|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Nie mam pojęcia co zrobić ze swoim życiem.. 22 lata, studia, życie :(
Opiszę pokrótce
![]() Kilka dni temu stuknęło mi 22 lata, kończę 3 rok studiów budownictwa w Krk . I tak prawdę mówiąc jestem trochę zniechęcona do nich.. Radzę sobie od początku bardzo dobrze, mam średnią powyżej 4.5 cały czas (zdarzały się nieprzespane nocki na projektami czy przed egzaminem ale dało rady), dodatkowo w weekendy prowadzę działalność (mam mały sklepik internetowy, trochę pomaga mi mama). Dostajemy też unijne stypendia z kierunku zamawianego. No i.. co z tego. Ofert płatnych praktyk w zawodzie ze świecą szukać, wszyscy mówią o tym, że absolwentów budo jest za dużo, ofert pracy brak, poszukujących pracy kierowników i inżynierów duużo.. Przynajmniej tak mi się wydaje.I myślę sobie, że studiowałam na darmo W tym roku czeka mnie dość luźny (chyba) semestr inżynierski, pomyślalam więc że zacznę studiować informatykę dziennie. No cóż, zawsze chciałam programować i to mnie kręci Chciałam później zrobić dzienny mgr z budo, tylko nie wiem czy jest to do pogodzenia z dzienną informatyką. No i skończyłabym dzienne studia 3 lata później niż wszyscy. I pewnie na rok mgr budo + inż z infy musiałabym tez zawiesić mój sklepik. Tylko tak - czy to ma sens? Może po prostu skończyć budownictwo za 2 lata i szukać pracy w zawodzie? Nie kombinować z informatyką dodatkowo? Wszędzie ciągle poszukują programistów i przeglądając oferty pracy szlag mnie trafia że wybrałam na początku budownictwo (nieprzyszłościowe, wbrew pozorom) niż informatykę. Błędy młodości ![]() Tak, wiem, że powiecie że można programować bez studiów. Ale do tych większych korpo wykształcenie kierunkowe jest wymagane. (brat pracuje w jednej z nich) Poza tym, ludzie z klasy z LO kończą licencjaty, zaczynają pracę już.. A ja zaczynam w wieku 22 lat studia, od nowa Jeśli chodzi o finanse, to przez dwa lata budo pewnie będę otrzymać %% od rodziców. Później pewnie stwierdzą, że dość zabawy w studiowanie już. Mam odłożone ok. 15 tys oszczędności. Sama.. nie wiem. Chciałabym w przyszłości mieć dobrą i stabilną pracę, czy to w budo czy w infie nie robi mi większej różnicy, bo interesują mnie oba, byle była pewna, z perspektywami i dobrze płatna. Prosim o rady
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mam pojęcia co zrobić ze swoim życiem.. 22 lata, studia, życie :(
Jeżeli wiesz że informatyka jest dla Ciebie, jesteś w stanie ją pogodzić z tym ostatnim semestrem i że chcesz to robić choćby i dla samej siebie to startuj.
Nie tacy jak ty zaczynali studia i je kończyli, ludzie idą na studia w późniejszym wieku i po prostu się nie przejmować
|
|
#3 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4 |
|
BAN stały
|
Dokładnie. Ja miesiąc temu obroniłam po 5 latach magistra studiów dziennych (niestety okazały się porażką, zero szans na pracę w zawodzie) i zaczynam inne studia, zaocznie. Mnóstwo osób tak robi.
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Drobna uwaga, chyba nie ma studiów po których masz pewną pracę z perspektywami. Sama mam znajomego informatyka, który wyjechał do Anglii na zmywak, bo nie mógł znaleźć pracy. Masz trochę błędne pojęcie o rynku pracy i trochę zbyt roszczeniową postawę w stylu "czemu mnie nie chcecie mam takie dobre studia". Sama studiuje informatykę i mogę stwierdzić, że nie dasz rady pociągnąć dwóch tego typu kierunków i być DOBRYM SPECJALISTĄ. Przecisnąć z roku na rok pewnie się przeciśniesz ale mało wyniesiesz ze studiów i nie skupisz się na samodzielnej pracy. Więc jak będziesz już kończyć informatykę to może się okazać, że umiesz zbyt mało by być atrakcyjnym kandydatem dla pracodawcy. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Mój mąż rozpoczął kierunek budowlany, po 3 letnich studiach muzycznych, rozstrzał niesamowity, a daje radę, jest już na 3 roku i ma pracę w zawodzie
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Zastanów się, czy żeby osiągnąć pożądane kwalifikacje informatyka potrzebujesz mieć ukończone studia? I w ogóle potrafisz już coś robić w tym zakresie?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:45.

. I tak prawdę mówiąc jestem trochę zniechęcona do nich.. Radzę sobie od początku bardzo dobrze, mam średnią powyżej 4.5 cały czas (zdarzały się nieprzespane nocki na projektami czy przed egzaminem ale dało rady), dodatkowo w weekendy prowadzę działalność (mam mały sklepik internetowy, trochę pomaga mi mama). Dostajemy też unijne stypendia z kierunku zamawianego. No i.. co z tego. Ofert płatnych praktyk w zawodzie ze świecą szukać, wszyscy mówią o tym, że absolwentów budo jest za dużo, ofert pracy brak, poszukujących pracy kierowników i inżynierów duużo.. Przynajmniej tak mi się wydaje.