) wytrzasnęłam z Wylęgarni (znowy ta W..., już mam trochę dość, że tak wszędzie W, i W, chociaż lubię przeglądać, co tam mają ) - przy kolczykach z serii babka babce - dziewczyna (Kasia), która je robi, użyła określenia właśnie z lekkiej glinki modelarskiej
Hyhm.
jak chcesz robić kwiatki to zrób je z modeliny naprawdę będzie to najlepsze wyjscie. Lekka glinka modelarska to może być dobra do takich właśnie babek jak ona robi bo to jest po prostu jeden kawałek uformowany w kasztłt babki i pomalowany. A jak chcesz robić płatki, listki itd. najbezpieczniejsza będzie modelina. Kup sobie opakowanie modeliny firmy ASTRA i napewno kolczyki fajnie wyjdą napewno niebędą cieżkie

Stary 2005-10-09, 17:38   #15
Aeterna
Zakorzenienie

No i powiem Ci, że to moje kombinowanie z masami plastycznymi modeliną się właśnie skończy
Mam tylko nadzieję, że u mnie w plastykach mają taką, jak mi polecasz (nigdy się nie zastanawiałam nad firmą, bo kupowałam zafoliowane kawałki).
Stary 2005-10-09, 17:42   #16
Aeterna
Zakorzenienie

Qrczę.
Ale na to, z czego robią te pierdółki na bombki - lekko zachorowałam.
Super to jest.
Można by sobie konia z tego zrobić z ciężkimi podkowami - i nawet nie czuć, że się dynda w uchu
Stary 2005-10-09, 18:31   #17
ka2m
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aeterna
Qrczę.
Ale na to, z czego robią te pierdółki na bombki - lekko zachorowałam.
Super to jest.
Można by sobie konia z tego zrobić z ciężkimi podkowami - i nawet nie czuć, że się dynda w uchu
to może spróbuj gdzieś poszukac na necie jakichś przepisów na masy z silikonem?

Stary 2005-10-09, 19:16   #18
kikomola
Przyczajenie

Dziewczyny probujcie cos z zywicami epoxydowymi....
kikomola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-09, 19:17   #19
ka2m
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kikomola
\Dziewczyny probujcie cos z zywicami epoxydowymi
a co to i jak się na tym pracuje?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-10, 17:04   #20
bierdonka
Wtajemniczenie

Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...

Aeterna... chodzi może o coś w tym stylu? (moim zdaniem to modelina)
www.wylegarnia.pl/sklep/ekspozycja.php?id=535
bierdonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-10, 17:22   #21
Aeterna
Zakorzenienie

No właśnie, że ja nie wiem, co to jest masa termoutwardzalna :/
Tak na zdrowy rozum - modelina
Ale szukam wyszukiwareczką
Masy modelarskie są drogie, znalazłam jakieś tańsze odpowiedniki na allegro, i znalazłam też takiego linka http://www.gospodyni.akcjasos.pl/masy.html
Ale na razie stopuję z grzebaniem, , może w piątek.
Stary 2005-10-10, 17:32   #22
bierdonka
Wtajemniczenie

Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...

jesli mieszkasz tam gdzie jest super wyposarzony sklep dla plastyków (albo empik sztuka rodzinna) to szukaj masy termoutwardzalnej fimo... jest super i ma mega wybór kolorów.... (mozna ja kupic tez w netku....)
bierdonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-10, 18:48   #23
Anul3k
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Anul3k

Cytat:
Napisane przez ka2m
1 filiżanka kleju winylowego
ka2m a gdzie mozna zakupic taki klej? do czego on sluzy? (oprocz tej masy ;P)
Anul3k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości