Rezygnacja ze studiów na PWR -Rekrutacja na UP - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-23, 12:53   #1
Ganjas
Przyczajenie

Rezygnacja ze studiów na PWR -Rekrutacja na UP

Cześć Dziewczyny!

Właśnie zrezygnowałam po roku ze studiów na PWR, i chcę się rekrutować na UP. W formularzu rejestracyjnym jest pole na wykorzystane punkty ECTS - czytałam o tym trochę i wiem, że chodzi tu o punkty za zaliczone przedmioty, tyle że w żaden sposób mi się nie będą pokrywać na nowej uczelni. Czy mimo to muszę je zliczyć i podać na UP? Z jakimi ewentualnymi kosztami się to wiążę? Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i informację!

Pozdrawiam,
Ganjas
Ganjas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 13:27   #2
viva91
na przekór do celu

Dot.: Rezygnacja ze studiów na PWR -Rekrutacja na UP

Cytat:
Napisane przez Ganjas Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny!

Właśnie zrezygnowałam po roku ze studiów na PWR, i chcę się rekrutować na UP. W formularzu rejestracyjnym jest pole na wykorzystane punkty ECTS - czytałam o tym trochę i wiem, że chodzi tu o punkty za zaliczone przedmioty, tyle że w żaden sposób mi się nie będą pokrywać na nowej uczelni. Czy mimo to muszę je zliczyć i podać na UP? Z jakimi ewentualnymi kosztami się to wiążę? Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi i informację!

Pozdrawiam,
Ganjas
Tak, punkty podajesz po to, żeby naliczyć opłatę, jaką zapłacisz, jeśli wykorzystasz już wszystkie bezpłatne ECTS. Nie ma to związku z pokrywaniem się przedmiotów.

Nie wiadomo, czy zabraknie Ci ECTSów, jeśli nie, to nic nie będziesz musiała płacić. Jeśli zrobiłaś cały rok z zaliczonymi dwiema sesjami, to możesz zapłacić za jeden semestr drugiego kierunku, ale nie jestem dokładnie pewna ile wynosi zapas bezpłatnych punktów, możesz dopytać w dziekanacie UP.
Stary 2014-06-23, 16:56   #3
kiraa1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Tak, punkty podajesz po to, żeby naliczyć opłatę, jaką zapłacisz, jeśli wykorzystasz już wszystkie bezpłatne ECTS. Nie ma to związku z pokrywaniem się przedmiotów.

Nie wiadomo, czy zabraknie Ci ECTSów, jeśli nie, to nic nie będziesz musiała płacić. Jeśli zrobiłaś cały rok z zaliczonymi dwiema sesjami, to możesz zapłacić za jeden semestr drugiego kierunku, ale nie jestem dokładnie pewna ile wynosi zapas bezpłatnych punktów, możesz dopytać w dziekanacie UP.
No właśnie ... ja np jestem na UP i rezygnuje bo kandyduje na Uniwersytet Medyczny .. tam np nie ma nic o pkt ECTS ... jeżeli mam zaliczony 1 semestr calutki a w drugim juz trochę gorzej to tez muszę się martwić o opłacenie i o ECTSy czy tez zapytac w dziekanacie jak to wyglada czy może po prostu nic z tym nie robić ?
kiraa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 17:22   #4
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez kiraa1 Pokaż wiadomość
No właśnie ... ja np jestem na UP i rezygnuje bo kandyduje na Uniwersytet Medyczny .. tam np nie ma nic o pkt ECTS ... jeżeli mam zaliczony 1 semestr calutki a w drugim juz trochę gorzej to tez muszę się martwić o opłacenie i o ECTSy czy tez zapytac w dziekanacie jak to wyglada czy może po prostu nic z tym nie robić ?
Skoro podczas rekrutacji tego nie wymagają, to specjalnie tego dopisywać nie trzeba Może Medyczny wprowadził bezpłatny drugi kierunek już od tego roku? Sprawdzałaś?

To, czy będziecie płacić zależy od was, zawsze możecie nie ukończyć drugiego kierunku i nie wykorzystać przysługującej wam puli bezpłatnych ECTS. Jeśli dobrze pamiętam (a mogę się mylić, bo nigdy w to dokładnie nie wnikałam!) bezpłatnie można było studiować jeden kierunek + 30 ECTSów dostawało się w zapasie. 30 ECTSów to jeden semestr. Jak ktoś zaliczył na pierwszym kierunku dwa, no to wychodzi, że na ostatni semestr drugiego kierunku mu braknie. Ale podkreślam, mogę podawać niedokładne liczby, należy to zweryfikować.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2014-06-23 o 18:02
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 17:52   #5
kiraa1
Raczkowanie

" Jaki limit punktów ECTS otrzyma student, który rozpocznie w roku akademickim 2012/2013 studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat, przy czym w roku akademickim 2011/2012 rozpoczął już studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat i przerwie je po zaliczeniu dwóch semestrów?

Student, który rozpoczął studia stacjonarne w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych i po zaliczeniu jednego lub kilku semestrów przerwał studia, a następnie ponownie podjął studia na innym albo tym samym kierunku studiów, otrzyma limit punktów ECTS uprawniający go do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat, ale pomniejszony o wykorzystane już wcześniej punkty ECTS.

W jaki sposób należy rozumieć wykorzystywanie przez studenta określonej liczby punktów ECTS z przyznanego limitu punktów?

Za wykorzystanie określonej liczby punktów ECTS z przyznanego limitu punktów uprawniającego do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat należy uznać zaliczenie przez studenta danych zajęć dydaktycznych, którym przypisana została określona liczba punktów ECTS. "

Sprawdzalam ze drugi kierunek jest bezplatny ..
Czyli mam rozumieć że jeżeli zaliczyłam cały 1 semestr czyli 30 ECTS natomiast w tym sem mam zaliczone ok 20 ECTS i rezygnuje z UP w ogole i bede uczeszczac tylko na Uniwersytet Medyczny to od przyslugiwanych 360 ECTS bezplatne mam tylko 310 a za reszte musze placic tak ?
bo czytalam ze przysluguje mi tez mozliwosc dodatkowych 30 ECTS...
Stary 2014-06-23, 18:00   #6
viva91
na przekór do celu

Cytat:
" Jaki limit punktów ECTS otrzyma student, który rozpocznie w roku akademickim 2012/2013 studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat, przy czym w roku akademickim 2011/2012 rozpoczął już studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat i przerwie je po zaliczeniu dwóch semestrów?

Student, który rozpoczął studia stacjonarne w uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012 albo w latach następnych i po zaliczeniu jednego lub kilku semestrów przerwał studia, a następnie ponownie podjął studia na innym albo tym samym kierunku studiów, otrzyma limit punktów ECTS uprawniający go do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat, ale pomniejszony o wykorzystane już wcześniej punkty ECTS.

W jaki sposób należy rozumieć wykorzystywanie przez studenta określonej liczby punktów ECTS z przyznanego limitu punktów?

Za wykorzystanie określonej liczby punktów ECTS z przyznanego limitu punktów uprawniającego do korzystania z zajęć bez wnoszenia opłat należy uznać zaliczenie przez studenta danych zajęć dydaktycznych, którym przypisana została określona liczba punktów ECTS. "

Sprawdzalam ze drugi kierunek jest bezplatny ..
Czyli mam rozumieć że jeżeli zaliczyłam cały 1 semestr czyli 30 ECTS natomiast w tym sem mam zaliczone ok 20 ECTS i rezygnuje z UP w ogole i bede uczeszczac tylko na Uniwersytet Medyczny to od przyslugiwanych 360 ECTS bezplatne mam tylko 310 a za reszte musze placic tak ?
bo czytalam ze przysluguje mi tez mozliwosc dodatkowych 30 ECTS...
Jak jest bezpłatny, to czemu pytasz o płatność?
Stary 2014-06-23, 18:11   #7
kiraa1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Jak jest bezpłatny, to czemu pytasz o płatność?
bo kuuurde ja juz sie gubie w tym wszystkim ...
kazdy gada co innego i sama juz nie wiem a na stronce Medycznego sa wlasnie te 2 punkty ktore podalam wyzej no i jest tez napisane ze drugi kierunek jest bezplatny ..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-23, 18:18   #8
viva91
na przekór do celu

Cytat:
bo kuuurde ja juz sie gubie w tym wszystkim ...
kazdy gada co innego i sama juz nie wiem a na stronce Medycznego sa wlasnie te 2 punkty ktore podalam wyzej no i jest tez napisane ze drugi kierunek jest bezplatny ..
To co wklejałaś pewnie wisi na stronie uniwersytetu od dłuższego czasu, bo przecież drugi kierunek na niektórych uczelniach jest bezpłatny od niedawna, nie wiem czy tydzień minął.

Obowiązywało to na pewno te roczniki, o których jest wspomniane.

Teraz obowiązuje co innego. A jak chcesz mieć pewność, to za telefon na uczelnie jeszcze nikogo do więzienia nie wsadzili.
Stary 2014-06-23, 18:39   #9
kiraa1
Raczkowanie

W sumie masz racje : )
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości