odbarwienia i zacieki po wypraniu nowych spodni - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-19, 22:03   #1
martiniątko
Zadomowienie

odbarwienia i zacieki po wypraniu nowych spodni

Jakieś 2 tygodnie temu kupiłam beżowe jeansowo-podobne spodnie w Housie. Nic na nie nie wylałam ani nie było żadnej plamy, po prostu wyprałam po kilku użyciach, na lewej stronie i w 40 stopniach. Po wyciągnięciu z pralki, spodnie mają na jednej nogawce wielkie, nieregularne odbarwienie w kolorze blado różowo-pomarańczowym nic nie mogło zafarbować, bo prałam z samymi białymi rzeczami, nie dodawałam też żadnego wybielacza ani teraz ani wcześniej (pierwsza myśl że coś mogło w pralce zostać co by mogło te spodnie odbarwić). Prałam też w proszku uniwersalnym do koloru... Normalnie poszłabym zareklamować ale nie mieszkam w Polsce!!! Spodnie kupiłam będąc w kraju na wielkanoc...następna wizyta w polsce w lato. Wściekła jestem niesamowicie. Nigdy nie miałam takiego przypadku z żadnymi spodniami i nie wiem jak to w ogóle możliwe??! Że sama z siebie pojawia się jakaś różowa plama na beżowym materiale?! Do tej pory lubiłam firmę House...chyba teraz będę ich omijać szerokim łukiem. załączam zdjęcia, kolory trochę przekłamane ale widać wyraźnie o co chodzi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC01473.jpg (97,3 KB, 117 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01471.jpg (90,8 KB, 99 załadowań)
martiniątko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-19, 22:52   #2
tuberosa
Raczkowanie

Dot.: odbarwienia i zacieki po wypraniu nowych spodni

spotkałam się z tym samym problemem po kupnie spodni w kolorze khaki z tej firmy, po pierwszym praniu odbarwiły się do koloru żółto - zielonego. usłyszałam, że to kwestia barwnika i nie da się przewidzieć, jak materiał zareaguje na pranie. mnie reklamacji nie przyjęli, bo to nie jest wada fabryczna ani ukryta. także niestety - chyba nic nie zdziałasz...
tuberosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-19, 23:13   #3
martiniątko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tuberosa Pokaż wiadomość
spotkałam się z tym samym problemem po kupnie spodni w kolorze khaki z tej firmy, po pierwszym praniu odbarwiły się do koloru żółto - zielonego. usłyszałam, że to kwestia barwnika i nie da się przewidzieć, jak materiał zareaguje na pranie. mnie reklamacji nie przyjęli, bo to nie jest wada fabryczna ani ukryta. także niestety - chyba nic nie zdziałasz...
ale chamstwo!! Tak Ci powiedzieli w sklepie, że to "kwestia barwnika" i że to niby nie jest ukryta wada fabryczna?! Przecież to właśnie JEST ukryta wada fabryczna! Jak tylko bym była w Polsce to bym ich tak napadła że by popamiętali...rzecznik praw konsumenta i sąd za sprzedawanie takiego badziewia. Skoro twierdzą że to normalne i sami przyznają że produkują spodnie z takim g*wnianym barwnikiem to powinni informować szanownych klientów, że spodnie nadają się tylko do jednokrotnego użytku
martiniątko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-20, 06:58   #4
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martiniątko Pokaż wiadomość
Jakieś 2 tygodnie temu kupiłam beżowe jeansowo-podobne spodnie w Housie. Nic na nie nie wylałam ani nie było żadnej plamy, po prostu wyprałam po kilku użyciach, na lewej stronie i w 40 stopniach. Po wyciągnięciu z pralki, spodnie mają na jednej nogawce wielkie, nieregularne odbarwienie w kolorze blado różowo-pomarańczowym nic nie mogło zafarbować, bo prałam z samymi białymi rzeczami, nie dodawałam też żadnego wybielacza ani teraz ani wcześniej (pierwsza myśl że coś mogło w pralce zostać co by mogło te spodnie odbarwić). Prałam też w proszku uniwersalnym do koloru... Normalnie poszłabym zareklamować ale nie mieszkam w Polsce!!! Spodnie kupiłam będąc w kraju na wielkanoc...następna wizyta w polsce w lato. Wściekła jestem niesamowicie. Nigdy nie miałam takiego przypadku z żadnymi spodniami i nie wiem jak to w ogóle możliwe??! Że sama z siebie pojawia się jakaś różowa plama na beżowym materiale?! Do tej pory lubiłam firmę House...chyba teraz będę ich omijać szerokim łukiem. załączam zdjęcia, kolory trochę przekłamane ale widać wyraźnie o co chodzi
Sama nie wiem co Ci doradzić... Może spróbuj uprać je jeszcze raz tylko same. A prasowałaś je czy te przebarwienia zobaczyłaś odrazu po wyjęciu z pralki? Ja mam taką bluzkę w kolorowe paski na której podczas prania pojawiają się takie białe zacieki (jakby wylał się jakiś wybielacz), podczas prania i płukania wygląda to tragicznie ale jak materiał wyschnie to nie ma po tym śladu, nie mam pojęcia jak to się dzieje ale jak pierwszy raz prałam ją ręcznie to aż zbladłam ze strachu bo od razu pomyślałam że w misce może były resztki wybielacza albo coś na nią wylałam co odbarwiło kolor.
Pytałam czy je prasowałaś bo z mojego żelazka czasem wycieka taka żółtawa woda która brudzi ubrania ale po ponownym upraniu to zabrudzenie zazwyczaj znika (piszę zazwyczaj bo z białej koszuli nie bardzo chciała zejść taka żółta plama)
Stary 2012-04-20, 11:49   #5
Bezmleczka
Zadomowienie

Aż takich to niemiałam!! ale mniejsze często się zdarzają i to w markowych sklepach
Najlepeij udawać, że tak miało byc ...
Bezmleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-08, 10:26   #6
martast1
Przyczajenie

Question Dot.: odbarwienia i zacieki po wypraniu nowych spodni

Macie jakaś radę na zagniecenia na spodniach powstałe w trakcie prania? Zwykle sa jaśniejsze niż kolor spodni powstają zazwyczaj jesli wirowanie jest nastawione na zbyt wysokie obroty. Kiedys miałam je na czarnych spodniach i pomógł płyn do czarnego prania. Teraz natomiast powstały na łososiowych i kompletnie nie mam pomysłu jak sie ich pozbyć.
Staram sie zwykle pamietać zeby przestawić pralkę na łatwe prasowanie ale niestety zapomniałam i ot mam problem.
martast1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości