Pierwszy raz z ciąża - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-29, 17:55   #1
jestemmonik
Przyczajenie

Unhappy

Pierwszy raz z ciąża

Dzień dobry. Mam 20 lat i 15 maja przeżyłam ze swoim chłopakiem swój pierwszy raz. W trakcie stosunku dostałam okresu(a powinnam go dostać 2 dni później). Jako ochrony użyliśmy prezerwatywy. Mój chłopak nie skończył we mnie. Z początku myśleliśmy, że okres jest wynikiem pęknięcia błony lecz później dostałam bólu brzucha i okazało się, że jest to okres. W innym wypadku nie dopuściłabym do uprawiania seksu podczas okresu. Byłam bardzo zła na siebie, że tak wyszło, ale nie było to ode mnie zależne... Mój okres trwał tyle co zwykle - 6 dni i niczym się nie różnił od okresów które miałam wcześniej. Mój cykl trwa 26-28 dni. Kolejnego okresu powinnam dostać 12 czerwca. Wiem, że plemniki mogą przeżyć w ciele kobiety kilka dni, nawet podczas okresu i może dojść do zapłodnienia... Chociaż wiem, że się zabezpieczyliśmy to i tak ciągle myślę o ciąży i nie daje mi to spokoju. Co chwila tylko wymyślam sobie objawy ciąży i zaczynam panikować coraz bardziej. Co o tym wszystkim myślicie? Mam się czego obawiać? Proszę o wyrozumiałość.
jestemmonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 18:04   #2
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra
Dot.: Pierwszy raz z ciąża

Szanse na zajście w ciąże są praktycznie zerowe w Twoim przypadku.
Po pierwsze - jajeczkowanie następuje mniej wiecej w połowie cyklu (jeżeli nie masz problemów z hormonami), po drugie - zabezpieczyliście się, po 3 - nie skończył w Tobie, po 4 - dostałaś okres, więc jeżeli by doszło nawet jakimś cudem do zapłodnienia, to szanse na zagniezdzenie zapłodnionego jaja też są bardzo małe. Po 5 - objawy zajscia w ciąże odczuwa się dużo dużo później, jedyne co mogłabyś odczuwa to drazliwość piersi i pobolewanie podbrzusza, a teraz masz taki moment że prawdopodobnie jajeczkujesz wiec takie dolegliwosci mozesz mieć, ale nie są to objawy ciązy tylko jajeczkowania.
Spokojnie.

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2014-05-29 o 18:06
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 18:13   #3
jestemmonik
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź!!! Podniosłaś mnie na duchu... Nie tak wyobrażałam sobie pierwszy raz, że dostanę podczas niego okresu no, ale mówi się trudno... Taka już jestem, że wszystko przeżywam... Już tamtego dnia miałam takiego stracha, że myślałam że zejdę... Jak sobie czasem coś wklepię do głowy to masakra, dni wyjęte z życiorysu... W sumie tylko chodzę i szukam sobie objawów na siłę i panikuję...
Stary 2014-05-29, 20:03   #4
niegramatyczna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jestemmonik Pokaż wiadomość
Już tamtego dnia miałam takiego stracha, że myślałam że zejdę... Jak sobie czasem coś wklepię do głowy to masakra, dni wyjęte z życiorysu... W sumie tylko chodzę i szukam sobie objawów na siłę i panikuję...
Seks to nie tylko przeżycie fizyczne, ale też psychiczne, do którego trzeba dojrzeć. Dobrze, że się zabezpieczacie, ale może warto byłoby pomyśleć o tym, czy to już czas na tego typu zabawy, kiedy po chwilowej przyjemności dla ciebie nadchodzą dni przeraźliwego strachu przed ciążą. Wiem, że początki są trudne i zawsze istnieje 'czerwona lampka', że coś może pójść nie tak i trzeba będzie wziąć za to odpowiedzialność, ale seks nie powinien powodować lawiny stresu i wyczekiwania na miesiączkę, jak na znak z nieba.
niegramatyczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 06:36   #5
f1c0d63fc5ca1c381c342967d346813606c679f4_610b1c1cbeee7
Konto usunięte

Również uważam, że Twoje szanse na ciążę są zerowe
f1c0d63fc5ca1c381c342967d346813606c679f4_610b1c1cbeee7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 11:01   #6
jolaaa91
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź!!! Podniosłaś mnie na duchu... Nie tak wyobrażałam sobie pierwszy raz, że dostanę podczas niego okresu no, ale mówi się trudno... Taka już jestem, że wszystko przeżywam... Już tamtego dnia miałam takiego stracha, że myślałam że zejdę... Jak sobie czasem coś wklepię do głowy to masakra, dni wyjęte z życiorysu... W sumie tylko chodzę i szukam sobie objawów na siłę i panikuję...
Musisz pamiętać, że decyzja na rozpoczęcie współżycia jest zawsze związana z ryzykiem ciąży. Jeśli obawiasz się np. pęknięcia prezerwatywy, to powinniście porozmawiać z chłopakiem o innej formie antykoncepcji- tabletkach, czy plastrach Znajdź dobrego ginekologa, a on doradzi Ci co będzie dla Ciebie najlepsze. Pozdrawiam!
Stary 2014-05-30, 11:19   #7
Jeannee
Zakorzenienie

Może nie jesteś jeszcze gotowa na seks?
Zabezpieczyliście się, prezerwatywa nie pękła, chłopak nie skończył w Tobie... Dostałaś okres w trakcie... :P Nie ma żadnych szans na ciążę.

Albo bierz tabletki albo wyluzuj albo odpuść sobie seks skoro tak panikujesz.

Przepraszam, ale myślałam że masz 15 lat a nie 20...
Jeannee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 12:03   #8
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Ja tu nie widzę żadnych szans na ciążę.
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 08:04   #9
Ulquiorra4
Raczkowanie

Miałaś pecha z miesiączką, ale wyluzuj. Ja Ci polecam tabletki anty. Mi przy nich przez pierwsze parę stosunków towarzyszył lekki niepokój, czy aby na pewno jestem chroniona, ale teraz wiem, że nie zamieniłabym ich na prezerwatywy. A fe! Paskudztwo. I może kiedyś się przełamiesz do seksu w okres. Nie jest źle. ;]
Ulquiorra4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 13:33   #10
jestemmonik
Przyczajenie

Znowu tutaj wracam ponieważ zauważyłam coś niepokojącego... W dalszym ciągu czekam na okres(mam mieć go w piątek), czuję ból piersi - taki sam jak przed każdym okresem, ale dzisiaj zauważyłam na majtkach trochę krwi, myślałam że to już okres, ale szybko przeszło i było to tylko chwilowe... Odczuwam tylko pieczenie pochwy... Przeczytałam, że może to świadczyć o zagnieżdżeniu się zarodka, ale nie chcę nawet o tym myśleć bo coraz bardziej się przerażam... Mam się czym martwić...?
Stary 2014-06-10, 16:04   #11
Jeannee
Zakorzenienie

Cytat:
Znowu tutaj wracam ponieważ zauważyłam coś niepokojącego... W dalszym ciągu czekam na okres(mam mieć go w piątek), czuję ból piersi - taki sam jak przed każdym okresem, ale dzisiaj zauważyłam na majtkach trochę krwi, myślałam że to już okres, ale szybko przeszło i było to tylko chwilowe... Odczuwam tylko pieczenie pochwy... Przeczytałam, że może to świadczyć o zagnieżdżeniu się zarodka, ale nie chcę nawet o tym myśleć bo coraz bardziej się przerażam... Mam się czym martwić...?
Pisałaś, że okres powinnaś dostać około 12 czerwca. Dziś jest 10 czerwca, także moim zdaniem to początki okresu.

Nie ma szans na ciążę- powtarzam jeszcze raz. Chłopak nawet nie skończył w Tobie, użyliście prezerwatywy. Jeżeli masz się uspokoić to zrób test ciążowy i ciesz się wynikiem negatywnym

A pieczenie pochwy to może być objaw jakiejś infekcji

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-10, 17:21   #12
jestemmonik
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Jeannee Pokaż wiadomość
Pisałaś, że okres powinnaś dostać około 12 czerwca. Dziś jest 10 czerwca, także moim zdaniem to początki okresu.

Nie ma szans na ciążę- powtarzam jeszcze raz. Chłopak nawet nie skończył w Tobie, użyliście prezerwatywy. Jeżeli masz się uspokoić to zrób test ciążowy i ciesz się wynikiem negatywnym

A pieczenie pochwy to może być objaw jakiejś infekcji
Tak tak, pomyliłam się okres powinnam dostać 12 czyli w czwartek a nie w piątek. Martwię się bo nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło... Zawsze najpierw dostawałam bólu brzucha a później przychodził okres. A i mam pytanie czy podczas dni niepłodnych może występować jakiś śluz z pochwy?
Stary 2014-06-11, 07:22   #13
Jeannee
Zakorzenienie

Oczywiście, że może podczas dni niepłodnych występować śluz.

Ale- skąd wiesz kiedy masz dni płodne czy niepłodne? Z kalendarzyka czy prowadzisz obserwacji mierzysz codziennie temperaturę?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości