Wybór studiów - ekonomia czy bines międzynarodowy? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-25, 19:38   #1
jus93tyna
Rozeznanie

Wybór studiów - ekonomia czy biznes międzynarodowy?

witam
zacznę może od tego że na maturze chcę zdawać mat ang i geo na rozszerzeniu.
zastanawiam się jednak nad wyborem studiów, bo niby kierunki podobne ale każdy może nieść za sobą coś innego, dlatego też zwrócę się z prośbą o pomoc do bardziej doświadczonych
otóż, co bardziej 'opłaca' się studiować?
ekonomię czy międzynarodowe stosunki gospodarcze spec. biznes międzynarodowy? - Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
po którym z kierunków są bardziej realne szanse na znalezienie dobrej pracy?
czy może bardziej opłaca się połączyć je i studiować dwa kierunki? nie jednocześnie ale np po roku, dwóch?
jus93tyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-25, 20:17   #2
20160901857
Konto usunięte

Dot.: Wybór studiów - ekonomia czy biznes międzynarodowy?

Zawsze mnie zastanawiają te "przyciągające" studentów nazwy kierunków- dyplomacja, biznes i takie tam. Niestety często jest tak, że to tylko ściema, a ludzie się nabierają. Szczerze mówiąc gdybyś się bliżej przyjrzała programom mogłoby się okazać, że te dwa kierunki niewiele się od siebie różnią. Ja nie znając programów wybrałabym msg, ale tak jak mówię, tylko dlatego, że przyciąga mnie ta nazwa. Mam kumpla na msg właśnie na UE Wro i bardzo sobie chwali, ale z tego co wiem to program jest dosyć podobny jak na ekonomii.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-25, 20:25   #3
All_that_jazz
Zakorzenienie

Bardzo trudno jest studiować naraz 2 kierunki.
Wiem bo sama tak studiowałam
Wydaje mi się,że lepsza ta ekonomia
Widzę po ludziach,że ci po ekonomii na ogół nie mają problemów z pracą
Bardzo sensowna jest rachunkowość, finanse wszelkiego typu
Co do studiów typu biznes, dyplomacja- może to i ciekawe ale mniej konkretne niż ekonomia
Stary 2011-10-25, 20:27   #4
jus93tyna
Rozeznanie

wiem, że są to kierunki bardzo podobne, myślę że jednak czymś tam się różnią
a jeśli nawet tylko nazwą to która w przyszłości da mi 'coś więcej'? ktry kierunek jest bardziej przyszłościowy?
Stary 2011-10-25, 20:45   #5
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez All_that_jazz Pokaż wiadomość
Bardzo trudno jest studiować naraz 2 kierunki.
Wiem bo sama tak studiowałam
Wydaje mi się,że lepsza ta ekonomia
Widzę po ludziach,że ci po ekonomii na ogół nie mają problemów z pracą
Bardzo sensowna jest rachunkowość, finanse wszelkiego typu
Co do studiów typu biznes, dyplomacja- może to i ciekawe ale mniej konkretne niż ekonomia
A mi się właśnie wydawało, że to ekonomia jest bardziej ogólna No ale w sumie to nie moja działka, więc może się nie znam

Ciężko powiedzieć co jest bardziej przyszłościowe. Zresztą ja na Twoim miejscu rozpatrywałabym to raczej pod kątem siebie, czyli tego co chcę w życiu robić, bo chodzi tutaj o Twoją przyszłość przede wszystkim. Jasne, że zależy ona też od innych czynników, jak chociażby rynek pracy, ale nie wydaje mi się żeby dzisiaj ktokolwiek był w stanie przewidzieć co będzie za 5 lat- może dalej będzie kryzys, a może nie...
Stary 2011-10-25, 20:48   #6
basiek0109
Raczkowanie

Dot.: Wybór studiów - ekonomia czy bines międzynarodowy?

Moja rada dla Ciebie i w ogóle dla wszystkich osób które stoją przed wyborem studiów brzmi tak - nie patrzcie jakie kierunek się "OPŁACA" i który jest najbardziej "PRZYSZŁOŚCIOWY", ale na to, co tak naprawdę was interesuje Bo inaczej się ostro na tym przejedziecie i ten jakże opłacalny i prestiżowy kierunek wam bokiem wyjdzie już po miesiącu studiowania! Ja sama popełniłam ten błąd i teraz będę się męczyć przez 3 lata na ekonomii właśnie :/ Też przeglądałam programy studiów i wszystkie te przedmioty brzmiały fajnie i tak "przyszłościowo" a przyszła rzeczywistość i się mocno rozczarowałam i teraz jak siadam do książki z mikroekonomii i czy ekonomii integracji europejskiej to mi się na płacz zbiera , serio Także, zastanów się jeszcze 10 razy zanim wybierzesz jakiś super fajny kierunek "biznesowy" pod wpływem wizji dobrej pracy po studiach i prestiżu (?) bo się możesz potem mocno rozczarować - no chyba że Cię rzeczywiście to interesuje
-akcja spełniamy swoje marzenia cel-> mniej narzekania i koniec z lenistwem

Edytowane przez basiek0109
Czas edycji: 2011-10-25 o 21:05
basiek0109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-25, 21:00   #7
Lirazel
Raczkowanie

1. Spójrz na programy studiów i wybierz to co Cię bardziej interesuje.
2. W czasie studiów nie ograniczaj się do obowiązkowych zajęć, doszkalaj się, szukaj praktyk, czegokolwiek co liczy się jako doświadczenie i można to wpisać w CV - to Ci może dać więcej niż sam tytuł mgr, kiedy będziesz szukała pracy.
Lirazel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-25, 22:01   #8
jus93tyna
Rozeznanie

oba kierunki mnie interesują w podobnym stopniu i oba mnie się podobają, ekonomia jako że mogłabym po niej wykonywać pracę która mnie interesuje, msg tak jak ekonomia a do tego jakiś taki 'egzotyczny polot' w tym jest, nie wieje tak samą biurową rutyną tylko odnoszę takie wrażenie że kryje się za tym coś więcej.
może to tylko moje odczucia ale tak sprawa wygląda z mojej perspektywy
Stary 2011-10-25, 22:29   #9
skazana_na_bluesa
.

z tego co sie orientuje - placilabys za drugi kierunek, wiec to tez wez pod uwage.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 09:05   #10
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez jus93tyna Pokaż wiadomość
wiem, że są to kierunki bardzo podobne, myślę że jednak czymś tam się różnią
a jeśli nawet tylko nazwą to która w przyszłości da mi 'coś więcej'? ktry kierunek jest bardziej przyszłościowy?
ten, na którym student się uczy dla siebie, udziela się w kołach naukowych, organizacjach studenckich, chodzi na wolontariat, praktyki, staże...

to nie kierunki są "przyszłościowe". to ludzie, studenci są przyszłościowi lub nie.
Stary 2011-10-26, 17:23   #11
wymaiginowana
Raczkowanie

A teraz możecie na mnie nakrzyczeć: złóż na dwa i licz się z tym że dużo osób na nie rekrutuje, i idź na ten na który się dostaniesz. Proste rozwiązanie
wymaiginowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-26, 18:37   #12
201607280909
Konto usunięte

powiem Ci, że nie ma dużej różnicy co skończysz jeśli chodzi o szukanie pracy. właśnie kończę finanse i rachunkowość i już dawno zauważyłam, że większość pracodawców wymaga jedynie "kierunku ekonomicznego" i nie zwracają uwagi czy skończyło się ekonomię, finanse, msg czy ekonometrię.

nie wiem jak wygląda dokładnie program tych kierunków na UEKu wrocławskim, ale na msg będziesz miała najprawdopodobniej więcej przedmiotów makroekonomicznych niż na ekonomii, gdzie będzie równy nacisk na makro- i mikroekonomiczne.
ja z perspektywy spędzonych 4 lat na wydziale ekonomicznym wybrałabym to drugie (ekonomię), ale moje preferencje mogą być zupełne różne niż Twoje

poza tym zapamiętaj to co napisała viva91 i weź to sobie do serca już od pierwszego roku myśl o przyszłej pracy: szukaj praktyk, działaj w kołach naukowych, samorządzie itp. sama tak zrobiłam i powiem, że naprawdę się opłaca

btw. gdybyś napisała tydzień temu to zapytałabym się bezpośrednio ludzi z UEKu wrocławskiego, z którymi byłam na szkoleniu z pracy
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 18:48   #13
kerrybs
Raczkowanie

Hah! Sama mam iść na ekonomię, właśnie do tego miasta - mam tam rodzinę - również ekonomiści (nieźle się dorobili) i powiem szczerze, że moim zdaniem to się bardziej opłaca, bo po tym zdobędziesz pracę, np. w biurze, są na to większe szanse.
Stary 2011-10-26, 19:42   #14
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez wymaiginowana Pokaż wiadomość
A teraz możecie na mnie nakrzyczeć: złóż na dwa i licz się z tym że dużo osób na nie rekrutuje, i idź na ten na który się dostaniesz. Proste rozwiązanie
wcale nie takie głupie, jeśli jeden kierunek pasuje autorce tak samo jak drugi to na razie nie jest to takie złe wyjście
Cytat:
Napisane przez kerrybs Pokaż wiadomość
Hah! Sama mam iść na ekonomię, właśnie do tego miasta - mam tam rodzinę - również ekonomiści (nieźle się dorobili) i powiem szczerze, że moim zdaniem to się bardziej opłaca, bo po tym zdobędziesz pracę, np. w biurze, są na to większe szanse.
a po MSG będzie pracować w cukierni?
Stary 2011-10-26, 19:46   #15
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

Cytat:
witam
zacznę może od tego że na maturze chcę zdawać mat ang i geo na rozszerzeniu.
zastanawiam się jednak nad wyborem studiów, bo niby kierunki podobne ale każdy może nieść za sobą coś innego, dlatego też zwrócę się z prośbą o pomoc do bardziej doświadczonych
otóż, co bardziej 'opłaca' się studiować?
ekonomię czy międzynarodowe stosunki gospodarcze spec. biznes międzynarodowy? - Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
po którym z kierunków są bardziej realne szanse na znalezienie dobrej pracy?
czy może bardziej opłaca się połączyć je i studiować dwa kierunki? nie jednocześnie ale np po roku, dwóch?
jak juz to nie ekonomia a finanse i rachunkowosc, i nie na NE a na ZIF tak z dobrego serca radze
Stary 2011-10-27, 15:26   #16
jus93tyna
Rozeznanie

co do zajęć dodatkowych projektów to mogę powiedzieć że zawsze chętnie uczestniczę w takich rzeczach, a na studiach chcę się jeszcze bardziej do tego przyłożyć wiadomo jakaś inwestycja w przyszłość to jest
nawiązując do zajęć dodatkowych, myślicie że warto już teraz w Liceum wziąć udział w III edycji Akademii Edukacji Menadżerskiej organizowanej przez SGH?

co do studiów to chyba bardziej 'ciągnie' mnie na to msg. jakoś tak ciekawiej brzmi choćby z nazwy, a i w przyszłości widzę coś więcej niż tylko pracę w biurze bądź w cukierni
ale że długi weekend przed nami to będę miała czas by przyjrzeć się temu z bliska
Stary 2011-10-27, 15:53   #17
viva91
na przekór do celu

Cytat:
co do studiów to chyba bardziej 'ciągnie' mnie na to msg. jakoś tak ciekawiej brzmi choćby z nazwy
to akurat żaden argument.

ekonomia jest taką dziedziną, po ktorej możesz zajmować naprawdę różne stanowiska, nie tylko za biurkiem. wydaje mi się że wszędzie tam gdzie pracowałabyś po msg możesz też pracować po ekonomii.
Stary 2011-10-27, 16:05   #18
jus93tyna
Rozeznanie

wiem że to żaden argument takie po prostu mam wewnętrzne odczucia ale to nie one ostatecznie podejmą decyzję, nimi się wspomogę
Stary 2011-10-27, 16:37   #19
basiek0109
Raczkowanie

Cytat:
wiem że to żaden argument takie po prostu mam wewnętrzne odczucia ale to nie one ostatecznie podejmą decyzję, nimi się wspomogę
Ja też miałam takie "wewnętrzne odczucia" jeszcze parę miesięcy temu wybierając kierunek studiów, a teraz pukam sobie w głowę jaka byłam głupia i rzygam tą całą EKONOMIĄ Życzę Ci, aby w Twoim przypadku było inaczej I dam Ci radę, poważnie mówię- weź sobie ściągnij z internetu obojętnie jaką książkę do mikroekonomii na przykład albo innego przedmiotu tego typu, z którymi będziesz miała do czynienia w trakcie studiów, otwórz jakikolwiek rozdział, poczytaj sobie i wyobraź, że masz się tego nauczyć np. na egzamin Wtedy łatwiej będzie Ci się przekonać czy to jest faktycznie to, z czym chciałabyś mieć do czynienia Jest masa innych ciekawszych kierunków niż te jakże 'prestiżowe" i "biznesowe" bzdety. Ehh... żebym miała ten rozum i wiedzę jaką mam teraz omijałabym proponowane przez Ciebie kierunki szerokim łukiem, ale życzę Ci oczywiście, aby w Twoim przypadku było inaczej
-akcja spełniamy swoje marzenia cel-> mniej narzekania i koniec z lenistwem
basiek0109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-27, 16:57   #20
201607280909
Konto usunięte

Cytat:
co do zajęć dodatkowych projektów to mogę powiedzieć że zawsze chętnie uczestniczę w takich rzeczach, a na studiach chcę się jeszcze bardziej do tego przyłożyć wiadomo jakaś inwestycja w przyszłość to jest
nawiązując do zajęć dodatkowych, myślicie że warto już teraz w Liceum wziąć udział w III edycji Akademii Edukacji Menadżerskiej organizowanej przez SGH?

co do studiów to chyba bardziej 'ciągnie' mnie na to msg. jakoś tak ciekawiej brzmi choćby z nazwy, a i w przyszłości widzę coś więcej niż tylko pracę w biurze bądź w cukierni
ale że długi weekend przed nami to będę miała czas by przyjrzeć się temu z bliska
warto wziąć udział w tej akademii będziesz mogła już ją sobie w CV wpisać i łatwiej będzie Ci znaleźć fajne praktyki (fajne i przy okazji płatne) niż osobie bez żadnych szkoleń

odnośnie nazwy to msg może nieco dezorientować niektórych pracodawców, bo ten kierunek pod taką nazwą występuje tylko na kilku uczelniach w kraju i mogą nie wiedzieć co to tak naprawdę jest i z czym to się je . u mnie ten kierunek nazywa się po prostu ekonomia międzynarodowa i chyba ta nazwa znacznie lepiej tłumaczy specyfikę tego kierunku.

Cytat:
Napisane przez basiek0109 Pokaż wiadomość
Ja też miałam takie "wewnętrzne odczucia" jeszcze parę miesięcy temu wybierając kierunek studiów, a teraz pukam sobie w głowę jaka byłam głupia i rzygam tą całą EKONOMIĄ Życzę Ci, aby w Twoim przypadku było inaczej I dam Ci radę, poważnie mówię- weź sobie ściągnij z internetu obojętnie jaką książkę do mikroekonomii na przykład albo innego przedmiotu tego typu, z którymi będziesz miała do czynienia w trakcie studiów, otwórz jakikolwiek rozdział, poczytaj sobie i wyobraź, że masz się tego nauczyć np. na egzamin Wtedy łatwiej będzie Ci się przekonać czy to jest faktycznie to, z czym chciałabyś mieć do czynienia Jest masa innych ciekawszych kierunków niż te jakże 'prestiżowe" i "biznesowe" bzdety. Ehh... żebym miała ten rozum i wiedzę jaką mam teraz omijałabym proponowane przez Ciebie kierunki szerokim łukiem, ale życzę Ci oczywiście, aby w Twoim przypadku było inaczej
ale kierunki typu mikro czy makro to tylko kilka semestrów na studiach do wykucia i można o nich zapomnieć jeśli zamierza się pracować w szeroko pojętym biznesie moim zdaniem warto się trochę przemęczyć z tymi nudniejszymi czy cięższymi przedmiotami, a po studiach można robić naprawdę ciekawe rzeczy
Stary 2011-10-27, 18:42   #21
kerrybs
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vilandre Pokaż wiadomość
warto wziąć udział w tej akademii będziesz mogła już ją sobie w CV wpisać i łatwiej będzie Ci znaleźć fajne praktyki (fajne i przy okazji płatne) niż osobie bez żadnych szkoleń

odnośnie nazwy to msg może nieco dezorientować niektórych pracodawców, bo ten kierunek pod taką nazwą występuje tylko na kilku uczelniach w kraju i mogą nie wiedzieć co to tak naprawdę jest i z czym to się je . u mnie ten kierunek nazywa się po prostu ekonomia międzynarodowa i chyba ta nazwa znacznie lepiej tłumaczy specyfikę tego kierunku.

ale kierunki typu mikro czy makro to tylko kilka semestrów na studiach do wykucia i można o nich zapomnieć jeśli zamierza się pracować w szeroko pojętym biznesie moim zdaniem warto się trochę przemęczyć z tymi nudniejszymi czy cięższymi przedmiotami, a po studiach można robić naprawdę ciekawe rzeczy
Co masz na myśli mówiąc o tych 'cięższych przedmiotach'? Masz na myśli matematykę, fizykę i informatykę? Osobiście sama zastanawiam się czy wybrać mat-geo-ang czy politechniczny... który lepszy, bardziej przyszłościowy?
Stary 2011-10-27, 18:55   #22
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Co masz na myśli mówiąc o tych 'cięższych przedmiotach'? Masz na myśli matematykę, fizykę i informatykę? Osobiście sama zastanawiam się czy wybrać mat-geo-ang czy politechniczny... który lepszy, bardziej przyszłościowy?
Na ekonomii jest fizyka? Pierwsze słyszę

Jak nad takimi profilami się zastanawiasz, to już bez różnicy. Na tym całym "politechnicznym" będzie pewnie rozszerzona matma i fizyka. Więc różnica jest tylko w fizyce można powiedzieć. Od profilu w liceum do pracy jeszcze długa droga.

To człowiek myśli przyszłościowo lub nie, a nie kierunek studiów!
Stary 2011-10-27, 19:21   #23
201607280909
Konto usunięte

Cytat:
piszesz teraz o liceum?

miałam na myśli przedmioty na studiach, a nie w LO. a to które są cięższe zależy od konkretnego wydziału - na jednych taka na przykład makroekonomia będzie banalna, na innych będzie bardzo ciężka tak samo z innymi przedmiotami

nie patrz na to, który profil jest bardziej przyszłościowy tylko na to co Cię interesuje i w czym czujesz się lepsza. sama kiedyś chciałam iść na "przyszłościowe" studia i to był błąd. wybrałam politechnikę, ale nie odnalazłam się na niej i po 3 miesiącach zrezygnowałam. potem poszłam na studia ekonomiczne (po których jest rzekomo za dużo absolwentów) i wszyłam na tym świetnie. jestem na 5 roku, mam super pracę, bardzo dobrze płatną, świetne perspektywy na przyszłość, robię to co lubię
mój przykład pokazuje, że czasem wychodzi się lepiej na tym, że wybiera się mniej 'przyszłościowe' kierunki wszystko zależy od nas
Stary 2011-10-27, 19:35   #24
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez vilandre Pokaż wiadomość
czasem wychodzi się lepiej na tym, że wybiera się mniej 'przyszłościowe' kierunki wszystko zależy od nas
Stary 2011-10-27, 20:37   #25
20160901857
Konto usunięte

Cytat:

I to jest właśnie ta magia nazw, o której Ci pisałam na początku. Nie sugeruj się tym za bardzo, przejrzyj raczej plany, podręczniki, itd.
Stary 2011-10-27, 20:55   #26
neia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
I to jest właśnie ta magia nazw, o której Ci pisałam na początku. Nie sugeruj się tym za bardzo, przejrzyj raczej plany, podręczniki, itd.
A na mnie ta 'magia nazw' dziala zupelnie w druga strone - odstrasza. Przywyklam do tego ze te najbardziej wymyslne kierunki są na prywatnych, zadupiastych uczelniach, bo one maja pelna dowolnosc w tworzeniu nowych. Wychodze z zalozenia, ze im bardziej finezyjna nazwa tym wieksze badziewie.
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-27, 21:13   #27
viva91
na przekór do celu

teraz uczelnie publiczne też mają dowolność w tworzeniu kierunków i ich nazw, choć nie wiem czy to taka 100% dowolność...
Stary 2011-10-27, 21:17   #28
20160901857
Konto usunięte

Ale na niektórych niestety działa, a potem idzie taki ktoś na dyplomację i myśli, że po tym to od razu ambasadorem zostanie.
Stary 2011-10-30, 17:25   #29
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Ale na niektórych niestety działa, a potem idzie taki ktoś na dyplomację i myśli, że po tym to od razu ambasadorem zostanie.
racja, racja.... jakis czas temu byl nawet watek na ten temat

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-03, 08:27   #30
parapluie89
Raczkowanie

Oba kierunki są bardzo podobne. Jakbyś studiowała oba, to pewnie mnóstwo rzeczy mogłabyś sobie przepisać. Tylko nie wiem, czy jest sens studiować dwa razy to samo. Ale myślę, że bez problemu będziesz mogła zmienić kierunek po I stopniu, tzn. na jednym kierunku skończyć licencjat, a na drugim magisterkę. Albo zrobić jeden licencjat, a dwie magisterki. Bo na licencjacie pewnie jest prawie to samo, a na magisterce te przedmioty mogą być już bardziej wyspecjalizowane.
parapluie89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości