![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Wybór studiów - ekonomia czy biznes międzynarodowy?
witam
![]() zacznę może od tego że na maturze chcę zdawać mat ang i geo na rozszerzeniu. zastanawiam się jednak nad wyborem studiów, bo niby kierunki podobne ale każdy może nieść za sobą coś innego, dlatego też zwrócę się z prośbą o pomoc do bardziej doświadczonych ![]() otóż, co bardziej 'opłaca' się studiować? ekonomię czy międzynarodowe stosunki gospodarcze spec. biznes międzynarodowy? - Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu po którym z kierunków są bardziej realne szanse na znalezienie dobrej pracy? czy może bardziej opłaca się połączyć je i studiować dwa kierunki? nie jednocześnie ale np po roku, dwóch? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wybór studiów - ekonomia czy biznes międzynarodowy?
Zawsze mnie zastanawiają te "przyciągające" studentów nazwy kierunków- dyplomacja, biznes i takie tam. Niestety często jest tak, że to tylko ściema, a ludzie się nabierają. Szczerze mówiąc gdybyś się bliżej przyjrzała programom mogłoby się okazać, że te dwa kierunki niewiele się od siebie różnią. Ja nie znając programów wybrałabym msg, ale tak jak mówię, tylko dlatego, że przyciąga mnie ta nazwa. Mam kumpla na msg właśnie na UE Wro i bardzo sobie chwali, ale z tego co wiem to program jest dosyć podobny jak na ekonomii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Bardzo trudno jest studiować naraz 2 kierunki.
Wiem bo sama tak studiowałam Wydaje mi się,że lepsza ta ekonomia Widzę po ludziach,że ci po ekonomii na ogół nie mają problemów z pracą Bardzo sensowna jest rachunkowość, finanse wszelkiego typu Co do studiów typu biznes, dyplomacja- może to i ciekawe ale mniej konkretne niż ekonomia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
wiem, że są to kierunki bardzo podobne, myślę że jednak czymś tam się różnią
![]() a jeśli nawet tylko nazwą to która w przyszłości da mi 'coś więcej'? ktry kierunek jest bardziej przyszłościowy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Ciężko powiedzieć co jest bardziej przyszłościowe. Zresztą ja na Twoim miejscu rozpatrywałabym to raczej pod kątem siebie, czyli tego co chcę w życiu robić, bo chodzi tutaj o Twoją przyszłość przede wszystkim. Jasne, że zależy ona też od innych czynników, jak chociażby rynek pracy, ale nie wydaje mi się żeby dzisiaj ktokolwiek był w stanie przewidzieć co będzie za 5 lat- może dalej będzie kryzys, a może nie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wybór studiów - ekonomia czy bines międzynarodowy?
Moja rada dla Ciebie i w ogóle dla wszystkich osób które stoją przed wyborem studiów brzmi tak - nie patrzcie jakie kierunek się "OPŁACA" i który jest najbardziej "PRZYSZŁOŚCIOWY", ale na to, co tak naprawdę was interesuje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
-automaniaczka ![]() ![]() -studentka ![]() -włosomaniaczka ![]() -akcja spełniamy swoje marzenia ![]() ![]() Edytowane przez basiek0109 Czas edycji: 2011-10-25 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
1. Spójrz na programy studiów i wybierz to co Cię bardziej interesuje.
2. W czasie studiów nie ograniczaj się do obowiązkowych zajęć, doszkalaj się, szukaj praktyk, czegokolwiek co liczy się jako doświadczenie i można to wpisać w CV - to Ci może dać więcej niż sam tytuł mgr, kiedy będziesz szukała pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
oba kierunki mnie interesują w podobnym stopniu i oba mnie się podobają, ekonomia jako że mogłabym po niej wykonywać pracę która mnie interesuje, msg tak jak ekonomia a do tego jakiś taki 'egzotyczny polot' w tym jest, nie wieje tak samą biurową rutyną tylko odnoszę takie wrażenie że kryje się za tym coś więcej.
może to tylko moje odczucia ale tak sprawa wygląda z mojej perspektywy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
.
|
z tego co sie orientuje - placilabys za drugi kierunek, wiec to tez wez pod uwage.
![]() |
#10 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
to nie kierunki są "przyszłościowe". to ludzie, studenci są przyszłościowi lub nie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
A teraz możecie na mnie nakrzyczeć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
powiem Ci, że nie ma dużej różnicy co skończysz jeśli chodzi o szukanie pracy. właśnie kończę finanse i rachunkowość i już dawno zauważyłam, że większość pracodawców wymaga jedynie "kierunku ekonomicznego" i nie zwracają uwagi czy skończyło się ekonomię, finanse, msg czy ekonometrię.
nie wiem jak wygląda dokładnie program tych kierunków na UEKu wrocławskim, ale na msg będziesz miała najprawdopodobniej więcej przedmiotów makroekonomicznych niż na ekonomii, gdzie będzie równy nacisk na makro- i mikroekonomiczne. ja z perspektywy spędzonych 4 lat na wydziale ekonomicznym wybrałabym to drugie (ekonomię), ale moje preferencje mogą być zupełne różne niż Twoje ![]() poza tym zapamiętaj to co napisała viva91 i weź to sobie do serca ![]() ![]() btw. gdybyś napisała tydzień temu to zapytałabym się bezpośrednio ludzi z UEKu wrocławskiego, z którymi byłam na szkoleniu z pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Hah! Sama mam iść na ekonomię, właśnie do tego miasta - mam tam rodzinę - również ekonomiści (nieźle się dorobili) i powiem szczerze, że moim zdaniem to się bardziej opłaca, bo po tym zdobędziesz pracę, np. w biurze, są na to większe szanse.
![]()
![]() |
#14 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
co do zajęć dodatkowych projektów to mogę powiedzieć że zawsze chętnie uczestniczę w takich rzeczach, a na studiach chcę się jeszcze bardziej do tego przyłożyć wiadomo jakaś inwestycja w przyszłość to jest
![]() nawiązując do zajęć dodatkowych, myślicie że warto już teraz w Liceum wziąć udział w III edycji Akademii Edukacji Menadżerskiej organizowanej przez SGH? co do studiów to chyba bardziej 'ciągnie' mnie na to msg. jakoś tak ciekawiej brzmi choćby z nazwy, a i w przyszłości widzę coś więcej niż tylko pracę w biurze ![]() ![]() ![]() ![]() ale że długi weekend przed nami to będę miała czas by przyjrzeć się temu z bliska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
ekonomia jest taką dziedziną, po ktorej możesz zajmować naprawdę różne stanowiska, nie tylko za biurkiem. wydaje mi się że wszędzie tam gdzie pracowałabyś po msg możesz też pracować po ekonomii.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
wiem że to żaden argument
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() odnośnie nazwy to msg może nieco dezorientować niektórych pracodawców, bo ten kierunek pod taką nazwą występuje tylko na kilku uczelniach w kraju i mogą nie wiedzieć co to tak naprawdę jest i z czym to się je ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Jak nad takimi profilami się zastanawiasz, to już bez różnicy. Na tym całym "politechnicznym" będzie pewnie rozszerzona matma i fizyka. Więc różnica jest tylko w fizyce można powiedzieć. Od profilu w liceum do pracy jeszcze długa droga. To człowiek myśli przyszłościowo lub nie, a nie kierunek studiów!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
miałam na myśli przedmioty na studiach, a nie w LO. a to które są cięższe zależy od konkretnego wydziału - na jednych taka na przykład makroekonomia będzie banalna, na innych będzie bardzo ciężka ![]() ![]() nie patrz na to, który profil jest bardziej przyszłościowy tylko na to co Cię interesuje i w czym czujesz się lepsza. sama kiedyś chciałam iść na "przyszłościowe" studia i to był błąd. wybrałam politechnikę, ale nie odnalazłam się na niej i po 3 miesiącach zrezygnowałam. potem poszłam na studia ekonomiczne (po których jest rzekomo za dużo absolwentów) i wszyłam na tym świetnie. jestem na 5 roku, mam super pracę, bardzo dobrze płatną, świetne perspektywy na przyszłość, robię to co lubię ![]() mój przykład pokazuje, że czasem wychodzi się lepiej na tym, że wybiera się mniej 'przyszłościowe' kierunki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
A na mnie ta 'magia nazw' dziala zupelnie w druga strone - odstrasza. Przywyklam do tego ze te najbardziej wymyslne kierunki są na prywatnych, zadupiastych uczelniach, bo one maja pelna dowolnosc w tworzeniu nowych. Wychodze z zalozenia, ze im bardziej finezyjna nazwa tym wieksze badziewie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
na przekór do celu
|
teraz uczelnie publiczne też mają dowolność w tworzeniu kierunków i ich nazw, choć nie wiem czy to taka 100% dowolność...
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Ale na niektórych niestety działa, a potem idzie taki ktoś na dyplomację i myśli, że po tym to od razu ambasadorem zostanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
.
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Oba kierunki są bardzo podobne. Jakbyś studiowała oba, to pewnie mnóstwo rzeczy mogłabyś sobie przepisać. Tylko nie wiem, czy jest sens studiować dwa razy to samo. Ale myślę, że bez problemu będziesz mogła zmienić kierunek po I stopniu, tzn. na jednym kierunku skończyć licencjat, a na drugim magisterkę. Albo zrobić jeden licencjat, a dwie magisterki. Bo na licencjacie pewnie jest prawie to samo, a na magisterce te przedmioty mogą być już bardziej wyspecjalizowane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:58.