|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Macie przepis na BARDZO prosty tort?
Dziewczyny, ratunku
![]() Jeśli chodzi o pieczenie jestem niedawno rozdziewiczoną nowicjuszką. Potrafię zrobić rafaello i raz bez szkody dla nikogo popełniłam tartę karmelową. I w przypływie entuzjazmu i głupich uczuć obiecałam swojemu facetowi, że na urodziny upiekę mu tort, bo do pracy się zobowiązał przynieść poczęstunek. Od dwóch dni siedzę w przepisach i wszystko mi się wydaje łatwe do popsucia i rozpacz mnie ogarnia, bo tort uczynić mam jutro wieczorem. I tu do Was pytanie: macie jakiś przepis na PROSTY smaczny tort, którego nawet przy dużej dozie starań nie da się zepsuć? Dozgonnie za sugestię będę wdzięczna! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Macie przepis na BARDZO prosty tort?
Tutaj masz link do tortu.
http://www.mojewypieki.com/przepis/c...-z-malteserami Ciasto bardzo latwo do zrobienia, udalo mi sie za pierwszym razem, wiec Tobie pewnie tez sie uda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja robiłam taki i wszystkim bardzo smakował: http://www.mojewypieki.com/przepis/t...y,-najprostszy
zamiast truskawek możesz użyć malin póki są ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Biszkopt + bita smietana + dzem . Latwiej sie chyba nie da
![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Tort porzeczkowo-czekoladowy
(zawsze robi furore ![]() 1 biszkopt wg tego przepisu: http://pozytywnakuchnia.pl/biszkopt-czekoladowy/ moze byc tez inna sprawdzona wersja, ale musi byc byc kakaowy. Moze byc tez gotowyblat np. Delecta 600ml kremowki (36%) 300g Nutelli lub inny wybrany krem czekol-orzech 1 blat okragly andruta wycietego do srednicy torta 250g kruchych ciastek (moga byc zwykle herbatniki) 100 gr masla roslinnego 400g czerwonej porzeczki, a w innym sezonie 300g niskoslodzonego dzemu porzeczkowego 3 lyzki cukru pudru sok z polowki cytryny lyzeczka cukru wanilinowego smietan-fix 70-100g alkoholu (wodki, spirytusu, rumu, wermutu) 100 ml wody Gotowy biszkopt dzielimy na trzy czesci. Przed nalozeniem kazdej masy nasaczamy blaty ponczem zrobionym z alkoholu, wody, soku z cytryny i lyzki cukru-pudru. Pierwsza mase robimy z rozpuszczonej w mikrofali Nutelli, masla i pokruszoinych ciastek. Ucieramy mikserem do konsystencji odpowiedniego kremu, ciastka musza byc wyczuwalne. Na pierwszy nasaczony blat nakładamy polowe masy czekoladowej, na to nasaczony andrut, delikatnie dociskamy, smarujemy reszta masy i ukladamy na niej porzeczki lub dzem. Przykrywamy kolejnym blatem biszkopta. Kremowke ubijamy na sztywno z pozostalym cukrem pudrem, culrem wanilinowym i fixem. Nalezy uwazac by jest nie przebic, bo zrobi sie masło. 1/3 kremowki nakladamy na kolejny blat i przkrywamy nastepnym. Cały tort smarujemy pozostala smietana i ozdabiamy porzeczkami lub wybranymi owocami, pralinkami itp. Chlodzimy. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny, przy najbliższej okazji będę się Waszymi pomysłami ratowała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja mam przepis na naprawdę prosty i efektowny tort marchewkowo-ananasowy.
Tutaj jest link: http://posadzoneizjedzone.blogspot.c...ananasowy.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Biszkopty zrób w piątek. Nie wiem czy zwróciłaś uwagę no to, iż krem z mlecznej czekolady musi schłodzić się w lodówce przez min. 12 godz. Czyli krem też powinnaś zrobić w piątek.
Rób wszystko zgodnie z przepisem, a nie powinno być problemów. Robiłam już trochę ciast i tortów z tej strony i jeszcze nigdy nie zawiodłam się ![]() PS. Pamiętaj tez o tym, że gotowy tort powinien schłodzić się w lodówce przez kilka godzin. Edytowane przez Vulcana Czas edycji: 2014-10-22 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ja oprocz tego co napisala Vulcana moge tylko dodac, ze nie otwieraj okna w kuchni jak bedziesz wyjmowala biszkop z piekarnika do momentu az nie wystygnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
dziękuje za rady dziewczyny, właśnie tak planowałam zeby wszystko przygotowac w piatek tak zeby skonczyc go w sobote rano i do wieczora postoi kilka godzin w lodówce.
Najbardziej obawiam sie o mase , czy uda sie mi ją zrobic ![]()
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
wszystko okaże sie w sobote
![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Jakby coś nie wyszlo to ja mam sprawdzony i prosty przepis na torcik, moze ciut zabawny:
http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,...nka,index.html Jak nie dostaniesz truskawek to zawsze możesz zastąpić je czymś innym, fajne tu jest to, że nie potrzebujesz okrągłego rantu. Bardziej sezonowo i tez pysznie: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,...owy,index.html Mam tam jeszcze parę innych. Dosyć łatwe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
zrobiłam tort z pierwszego postu, wszystko udało sie znakomicie, tort jest przepyszny - chyba zrobie go sobie znowu w ten weekend
![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tort jest przesmaczny jednak ostatnio poszlo mi 5 paczek maltersow, wiec robie je na wieksze okazje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
nie kupiłam maltersów tylko chrupki Milka Lilly stars - czy cos takiego
![]() Cytat:
Ja na górze miałam opłatek jadalny a boki z kuleczek ale mimo wszystko poszły mi na to 3 paczki , wiec teraz jak bede robiła na niedziele to przystroje go czymś innym ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:15.