|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wysypka tylko na buzi u dwumiesięcznej córki
Witam serdecznie,
mam wielką prośbę. Proszę pomóżcie zidentyfikować mi wysypkę na buzi córki. Sama już nie wiem co to jest. Pełno w internecie opinii i na dobrą sprawę zakwalifikowałabym tą wysypkę pod każdą. Opiszę jak to było od początku. Pojawiła się pewnego dnia wysypka na policzkach i lekko na czole. Tylko. Odstawiliśmy 4 dni temu Jonsona, którym kilka razy przemyłam jej buzię. Myłam przez 2 dni Oliatum i smarowałam kremikiem ale efektów brak. Wypełnia krem tylko te gródki. Teraz myję buzię tylko wodą. Ubranka małej są prane i płukane od urodzenia w Jelpie i nigdy nie zmieniłam proszku. Karmię małą tylko i wyłącznie piersią. Od początku jadłam wszystko. Łącznie z alergenami i nie było wysypki. Dopiero jak się pojawiła odstawiłam nabiał orzechy cytrusy i kakao. Córka od czasu do czasu śpi z pieluszką tetrową na buzi. Ale nie zauważyłam, żeby wysypka wzmagała się po tym. Dzisiaj nasiliło się po tym, jak leżała na brzuszku (kładła buzię na kocyk). Gdy płacze i się denerwuje (poci) to wysypka robi się mocno czerwona. Natomiast na dworze jest prawie niewidoczna - cielista. Żadnych innych objawów nie zaobserwowałam. Prócz małych potówek od czasu do czasu - które zaraz znikają. Nigdzie indziej tej wysypki nie ma. Mała ma dobry humor, nie drapie tego, więc raczej nie swędzi. Proszę Was o pomoc.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wysypka tylko na buzi u dwumiesięcznej córki
CHarakterystyczne dla zmian przy skazie białkowej - nasila sie od ciepła, na chłodzie/wietrze blednie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
to nie jest trądzik. Moja córka ma to samo, od 4 miesiąca życia nie znika a ma już miesiecy 14.Byłam u różnych lekarzy i podejrzewają skazę białkową właśnie ale badania tak naprawdę dopiero to potwierdzą po 3 roku życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Mnie lekarka powiedziała, że jak tylko na buzi, to raczej od czegoś z jedzenia, nie z kosmetyków.
Pamiętaj, że nawet jeśli teraz przejdziesz na dietę, to Twój organizm musi jeszcze przez jakiś czas oczyścić się z alergenu, więc być może na efekty będziesz musiała poczekać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
a są takie momenty ze ta wysypka jest bardziej grudowata i obfita?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Na dobrą sprawę wysypki nie przybiera ani nie maleje. Nie ma momentów by była bardziej grudowata. Jak już to przybiera wokół tego i sama ta wysypka taki jakby rumień. Mąż zasugerował, że może to być odparzenie. Jesteśmy teraz na etapie pchania rączek do buzi i policzki ciągle są mokre od śliny. (chętniej wkłada lewą rączkę i lewy policzek jest bardziej zaogniony niż prawy, ale skronie?) Jak sądzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie wygląda jak skaza białkowa.
i jeszcze to że nasila sie w cieple ale pewnie to nie to, bo skazę każdy pediatra by rozpoznał
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Niekoniecznie rozpozna przyczynę wysypki u tak małego dziecka. Ja byłam u kilku pediatrów, i państwowo i prywatnie. Na poczatku podejrzewano alergię na gluten, teraz skazę białkową, a tak naprawdę dowiem się dopiero jak mała podrosnie.
U nas rumień tez wystepuje i nie wiem od czego się nasila |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
U nas taka wysypka kontaktowa (od zwiększonej ilości śliny czy nawet uczulenie na niektóre rodzaje chusteczek nawilżanych) wygląda inaczej, ale wiadomo, że u dzieci to może być różnie. Nie wiem sama.
W zasadzie byłam w podobnej sytuacji, tylko Młody miał chyba 6 miechów. Też dostał wysypki, też była gorsza w cieple, też tylko na buzi. U nas pomogła tylko zmiana pielęgnacji, a mianowicie smarowanie buzi emolientem. Do dziś nie wiem, co było powodem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dzisiaj buzia wygląda o wiele lepiej. Wczoraj posmarowałam buźkę Bephantenem i dzisiaj rano. Załączam zdjęcie. (buzia jest posmarowana, dlatego się świeci)
Dzisiaj idziemy do pediatry i zobaczymy co powie. Ale jeżeli byłaby to pokarmówka to czy po Bephantenie by schodziło? Dam znać co powiedział pediatra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
A poza tym mam wrażenie, że teraz co drugie dziecko z jakimkolwiek problemem (czy to wysypka czy to problemy brzuszkowe) jest od razu diagnozowane jako skaza białkowa.
I u mnie też oczywiście - kategorycznie odstawić nabiał. Dermatolog nie potwierdziła, nie odstawiłam, a wysypka przeszła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
No i tak jak myślałam. Pani Doktor powiedziała, że to skaza. Jedyne co to dała ulotki i od razu chciała dać sterydy - wg mnie za szybko na sterydy czy nawet takie leczenie bez dokładnej diagnozy. Powiedziała, żeby natłuszczać i obserwować. I że z tego wyrośnie.
No ale jakoś nie mogę sobie pozwolić na patrzenie jak moja córcia z tego wyrasta i nic z tym nie robić. No nic. Będziemy coś działać. Będę teraz trzymać dietę bez alergenów i smarować Bephantenem. Jak zejdą z buzi to odstawię Bephanten i poczekam. Jak się nie pojawią to zrobię prowokację. Najpierw z orzechami potem cytrusy po tygodniu, potem samo kakao i na końcu nabiał. Co o tym sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48251364]A poza tym mam wrażenie, że teraz co drugie dziecko z jakimkolwiek problemem (czy to wysypka czy to problemy brzuszkowe) jest od razu diagnozowane jako skaza białkowa.
I u mnie też oczywiście - kategorycznie odstawić nabiał. Dermatolog nie potwierdziła, nie odstawiłam, a wysypka przeszła.[/QUOTE] Zgadzam się ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2014-09-23 o 14:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Pani jesień, tzn. lekarka kazała Ci odstawić kp i podać mm, bo dziecko ma skazę?
Tak, jak pisałam wcześniej - organizm musi się oczyścić z alergenu, a więc na efekt trzeba trochę poczekać. Jeśli zależy Ci na kp, to spróbuj jeszcze jakiś czas diety i podaj potem dziecku Twoje mleko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48253755]Pani jesień, tzn. lekarka kazała Ci odstawić kp i podać mm, bo dziecko ma skazę?
Tak, jak pisałam wcześniej - organizm musi się oczyścić z alergenu, a więc na efekt trzeba trochę poczekać. Jeśli zależy Ci na kp, to spróbuj jeszcze jakiś czas diety i podaj potem dziecku Twoje mleko.[/QUOTE] Najpierw dostałam polecenie odstawienia nabiału. Nie pomogło, więc dostałam zalecenie rezygnacji z kp (a właściwie kpi, ech ![]()
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tylko odstawienie mleka, to odstawienie nabiału i całej masy produktów które zawierają mleko. Czytaj składy uważnie. Bo możesz się na tym przejechać, że niby nabiał odstawiony, a tu nadal e wysypka. I wreszcie - szkodzić mogą nie tylko nabiał i alergeny typowe. Każde dziecko może mieć inaczej. Trudno znaleźć, ale da się. W ostateczności rezygnując samemu z wszystkiego i swoją dietę rozpoczynając od 5 rzeczy na krzyż ;-). A później po 1 nowej się wprowadza raz na kilka dni obserwując reakcje dziecka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
nieunikanie alergenów zdrowe nie jest
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak chcesz o tym pogadać, to ja chętnie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Powiem wam, że mój mały Franio też miał taką w tamtym tygodniu i.. zmieniłam dietę zero serkow wiejskich i jogurtow których wcześniej dużo było w domu, teraz wysypska przybladła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
niestety wysypka u maluszków może być od wielu rzeczy od chemii, przez jedzenie, po nieodpowiednią temperaturę albo nawilżenie ciałka... trzeba metodą prób i błędów sprawdzać co to może być tylko nie dawać od razu sobie sterydów wciskać... i teżmnie wkurza że każda krostka zaraz dla lekarzy jest skazą białkową.... wszystkie dzieciaki najlepiej do jednej kategorii wrzucić bo tak wygodniej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
niekoniecznie kazdy rozpozna. U nas była wysypka i placki na czole, okropne i czerwone na pół czoła, niby ciemieniucha, tylko żadne leki na ciemieniuche nie pomagały. Tylko jedna pani doktor stwierdziła uczulenie pokarmowe na mleko. Reszta przepisywała miesięcznemu dziecku sterydy... No comments
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rotmistrz
|
Wedlug mnie to poprostu od sliny. Moje maluchy tez tak mialy/maja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:15.