Co z wojskiem!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-11, 20:43   #1
Kincia
Raczkowanie

GG do Kincia Wyślij wiadomość przez MSN do Kincia Send a message via Skype™ to Kincia
Unhappy

Co z wojskiem!!!

HELP!!!! Mój TŻ chce ze mna wyjechac za rok do pracy za granice, do rodziny.Problem w tym ze w przyszłym roku ma pobór, no i tu nasuwa sie pytanie czy zaswiadczenie ze mój TŻ bedzie tam pracował wystarczy by dostał odroczenie lub przeniesienie do rezerwy?? Macie moze podobne doświadczenia.Szukałam juz w wyszukiwarce ale nie znalazłam! Podobno sa jakies nowe ustawy ze wojsko nie bedzie przeszkadzało w celach zyciowych.Ale czy to jest wiarygodne??
Błagam pomózcie.
Albo co zrobic by tej służby nie musiał odbywac??
Kincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 21:33   #2
lain
Zakorzenienie

Dot.: Co z wojskiem!!!

ja slyszalam tylko, ze jak pojdzie sie do jakiejs szkoly to wojsko daje takiemu spokoj (u mnie tak jeden z klasy zrobil - nie dostal sie w tym roku na studia, to poszedl na studium, zeby go wojsko nie drapnelo), wiec czy z praca wyjdzie? hmm nie wiem
trzeba by sie w ustawe zaglebic
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 21:39   #3
niebieskaa
Rozeznanie

A moj TZ za 2 m-ce wychodzi nareszcie z tego paskudnego obrzydliwego wojska bleeee odbebni swoje i przynajmniej bedzie mial spokoj ale nie polecam bo to ciezko tak troche tak rzadko sie widywac ale to juz inny temat Jedynie co wiem to skrocili wojsko do 9-m-cy i moze jeszcze skroca ale trzeba sie uczyc zeby to ominac bo inaczej beda sie o niego upominac tak mi sie wydaje. Moj TZ wraca a jego nalepszy kumpel w tym czasie idzie, kombinowal uczyl sie ale nie wiem chyba mu sie juz odechcialo kombinowac i tez idzie
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-11, 22:03   #4
Ivon.a
Wtajemniczenie

GG do Ivon.a

Niestety, ale niech lepiej idzie do tego wojska.A jeśli nawet wyjedzie i tak będzie musiał wrócić na powołanie.Praca nie jest odwołaniem od wojska.

Mój TŻ był i jakoś zleciało. ale najlepszy jest mój brat. Najpierw rok w liceum, potem zawodówka 2 lata(bo w liceum drugiej klasy nie zaliczył a mama stwierdziła że w liceum sobi nie da rady), potem technikum dla do rosłych trzy letnie (pracuje również). Ostatni rok mu się nie chciało chodzić i był nieklasyfikowany z dwóch przedmiotów, ale zawsze wojsko kazało mu się zgłaszać we wrześniu Potem w następnym roku miał zaliczyć w pierwszym semestrze tylko te dwa przedmioty z których był nieklasyfikowany, znowu zaczął i mu się nie chciało chodzić. I nici z edukacji. A teraz znowu poszedł ten wieczny student odrabiać trzeci rok technikum, ale teraz do wojska ma się zgłosić zaraz po skończeniu szkoły, w lipcu czy w sierpniu.

A jeden z moich kolegów odwołał się, że niby jest jedynym żywicielem rodziny, ale tylko na rok. A teraz kombinuje z psychiatrą, chodzi do niego regularnie i ma nadzieje że go nie wezmą do wojska.

Hihihi ale nabazgrałam nieskładnie.

.
Stary 2005-10-11, 22:49   #5
Angelika
Rozeznanie

a czy po studiach do rezerwy??
Stary 2005-10-12, 09:14   #6
Kincia
Raczkowanie

GG do Kincia Wyślij wiadomość przez MSN do Kincia Send a message via Skype™ to Kincia

Dziewczyny, a jak bym zaszła w ciążę?? Czy to zwolniłoby go z wojska???Zaznaczam ze bedzuiemy w przyszłym roku małżenstwem!
Stary 2005-10-12, 09:16   #7
Kincia
Raczkowanie

A tak w ogóle to dzięki za pomoc!!! Kurcze głupia to sprawa, bo co ja prze te 9 miesiecy bez niego zrobie...wyjade sama za granice??
Stary 2005-10-12, 09:22   #8
Kiya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kincia
Dziewczyny, a jak bym zaszła w ciążę?? Czy to zwolniłoby go z wojska???Zaznaczam ze bedzuiemy w przyszłym roku małżenstwem!
nie chroni, TŻ wezmą do wojska a Ty co miesiać dostawać bedziesz dodatek ok 800 zł,a TŻ być może bedzie częściej dostawał przepustki.
Kiya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 09:29   #9
paula78
Zakorzenienie

zachodzic w ciaze tylko po aby nie poszedł do wojska to srednio mądre rozwiązanie tym bardziej ,że chcecie wyjechac z małym dzieckiem jakos tego nie widze.

szkola pomaga,mój brat poszedł na studia i dostał odroczenie ,co bedzie po studiach nie wiadomo,byc moze pojdzie na 6 miesiecy ,mój TZ był 6 miesiecyw wojsu wlasnie po studiach -wspomina to bardzo dobrze.

jelsi chlopak ma skonczone 28 lat to jest szansa ze przeniosa go do rezerwy.

kombinowanie z lekarzami ,szczegolnie psychiatra moze zaszkodzic niz pomóc ,w koncu gdzies w papierach zaswiadczenie zostaje .

najlepiej pojsc do sztabu i sie dowiedziec chociaz to tez moze zaszkodzic bo sobie o nim przypomna
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 15:37   #10
Kincia
Raczkowanie

zajśc w ciązy troszkę inaczej .....yhy yhy
Dzis mój TZ był przy rejestracji i powiedzieli mu ze jak bedzemy małżenstwem to nie pojdzie do wojska....ja juz sie gubię....
Ale dzięki dziewczyny przynajmniej jako takie pojęcie juz mam!!!
Stary 2005-10-12, 15:46   #11
takasobieania
Zadomowienie

GG do takasobieania

oj przypomniałam sobie jak mój TŻ był na komisji (znam to z opowieści)
Komisja: gdzie Pan chce iśc do wojska (chodziło o miejsce)
TŻ: ale ja nie pójde do wojska..
Komisja (wielce obużona): My sie nie pytamy czy pan chce, tylko gdzie pan chce isc?
TŻ; no.. nigdzie, bo ja do wojska nie pójde...

No i nie poszedł, miał fuksa, bo trafił na jakieś zmiany w przepisach i po skończeniu studiów cały jego rocznik przenieśli do rezerwy. ;-)

moje obrazki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=117813
takasobieania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 16:15   #12
agosiek
Raczkowanie

U mojej koleżanki było tak że gdy zaszła w ciąże i wzieli ślub(cywilny)jej aktualny mąż nie poszedł do wojska bo był jedynym żywicielem rodziny czy coś w tym rodzaju i dostał odroczenie
agosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 16:40   #13
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kincia
HELP!!!! Mój TŻ chce ze mna wyjechac za rok do pracy za granice, do rodziny.Problem w tym ze w przyszłym roku ma pobór, no i tu nasuwa sie pytanie czy zaswiadczenie ze mój TŻ bedzie tam pracował wystarczy by dostał odroczenie lub przeniesienie do rezerwy?? Macie moze podobne doświadczenia.Szukałam juz w wyszukiwarce ale nie znalazłam! Podobno sa jakies nowe ustawy ze wojsko nie bedzie przeszkadzało w celach zyciowych.Ale czy to jest wiarygodne??
Błagam pomózcie.
Albo co zrobic by tej służby nie musiał odbywac??
Sprecyzuj troszke pytanie, to moze bede mogla Ci pomoc bo wlasnie jest u mnie w domu pewien zawodowy wojskowy .

Ile lat ma twój TŻ? Jak wyglada sprawa jego edukacji?
Kiedy chcecie wyjechac za granice?
A kiedy dokladnie ma ten pobór - tzn. ma juz wyznaczony termin kiedy ma sie stawic?

Jeżeli moj brat zaraz stad nie zwieje to postaram sie odpowiedziec.

Update:
Narazie nie dowiedzialam sie nic nowego czyli:
Ani slub, ani dziecko, ani tym bardziej praca nie zwalniaja z odbycia sluzby wojskowej.
W przypadku dziecka (ktos juz to pisal) żolnierz dostaje sporo wiecej żołdu . 150 swojego + ok 750 na rodzine. (ja tlumacze to dość pokretnie ale tyle udało mi sie wylowic z potoku słów brata ).

Jesli odpowiesz na moje pytania (możesz w prywatnej wiadomości) zanim Kamil sobie pojdzie to dowiem sie wiecej .

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 17:18   #14
Verena
Rozeznanie

Mojemu po studiach bez problemu wbili rezerwę.
Stary 2005-10-12, 17:59   #15
Momo
Zakorzenienie

Jeśli będziecie po ślubie i Ty będziesz w ciąży,to jako jedynego "żywiciela"-nie wcielą go.Jednak jeśli ślubu nie będziecie mieli,a Ty będziesz w ciąży - wcielą.
Praca za granicą też nie ma znaczenia - dla armii.

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-10-12, 18:23   #16
Kincia
Raczkowanie

Ines ....
Pewnie juz za pożno ale odpowiem! Ma 18 lat, narazie miał tylko zarejestrowac sie, w kwietniu ale nie jestem pewna befdzie miał komisje lekarska, ae dostanie odroczenie bo zdaje mature, w sierpniu mamy slub a we wrzesniu chcielismy wyjechac za granice. A edukacja no konczy klase maturalna w w kwietniu 2006...mam nadzieje ze nie za pózno...dzięki za pomoc...
Stary 2005-10-12, 18:47   #17
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kincia
Ines ....
Pewnie juz za pożno ale odpowiem! Ma 18 lat, narazie miał tylko zarejestrowac sie, w kwietniu ale nie jestem pewna befdzie miał komisje lekarska, ae dostanie odroczenie bo zdaje mature, w sierpniu mamy slub a we wrzesniu chcielismy wyjechac za granice. A edukacja no konczy klase maturalna w w kwietniu 2006...mam nadzieje ze nie za pózno...dzięki za pomoc...
A to facet moze w wieku 19 lat wziac slub ?
Ale na temat:
Poki co nie musisz sie martwić bo przez rok bedzie mial spokoj od wojska. Najpierw musi skonczyc szkołe. I bedzie mial tez czas na zalatwienie sobie ewentualnych studiów. Dopiero pozniej zainteresuja sie nim "na powaznie". Najlepszym rozwiazaniem oczywiscie byloby kontynuowanie nauki. Nawet nie tyle praktycznie co teoretycznie - musi isc na jakiekolwiek studia, miec papierek i już.
Ale sam ślub niestety nie załatwi odroczenia .

Stary 2005-10-12, 21:45   #18
Kincia
Raczkowanie

Mozna miec ślub po osiągnieciu pełnoletności. Wiem, wiem młody wiek i tak dalej, ale wierzcie mi mamy swoje powody,no i oczywiscie chęci..zeby zlegalizowac związek.
Dzięki wielkie...trudno...mam nadzieje ze jeszcze sie cos zmieni..jak co to ja wyjade i potem on do mnie przyjedzie...ale jakos nie umiem sobie tego wyobrazic...a co jak on bedzie jedynym zywicielem rodziny??Czytałam o tym w zasadach poboru 2006.
Sorka ze tak mecze, ale przeraził mnie fakt ze bede musiała sie z nim rozstac....
Pozdrawiam
Stary 2005-10-12, 21:54   #19
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kincia
Mozna miec ślub po osiągnieciu pełnoletności. Wiem, wiem młody wiek i tak dalej, ale wierzcie mi mamy swoje powody,no i oczywiscie chęci..zeby zlegalizowac związek.
Dzięki wielkie...trudno...mam nadzieje ze jeszcze sie cos zmieni..jak co to ja wyjade i potem on do mnie przyjedzie...ale jakos nie umiem sobie tego wyobrazic...a co jak on bedzie jedynym zywicielem rodziny??Czytałam o tym w zasadach poboru 2006.
Sorka ze tak mecze, ale przeraził mnie fakt ze bede musiała sie z nim rozstac....
Pozdrawiam
Z tym zywicielem rodziny to dziwna sprawa. Niektorzy twierdza ze to zwalnia z wojska, a niektorzy ze nie. Moze kazdy przypadek rozpatruja indywidualnie?

Innym razem pomecze o to brata

Ślub na pewno nie jest wystarczajacym powodem do odroczenia.
Juz teraz wielu facetow ucieka od wojska na studia lub do innej szkoly.
Gdyby ślub przynosil podobny efekt to na pewno wzroslaby liczba mlodych malzenstw w naszym kraju .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-12, 21:59   #20
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

a nei jest tak ze to kobieta moze po osiagnieciu pelnoletnosci, a mezczyzna po [chyba]osiagnieciu 21-22 lat [chbya ze zaszly jakeis inne okolicznosci, np ciaza [tak przyanjmneij bylo kiedys]

do wojska jesli nei wezma go teraz, to predzej czy poznej sobie o nim przypomna, moj szwagier, 30 letni facet ostatnio byl w wojsku, co prawda nie jako zwykly zolniez, tylko cos za biorkiem robil, albo dowodzil, nie wiem dokladnie, ale byl, krocej niz zwykle, bo tylko kilak miesiecy, ale byl

a teraz podobno ma wejsc ustawa [czy juz weszla] ze po osiagnieciu pewnego wieku odrazu sie przechodzi do rezerwy [ wojsko mozna "ominac" np. uczac sie i jesli nei zdaza cie "zlapac" do tego wieku, to masz odrazu rezerwe ]
bo wczesniej, jak juz wspomnialam, nie wazny byl wiek, i tak zabierali do wojska

a poza tym, nie wiem czy czasem wyjazd za granice moze uchronic twojego TZ od wojska [tyle ze pewnie wezma go jak wroci]
KasiaKatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 22:01   #21
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

przypomnialam sobie jeszcze, ze slyszalam o przypadku [a raczej byl w mojej bliskeij rodzinie ] kiedy to ojciec powiedzial ze nei zyczy sobie, czy tez nei chce, aby jego synowie zostali pobrani do wojska, cos takiego podpisywal chyba
KasiaKatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-12, 22:03   #22
Kincia
Raczkowanie

tez fakt...i pewnie wzrosła liczba rozwodów!!!
No dziwna sprawa choc u mnie mogłaby sie sprawidzic.Moi rodzice nie zyja, wychowywała mnie babcia..teraz ona musi miec pieniadze na siebie i lekarstwa, a ja mam rente która za rok trace, bo wyjade za granice.Bedziemy małzenstwem, bede miiec "dziecko" no i bede bez "pracy w Polsce". Co bedzie za granica nie bedzie ich interesowac bo sie nie dowiedza.A TŻ ma tez trudna sytuacje w domciu bo ma rodzeństwo i tez maja małe dochody...hmmmm...a panstwo nasze chyba nie jest takie bogate zeby tyle kasy na to wyłożyc!!!!
Stary 2005-10-12, 22:04   #23
Kincia
Raczkowanie

a rente strace bo dalej nie bede sie uczyc!Tak wersja dla nich!!!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-10-12, 22:07   #24
Kincia
Raczkowanie

Kasiu z tym ślubem, to dokupuje sie mu lat....jest taka możliwosc, pytałam sie w urzedzie....no i po osiągnieciu przez obojga pełnoletności mozna w ogóle zaczac myslec o tym i wziac slub.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości