Docieplanie ścian- styropian? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-18, 09:06   #1
azikaa
Przyczajenie

Docieplanie ścian- styropian?

Ostatnio w mediach i mojej rodzinie trwa dyskusja nt mat. budowlanych: styropianu. Chcemy docieplić dom a podobno większość producentów tego w sumie b.dobrego izolatora oszukuje kientów sprzedając towar o zaniżonych - innych niż deklarowane paramtrach.
Podobno GUNB- urząd kontrolny zacznie nie długo kontrole , zastanawiamy się czy nie poczekać do wyników kontroli rynku by mieć pewność co kupujemy. Mąż stoi na stanowisku że można kupować tylko trzeba kupić markowy styropian z certyfikatami i rekomendacjami znanego Instytutu
azikaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 09:57   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Docieplanie ścian- styropian?

i co ma wynikac z tego wątku ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-18, 12:02   #3
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-20, 13:15   #4
Bakpol
Przyczajenie

Wydaje się, że głównie interesujące jest pytanie, czy styropian (a powinno być po co?) i jaki (a powinno być ogrzanie domu, mieszkania).
Zewnętrzne ocieplenie ścian budynku (szczególnie nieocieplonego) jest bardzo ważne i umożliwia polepszenie klimatu mieszkania (zimą ocieplenie, latem - izolacja termiczna). Niezależnie od konstrukcji ścian budynku im grubszy styropian tym lepiej. Min. 12cm a zalecane jest 15cm. Atesty styropianu są ważne nie tylko z powodu stopnia izolacji termicznej, a jeszcze ważniejszego parametru - trwałości. Styropian zostawiony w pobliżu rozpuszczalników organicznych tj. toluen ulega b.szybkiej degradacji - podobnie jak w warunkach atmosferycznych.
Bakpol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-29, 12:29   #5
azikaa
Przyczajenie

Termomodernizacja mało sexy temat ale

Mało sexy temat, zdaję sobie sprawę ale krew mnie zalewa, gdy patrze co się dzieję w branży budowalnej. Przymierzamy się do docieplenia domu
I tutaj robi się zagwostka, jaki materiał wybrać, na rynku mamy ekonomiczny i dobry izolator styropian tyle tylko, że nie wiemy jakiej jest jakosci,. Na rynku multum producentów , ponieważ technologia produkcji stosunkowo prosta. Z artykułów które ostatnio czytałam np. w Rzeczypospolitej " Co tkwi w styropianie" lub w GW "Czy polksi rynek zaleją budowlane buble" wynika, że cześć producentów styropianu oszukuje klientów, co innego deklarują na opakowniu a co innego sprzedają.
Sparwa jest banalna wsypują podczas produkcji tanich wypełniaczy zamiast istotnych dla parametrów materiału surowców. A klient na składzie budwolanym jest bezradny. Jeśli jakość styropianu będzie niższa od oczekiwanej , budynek nie osiągnie planownych parametrów energooszczędności , co więcej taka elewacja może nie być trwała. Z doniesień medialnych wynika, że
w branży powstało nowe stowarzyszenie producentów styropianu PSPS które chce badać jakość styropianu i dawać gwarancje jakości,
....., ale jakoś trudno im ufać....podobno nie chcą badać deklarowanych przez siebie parametrów, co więcej kilku członków- tak donoszą media wielokrotnie oszukiwało klientów sprzedając towar o niższych niż deklarowane parametrach.
Moim zdaniem jedyna sznasa w kontrolach państwowych może GUNB w końcu przetstanie zajmować się rozbieraniem garaży - samowolek, a weźmie się za kontrole materiałów budowlanych na rynku, niech zacznie od styropianu. To będzie dobry przykład dla cełej branży. Wycofanie wadliwej partii towaru z rynku, kary finansowe i podanie nazw oszysutów do publicznej wiadomości. Od nowego roku ma do tego uprawnienia. A póki co wuj inżynier radzi by kupować materiały budowlane - markowe i z certyfikatami renomowanych instytutów.
Stary 2011-03-29, 13:02   #6
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Termomodernizacja mało sexy temat ale

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-29, 19:27   #7
paula78
Zakorzenienie

Znowu ty i tym samym ??
ludzie, wez wykup reklame i zacznij reklamowac ten swój stryopian .
zglaszam.

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Cytat:
Napisane przez azikaa Pokaż wiadomość
Mało sexy temat, zdaję sobie sprawę ale krew mnie zalewa, gdy patrze co się dzieję w branży budowalnej. Przymierzamy się do docieplenia domu
I tutaj robi się zagwostka, jaki materiał wybrać, na rynku mamy ekonomiczny i dobry izolator styropian tyle tylko, że nie wiemy jakiej jest jakosci,. Na rynku multum producentów , ponieważ technologia produkcji stosunkowo prosta. Z artykułów które ostatnio czytałam np. w Rzeczypospolitej " Co tkwi w styropianie" lub w GW "Czy polksi rynek zaleją budowlane buble" wynika, że cześć producentów styropianu oszukuje klientów, co innego deklarują na opakowniu a co innego sprzedają.
Sparwa jest banalna wsypują podczas produkcji tanich wypełniaczy zamiast istotnych dla parametrów materiału surowców. A klient na składzie budwolanym jest bezradny. Jeśli jakość styropianu będzie niższa od oczekiwanej , budynek nie osiągnie planownych parametrów energooszczędności , co więcej taka elewacja może nie być trwała. Z doniesień medialnych wynika, że
w branży powstało nowe stowarzyszenie producentów styropianu PSPS które chce badać jakość styropianu i dawać gwarancje jakości,
....., ale jakoś trudno im ufać....podobno nie chcą badać deklarowanych przez siebie parametrów, co więcej kilku członków- tak donoszą media wielokrotnie oszukiwało klientów sprzedając towar o niższych niż deklarowane parametrach.
Moim zdaniem jedyna sznasa w kontrolach państwowych może GUNB w końcu przetstanie zajmować się rozbieraniem garaży - samowolek, a weźmie się za kontrole materiałów budowlanych na rynku, niech zacznie od styropianu. To będzie dobry przykład dla cełej branży. Wycofanie wadliwej partii towaru z rynku, kary finansowe i podanie nazw oszysutów do publicznej wiadomości. Od nowego roku ma do tego uprawnienia. A póki co wuj inżynier radzi by kupować materiały budowlane - markowe i z certyfikatami renomowanych instytutów.
dla pamieci.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-29, 21:59   #8
sweetish
Zakorzenienie

Mało sexy temat...
co za wstęp

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-01, 13:18   #9
azikaa
Przyczajenie

nigdy więcej o budowlance

Dlaczego pisałam o tym, bo temat docieplenia scian domu był/jest dla mojej rodziny bardzo ważny, widać koleżanki mają inne problemy. Tak czy inaczej po takiej dawce edukacyjnych postów nigdy wiecej nie poruszę tematów budowlanych, na tym portalu,... skupie się na kremach, tuszach i kieckach, co by satysfakcja jego uczestniczek była zagwarantowana.
A propos kremów miałam okazję rozmawiać z wysoką postwioną pania w jednym z najwiekszych koncernów chemicznych. Poinformowała mnie że te same preparaty dostarczają do kremu za 20 zł jak i za 500 zł. Kremy po za opakowaniem, w zasadzie się niczym nie różnią, no i ceną rzecz jasna. Sam używa tych tanich, spokojnie byłoby ją stać na drogie i SEXY kremiki
Stary 2011-04-02, 21:57   #10
Monika179
Przyczajenie

Styropian ponoć się ulatnia, i jeśli |Cię stać to z tego co mi wiadomo powinnaś zainwestować w wełne szklaną! Ona się nie ulatnia tylko lepiej ogrzewa dom! Jeśli możesz sobie na to pozwolić to powinnaś to przemyśleć.
Najlepiej bedzie jesli pojedziesz na jakieś targi budownictwa i porozmawiasz na ten temat! zobaczysz ze moje zdanie się potrwierdzi!
Monika179 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-21, 15:24   #11
smoothie
Przyczajenie

Smile Dot.: Docieplanie ścian- styropian?

hmm...ja słyszałam róźne opinie, raz ze styropian lepszy raz ze wełna. Ja postawiłam na styropian. Zobaczymy czy dobrze Mam tylko pytanie skad mam wiedziec jaki wybrać? Dla mnie styropian to styropian ale wiem, że bywaja dobre i złe i nie chce trafic na ten szmelcowaty wieć może ktoś coś wie? Ktory to ten dobrej jakosci? Będę wdzięczna za pomoc
smoothie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-12, 08:18   #12
Studley19
BAN stały

Też ostatnio czytałem, że jest z tym problem. No ale cóż na każdym kroku ktoś Cię próbuje oszukać, kwestia przyzwyczajenia.
Studley19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-18, 19:04   #13
Elfir
Zakorzenienie

Dobra firma, z długim stażem na rynku nie oszuka, bo straciłaby kontrakty.
Oszukują raczej firmy garażowe oraz bardzo tanie, produkujące dla marketów (np. Yetico, Genderka), gdzie schodzi się z ceny i jednoczesnie jakości.

Styropian mozna zważyć i sprawdzić, czy spełnia deklarowane normy gęstości na m3

Dyskusja co lepsze styropian czy wełna jest bez sensu. To odmienne materiały o odmiennych właściwościach. To tak, jakby zastanawiać się sukienka czy spodnie?
Wełna jest lepsza np. w konstrukcjach drewnianych (dachy, kanadyjczyki), gdzie wazne jest odparowanie wilgoci z konstrukcji. Styropian za to jest doskonały przy uzyskiwaniu wysokich parametrów cieplnych (domy pasywne).

Przed ulatnianiem się styropianu chroni warstwa kleju i tynku.
Nie wiem, dlaczego wełna miałaby lepiej ogrzewac dom. Wełna nie grzeje. Od ogrzewania jest piec.
Wadą wełny jest łatwe zamakanie i wówczas traci ona swe właściwości.

Nie ma producków idealnych (przynajmniej w normalnej cenie )

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2013-08-18 o 19:10
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 17:20   #14
Tomaszekk
Przyczajenie

Wełna czy styropian - co lepsze do ocieplania budynku?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, jednak porównując właściwości obu materiałów można dokonać wyboru. Szerzej o tym pisałem w artykule http://domenergooszczedny.eu/pl/blog/aktualnosci/welna-czy-styropian-co-lepsze-do-ocieplania-budynku Wybór zależy też od metody którą zamierzamy ocieplić ściany budynku.
Tomaszekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-21, 13:56   #15
Karolinka0710
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez azikaa Pokaż wiadomość
Ostatnio w mediach i mojej rodzinie trwa dyskusja nt mat. budowlanych: styropianu. Chcemy docieplić dom a podobno większość producentów tego w sumie b.dobrego izolatora oszukuje kientów sprzedając towar o zaniżonych - innych niż deklarowane paramtrach.
Podobno GUNB- urząd kontrolny zacznie nie długo kontrole , zastanawiamy się czy nie poczekać do wyników kontroli rynku by mieć pewność co kupujemy. Mąż stoi na stanowisku że można kupować tylko trzeba kupić markowy styropian z certyfikatami i rekomendacjami znanego Instytutu
Myślę, że jako kobiety nie powinnyśmy się zamykać tylko na kremach i kosmetykach, bo większość z nas nie tylko się maluje, ale także zazwyczaj z małżonkiem dokonuje wyborów dot. między innymi budowy mieszkania, a niestety lobbing wielu niespełniających wymagań firm, dokłada wielkich starań, aby konsumenci nie dowiedzieli się o wynikach m.in. GUNB, z których wynika, że jesteśmy oszukiwani. Wizaż był zawsze forum pomagającym wykluczyć kosmetyczne buble, dlatego powiedzcie mi skąd mają się o tych oszustwach dowiedzieć inni konsumenci, niekoniecznie wertujący fora budowlane.
Karolinka0710 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości