Fizjoterapia! Kilka pytań... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-18, 19:48   #1
monia0728
Przyczajenie

Smile

Fizjoterapia! Kilka pytań...

Cześć Wam. Mam kilka pytań odnośnie kierunki Fizjoterapia. Co o nim myślicie? Czy jest to kierunek "dosyć" przyszłościowy? Może jest ktoś kto studiował/studiuje fizjoterapie? Jaki przedmiot jest najgorzej przebrnąć.
A tak z innej beczki to studia na uczelni w której chciałabym studiować trwają 7 semestrów i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat dlaczego nie 6... czy pół roku to jest praktyka zawodowa? Dokładnie chodzi mi o uczelnie Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Pozdrawiam
monia0728 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-18, 20:58   #2
Adne
Raczkowanie

Dot.: Fizjoterapia! Kilka pytań...

Cytat:
Napisane przez monia0728 Pokaż wiadomość
Cześć Wam. Mam kilka pytań odnośnie kierunki Fizjoterapia. Co o nim myślicie? Czy jest to kierunek "dosyć" przyszłościowy? Może jest ktoś kto studiował/studiuje fizjoterapie? Jaki przedmiot jest najgorzej przebrnąć.
A tak z innej beczki to studia na uczelni w której chciałabym studiować trwają 7 semestrów i nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat dlaczego nie 6... czy pół roku to jest praktyka zawodowa? Dokładnie chodzi mi o uczelnie Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Pozdrawiam
W PL ten kierunek nie jest przyszłościowy; po studiach najpewniej zaliczysz grono bezrobotnych fizjoterapeutów. Bez dodatkowych kursów, z samym licencjatem, niemal nie masz szans na pracę, a kursy też swoje kosztują (u mnie widziałam ostatnio ofertę pracy dla fizjo z kursami i doświadczeniem za najniższą krajową...).
Ilość semestrów zależy od uczelni.
Dlaczego nie decydujesz się na Uniwersytet? Sceptycznie podchodzę do kierunków medycznych wykładanych na uczelniach niemedycznych.
W godzinie – nieskończoność czasu.
Adne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-18, 21:06   #3
201605300922
Konto usunięte

Swego czasu byłam świadkiem rozmowy dyrektora jednego z większych szpitali z jakąś osobą, która pytała właśnie, co bierze się głównie pod uwagę w przypadku rekrutacji fizjoterapeutów do pracy. Najpierw - według jego słów - odrzucane są CV osób po uczelniach innych niż uniwersytety medyczne i awfy, później wyłuskuje się tych, którzy mają najwięcej kursów zrobionych za własne pieniądze. W przypadku dwóch kandydatów o podobnym doświadczeniu i ukończonych kursach, wraca się do uczelni i bierze tego po uniwersytecie medycznym.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 11:58   #4
princesimon
Przyczajenie

Fizjoterapia to na pewno teraz dobry wybór, zwłaszcza, że społęczeńtwo sie strzeje i ludzi, którymi bęzie się trzeba zająć będzie coraz więcej. Dlatego nauka fizjoterapii i zdobycie tego zawodu to na pewno przeyszłościowe wyśjcie. A i WSIiZ jest do tego dobrym miejscem, zwłaszcza, że mają swoją klinikę rehabilitacyjną w Tyczynie... to się nazywa rehmediq czy jakoś tak, więc od razu na miejscu będziesz mieć już gdzie na konkretnych przypadkach się uczyć. xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-06-24 o 12:17 Powód: reklama
princesimon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-25, 19:31   #5
monia0728
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez princesimon Pokaż wiadomość
Fizjoterapia to na pewno teraz dobry wybór, zwłaszcza, że społęczeńtwo sie strzeje i ludzi, którymi bęzie się trzeba zająć będzie coraz więcej. Dlatego nauka fizjoterapii i zdobycie tego zawodu to na pewno przeyszłościowe wyśjcie. A i WSIiZ jest do tego dobrym miejscem, zwłaszcza, że mają swoją klinikę rehabilitacyjną w Tyczynie... to się nazywa rehmediq czy jakoś tak, więc od razu na miejscu będziesz mieć już gdzie na konkretnych przypadkach się uczyć. xxx
Wreszcie jakaś pozytywna odpowiedź! Dzięki Myślę że każdy kierunek studiów jest ryzykiem jeżeli się nie stara jak najwięcej nauczyć
Stary 2014-06-25, 19:33   #6
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Wreszcie jakaś pozytywna odpowiedź! Dzięki Myślę że każdy kierunek studiów jest ryzykiem jeżeli się nie stara jak najwięcej nauczyć
Nie widzisz dziewczyno, że to była reklama? Ktoś może wejść i napisać, że pedagogika to teraz najbardziej przyszłościowy kierunek ever i też uwierzysz?
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 18:04   #7
monia0728
Przyczajenie

Jeśli chodzi o wybór uczelni to wiem o niej bardzo dużo więc nie potrzebuje reklamy. Po prostu moja sytuacja wygląda tak - nie jestem na tyle dobra z matmy żeby poradzić sobie na studiach matematycznych, nie chce wybierać typowo humanistycznych kierunków takich jak np wspomniana pedagogika ponieważ myślę, że lepiej jednak mieć jakiś fach w ręku...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-26, 19:39   #8
Adne
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli chodzi o wybór uczelni to wiem o niej bardzo dużo więc nie potrzebuje reklamy. Po prostu moja sytuacja wygląda tak - nie jestem na tyle dobra z matmy żeby poradzić sobie na studiach matematycznych, nie chce wybierać typowo humanistycznych kierunków takich jak np wspomniana pedagogika ponieważ myślę, że lepiej jednak mieć jakiś fach w ręku...
Co to za fach, z którym na 99% nie znajdziesz pracy? Jeśli myślisz, że dobrze będziesz czuła się na kierunku medycznym to wybierz lepiej pielęgniarstwo lub położnictwo. Większe szanse na znalezienie pracy po studiach.
Inna sprawa - z pogrubionego wynika, że Ty w zasadzie nie wiesz co chciałabyś studiować i później w życiu robić, nie myślałaś o przerwie i przemyśleniu dokładnie dalszej drogi? Na siłę się nie studiuje.
W godzinie – nieskończoność czasu.
Adne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 19:18   #9
monia0728
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Adne Pokaż wiadomość
Co to za fach, z którym na 99% nie znajdziesz pracy? Jeśli myślisz, że dobrze będziesz czuła się na kierunku medycznym to wybierz lepiej pielęgniarstwo lub położnictwo. Większe szanse na znalezienie pracy po studiach.
Inna sprawa - z pogrubionego wynika, że Ty w zasadzie nie wiesz co chciałabyś studiować i później w życiu robić, nie myślałaś o przerwie i przemyśleniu dokładnie dalszej drogi? Na siłę się nie studiuje.
Wiesz co w Polsce z tego co czytam na różnych forach o różnych kierunkach - nic nikomu się nie opłaca.... a jednak wciąż wiele ludzi studiuje i pracuje.
Co do przerwy to czy ja gdzieś napisałam że jestem tyle co po maturze? Mieszkam obecnie za granicą gdzie pracuję w domu starości jako opiekunka. Pracują tutaj fizjoterapeuci więc znam tę prace "od kuchni". Wiem że u nas w Polsce jest trudniej z pracą no ale jednak spróbuję Dziękuję Wszystkim za odpowiedź.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości