|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Sres matka-niejadka .
Witam
![]() Jestem mamą 19-miesięcznego synka . Młody waży na dzień dzisiejszy 10,5 kg . Jego standardowe menu najczęsniej wygląda tak : Śniadanie: 250 ml banana rozpaćkanego widelcem z jogurtem naturalnym . Drugie śniadanie : Owoc/ 2 plasterki wędliny + kawałek ogórka . Obiad: Pół kotleta +pomidor Podwieczorek: Kawałek kiełbaski/ parówka Kolacja: różnie , czasem jest czasem jej nie ma . Pije dużo ( soki mocno rozcieńczone z wodą) ale trudno mi odmawiac picia gdy chodzi i woła za mną ''pi pi '' Kaszek nie je , mleka nie pije . Odrzucił mi je gdy skończył rok . Są dni kiedy uda się zjeść miseczkę zupy , są dni kiedy potrafi wtrąbić pół arbuza ale to wyjątki , sporadyczne wyjątki . Najczęściej jest to ciągła walka o jedzenie. Rzadko kiedy zdarza się że sam poprosi o jedzenie , czasem jak położe talerz na stole to podejdzie i zje szczegolnie wtedy gdy są to frytki ( pokazując potem z duma i mowiąc '' ni ma '' ![]() ![]() Najbardziej martwi mnie jego niska waga, i mało urozmaicona dieta , no i te niewielkie porcje po których zdaje się być najedzony ![]() Nie wiem już co robić , szukam wsparcia ![]() Edytowane przez TrelciaMorelcia Czas edycji: 2014-06-16 o 17:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sres matka-niejadka .
Zdrowy? wyniki badań ok? pogodny, ruchowo ok?
To olej ![]() Minie ![]() ![]() BTW, mając 2 lata na bilansie 2latka ważyła 10,5 kg, wzrost 85/86 cm ![]() Popatrzcie też na swoje gabaryty. Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2014-06-16 o 18:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
zrób morfologię i badanie moczu dla spokoju jak wyniki będą ok to wyluzuj i przestań wciskac jedzenie - wierz mi najlepszy sposób na niejadka
![]() ![]() (moja córa mając 3,5 roku waży 12kg, starsza ważyła niewiele więcej w jej wieku - ot taka ich uroda i tyle...) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Mój syn (6 lat) żyje tylko dzięki bułkom z serem żółtym
![]() Zdrowy jest, nie choruje więcej niż jego rówieśnicy w przedszkolu, siłę na wariacje ma więc się nie przejmuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A zamiast tego cudowania, nie możecie usiąść z dzieckiem jak z człowiekiem przy stole i zjeść? Zje, ile chce i co chce. Może musi jeszcze podrosnąc do jedzenia, a karmiac go przy bajkach strzelasz sobie w kolano, zresztą sama o tym pewnie wiesz.
Idź z maluchem na rynek, do warzywniaka, wybierzcie razem jakieś owoce, warzywa, namawiaj do próbowania (!). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Martwi Cię jego mało urozmaicona dieta a czy Ty w ogóle mu ją urozmaicasz? Czy po prostu robisz mu to samo za każdym razem bo wiesz, że zje? Może na śniadanie spróbuj zrobić mu płatki, jajecznicę, kaszę manną, no nie wiem co tam jeszcze i daj mu spróbować. Nie posmakuje to dopiero wtedy rozpaćkaj mu tego banana
![]() To samo z obiadem. Moja nie lubi ziemniaków za to kocha wszelkie ryże i kasze może z nimi poeksperymentuj? Może pulpeciki? vixen dobrze radzi, posadź go w krzesełku, usiądź obok też z obiadem i niech sam je ![]() A no i nie piszesz nic o słodyczach? Dużo ich je? Moja córi ma 22 m-ce i też waży 10,5 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
To ja zacznę wykład z historii
![]() Mama mojego męża za każdym razem opowiada mi, jaki był z niego w dzieciństwie niejadek. Pluł wszystkim, a jak już coś zjadł, zaraz wymiotował (jak to ona określa, rzygał na odległość). Chudy był jak patyk, wyglądał na niedożywionego, a kiedy poszedł do przedszkola, ktoś tam zrobił wielkie oczy i poradził matce zrobić badania. I co? Wyniki w normie, a dziś mój mąż to okaz zdrowia! Moje dziecko wcina wszystko i wiem, że powinnam się tym cieszyć, bo pewnie też bym się zamartwiała, gdyby mi tak gardził. Ale z doświadczenia innych, wspomnianej teściowej czy mam-moich koleżanek wiem, że nie ma co dzieciaka zmuszać do jedzenia. Przyjdzie czas, że samo się dziecko przekona. Kiedyś widziałam program z Zawadzką, która czasem mnie drażni, ale to nieważne. Ten pomysł akurat mi się spodobał - kupiła talerzyki tekturowe, rozdała je dzieciakom-niejadkom, z gazet te dzieciaki powycinały produkty, na które miałyby ochotę, ponaklejały te wycinki na te talerzyki i ruszyły z rodzicami - i z tymi talerzykami, rzecz jasna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||||
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46907501]Zdrowy? wyniki badań ok? pogodny, ruchowo ok?
Popatrzcie też na swoje gabaryty.[/QUOTE] Badan jeszcze nie robilismy , pogodny i ruchliwy jak zawsze . A nasze gabaryty ? hmm .. tatus wazy 55 kg ja 58 .. ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Słodyczy nie lubi, dziadki go czasem poczestuja czekolada to pluje . Cytat:
![]() Dzieki wielkie dziewczyny za oddzew .. ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widocznie je, tyle ile potrzebuje. Zasada jest taka: Ty decydujesz co je, a dziecko, ile je. Siadajcie wszyscy razem do posiłku, ucieknie, trudno, w tym wieku ma jeszcze prawo. Ważne jest, żeby jadł sam, nie karmić go na siłę, przy bajkach, nie zabawiać, powinien sam dojrzeć do jedzenia. A niektóre dzieci dopiero łapią, jak pójdą do przedszkola, bo z dziećmi fajniej się je. Ważne jest, żeby jedzenie małemu się kojarzyło z przyjemnością, spędzaniem wspólnego czasu z rodziną, a nie bajkami i ucieczką przed widelcem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zrob badania i jesli wyjda ok to sie nie przejmuj.
Ja mam 2 niejadkow w domu. Syn 3,5r i moze 11 kg wazy. Jedynie obiady mu podchodza, reszte dnia przezylby na jogurtach. Nie chce probowac nic nowego, nie tknie owocow, kanapek, warzywa w zupach przemycam. W p-kolu tez roznie, jak cos lubi to zje Corka 19 mies i ledwo 8 kg przekroczone, napatrzyla sie na starszego i tez wszystko na " nie". Zeby przemycic owoce to kroje w miseczke i stawiam gdzies w zasiegu rak, z reguly w koncu sie skusi. A reszte posilkow jemy razem, sobie tez nakladam chocby mala porcje i widzi ze i ja jem.
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() U nas podobna sytuacja, albo gorsza, bo syn je tak jak Twoje dziecko jak ma lepszy dzień ![]() ![]()
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2014-06-17 o 10:15 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
U nas dzisiaj parówka i szklanka banana z jogurtem na sniadanie ( taaakie oczy mialam jak jadl ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Tylko był taki czas gdzie absolutnie nic poza tym mlekiem nie chciał i chyba mimo wszystko wolałabym zamienniki typu sery, jogurty i żeby jadł więcej innych, normalnych rzeczy a nie tylko i wyłącznie o pierś wołał a wszystkim innym gardził
![]() Mój brat nie cierpiał mleka, niczego co białe nie chciał, ja za to tylko nabiał - nigdy nic nie złamał (ja dwa razy gips miałam) i ma dużo zdrowsze zęby ![]() Właśnie miałam dopisać , że u nas jeszcze syn ma czasem fazę na coś... Było np. tak, że nie zjadł mi obiadu, ale wybrał sobie z całego dania jedną rzecz - ogórka ![]() ![]() ![]() Widzisz to moje dziecko zjadł ćwierć parówki i dwa gryzy chleba i banana i to tyle ![]()
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2014-06-17 o 10:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A pieczywa mu nie dajesz w ogóle? Może makaron z jakimiś sosami by mu zasmakował. Mój syn jak miał ok. 2 lata lubił makaron z sosem serowo- szpinakowym, potem niestety się mu odwidziało... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie czytałam tej książki, ale inne tego autora tak (i BAAARDZO polecam), zajrzyj, na pewno wyczytasz coś mądrego: http://allegro.pl/usmiechnij-sie-sia...334468865.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do pieczywa to sucha bułka zazwyczaj jak w sklepie jestesmy , zje polowe , no i jak juz wspominalam suchy chleb do raczki , jak jest maselko albo wedlina to wyglada to tak jakby go obrzydzaly , wyciera raczki i robi niezadowolona mine . Makaranu nie lubi , jedynie czasem w pomidorowce albo rosolku.. Cytat:
A tak wogole to chyba czas zamknac watek .. bo ja nie wiem co sie stalo ![]() ![]() Obiad zjadl bez bajki ![]() Nie zapeszam ale kamien z serca .. Dzieki dziewczyny mimo wszystko .. ![]() ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cytat:
![]() Moj mlody tez ma fazy na cos .. ogorka uwielbia i jak daje pokrojonego na talerzyku a do tego np wedlinke to zje ogorka a reszte zostawi , no chyba ze ma lepszy dzien to zje wszystko . No i dzis zauwazylam ze nie ma szans zeby wzial jakas nowosc sam do buzki . Zaciska zeby i krzyczy ''nie nie nie '' .Musze go czyms zajac , przemycic pierszy kes i dopiero wtedy jak posmakuje to zje reszte . Tak jakby sie bal tego co nowe , co ma inny kolor czy krztalt . |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
ROzwojowo to dzieci do ok. 4-5 rż nie bardzo lubią nowości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Uff czyli jednak to normalne z tymi nowościami
![]() No u nas to samo, czasem właśnie przekonuję, żeby choć spróbował i potem jakoś idzie, czyli identycznie ![]() ![]() No to super dzisiaj z jedzeniem, oby tak zostało ![]() ![]()
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2014-06-17 o 19:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46907501]Zdrowy? wyniki badań ok? pogodny, ruchowo ok?
To olej ![]() Podpisuję się każdą kończyną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Mamo, ale przyznaję - o wiele łatwiej mi to pisać, bo sama już przeszłam. Ale gdy Agatka nie jadła (a u nas zaczęło się to nagle, w czwartek jadła, w piątek drastyczna zmiana do 1/4 porcji) to sama rwałam włosy z głowy :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:08.