|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
czy nadmiar owoców szkodzi?
pytam dokładnie o nadmiar arbuza. Zaciekawiło mnie to, ponieważ jem ćwiartkę arbuza codziennie, czasem nawet 2-3 ćwiartki. Czy to źle?
![]() http://vortal-med.pl/lecznicze-wlasciwosci-arbuza/
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: czy nadmiar owoców szkodzi?
Wydaje mi się, że w wypadku arbuza nie ma takiej możliwości
Dużo właściwości odżywczych+trochę wody
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
uff
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
A to dlaczego ma zaszkodzić? Ćwiartka to jeszcze nie tak dużo.
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
też jestem arbuzoholiczką, ale z tego co słyszałam akurat arbuz nie jest szkodliwy. Natomiast czereśnie w nadmiarze tak i nie chodzi o problemy trawienne,a le o ilość cukrów w owocach.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
http://www.youtube.com/watch?v=CkV4O...feature=relmfu
Miłego oglądania ; ) Nie demonizujcie owoców!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wcale nie. To jakiś Wizażowy mit wzięty chyba ze ssania palca i histerii pt. "ojej, ojej w internecie napisali ze w owocach jest cukier a od cukru się przecież tyje w nocy" Wartośc iG czereśni to zaledwie około 20 jednostek- czyli bardzo mało. A kaloryczność - zaledwie 50-60 na 100 gr Arbuza- około 70 iG . No to nie wiem skąd bierzecie te teorie o masakrycznej ilosci cukru w czereśniach akurat. Ani nie mają wiele kalorii, co za tym idzie nie mogą mieć zbyt dużo weglowodanów, w dodatku mają niski wskaźnik podwyższania cukru we krwi.
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Nadmiar owoców w teori nie może zaszkodzić.
Może jedynie na szkliwo zębów jeśli nie myjesz )Gdybyś tylko na owocach jechała być może jakaś witaminoza ale to raczej mało prawdopodobne. |
|
|
|
|
#10 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
arbuz to prawie sama woda - nie musisz się martwić "przedawkowaniem"
ale owoców faktycznie nie ma co wrzucać do jednego worka, bo np. banany, choć zdrowe, jedzone w dużej ilości powodują zaparcia.
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Potas zawart w bananie moze pomoc w biegunce, podobnie jak niedojrzaly banan pelen skrobii moze wywolac zaparcie. Z kolei dojrzale ze wzgledu na duza zawartosc blonnika, głownie pektyn (i to rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) pomagaja w zaparciach ![]() Generalnie jak ktos nie ma problemow z poziomem cukru, to nie ma co demonizowac owocow...nawet te o wyzszym IG w normalnej ilosci nie zaszkodza, jak ktos ma problemy z poziomem cukrow to wybiera te o nizszym wskazniku indeksu, chociaz przy owocach bardziej bym sie sugerowala ladunkiem glikemicznym niz indeksem. Inna kwestia jest zespol zlego wchlaniania fruktozy. I jesli po owocach mamy wzdecia, gazy i inne problemy trawienne, to prawodopodobnie mamy problemy z fruktoza lub weglowodanami o srednim/krotkim lancuchu, ktore sa szybko fermentowane w jelitach (FODMAPS). W takim przypadku lepsze beda te owoce o wiekszej zawrtosci glukozy niz fruktozy, np. banany. Inna kwestia moze dotyczyc nierozpuszczalnego blonnika, ktory drazni jelita, zwlaszcza gdy mamy problemy z trawieniem. Wtedy jagody, borowki itd. lub obieranie skorki i lekka obrobka termiczna. Owoce moga byc problematyczne z roznych powodow. Wiekszosc osob jednak trawi je prawidlowo. Moim zdaniem nie ma co przesadzac gdy nie mamy zadnych kwestii zdrowotnych z ograniczaniem spozycia owocow, ale jest czym sie martwic gdy cos jednak nam dolega
Edytowane przez klora Czas edycji: 2012-08-06 o 10:56 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
u mnie niestety jest tak, że owoce jedzone po południu spowalniają gubienie kilogramów. baaardzo je lubię, ale dołączam z tego powodu jedynie do śniadań.
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
owoce można jeść w dużych ilościach tylko najlepiej po posiłku
|
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Nie przesadzajcie
w nadmiarze nawet woda szkodzi.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:47.