prawo handlowe na Chodkowskiej? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-17, 21:53   #1
nikkodertia
BAN stały

prawo handlowe na Chodkowskiej?

Czesc dziewczyny.Czy ktoras z Was studiuje prawo na pozwyzszej uczelni?Jakiekolwiek opinie?Od pazdziernika rusza nowy kierunek:prawo handlowe i prawo przewozowe.Mysle,ze obydwa moga byc ciekawa i intratna perspektywa.A jakie sa Wasze zdania?
nikkodertia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-18, 08:17   #2
spea
Wtajemniczenie

GG do spea
Dot.: prawo handlowe na Chodkowskiej?

przeczytałam Chodakowskiej.. :P ale jeśli chcesz się skontaktować z taką☠osobą to może podaj więcej danych, bo "na Chodkowskiej" mi osobiście niewiele mówi..
spea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-18, 20:36   #3
201604130936
Konto usunięte

Czekaj, to jest osobny kierunek czy przedmioty fakultatywne do wyboru na "normalnym" prawie? Jesli to pierwsze, to odpusc.
1) Slaba uczelnia (juz samo to,ze kojarzy sie z trenerka fitness, nie ze studiami...)
2) Kierunek baaaaardzo wybiorczy. Ludzie po "normalnym" prawie teraz czesto maja spore problemy ze znalezieniem pracy, a znaaaaacznieee przewyzszaja absolwentow takich tworow wiedza i zdecydowanie sa bardziej wszechstronni.
3) Brak mozliwosci dalszego rozwoju, w sensie, brak mozliwosci wybrania zawodu prawniczego (aplikacja)

Poza tym, serio? Da sie studiowac cos pare lat, to co normalnie trwa tylko semestr? Co sie tam robi na zajeciach
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-19, 11:43   #4
20160901857
Konto usunięte

Przejrzałam programy tych tworów (bo z tego co widzę na ich stronie to są dwa oddzielne kierunki) i w życiu bym nie chciała płacić co miesiąc 450 zł za szajstwo, na którym niczego bym się nie nauczyła. Na prawie handlowym nie przewidują nawet prawa spółek, nie mówiąc o tym, że górnolotnie brzmiący przedmiot "Rozstrzyganie sporów cywilnych i gospodarczych" jest totalnie bez sensu dla kogoś, kto nie ma pojęcia o kc i kpc (a takich przedmiotów w programie nie widzę). Prawo przewozowe wygląda trochę lepiej, ale według mnie to i tak bez sensu, takie studia są dobre co najwyżej na podyplomówkę po normalnym prawie.

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Poza tym, serio? Da sie studiowac cos pare lat, to co normalnie trwa tylko semestr? Co sie tam robi na zajeciach
Patrząc na plany tych kierunków, z 10 przedmiotów według mnie 1 jest taki, który można i powinno się wałkować przez rok (upadłościowe i naprawcze). Reszta to materiał na zwykłe specjałki na seminariach, czyli maksymalnie 1 semestr.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-19, 12:57   #5
nikkodertia
BAN stały

Ojejku dziewczyny dzieki za szczere opinie ale teraz czuje sie w dolku...myslalam ze gdy zdobede specjalistyczne wyksztalcenie jako specjalista od spraw handlu badz przewozu bez problemu znajde prace w firmach poszukujacych prawnikow....Zalezy mi na studiowaniu prawa ale tylko prywatne uczelnie wchodza w gre-nioe zdawalam dodatkowych przedmiotow.Kozminski i Lazarski sa zbyt drogie-rozwazam WSM,EWSPA-co bardzo mnie ciekawi ze wzgledu na 10 semestrow w 3,5 roku a Chodkowska ze wzgledu na specjalistycznjeprawo byla dla mnie najlepszym rozwiazaniem.To moz ejednak prawo przewozowe ejzeli brzmi lepiej i program tez tak wyglada?Czy na normalnym prawie rowniez jest semestr poswieciony kwestiom przewoznicta?
Stary 2014-06-19, 13:24   #6
20160901857
Konto usunięte

Nie ma, może być ewentualnie jako przedmiot specjalizacyjny.
Zanim zostaniesz specjalistką w czymkolwiek musisz najpierw dobrze znać podstawy, czyli zwykłe prawo plus potem podyplomówka np z przewozowego (nie wiem czy jest coś takiego, ale pewnie na jakiejś uczelni się znajdzie). Po samych śmiesznych studiach, w dodatku na prywatnej uczelni, nie będziesz specjalistką od niczego.
Stary 2014-06-19, 13:34   #7
neia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikkodertia Pokaż wiadomość
Kozminski i Lazarski sa zbyt drogie-rozwazam WSM,EWSPA-co bardzo mnie ciekawi ze wzgledu na 10 semestrow w 3,5 roku a Chodkowska ze wzgledu na specjalistycznjeprawo
To może lepiej odpuść sobie to prawo i poszukaj innego kierunku dla siebie? Albo wyjedź do innego miasta, gdzie czesne na prawie jest niższe? Albo zrób sobie rok przerwy, napisz porządnie maturę i dostań sie na uczelnię publiczną?
Bo gdybym była na Twoim miejscu, to nad zadną z tych trzech uczelni bym się nawet nie zastanawiała.

Edytowane przez neia
Czas edycji: 2014-06-19 o 13:36
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-19, 15:57   #8
nikkodertia
BAN stały

Mam juz 21 lat,wiec nie moge brac kolejnego roku wolnego od studiow.Rozwazam rowniez psychologie biznesu,ale biorac pod uwage prawo+psychologie biznesu doszlam do wniosku,ze lepszym wyborem bedzie wlasnie prawo...
Stary 2014-06-19, 16:08   #9
Martuella
Raczkowanie

Cytat:
Mam juz 21 lat,wiec nie moge brac kolejnego roku wolnego od studiow.Rozwazam rowniez psychologie biznesu,ale biorac pod uwage prawo+psychologie biznesu doszlam do wniosku,ze lepszym wyborem bedzie wlasnie prawo...
Nie możesz, bo? Jakiś odgórny przymus pójścia na studia, o czymś nie wiem?
Martuella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-19, 16:19   #10
Winston_Smith
Rozeznanie

Cytat:
bez sensu iść na byle co, więc nawet kolejny rok przerwy i napisanie dodatkowych rozszerzeń będzie lepsze niż pójście na "prawo handlowe" - które jest przedmiotem na jeden semestr na zwykłym prawie. już na starcie przegrasz z magistrem prawa, a konkurencja jest spora.
Winston_Smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-19, 16:55   #11
nikkodertia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Martuella Pokaż wiadomość
Nie możesz, bo? Jakiś odgórny przymus pójścia na studia, o czymś nie wiem?
Nie kochanie...To moja decyzja,dlatego,ze czuje,ze zmarnowalabym kolejny rok zycia nie rozwijajac sie intelektualnie oraz przedluzajac czas,gdy te studia ukoncze,a takze nie mialabym tylu udogodnienien zwiazanych z zyciem studenta.Najwazniejszy przyklad-znizki dla studenta obowiazuja do 26 roku zycia...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-19, 17:03   #12
neia
Zadomowienie

Cytat:
czuje,ze zmarnowalabym kolejny rok zycia .
Może ja jestem dziwna, ale wolałabym zmarnować jeden rok niż zmarnować ich 5 x więcej na bezsensownych studiach.
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-19, 17:49   #13
Winston_Smith
Rozeznanie

Cytat:
Nie kochanie...To moja decyzja,dlatego,ze czuje,ze zmarnowalabym kolejny rok zycia nie rozwijajac sie intelektualnie oraz przedluzajac czas,gdy te studia ukoncze,a takze nie mialabym tylu udogodnienien zwiazanych z zyciem studenta.Najwazniejszy przyklad-znizki dla studenta obowiazuja do 26 roku zycia...
a czy do rozwoju intelektualnego potrzebne Ci są studia? uwierz mi, jak usiądziesz wygodnie w fotelu, w domu, wyciągniesz książkę i ją przeczytasz to też przyczynisz się do rozwoju intelektualnego i bez studiów da radę... jest już pełno absolwentów prawa po renomowanych uniwerkach i powiedz mi jaką Ty z nimi będziesz mieć z nimi szanse po 3 latach studiów przedmiotu który jest przez semestr na prawie?
Stary 2014-06-19, 20:09   #14
nikkodertia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Winston_Smith Pokaż wiadomość
a czy do rozwoju intelektualnego potrzebne Ci są studia? uwierz mi, jak usiądziesz wygodnie w fotelu, w domu, wyciągniesz książkę i ją przeczytasz to też przyczynisz się do rozwoju intelektualnego i bez studiów da radę... jest już pełno absolwentów prawa po renomowanych uniwerkach i powiedz mi jaką Ty z nimi będziesz mieć z nimi szanse po 3 latach studiów przedmiotu który jest przez semestr na prawie?
Hmmm...biore tez pod uwage to,ze prace po studiach mozna znalezc w innych sektorach,bowiem firmy czesto prowadza rekrutacje na stanowiska np w marketingu jezeli posiadane jest wyzsze wyksztalcenie i kursy ksiegowosci,marketingu badz komputerowe...poza tym biorac 2 letnie przerwe po liceum i pracujac jako au-pair zrozumialam jak bardzo brakuje mi systematycznej nauki-wiem,samemu tez mozna,ale po kilkugodzinnym dniu w pracy jestem tak zmeczona,ze nie mam ochoty na intelektualne wedrowki...Brakuje mi tez socjalizacji z ludzmi,poznania nowych znajomych,imprez integracyjnych...Rozwazam bardziej prawo przewozowo niz handlowe,wiec a nuz udaloby sie znalezc prace w spedycji konczas dodatkowo kursy,ktore tez zamierzam...badz nawet psychologia biznesu...na coacherow jest duze zapotrzebowanie.To dosc przyszlosciowy kierunek...tak naprawde kariere mozna robic po kazdym kierunku,wystarczy miec szczescie i znalezc sie w odpowiednim miejscu...moze jestem zbyt duza,ufna marzycielka....
Stary 2014-06-19, 20:22   #15
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Hmmm...biore tez pod uwage to,ze prace po studiach mozna znalezc w innych sektorach,bowiem firmy czesto prowadza rekrutacje na stanowiska np w marketingu jezeli posiadane jest wyzsze wyksztalcenie i kursy ksiegowosci,marketingu badz komputerowe...poza tym biorac 2 letnie przerwe po liceum i pracujac jako au-pair zrozumialam jak bardzo brakuje mi systematycznej nauki-wiem,samemu tez mozna,ale po kilkugodzinnym dniu w pracy jestem tak zmeczona,ze nie mam ochoty na intelektualne wedrowki...Brakuje mi tez socjalizacji z ludzmi,poznania nowych znajomych,imprez integracyjnych...Rozwazam bardziej prawo przewozowo niz handlowe,wiec a nuz udaloby sie znalezc prace w spedycji konczas dodatkowo kursy,ktore tez zamierzam...badz nawet psychologia biznesu...na coacherow jest duze zapotrzebowanie.To dosc przyszlosciowy kierunek...tak naprawde kariere mozna robic po kazdym kierunku,wystarczy miec szczescie i znalezc sie w odpowiednim miejscu...moze jestem zbyt duza,ufna marzycielka....
Ale w spedycji to jako kto? Bo chyba nie jako prawnik?
Pogrubione - zdecydowanie jesteś marzycielką.
Stary 2014-06-19, 20:33   #16
Winston_Smith
Rozeznanie

Cytat:
nie wiem, jak dla mnie prywatne uczelnie to wylęgarnie bezrobocia, ale to Twoje życie i Twoja decyzja, pozdrawiam.
Stary 2014-06-19, 20:34   #17
nikkodertia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Ale w spedycji to jako kto? Bo chyba nie jako prawnik?
Pogrubione - zdecydowanie jesteś marzycielką.
Heh no mysle,ze masz racje..
Absolwenci będą przygotowani do pracy w przedsiębiorstwach działających w sektorze transportu, spedycji oraz logistyki - głównie na stanowiskach wymagających wiedzy prawniczej, jak również w charakterze managerów, spedytorów, pracowników firm przewozowych i biur podróży.
Stary 2014-06-19, 20:40   #18
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Heh no mysle,ze masz racje..
Absolwenci będą przygotowani do pracy w przedsiębiorstwach działających w sektorze transportu, spedycji oraz logistyki - głównie na stanowiskach wymagających wiedzy prawniczej, jak również w charakterze managerów, spedytorów, pracowników firm przewozowych i biur podróży.
To, co piszą w folderze uczelni można sobie w tyłek wsadzić.
Nie będą przygotowani, bo nie da się być dobrym prawnikiem w firmie bez znajomości prawa cywilnego, prawa spółek, postępowania cywilnego, a tego w programie tych studiów po prostu nie ma, a poza tym będą mieli silną konkurencję w postaci tysięcy absolwentów tradycyjnego prawa. A jak ktoś startuje na stanowisko nieprawnicze to już chyba lepsza logistyka albo od biedy zarządzanie.
Stary 2014-06-19, 22:01   #19
nikkodertia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
To, co piszą w folderze uczelni można sobie w tyłek wsadzić.
Nie będą przygotowani, bo nie da się być dobrym prawnikiem w firmie bez znajomości prawa cywilnego, prawa spółek, postępowania cywilnego, a tego w programie tych studiów po prostu nie ma, a poza tym będą mieli silną konkurencję w postaci tysięcy absolwentów tradycyjnego prawa. A jak ktoś startuje na stanowisko nieprawnicze to już chyba lepsza logistyka albo od biedy zarządzanie.
Dzieki za brutalne,ale jednoczesnie rzetelne uswiadomienie mi realiow.Wezme to pod uwage przy wyborze kierunku i uczelni.Do konca miesiaca mam czas na przemyslenie.Wykorzystam go intensywnie...Jestes prawnikiem?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-20, 01:16   #20
nikkodertia
BAN stały

A prawo kanoniczne?Co myslicie?Gdyby polaczyc prawo kanoniczne dzienne+prawo an EWSPiA zaocznie?
Stary 2014-06-20, 10:23   #21
20160901857
Konto usunięte

Tak, jestem.
Kanoniczne to dobra opcja, zwłaszcza gdyby pójść w stronę zarządzania majątkiem kościelnym - to są duże i trudne sprawy, mało jest specjalistów z tej dziedziny. Do tego tak zwane rozwody kościelne, też coraz więcej tego jest Ale mimo wszystko radzę najpierw skupić się na normalnym prawie, postudiować przez rok-dwa, a dopiero potem dobrać kanoniczne jako drugi kierunek, bo uważam, że możesz sobie nie poradzić na I roku studiując jednocześnie dwa kierunki.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2014-06-20 o 10:27
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości