Zaręczyny - pytanie o pierścionek:) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-16, 10:56   #1
Jay82
Przyczajenie

Zaręczyny - pytanie o pierścionek:)

Witam serdecznie wszystkich!
W przyszłym miesiącu planuję zaręczyny i stanąłem przed wyzwaniem, jakim jest wybór pierścionka. Tak naprawdę nie jest to najważniejsza rzecz na świecie, bo wiem, że moja dziewczyna nie będzie zwracać uwagi na to, jaki ów pierścionek jest, tylko na to, że jest. Jednak, fajnie by było wybrać coś ładnego Przeglądałem już wiele stron i galerii i na razie wiem tylko, że chciałbym, żeby był to pierścionek z brylantem, złoty lub z białego złota, raczej klasyczny, z widocznym kamieniem. Wpadły mi w oko na przykład takie dwa pierścionki:

http://aimor.pl/kolekcja/fuego/Pier%...486zb,275.html

http://aimor.pl/produkt/Pier%C5%9Bci...474zb,268.html

Nie do końca ufam swojemu gustowi, więc proszę Was o opinie. Jeśli ktoś ma ochotę doradzić coś fajniejszego (w cenie do okoo 2500), to jestem otwarty na sugestie Pomoc się przyda, bo już mam taki mętlik w głowie, że zgłupiałem:P Dzięki!

Edytowane przez Jay82
Czas edycji: 2014-02-16 o 10:58
Jay82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 11:06   #2
say-hello
Zakorzenienie

Dot.: Zaręczyny - pytanie o pierścionek:)

po pierwsze - gratulacje!

a wracając do tematu - bardziej podoba mi się ten pierścionek http://aimor.pl/produkt/Pier%C5%9Bci...474zb,268.html.

a nie myślałeś o czymś jeszcze bardziej klasycznym, np. coś w tym guście: http://www.apart.pl/pl/diamenty,c,ko...reczynowe,8091 ? ja mam podobny pierścionek i bardzo sobie chwalę. pasuje do wszystkiego i łatwo było do niego dobrać obrączki.
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 11:13   #3
Syl993
Zadomowienie

Na Twoim miejscu poszukalabym pierscionka z diamencikiem i tyle, wystarczy jeden, bedzie pasowalo do wszystkiego, jest delikatny i nie bedzie przytlaczal obraczki.
Syl993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 11:13   #4
Jay82
Przyczajenie

Na tym etapie rozważałem już bardzo dużo opcji. Między innymi właśnie taki klasyczny, prosty, ale uniwersalny pierścionek. Ale z drugiej strony bałem się, że będzie mało charakterystyczny i taki, jak wiele innych osób nosi. Chociaż może klasyka jest właśnie najlepsza
Dodatkowo, mam taką wewnętrzną potrzebę, żeby było tych brylancików jak najwięcej i jak największe (oczywiście na tyle na ile mi budżet pozwala), więc ciągnie mnie do tych pierścionków, gdzie "dużo się świeci".

Czytam sobie różne fora i widzę, że często to co się facetowi podoba, rozmija się z tym co lubi dziewczyna... Nie chciałbym być jednym z takich przypadków
Stary 2014-02-16, 11:19   #5
Kojaniskatsi
Raczkowanie

Polecam Jedyny z Kruka i Eternal z Yes - piękne i klasyczne, będą pasować do każdej obrączki i ślicznie wyglądają na palcu.

"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza"
Albert Einstein
Kojaniskatsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 11:19   #6
misiaa91
Zakorzenienie

Wszystko zależy od tego, co preferuje Twoja dziewczyna. Czy lubi wyrazistą biżuterię, czy woli coś stonowanego? Propozycja, którą podała say-hello, wydaje mi się najbardziej trafiona. Klasyczny pierścionek, który do wszystkiego pasuje.
misiaa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 11:23   #7
say-hello
Zakorzenienie

Jay, jeśli chodzi o brylanty, to według mnie lepszy jest jeden większy, niż kilka małych. to jest niezwykle efektowne ale oczywiście to twojej dziewczynie ma się podobać ten pierścionek. jaką biżuterię ona nosi? czy na co dzień zakłada kilka pierścionków, kolczyki, naszyjniki? czy wszystko się "świeci"? czy może jednak stawia na minimalizm i klasyczne rozwiązania?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-16, 11:30   #8
Jay82
Przyczajenie

Dzięki za propozycje! Rzeczywiście, wszystkie bardzo ładne i klasyczne. Co do preferencji mojej dziewczyny, to ciężko powiedzieć. Za każdym razem, jak próbowałem delikatnie wybadać temat, kończyło się na tym, że nieważne jaki, ważne, żeby był Ale raczej nie lubi krzykliwych rzeczy..

Powoli mnie przekonujecie do pójścia w klasykę, ale pojawia się jeszcze jedno pytanie Co uważacie za bardziej uniwersalny wybór: żółte złoto czy białe złoto (tutaj też zaznaczę, że dziewczyna ma i takie i takie rodzaje biżuterii, więc nie ma wyraźnych preferencji, chociaż chyba więcej srebrnych rzeczy). Niektórzy piszą, że żółte złoto jednak bardziej pasuje do okazji, ale czy pasuje do innej bizuterii?
Stary 2014-02-16, 11:32   #9
FioletowyAnanas
Zakorzenienie

2 jest bardzo ładny

FioletowyAnanas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 11:35   #10
Syl993
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jay82 Pokaż wiadomość
Dzięki za propozycje! Rzeczywiście, wszystkie bardzo ładne i klasyczne. Co do preferencji mojej dziewczyny, to ciężko powiedzieć. Za każdym razem, jak próbowałem delikatnie wybadać temat, kończyło się na tym, że nieważne jaki, ważne, żeby był Ale raczej nie lubi krzykliwych rzeczy..

Powoli mnie przekonujecie do pójścia w klasykę, ale pojawia się jeszcze jedno pytanie Co uważacie za bardziej uniwersalny wybór: żółte złoto czy białe złoto (tutaj też zaznaczę, że dziewczyna ma i takie i takie rodzaje biżuterii, więc nie ma wyraźnych preferencji, chociaż chyba więcej srebrnych rzeczy). Niektórzy piszą, że żółte złoto jednak bardziej pasuje do okazji, ale czy pasuje do innej bizuterii?
Jak juz to kup zareczynowy z bialego zlota i wtedy z zoltego juz obraczki. Najczesciej tak sie wybiera.
Co do Kruka to potrwierdzam, bizuteria swietna i bardzo dborej jakosci. Mam 22letnie zlote kolczyki i nigdy nic sie z nimi nie stalo, mimo, ze codziennie noszone.
Syl993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 11:38   #11
say-hello
Zakorzenienie

ja bym poleciła raczej białe złoto. jakoś bardziej mi pasuje do brylantów. jeśli chcecie kupić złote obrączki, a przyszła żona zamierza później nosić obrączkę razem z pierścionkiem zaręczynowym, to według mnie żaden problem. sama mam zamiar nosić biały pierścionek ze złotą obrączką.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-16, 11:44   #12
misiaa91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jay82 Pokaż wiadomość

W takiej sytuacji, gdy Twoja dziewczyna nie ma sprecyzowanych preferencji, wybierz to, które Tobie się bardziej podoba. Pomyśl też, jakie chcielibyście mieć obrączki, tak aby i pierścionek zaręczynowy pasował. Moim zdaniem dużo lepiej wygląda pierścionek i obrączka w jednym kolorze.
Stary 2014-02-16, 11:52   #13
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Skoro nie lubi krzykliwych wzorów to wzięłabym pierścionek z pojedynczym kamieniem No i zastanów się czy wolałbyś nosić obrączkę z białego czy żółtego złota i takie wybierz jej kółeczko Wydaje mi się że nadal przeważa żółte złoto ale sporo już pierścionków z białego

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 11:52   #14
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Trudno powiedzieć. Wszystko zależy od Twojej dziewczyny. Ja np. nie lubię ozdobnych pierścionków, jedynie klasyczne z jednym kamieniem. Białe złoto w ogóle do mnie nie przemawia. Wybierz ten, który podpowiada Ci intuicja i tak będzie najszczęśliwsza na świecie

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 12:09   #15
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Gdybym ja sobie miała wybierać to byłoby żółte złoto z kilkoma kamykami, a mam klasyczny z jednym kamykiem - dla mnie to było pójście na łatwiznę bo każdy poleca klasykę, bo niby jest dobra dla każdego, a można zadać sobie więcej trudu i podpytać bliskich dziewczyny albo w inny sposób pokombinować.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 12:17   #16
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Ja bym poszła w klasykę. A jak nie chcesz aby pierścionek był taki zwykły jak wszyscy noszą to dorzuć grawer. Wtedy będzie jedyny i wyjątkowy.
Co do koloru to jeśli ma więcej srebrnych rzeczy to wybierz białe złoto. Ewentualnie poszukaj jakiegoś połączenia, żeby były oba. np. http://aimor.pl/produkt/Pier%C5%9Bci...027tb,131.html
http://aimor.pl/produkt/Pier%C5%9Bci...028tb,145.html
http://aimor.pl/produkt/Pier%C5%9Bci...469tb,176.html

Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 12:26   #17
MajsterkaANB
Zakorzenienie

tez uwazam ze lepszy jeden brylant niz kilka.
ps. owy pierscionek, ów sie przeciez odmienia

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 12:42   #18
Lemon_Drop
Zadomowienie

Z tych które wrzuciłeś bardziej podoba mi się drugi. Ale ten który wrzuciła Say jest najładniejszy. Moja koleżanka ma taki i kamień pięknie się świeci. Ja mam pierścionek z 12-ma małymi brylantami i nie ma takiego efektu.
Stary 2014-02-16, 12:47   #19
WrednaMyszka
Zakorzenienie

Gratulacje

Mnie sie nie podoba zaden z tych dwoch. Wole klasyczne, delikatne. A Twoja wybranka jakie preferuje? Jesli nie wiesz to lepiej isc w klasyke.

WrednaMyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-16, 12:54   #20
misiaa91
Zakorzenienie

Pomysł z grawerem jest bardzo dobry.

Cytat:
Napisane przez MajsterkaANB Pokaż wiadomość
tez uwazam ze lepszy jeden brylant niz kilka.
ps. owy pierscionek, ów sie przeciez odmienia

Zaimek ów jest odmienną częścią mowy, jak najbardziej. Jednak owy to błędna odmiana. Poprawna forma to ów. Żaden słownik nie ma wątpliwości w tej kwestii (jedynie kiedyś była to forma używana wymiennie).
Stary 2014-02-16, 13:07   #21
kreciorek85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cytrynowe_Marzenie Pokaż wiadomość
Ja bym poszła w klasykę. A jak nie chcesz aby pierścionek był taki zwykły jak wszyscy noszą to dorzuć grawer. Wtedy będzie jedyny i wyjątkowy.
Co do koloru to jeśli ma więcej srebrnych rzeczy to wybierz białe złoto.
Ja noszę tylko srebrną biżuterię ale gdybym dostała pierścionek z białego złota to bym mojego TŻta udusiła bo białe złoto mi sie nie podoba. Więc nie można generalizować że jak ktoś nosi srebro to dla niego kupić białe złoto. Według mnie dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji byłaby mieszanka białego złota z żółtym Ja taki dostałam i pasuje i do srebrnej obrączki którą noszę i bedzie pasował do złotej, więc uważam taki pierścionek za uniwersalny

Yves Saint Laurent

Unia Tarnów

Góra 26.08.14
Dół 14.04.15
http://czarnakretka.blogspot.com/

kreciorek85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 13:18   #22
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kojaniskatsi Pokaż wiadomość
Polecam Jedyny z Kruka i Eternal z Yes - piękne i klasyczne, będą pasować do każdej obrączki i ślicznie wyglądają na palcu.
ja nie polecam etarnala z yes, musiałam go zwrócić do salonu na zywo nie wygląda w połowie tak ładnie jak na stronie, co tłumaczą ręcznym wykonaniem, ale w rzeczywistości jest on po prostu niestarannie zrobiony. Nie żałuję, że wymieniłam na inny

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 14:28   #23
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
ja nie polecam etarnala z yes, musiałam go zwrócić do salonu na zywo nie wygląda w połowie tak ładnie jak na stronie, co tłumaczą ręcznym wykonaniem, ale w rzeczywistości jest on po prostu niestarannie zrobiony. Nie żałuję, że wymieniłam na inny
Z tego co wiem Stelle, Eternele i Amore nie są robione ręcznie tylko złoto rozpuszczane i wlewane do formy Mogę się mylić ale tak mam chyba napisane na karcie informacyjnej, która leży w innym mieszkaniu

Stary 2014-02-16, 15:03   #24
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Z tego co wiem Stelle, Eternele i Amore nie są robione ręcznie tylko złoto rozpuszczane i wlewane do formy Mogę się mylić ale tak mam chyba napisane na karcie informacyjnej, która leży w innym mieszkaniu
radze obejrzeć ten model na zywo, mój był bardzo kiepsko wykonany. Tż nie przyglądał się mu zbytnio, bo skoro wiedział, że to mój typ i mi się spodoba to kupił ale zwrot bez problemu na szczęscie informacji o tym, że to ręczna robota nie wyczytałam nigdzie, tylko tak powiedziano mi podczas zwrotu w salonie, bo przeszkadzały mi nierówności i to, że te "łapki" trzymające ten diament są różnej grubości, a to był główny argument na to, że jednak z tym pierścionkiem wszystko w porządku i takie są uroki handmade Teraz mam z apartu bardzo podobny model, w tej samej cenie a nieco większy diament może nie nazywa się diament idealny ale jest piękny i jestem naprawdę bardzo zadowolona, jest duża różnica między nimi być może dla niektórych te ręcznie robione pierścionki będą lepsze, ale mi nie podobał się choć w katalogu wygląda super!

Stary 2014-02-16, 15:15   #25
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
radze obejrzeć ten model na zywo, mój był bardzo kiepsko wykonany. Tż nie przyglądał się mu zbytnio, bo skoro wiedział, że to mój typ i mi się spodoba to kupił ale zwrot bez problemu na szczęscie informacji o tym, że to ręczna robota nie wyczytałam nigdzie, tylko tak powiedziano mi podczas zwrotu w salonie, bo przeszkadzały mi nierówności i to, że te "łapki" trzymające ten diament są różnej grubości, a to był główny argument na to, że jednak z tym pierścionkiem wszystko w porządku i takie są uroki handmade Teraz mam z apartu bardzo podobny model, w tej samej cenie a nieco większy diament może nie nazywa się diament idealny ale jest piękny i jestem naprawdę bardzo zadowolona, jest duża różnica między nimi być może dla niektórych te ręcznie robione pierścionki będą lepsze, ale mi nie podobał się choć w katalogu wygląda super!
Dla mnie poza światłem jarzeniowym nie ma żadnej różnicy między diamentem idealnym a tym o trochę gorszej jakości Choć w sklepach specjalnie dają bardzo mocne oświetlenie żeby brylanty pięknie odbijały światło.

Stary 2014-02-16, 15:21   #26
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Dla mnie poza światłem jarzeniowym nie ma żadnej różnicy między diamentem idealnym a tym o trochę gorszej jakości Choć w sklepach specjalnie dają bardzo mocne oświetlenie żeby brylanty pięknie odbijały światło.
chciałam napisać, że jest różnica między pierścionkami, chociaż z kontekstu to w sumie wynika jakby chodziło mi o diament. Ale nie mam lupy w oku żeby stwierdzić coś takiego w yes ten diament nazywa się "diament idealny" a w aparcie po prostu diament co do diamentów w obu nie mam zastrzeżeń

Stary 2014-02-16, 15:25   #27
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
chciałam napisać, że jest różnica między pierścionkami, chociaż z kontekstu to w sumie wynika jakby chodziło mi o diament. Ale nie mam lupy w oku żeby stwierdzić coś takiego w yes ten diament nazywa się "diament idealny" a w aparcie po prostu diament co do diamentów w obu nie mam zastrzeżeń
Wydaje mi się, że wiem jaki wzięłaś - tylko w Aparcie łapki również są z żółtego złota a Stella i Eternel koszyczek ma z białego złota

Stary 2014-02-16, 15:43   #28
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydaje mi się, że wiem jaki wzięłaś - tylko w Aparcie łapki również są z żółtego złota a Stella i Eternel koszyczek ma z białego złota
mam cały z białego złota, mojego modelu nie ma na stronie apartu ostatnio jak byliśmy oglądać obrączki to już go tam w ogóle nie widziałam, były same z taką koroną jakby gwiazdką. A mi się podoba jak diament jest trzymany dość subtelnie przez 4 dyskretne wydłużone łapki, i jak patrzysz z góry to widzisz głownie diament a nie jego otoczkę ciężko wytłumaczyć ale chyba mamy podobny gust jak eternal wpadł Ci w oko

Stary 2014-02-16, 16:04   #29
cukraktywna
Zadomowienie

Autorze, serdecznie Ci gratuluję (:

Ale jednocześnie muszę Cię zganić za zakładanie takiego tematu! Każda dziewczyna jest wyjątkowa i ma swój niepowtarzalny styl, gust. Spytaj lepiej jej siostry, mamy lub przyjaciółki, bo my Twojej dziewczyny nawet z daleka nie widziałyśmy i nie mamy pojęcia, czy jest romantyczką, czy nosi na co dzień dżinsy, czy obcasy... Nie wiemy nawet, czy ma więcej złotej czy srebrnej biżuterii i co jej pasuje. Np. ja ze srebrem/białym złotem wyglądam dziwnie A inni z żółtym metalem...
Nie da się obiektywnie wybrać czegoś "ładniejszego" albo "najładniejszego", bo wtedy mielibyśmy na świecie tylko jeden rodzaj pierścionków

Edytowane przez cukraktywna
Czas edycji: 2014-02-16 o 16:06
cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-16, 17:09   #30
Stokrotek90
Wtajemniczenie

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;45173334]Gdybym ja sobie miała wybierać to byłoby żółte złoto z kilkoma kamykami, a mam klasyczny z jednym kamykiem - dla mnie to było pójście na łatwiznę bo każdy poleca klasykę, bo niby jest dobra dla każdego, a można zadać sobie więcej trudu i podpytać bliskich dziewczyny albo w inny sposób pokombinować.[/QUOTE]

Muszę przyklasnąć temu podejściu Powiem szczerze, że jeszcze nie widziałam TYPOWEGO pierścionka zaręczynowego, który by mi się spodobał. Tzn. klasyka jest ładna, niektórym pasuje, ale osobiście mam całkiem inny gust i czasem jestem za kombinowaniem.

Autorze, każdy lubi coś innego, a jeśli Twoja dziewczyna ma więcej srebra - poszłabym w białe złoto. Z dwóch wrzuconych przez Ciebie propozycji bardziej przemawia do mnie nr 2. Myśląc oczywiście "klasycznie"

:P Wydaje mi się, że mężczyźni szukając pierścionka dla wybranki swojego serca czasem zbyt usilnie szukają pierścionka reklamowanego jako "zaręczynowy"

A tak ogólnie, jeśli Cię kocha - nie ważne jaki pierścionek jej kupisz, ważne że szczery i od serca

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości