|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Tax code czy jest prawidłowy.
Nie wiem czy mam dobry tax code. Moja sytuacja przedstawia sie nastepujaco.
Pracowalam w Anglii sierpien- listopad 2013 i mialam tax code 944L i byla to moja pierwsza praca. Pozniej wrocilam na zime do Polski. W polowie lutego 2014 wrocilam do Anglii i na 20.03.2014 moj kod byl 944L a w kwietniu juz 1000L. Dostalam P60 od pracodawcy z kodem 944L w kwietniu zmienilam prace. Na 1 maja moj kod wynosi 0T M1. 1/5 z wyplaty mi sciagaja taxu. Moje pytanie jest takie czy mam dobry kod podatkowy? Czy ktos sie orientuje na tych sprawach. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Naleze do "Benefit in Kind" jezeli ma to jakies znaczenie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Tax code czy jest prawidlowy.
Cytat:
to co móiwsz wygląda na jakąś odmianę BRki. najprościej będzie jak pójdziesz do nich do urzędu i się po prostu zapytasz czy wszystko jest ok. podejrzewam, ze te zawirowania masz przez to ze przez pewien czas byłaś bez pracy i w polsce. dobra już wiem! to jest emergency tax code, czyli HMRC nie posiada wystarczającej ilości informacji o Tobie żeby przypisać Ci staly kod podatkowy. wysyłam Ci linka o tym http://www.anglia4u.pl/informacje/pr...gency-tax-code najprościej będzie jak do nich pójdziesz/zadzwonisz, dostarczysz informacje o swojej pracy etc, wtedy wyliczą Ci kod podatkowy i ewentualnie oddadzą nadwyżkę pieniążków które ściągnęli Ci z wypłaty. powodzenia Edytowane przez Verri Czas edycji: 2014-05-30 o 22:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Pewnie masz racje. I przez to ze jeszcze nie sciagali mi podatku dopiero teraz od kwietnia zaczeli a druga sprawa to to ze zmienialam 2 razy prace na przelomie kwietnia i maja.
Moja sytuacja zatrudnienia wygladala tak. Sierpien- listopad 2013 hotel X Polowa lutego- 30.03.2014 hotel Y 10.04 -26.04 hotel Z 02.05 hotel X Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
dokładnie, to nie sa zbyt rozgarnięci ludzie i sie po prostu zgubili
![]() wiesz jak jest, jak sie im mapy nie narysuje to czasem do łazienki nie trafią ![]() idź z papierami do urzędu i wszytko wyjaśnisz w try miga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
P45 dostarczylam pracodawcy. A moze to o to chodzi ze p60 z hotelu Y dopiero dostalam po wyplacie z hotelu Z i nie mieli wystarczajaco informacji.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
bardzo możliwe.
nie ma co sie głowić i zamartwiać, wszystko wyjaśnisz bez problemu w kilka minut ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tax code czy jest prawidłowy.
Cytat:
Kwota wolna wzrosła do 10000 funtów, stąd Twój kod się zmienił na 1000L. "The 0T tax code means you pay tax on all of your pay. It is applied when your employer is unaware of your tax situation." Porozmawiaj z payrolem, bo obecnie nie masz żadnej kwoty wolnej od podatku, bo pracodawca zgłosił do hmrc, że nie zna Twojej sytuacji podatkowej i chroni pupę przed niedopłatą, za co Ty dostajesz po kieszeni.
Przemilczenia dzielą bardziej niż nieobecności. [Gabrielle Bonheur Chanel] Edytowane przez sublime Czas edycji: 2014-05-31 o 11:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Sprawę można załatwić telefonicznie i nigdzie chodzić nie trzeba. Nadplacony podatek powinien zostać zwrócony.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:38.