|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Dzieci do szkoły
Przepraszam,że poruszam ten temat na tym forum,ale nie wiem gdzie mogę uzyskać odpowiedź na nurtujące mnie ostatnio pytanie.
Jeśli coś będzie nie tak to bardzo proszę o nie usuwanie mojego wątku tylko przeniesienie gdzie indziej. Moja córka urodziła się 01.02.2010 roku, do przedszkola chodzi od listopada 2012 roku. Ostatnio usłyszałam,że córka nie pójdzie do szkoły z grupą dzieci, z którą teraz jest,ale zostanie rok dłużej w przedszkolu, bo rocznikowo jest młodsza od reszty dzieci- grupa w 90% to rocznik 2009. Chciałam,żeby Mała zaczęła wcześniej edukację,bo jest naprawdę mądra, rozgarnięta i inteligentna, panie w przedszkolu to potwierdzają. Jednak wg tej nowej ustawy moje dziecko musi rok dłużej zostać w przedszkolu,by sprostać naszemu choremu systemowi????????? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Dzieci do szkoły
A po co Ci sie tak spieszy do tej szkoly?Niech idzie tak jak inne dzieci w jej wieku.
Wg mnie to przesada 4latka do szkoly wciskac.To ze jest inteligentne to wcale nie znaczy, ze juz do szkoly musi isc Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2014-06-12 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Litości! 4 latka do szkoły? a po co? Inteligencja czy potwierdzenia przeszkolanek są średnio "ważne"- wazne jest dojrzałość emocjonalna, samodzielność, gotowość.
Jeszcze chwilę ale zlikwidują przedszkola bo dzieciaki od razu pojda do szkoly ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
A nie można przenieść już teraz córki do grupy z którą pójdzie do szkoły?
To że jest inteligentna wcale nie świadczy o tym, że w szkole da sobie radę, na gotowość szkolną wpływa wiele czynników w tym emocje i sprawność fizyczna. Wątpię żeby którykolwiek, nawet najbardziej inteligentny 5 latek dał radę wysiedzieć na lekcjach... A przecież wg. nowego systemu Twoje dziecko i tak pójdzie do szkoły jako 6- latek, a nie jak było dotąd jako 7- latek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
I bardzo dobrze, że nie pójdzie, bo idąc miałaby ZALEDWIE 5,5 roku. Zwariowałaś? zdajesz sobie sprawę, że szkoły nie są przygotowane dla maluchów? a i dziecko w tym wieku gwarantuję ci - NIE jest gotowe na obowiązki POLSKIEJ nauki, nie jest gotowe emocjonalnie, rozwojowo również (inteligencja to jedno, a umiejętności rozwojowe to drugie).
BTW, moja córa majowa 2010, więc doskonale wiem, jaki to etap i jak nierealne jest posłanie dziecka takiego do szkoły. Nie szalej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Nie wydaje mi się, żeby nie było możliwości wysłania dziecka do szkoły wcześniej.
Idź się dowiedz w szkole bezpośrednio.
![]() |
#11 |
Szalony Kapelusznik
|
Ale to nie jest tak, że przychodzi rodzic mówi, że dziecko super, mądre takie i do szkoły proszę przyjąć tylko musi być wystawiona opinia i żaden pedagog/psycholog o zdrowych zmysłach nie będzie takiego malucha do szkoły wysyłał, żeby spędzał przerwy na tym samym korytarzu co dojrzewający szóstoklasista. Nawet jak dziecko jest chodzącym geniuszek i literki cyferki i wszystko inne by miał na poziomie trzecioklasisty to jeszcze dochodzą do tego umiejętności chociażby społeczne, których taki maluch jeszcze nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ale przecież rocznik 2009 teraz nie idzie do szkoły, więc jaka 4-ro latka???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Szalony Kapelusznik
|
o zerówke chodzi, a szkoła mniej niż 6
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdecydowanie bardziej rozumiem chęć posłania 4 latka do zerówki, niż rozhisteryzowane mamuśki co nawet 5 latka boją się puścić na 5h do szkoły i petycje piszą hahaha ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Szalony Kapelusznik
|
Napisałaś, że według Ciebie jest możliwość, żeby posłać dziecko wcześniej. Więc owszem jest, ale nikła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Może się okazać, że dziecko mimo swojej inteligencji, bystrości i ogólnie oh i ah, jednak nie nadąża za starszymi dziećmi, odstaje od grupy i dopiero się zrobi problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.