![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
dzieci na weselu
szukałam, nie znalazłam, jeśli jest taki temat to proszę mnie poprawic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dzieci na weselu
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3198367 1]szukałam, nie znalazłam, jeśli jest taki temat to proszę mnie poprawic
![]() Dzieci jak nie są wpisane, to nie trzeba dodawać, że nie chcemy, by ich nie było. Są takie sytuacje, że rodzice nie mają co zrobić z dziećmi... Zawsze można zorganizować nianie, czy przedszkolankę, która zajmnie się na weselu dzieciaczkami, w pokoju hotelowym, czy na dworze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
u nas to nie bedzie takie calonocne wesele, tylko taki ok. 4 godzinny obiad poslubny. wiem, ze czesc rodzicow nie ma co zrobic z dziecmi przez ten czas, ale widuje dosc czesto na weselach ze rodzice przychodza z dzieciakami i przez cale wesele zupelnie nie zwracaja na nie uwagi. a dzieciaki z nudow robia dziwne rzeczy. myslalam o niani na te 4 godziny, ale wiekszosc ludzi jakich znam mowi ze "nie oddaloby dziecka pod opieke obcej osobie". a widzialam jak ci sami ludzie na swoje dzieci nie zwracali uwagi poki ktos sie o nie nie potknal albo nie spadly ze schodow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Chyba najlepiej będzie na zaproszeniu wypisać tylko imiona rodziców, co będzie oznaczało, że zapraszacie tylko ich. Myślę, że zaproszenia rozdajecie w miarę wcześniej przed ślubem, więc rodzice chyba będą mieć czas, żeby załatwić jakąś opiekę dla dziecka, skoro nie chcą oddawać ich obcej kobiecie - niani na przyjęciu.
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
tylko nie wiem czy wszyscy zrozumieja, ze jak sa tylko ich imiona to dzieci nie wchodza w gratisie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że musisz przygotować się, że i tak parę osób nawet jak zrozumie to "uda głupiego" i przyjdą z dzieckiem (bo to w końcu tylko kilka godzin). Może warto delikatnie zagadać, po daniu zaproszenia np.: "mam nadzieję, że babcia nie będzie miała innych planów na ten dzień, żeby zająć się ... (imię dziecka)..." albo ... mam nadzieję, że to nie będzie dla Was duży kłopot, że zapraszamy bez dzieci...
i na zaproszeniu koniecznie imiona tylko rodziców |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
To może przy zapraszaniu od razu zapytaj czy rodzice będą mieć problem z załatwieniem opieki dla dzieci, bo jeśli tak, to mogą je wziąć i na przyjęciu będą pod opieka wynajętej niani.
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
wlasnie wszyscy tu wspolnymi silami staramy sie znalezc jakies rozwiazanie senswone. przyjecie nie jest duze, nie spraszamy calej rodziny tylko te najblizsza, osoby ktore znacza dla nas najwiecej i byloby nam przykro gdyby te osoby sie na nas obrazily i nie przyszly bo nie chcemy dzieci na weselu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3198487 0]wlasnie wszyscy tu wspolnymi silami staramy sie znalezc jakies rozwiazanie senswone. przyjecie nie jest duze, nie spraszamy calej rodziny tylko te najblizsza, osoby ktore znacza dla nas najwiecej i byloby nam przykro gdyby te osoby sie na nas obrazily i nie przyszly bo nie chcemy dzieci na weselu.[/QUOTE]
W tej sytuacji akurat nie da się przwidzieć tego czy ktoś sie obrazi bo nie ma zaproszenia z dzieckiem. Jak ktoś nie ma z kim dziecka zostawić to raczej nie wybierze się na ślub bo co zrobi jak powiedzieliście wprost ze dzieci nie chcecie? Jesli macie zamiar zatrudnić kogoś do pilnowania tych dzieci to wszystkich zaproszcie z dziecmi żeby ta reszta która sie dowie ze ich dzici przyszły a nasze nie nie czuła sie pokrzywdzona. Jeden powie ze nia ma kim dziecka zostawic to sie zgodzicie na to zeby przyszli z dziekiem a jak jeden przjdzie to reszta sie dowie ze ten to mógł z dzieckiem a ja to nie i może powstac głupia sytuacja. W koncu sama napisałas ze nie robicie wielkiego wesela wiec wątpie w to zeby dzieci były jakieś niegrzeczne, biegały, tłukły jakieś rzeczy. Przy małej liczbie ludzi rodzice pilnują dzieci. Byłam już na dużych weselach z dziecmi i nigdy nie zdażyło sie nic przykrego z ich udziałem mimo tego ze rodzice ich nie pilnowali. Dzieci bawią sie w swoim gronie a jesli zdecydujecie sie ich zaprosić to mozecie zrobic mały kącik do zabawy dla nich, kupić jakies kredki, bloki zeby mogły sobie cos rysować. A właściwie ile tych dzieci macie w rodzinie że tak wam zależy na ich nieobecności?
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
5 par 14 dzieci. przy ok. 30-40 osobach doroslych tych dzieci juz jest duzo. chcielismy tak zrobic, wynajac nianie, ale rodzice jakos malo chetnie do tego pomyslu podeszli. mysle, ze kazdy na 4 godziny da rade gdzies "zapodziac" dziecko, u dziadkow czy u swoich opiekunek. wszystkie dzieciaki u nas sa do 7 lat i wiem co taka gromadka moze zrobic. restauracja jest raczej dluga i sama bedac dzieckiem uwielbialam po niej biegac te korytarze do tego zachecaja wrecz
![]() restauracje znam od dziecka, przychodzilam tam z rodzicami od 2 roku zycia, wiem ze dekoracje tam same pchaja sie w rece, kelnerzy od lat ci sami wiec wiedza jak uwazac na dzieci (dobrze ich wytrenowalam ![]() Edytowane przez e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 Czas edycji: 2012-02-01 o 13:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() My też nie chcemy dzieci ale nie wiemy jak to delikatnie zaznaczyć ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
jak to dobrze widziec ze ktos mysli podobnie. zobaczymy, jesli sporo par nie bedzie mialo co z dzieciakami zrobic to bedzie niania. chyba ze zaznacza ze jej nie chca to wtedy my powiemy ze dzieciakow nie chcemy na weselu. moze sie nie obraza. zwlaszcza ze zaproszenia mamy zamiar dac na pol roku przed, w pol roku chyba cos wykombinuja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3198805 4]jak to dobrze widziec ze ktos mysli podobnie. zobaczymy, jesli sporo par nie bedzie mialo co z dzieciakami zrobic to bedzie niania. chyba ze zaznacza ze jej nie chca to wtedy my powiemy ze dzieciakow nie chcemy na weselu. moze sie nie obraza. zwlaszcza ze zaproszenia mamy zamiar dac na pol roku przed, w pol roku chyba cos wykombinuja[/QUOTE]
Niby dobry pomysł, ale z drugiej strony czemu? Czemu Para Młoda ma się o to martwić? Zapraszacie bez dzieci, więc to problem rodziców żeby jakoś to zorganizować... ![]()
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
wiesz chcialabym zeby ten dzien byl szczesliwy i zeby te bliskie nam osoby przyszly. sa rodzicami musimy to uszanowac. ale oni tez powinni uszanowac nasza wole. chce pojsc na jakis kompromis ale jesli sie nie da, no coz czesc rodziny bedzie na mnie obrazona, ale nie z mojej winy.
zawsze mie to dziwilo wogole, jakos na sylwestra czy inne calonocne przyjecia daja rade sie wyrac bez dzieci ale jak chodzi o wesele to to tragedia i problem nie do przeskoczenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Myślę, że ja powiedziałabym właśnie coś w tym stylu:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem przeciwniczką zabierania dzieci na wesela. Rodzice pija, bawią się i pozostawiają dzieci samopas. A te wariują, niszczą dekorację... Widziałam takie akcje nie raz. I sami jak mieliśmy wesele, to zaznaczaliśmy że nie zapraszamy dzieci. Jak komuś nie pasuje - trudno
![]()
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3198758 9]5 par 14 dzieci. przy ok. 30-40 osobach doroslych tych dzieci juz jest duzo. chcielismy tak zrobic, wynajac nianie, ale rodzice jakos malo chetnie do tego pomyslu podeszli. mysle, ze kazdy na 4 godziny da rade gdzies "zapodziac" dziecko, u dziadkow czy u swoich opiekunek. wszystkie dzieciaki u nas sa do 7 lat i wiem co taka gromadka moze zrobic. restauracja jest raczej dluga i sama bedac dzieckiem uwielbialam po niej biegac te korytarze do tego zachecaja wrecz
![]() restauracje znam od dziecka, przychodzilam tam z rodzicami od 2 roku zycia, wiem ze dekoracje tam same pchaja sie w rece, kelnerzy od lat ci sami wiec wiedza jak uwazac na dzieci (dobrze ich wytrenowalam ![]() To jednak sporo tych dzieci wychodzi ale skoro przyjecie miałby trwac tylko 4 godziny to poprosćie delikatnie wszystkich zeby dzieci nie zabierali mimo ze na zaproszeniu beda wypisani tylko oni. Niektórzy maga to opacznie zrozumiec i wziac dzieci a skoro wam zalezy na ich nieobecności to trzeba to jakoś zaznaczyć żeby nie było nieporozumień.
![]() |
![]() |
#18 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Jeśli na zaproszeniach nie wymienicie, że zapraszacie kogoś z dziećmi to powinno być wszystko jasne.
Ja osobiście uważam, że dzieci na weselu w niczym nie przeszkadzają, zazwyczaj są do godziny 20-21 i później rodzice je odwożą i wracają na wesele. Na moim weselu były dzieci i bawiły się w grupce, tańczyły, żadnych wypadków nie było...przybiegały tylko do stołu po słodycz, a rodzice tylko raz na jakiś czas zaglądali czy nic się nie dzieje ![]()
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
mysle ze na duzych salach biegajace dzieci sa nienajwiekszym problemem, ale w tak waskiej restauracji jak ta moja takie latanie jest niebezpieczne. zwlaszcza ze dzieci biegajac zadko patrza przed siebie zamiast na boki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
u nas też dzieci nie będzie - w końcu po to się wysyła zaproszenia wcześniej, żeby zaproszeni wykombinowali gdzie i z kim zostawić pociechy, żeby móc się swobodnie bawić
zapewne w rozmowach będzie coś w deseń już tu podany, czyli "mamy nadzieję, że babcia/siostra/mama/sąsiadka z chęcią się zaopiekuje tego dnia waszymi pociechami" czy po prostu "zabawa tylko dla dorosłych, żeby dzieci mogły od was odpocząć" (to tylko tam, gdzie ludzie z poczuciem humoru) :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
wiecie, tez ja na przyklad chcialabym sie spokojnie dobrze bawic, bez ciaglego stresu o to czy dzieciak uderzy sie o cos, urwie dekoracje z sufitu czy wleci na kelnera i wyleje na siebie wrzatek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Jak miałam komunię sto lat temu, to dzieciak niepilnowany przez nikogo wyrżnął ze schodów prosto na beton. I po przyjęciu miałam.
![]()
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
chyba wszystkie chcemy uniknac takich sytuacji na naszych weselach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja już kiedyś pisałam na jednym wątku, że byłam na ślubie, gdzie dziecko biegało po całym kościele, wrzeszczało, wbiegało za ołtarz, a rodzice nawet nie wstali, nie zareagowali, nic. Ksiądz delikatnie napomknął, by rodzice zgłosili się po zgubę, która weszła pod ołtarz i zrobiła tam sobie kryjówkę. Wtedy ojciec wstał i poszedł do małego. Później zadowoleni rodzice komentowali, że to chyba będzie mały ksiądz i mieli wielki ubaw.
Z kolei mój kamerzysta opowiadał mi o ślubie, gdzie dziecko darło się kilka minut: mamo kupę!!! kupę!!! chcę kupę!!! - w momencie zakładania obrączek. Oczywiście to są sytuacje ekstremalne i wiadomo, że nie zdarzaja sie co chwila na każdym weselu, akurat on miał jedną taką wpadkę. CO się zaś tyczy wesel, byłam na wielu gdzie były dzieci. Na niektórych wszystko bylo ok, nic się nie działo, ale pamiętam raz wesele kuzynki, gdzie 3-letnia dziewuszka wpadła na kelnerka jak niósł flaczki. Wylał jej na głowę wazę z flaczkami. Nic wielkiego się nie stało, mała miala mocno czerwoną buzię, bo flaczki tez jakos szczególnie gorące nie byly, ale wszyscy strachu się najedli Rozumiem więc autorkę wątku, myślę, że propozycja Malgos jest bardzo dobra. Sama nie wiem jak to rozwiążę u mnie, bo boję się, że w kościele maluchy będą krzyczały że chcą kupę, hehehe . Samego wesela raczej się nie boję, niech tam sobie wariują, choć boję się np. że któremuś mogłoby coś się stać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
dzisiaj spotkalam sie z opinia, ze tylko ludzie ktorzy nie lubia dzieci nie chca ich na swoim slubie i weselu. otoz nie. kocham dzieciaki i dla ich wlasnego bezpieczenstwa wolalabym zeby ich na weselu nie bylo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Drugą sprawą jest, że strasznie irytuje mnie niszczenie dekoracji, czy też przebijanie balonów w trakcie bądź na koniec wesela, a rodzice zamiast zwrócić uwagę siedzą i się śmieją..
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
tak niszczenie dekoracji to moja zmora. nie zebym chciala zabrac do domu balony, ale fajnie by bylo girlandy czy bukiety ze stolow zachowac zeby zachwycaly jeszcze kilka dni. tak jak dzieciaki nie podejda do mnie i nie wyrwa mi kawalka sukienki tak przed rozrywaniem dekoracji w drobny mak oporow nie maja. a jak jesczez rodzice im przyklaskuja to nie dziwie sie, ze to robia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.