|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pytanie do zorientowanych w skladnikach produktow koncernu L'Oreal
Jak wiadomo koncern L'Oreal to marki miedzy innymi takie jak Garnier, Biotherm, Lancome, L'Oreal, Maybelline.
Zwrocilam uwage ze kremy zarowno Lancome jak i L'Oreal czy Garnier sa dosc podobne do siebie. Np. jest taki skladnik Pro Xylane i mozna go znalezc w kremach i Garniera i Lancome. Widze tez podobienstwo miedzy kremem Youth Code L'Oreala i Genifique Lancome. To samo z blyszczykami, te Lancome sa bardzo podobne do Glam Shine L'Oreala, maja taki sam aplikator, konsystencje a nawet prawie identyczny zapach. Skoro te produkty sa tak podobne to czemu taka roznica w cenach i moze ktos mi wytlumaczy czy jednak gdzies sa te roznice i na czym polegaja? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie do zorientowanych w skladnikach produktow koncernu L'Oreal
Ja nie znawczyni, ale łatwo można zauważyć, że jakiś patent jest zwykle wprowadzany najpierw do marek ekskluzywnych, a po jakimś roku można je znaleźć w tych tańszych, np właśnie Pro Xylane. Co do stężenia itd- niestety, nie wiem jak to wygląda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
na skladzie sie nie znam, ale moze to byc cena za marke..znana, wyrobiona, uznawana marka kosztuje...loreal ma np kupione tylko prawa do lancome ( licencje).. a komus musi zaplacic za jej uzywanie i gdzies te koszty ukryc..
takie moje zdanie ![]()
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Koncern Loreala to firma, gdzie dzial marketingowy jest wazniejszy niz produkcja czy badania. Wnioski wyciagnij sama.
Zarowno Lancome i garnier to marki nalezace do koncernu. Stad podobne sklady mnie nie dziwia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
DOMator
|
Kiedyś czytałam artykuł w Wysokich Obcasach z którego wynikało, że dany składnik, patent najpierw jako nowość wchodzi w skład jakiejś serii marki selektywnej, potem, kiedy szał na niego minie, koszty badań i marketingu się zwrócą w jakimś stopniu, to ten sam patent trafia do produktów ze średniej półki również jako nowość. Trafia do innej grupy docelowej konsumentek, oczywiście zarabia na siebie (czyli firmę), a kiedy spowszednieje trafia do najtańszych marek danego koncernu, bo w tym czasie średnia półka jest już pełna kremów z nowym "super patentem na młodość"
![]() Tak to w skrócie wygląda. Pewnie kremy z poszczególnych półek różnią się nieco składami, konsystencją, czasem zapachem. To tak jak z telewizorami - pierwsze plazmy czy LCD kosztowały majątek. Potem zaczęły tanieć, były bardziej dostępne, a teraz kosztują ułamek ceny początkowej. Podobno z tego powodu nie opłaca się kupować kremów droższych niż kilkadziesiąt zł. Powyżej jest już głównie marketing i płacenie za efekt nowości jakiegoś składnika, a nie jego faktyczną wartość pielęgnacyjną. To też przeczytane w wiadomym źródle i sądzę, że jest w tym sporo prawdy.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja generalnie nie wierzę w tewszystkie drogie kremy po 200-300 zł. Pic na wodę. Jakby tak działały, to czemu gwiazdy hollywódzkie, które mają nieograniczony dostęp do drogich kosmetyków, przechodzą tyle operacji plastycznych?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
gdyby łatwiej byłoby się przebić na rynku już dawno zajełabym się produkcją, bo przemysł kosmetyczny to jeden z najbardziej dochodowych przemysłów, w którym koszty produkcji często są kilkadziesiąt razy (nawet kilkaset razy) mniejsze od ceny jaką widzimy na półce w sklepie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A jakie konkretnie z tych drogich kremów polecasz?
Bo jak widze reklamy np. Lancome Genifique w czasopismach typu Twój Styl, to przestaję wierzyć w skuteczność czegoś, co jest tak nachalnie (i drogo!) reklamowane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Kiedyś widziałam w tv wywiad z chirurgiem, który mówił, że te wszystkie kremy to pic na wodę i jedynym skutecznym środkiem niechirurgicznym na zmarszczki, jest najzwyklejszy krem nawilżający. Ile w tym prawdy - nie wiem, ale sama Kylie Minogue ostatnio opowiadała, że używa tylko zwykłego kremu nawilżającego. Ewentualnie efekty daje jeszcze krem z kolagenem, a reszta jakichś wyciągów z nie wiadomo-czego i nowym technologii to chwyt marketingowy.
Miałam zresztą na zajęciach, że najlepiej wybierać kremy ze średniej półki, bo jest w nich to samo co w tych najdroższych, a te najdroższe istnieją dlatego, że zawsze się znajdzie grupa docelowa kobiet (i to całkiem spora), która kupuje zawsze najdroższy, dostępny krem przekonana o jego najlepszych właściwościach. ![]()
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ostatnio śmieszy mnie szampon z ciekłymi kryształami, które de facto są w każdym żelu pod prysznic czy płynie do mycia naczyń (aha i nie mają one nic wspólnego z ciekłymi kryształami z telewizorów i monitorów ![]() albo innowacyjny 2x gęstszy płyn do mycia naczyń ![]() ![]() ![]() dla mnie takie reklamy są żenujące ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez uwazam sie ich produkt sa mocno przereklamowane ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() Na wizażu może sporo dziewczyn wyłapie warte uwagi składniki na liście INCI, ale przecietna kobieta czyta opis właściwości, czyli dzieło marketingowców, a nie skład.
![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Zasłyszałam kiedyś czyjąś opinię, niby kosmetolożki, że te wszystkie cuda wianki z kosmetykami to wpływają na wygląd ciała w jakichś 5 procentach, i cóż, no ja jej wierzę. ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-05-24 o 17:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() ![]() Przez sentyment do tej pory mam pusty flakonik po tym zapachu ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Tak sobie okołotematowo myślę :p że fajny jest zestaw 3 kroków Clinique. Zastanawia mnie tylko, jaki jest koszt wyprodukowania tych produktów
![]() A co do L'oreal'a- staram się unikać ich produktów, testują na zwierzętach ![]() Ich makijażystka, Agata Kolbarczyk, też się kiedyś w Glamour wypowiadała, że nie wierzy w kremy przeciwzmarszczkowe i używa DDML Clinique. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ale tonik z Cliniqua to sam alkohol i szkoda mi byłoby wywalać na niego pieniędzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Jesteś pewna? Bo na stronach Pety oni są na czarnej liście... Może być, że zamaist całych kosmetyków tylko składniki, na jedno wychodzi chyba ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
z resztą nie wiadomo co dzieje się tak naprawdę w tych laboratoriach. generalnie jest tak że kosmetyków na zwierzętach się nie testuje, a jak jest naprawdę wiedzą tylko ludzie którzy pracują w laboratoriach tych firm |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
I nie mają żadnych wyrzutów sumienia, patrząc na cierpiące zwierzęta? Zdecydowanie nie ma we mnie zgody na ten świat...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ot, taki wybieg, żeby móc napisać o nietestowaniu na opakowaniu (czyli robienie ludzi w jajo, kwintesencja marketingu).
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Blushy Czas edycji: 2010-05-25 o 20:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
o kurczę, a ja tak lubię tusze loreala, no.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Też bardzo je lubiłam. Mój nr 1 to Volume Shocking (i tak go wycofali), potem Telescopic klasyczny, Lash Architect i Volumissime x4. Do tego uwielbiałam ich Glam Shine'y i szminki i cienie z "gwiazdorskiej" kolekcji (cienie Longorii, 3 kolory szminek i cienie A. Rai- moja ulubinienica
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:41.