Zdrowa lewatywa!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-17, 16:00   #1
Silen
Raczkowanie

Cool

Zdrowa lewatywa!!!

Hej od pewnego czasu chcę zrobić sobie lewatywe z tego wzgledu ze wogule prawie sie niewyprzuzniam miałam problamy z żoładkiem niby mi juz przeszło ale moja perystatltyka wogule sie niepoprawiła czuje sie ociezała od sirodka i wogule niemoge zżucic paru kilo wydaj mi sie ze to tez z powodu mojego zadkiego wypruzniania sie.
Mam pytanko chcę tą lewatywe wykonać sobie w domu czy musze konsultować sie z lekarzem?
Czy moge ja wykonać sama?
Jakiego płynu najlepiej użyc czy wogu z cytryna czy mzoe czego innego?
Czy po wprowadzeniu płynu zdążę normanie usiasc na toaletce? bo o tym nigdzie niemogłam doczytać?
Czy lewatywa boli???
Czy to w 100% bezpieczne takie domowe zabiegi?????

Bardzo mi zalezy na wypowiedziach osob które sie na tym znaja i które sobie to wykonywały!!!

Pozdrawiam wszystkie dziewczyny z forum!!!
Silen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 17:15   #2
Sabina444
Raczkowanie

Dot.: Zdrowa lewatywa!!!

Cześc, wrzucam ogólnie bo sama nie wiem za wiele z innego postu:
Lewatywa:
Zabieg taki można wykonać tylko w pierwszym okresie porodu. Polega on na włożeniu do odbytu plastikowej rurki zakończonej workiem z płynem, który wlewa się do jelit w celu ich oczyszczenia. Następnie kobieta idzie do WC i załatwia potrzeby fizjologiczne. Lewatywa może przyśpieszyć poród, dlatego przed oraz po jej zakończeniu powinno się kontrolować czynność serduszka płodu.
Plusy lewatywy:
- przyśpieszenie porodu
- zapobiegnięcie oddaniu stolca podczas parcia
Minusy lewatywy:
- w przypadku żylaków odbytu, zabieg może być bolesny
- jest to ingerencja w naturalny poród
Sabina444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 17:16   #3
Sabina444
Raczkowanie

Oczywiście wyrwałam z kontekstu, ale poza ciążą również sie to wykonuje, wygugluj. Pozdrawiam
Sabina444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 17:40   #4
Silen
Raczkowanie

Ja niejste w ciazy tylko chce sobie robic aby moje lita wkoncu zaczeły dobrze pracowac i chce sie oczyscic z tego ohydztwa kture mam w sobie tyle lat
Stary 2008-09-18, 13:25   #5
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Silen Pokaż wiadomość
Ja niejste w ciazy tylko chce sobie robic aby moje lita wkoncu zaczeły dobrze pracowac i chce sie oczyscic z tego ohydztwa kture mam w sobie tyle lat
to moze lepiej skonsultowac sie z lekarzem ,a nie na wlasna reke robic takie rzeczy ;]
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 19:56   #6
Gosiurek
Wtajemniczenie

Lewatywa nie jest lekarstwem na zaparcia.Owszem czasem stosuje się ją w SZPITALU,ale to zupełnie inna bajka..w celu usprawnienia pracy jelit należy spożywac więcej błonnika i regularnie wykonywac niezbyt forsowne cwiczenia fizyczne.Jak nie pomoże to dobrze by było porozmawiac z lekarzem.Na własna rękę najbezpieczniejszym wydaje się byc syrop na bazie laktulozy,ale to w ostateczności.Zawsze najlepiej poradzic się lekarza
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 23:54   #7
joozefina
Przyczajenie

Mi lekarz zalecił pić 1-2 szkalnki ciepłej wody na czczo najlepiej rano, do tego kazał oklepywać brzuch. Jest to najbezpieczniejsza metoda przy zaparciach stosowana rónież w szpitalach. Na tym oddziale między innymi skąd jest ten lekarz. Nawet u tych chorych nieprzytomnych by zachować u nich regularne wypróżnienia albo u tych z miesięcznymi zaparciami. Na efekty czeka się różnie, w zależności od organizmu. W każdym bądź razie DZIAŁA
Nie jest dobre takie ciągłe przeczyszczanie za pomocą różnych środków przeczyszczających, gdyż one powodują takie wypróżnienie, że jelito spłaszcza się co nie jest dobre. Fakt mamy bardziej płaski brzuch, ale kosztem czego? Zdrowia? Zalecane jest mierne wypełnienie jelita, aby sprawnie ono funkcjonowało. Po czasie unormowania mamy płaski zdrowy brzuch bez wzdęć, ale do tego trzeba samozaparcia, systematyczności i cierpliwości oraz trochę ruchu i zdrowj diety.
Co do lewatyw. Głownie w szpitalach się je wykonuje. Miałam takową kilka razy i jedynie w przypadku kiedy wysoka gorączka nie spadała przez niemożność wypróżnienia i to było jedyne wyjście na jej obniżenie, bo układ pokarmowy musiał odetchnąć, a drugi przypadek to przed badaniem aby oczyścić jelita. Można je wykonywać też w domu, ale tylko pod nadzorem osoby która potrafi to robić i w przypadku kiedy chory wymaga tej lewatywy.

Oprócz wspomnianej ciepłej wody i oklepywania, piję też wspomniany syrop na bazie laktulozy, ale tylko ze względu, że miałam już zaczątki poważnych objawów przez te zaparcia i nie wyglądało to za dobrze. Tego syropu nie wolno nadużywać i należy pić tak jak w ulotce i tylko w ostateczności oraz po konsultacji z lekarzem (lek ten ma swoje przeciwskazania, dlatego zanim się go zastosuje najlepiej zrobić określone badania- ja takowe miałam). Może też spowodować biegunkę. Kiedyś jako dziecko musiałam to też pić i efekty były różne. Dziś podchodzę z ostrożnością. Póki co cieszę się mniejszymi wzdęciami i zaparciami, i też wiem że z czasem poprawi mi się znaczniej funkcjonowanie jelit, tylko muszę trochę powalczyć.
Tak więc Silen, czasem warto zacząć od najbezpieczniejszych, najzdrowszych i nieinwazyjnych metod. Wymagają czasu, ale w większości przypadku dają zadawalające efekty na lata Jelita nie zaczną ci pracować normalnie jeśli raz czy dwa zaaplikujesz lewatywę czy coś innego na przeczyszczenie, im więcej takich cięższych i szybszych metod tym bardziej można je rozregulować. O jelita trzeba dbać.
A co do zrzucenia jakiegoś kg, dopóki nie unormujesz spraw z układem trawiennym, każde odchudzanie nie będzie przynosić dobrych rezultatów. Wiem to po sobie.
"Kiedy się spieszysz, nic nie widzisz, nic nie przeżywasz, niczego nie doświadczasz, nie myślisz! Szybkie tempo wysusza najgłębsze warstwy twojej duszy, stępia twoją wrażliwość, wyjaławia cię i odczłowiecza."
[Ryszard Kapuściński]
joozefina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-20, 14:53   #8
Silen
Raczkowanie

Dziekuje Joozefina spróbuje z ta wodą moze cos za działa i bede jadła wiecej błonnika moze to da coś!!!! chociaz mam zle przeczucia bo pare dni temu wziąłm czopki glicerynowe i co dupa blada nic niepomogło musiałam jzu wziac te czopki bo sie tyle neizałatwiałam ze ho ho chcę zrobic sobie lewatywe tez z tego wzgledu ze oczyszcza ona bardzo organizm ale skonsultuje sie z lekazem bo jeszcze sobie zaszkodzę!! pozdrawiam wszytskie kobietki
Stary 2008-09-22, 19:39   #9
szelest5
Raczkowanie

Ja z kolei, gdzieś czytałam, ze lewatywa nie jest zdrowa w przypadku kiedy się ja stosuje jako Środek na przeczyszczenie. Może dojść do perforacji jelita, a poza tym to nie jest zgodne z naszą fizjologią. Kiedy wtłaczasz wodę do odbytu to powoduje to ruch masy kałowej w kierunku jelita cienkiego i może się w tamte rejony przedostać w wyniku czego jeszcze bardziej sobie szkodzisz, bo to co ma być wydalone zostaje wchłonięte do krwiobiegu.

Z własnego doświadczenia wiem, że picie mocno cieple wody pomaga, dla wzmocnienia efektu możesz dodać do niej trochę miodu, szczyptę imbiru, soli, sok z plasterka cytryny (najlepiej w tej kolejności w której napisałam - zgodnie z pięcioma elementami), albo pojeść kwaszona kapustę i popić z niej soku.
Masuj brzuch od pępka, zataczając coraz to większe kulka - ważne zgodnie z kierunkiem wskazówek no i gimnastyka też jest super - najlepiej skłony i skręty - rewelacja jeśli robisz to po piciu w/w wody (wpływa na perystaltykę jelit).
Stary 2008-09-24, 19:33   #10
Silen
Raczkowanie

wiadomo jak czesto sie to robi to nie moga jelita rozleniwic ale zdrugiej strony jak sie raz robi na rok to zndrowo przeciez wszytskie brudy wypłukuje sie ide do swojego gastrologa sie dowiedziec
Stary 2010-05-07, 21:21   #11
Wena90
BAN stały

Odświeżam temat :P
Otóż ostatnio miałam wyraźny ból w jajniku, ale jak się okazało na USG wszystko z nim w porządku za to Panią doktor zmartwiło moje spuchniętej jelito... Nie wiem nie miałam problemów typu zaparcia czy z wypróżnianiem się, ale ostatnio jakby robiło się coraz gorzej dlatego myślałam nad lewatywą, ale ni w ząb nie wiem jak to zrobić ;p
Wena90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-07, 21:38   #12
kiciakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Hej od pewnego czasu chcę zrobić sobie lewatywe z tego wzgledu ze wogule prawie sie niewyprzuzniam miałam problamy z żoładkiem niby mi juz przeszło ale moja perystatltyka wogule sie niepoprawiła czuje sie ociezała od sirodka i wogule niemoge zżucic paru kilo wydaj mi sie ze to tez z powodu mojego zadkiego wypruzniania sie.
Mam pytanko chcę tą lewatywe wykonać sobie w domu czy musze konsultować sie z lekarzem?
Czy po wprowadzeniu płynu zdążę normanie usiasc na toaletce? bo o tym nigdzie niemogłam doczytać?
Czy lewatywa boli???

Bardzo mi zalezy na wypowiedziach osob które sie na tym znaja i które sobie to wykonywały!!!

boli mnie czytanie tego posta

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Wena90 Pokaż wiadomość
Odświeżam temat :P
Otóż ostatnio miałam wyraźny ból w jajniku, ale jak się okazało na USG wszystko z nim w porządku za to Panią doktor zmartwiło moje spuchniętej jelito... Nie wiem nie miałam problemów typu zaparcia czy z wypróżnianiem się, ale ostatnio jakby robiło się coraz gorzej dlatego myślałam nad lewatywą, ale ni w ząb nie wiem jak to zrobić ;p

to moze byc kamien kalowy w jelicie, oby nie uchylki
mozesz kupic wlewke w aptece, dodaja instrukcje, dokladna, z obrazkami
Stary 2010-05-08, 12:40   #13
Wena90
BAN stały

No właśnie kupię i później trzeba porobić badania...ale mam nadzieje, że po lewatywie przejdzie. Jakby ktoś potrzebował znalazłam taki link- http://www.tipy.pl/artykul_1761,jak-...-lewatywe.html
Wena90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 13:42   #14
Blejsia
Raczkowanie

Osobiscie maiałm identyczny problem! mimo wsyzstkich diet glodowek itp moja masa albo stala w miejscu albo rusząła na chwile;/.przetestowałąm chyba wszytskie produkty i tanie i dorgie-zero efektow.Dopiero kolezanka polecila mi lewatywe.Nie bede opisywac co sobie pomyslalam bo bylam w lekkim szoku i myslalam ze gada glupoty ale zaczelam czyt. na necie i okazalo sie wszytsko prawda Wykonałam sama w domku workowa -bo gruszkowa nei dale takiej skutecznosci -i moje problemy mineły waga zaczela leciec w dol zaczelam sie normalnie wyprozniac nie raz na 2 tyg. raz dziennie a czasami wiecej.Dodatkowow jadlam codzinnie rano otreby owsiane i pilam duzo wody.
http://www.vismaya-maitreya.pl/natur...robic_cz2.html
tu cos madrego na ten temat warto poczytac jaki nadbagaż nosimy w sobie;/
Blejsia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-02, 16:26   #15
sylffka
Raczkowanie

LEWATYWA WG TOMBAKA fr książki
<<Temat lewatywy chciałbym omówić dokładniej, gdyż jest to jeden z najbardziej skutecznych (w warunkach domowych) sposobów oczyszczania organizmu z toksyn.
Niektórzy specjaliści ostrzegają, że przemywanie jelita grubego prowadzi do zniszczenia zdrowej mikroflory. Nie mogę się z tym zgodzić. Przy trybie życia, jaki prowadzimy (mam na myśli sposób odżywiania małą ruchliwość itp.) ilości spożywanych leków (szczególnie antybiotyków), znalezienie człowieka ze zdrową mikroflorą jest praktycznie niemożliwe. Myślę, że nie pomylę się jeżeli powiem, że 90% społeczeństwa ma zwyrodniały układ pokarmowy i naruszoną mikroflorę. Znany na całym świecie amerykański lekarz Walker (żył 106 lat), który przez 50 lat używał lewatywy w leczeniu różnych chorób, mawiał: Nie ma prostszego i bardziej skutecznego środka oczyszczającego człowieka od wewnętrznych "brudów" niż lewatywa. A osoby, które są jej przeciwne, właśnie potrzebują lewatywy najbardziej. Nasi starożytni przodkowie używali lewatywy w celu utrzymania higieny wewnętrznej swojego ciała.

Praktyka świadczy o tym, że bynajmniej nie każdy człowiek z samozaparciem i gotowością zaczyna stosować te zabiegi. Dlatego też należy głęboko uświadomić sobie, że tylko w ten sposób będziecie Państwo mogli pozbyć się "brudów", zgromadzonych w jelicie grubym. Dla wielu osób zabieg ten, wydaje się wstrętny, chociaż nie odczuwają żadnego wstrętu, "nosząc" w sobie kilka kilogramów gnijących kamieni kałowych, woń których jest nieporównywalna z żadną zawartością ścieków kanalizacyjnych. Inni natomiast rezygnują z zabiegów, ponieważ trzeba je rzeczywiście wykonywać na kolanach, a pozycje, tę przyjmować im niewygodnie lub trudno, albo też nie mają gdzie. Wymówki znajdują się różne. I dopiero pod groźbą noża chirurga lub jeszcze gorzej - śmierci, człowiek szybko zgadza się doprowadzić do porządku. Na szczęście są tacy, którzy z gotowością i bez problemów godzą się na przemywanie jelita grubego.
Dlatego też, zanim przejdę do istoty sprawy, proszę zapamiętać i wziąć sobie do serca dwie zasady. Po pierwsze, wyrobić w sobie świadome pragnienie pozbycia się złogów, które są przyczyną wielu chorób. Po drugie, ściśle przestrzegać wszystkich zaleceń, aby niechcący nie zaszkodzić sobie i osiągnąć większą korzyść.
Technika przemywania jelita grubego - Lewatywa
Do
1 1/2 2 litrów przegotowanej wody (ochłodzonej do temperatury ciała) wlać jedną, dwie łyżki soku z cytryny. Sok należy odcedzić przez sitko, aby nie było miąższu i pestek. Wlać to wszystko do irygatora (wlewnika gumowego).
Powiesić irygator i posmarować koniec rurki i odbyt olejem roślinnym, ponieważ jest on produktem naturalnym, nie blokującym porów skóry. Wazelina, krem lub mydło się do tego nie nadają. Następnie należy przyjąć "pozycję tygrysa", to znaczy oprzeć się na łokciach i kolanach, trochę rozstawić nogi, postarać się całkowicie rozluźnić brzuch. Koniec rurki prawą lub lewą ręką wprowadza się niegłęboko do odbytu i woda spływa . Oddychać należy głęboko przez szeroko otwarte usta. Po 12 minutach lub kiedy worek jest pusty, można się podnieść. (Jeżeli woda nie będzie swobodnie ściekała należy ścisnąć wężyk prawą ręką, aby odciąć dopływ wody, poczekać kilka sekund i puścić wężyk).

Ale to nie koniec zabiegu. Wodę w jelicie grubym należy choć trochę wstrząsnąć. W jaki sposób? Mogą Państwo poskakać lub potrząsnąć dolną część brzucha rękoma - jednym słowem, postarajcie się, by to wasze "naczynie" choć trochę się przepłukało. Potem połóżcie się na plecach i czekajcie. Po 2 do 10 minut poczujecie parcie. Wtedy należy iść do ubikacji. Wziąć ze sobą książkę lub gazetę i siedzieć minimum 15-20 minut dopóki nie poczujecie, że woda zeszła. Sygnałem, że woda całkowicie wyszła z jelita grubego jest oddanie moczu.
Na początku dobrze jest naprawdę przyjrzeć się temu, co zmyje się z wodą. Widok jest, mówiąc wprost, nieprzyjemny. Tym niemniej właśnie ten efekt najbardziej przemawia.
Zabieg przemywania jelita grubego należy wykonywać w następujący sposób:
w pierwszym tygodniu - codziennie
w drugim tygodniu - co drugi dzień
w trzeci tydzień - co dwa dni
w czwartym - dwa razy w tygodniu
Większość z Państwa pod koniec czwartego tygodnia po własnym wyglądzie i zapachu wydzielin łatwo się zorientuje, że uporał się z zadaniem. Teraz, żeby utrzymać ten stan czystości, wystarczy przepłukiwać jelito grube raz w tygodniu, ale regularnie do końca życia.
Zastanówmy się, co się stało. Odświeżyliście Państwo swoje korzenie. Sprzątnęliście złogi kamieni kałowych, "zgniliznę", pleśń, produkty fermentacji. Teraz te oczyszczone "korzenie" zaczęły pobierać ze strawionego pokarmu czyste substancje do tworzenia nowych komórek. Zakończył się proces przedostawania do organizmu szkodliwych substancji, w tym rakotwórczych toksyn i innych "paskudztw". Zaczęła oczyszczać się krew.

Teraz szybko poprawia się odżywianie wszystkich organów, a czysta krew zaczyna rozmywać złogi szkodliwych substancji, odłożonych przez nią w ciele wcześniej. Stopniowo powracają na swoje miejsca przemieszczone organy, normalizuje się ich działanie. Rozciągnięty, bezwładny, atroficzny worek jelita grubego wisi. Trzeba go ponownie nauczyć pracować, przemieszczać masy pokarmowe, zmusić go do przyjęcia naturalnej formy.
W tym celu w okresie robienia lewatyw (a także w ogóle) bardzo korzystnie jest jeść kaszę. Kasza powinna być z gatunku otrębowych. Gotować ją należy koniecznie w wodzie. Jednorodna masa strawionej kaszy równomiernie zajmie objętość jelita grubego, nada mu właściwy kształt.
Uwaga! W żadnym wypadku proszę nie gotować kaszy na mleku i nie spożywać kaszy manny.
Opowiedziałem o lewatywie Walkera jako o najprostszym i efektywnym sposobie pozbycia się z jelita grubego złogów kamieni kałowych. Na koniec kilka uwag dotyczących tego zabiegu.
1. Na początku u wielu osób taka ilość wody (1 1/2 do 2 litrów) wywołuje strach. Dlatego informuję: w jelicie grubym (mam na myśli czyste i zdrowe) mieści się mniej więcej trzy i pół litra wody. Tak więc macie Państwo jeszcze dużo zapasowego miejsca. Co się zaś tyczy nieprzyjemnych doznań, to na początku one będą, tego nie unikniemy, ale potem całkowicie znikną. Należy chyba również zaznaczyć, że w przyszłości, kiedy jelita będą przepłukane, do celów profilaktycznych wystarczy jeden litr wody.
2. Dlaczego do wody dodajemy sok z cytryny? Rzecz w tym, że procesy fermentacji i gnicia zachodzą w środowisku zasadowym, lekkie zakwaszenie hamuje je, niszczy bakterie chorobotwórcze, stymuluje funkcjonowanie korzystnej i niezbędnej mikroflory. Oprócz tego kwas jest antytoksyczny, zabija pleśń, która jest wypłukiwana przez wodę i wydostaje się w postaci ciemnych strzępków,,

ile ludzi tyle opinii, ja stosowałam i żyję ale każdy musi we własnym zakresie podjąć decyzję i trzymać się wytycznych

Edytowane przez sylffka
Czas edycji: 2012-03-02 o 16:27
sylffka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-02, 18:36   #16
Blejsia
Raczkowanie

Hm.. wszytsko to podałam w linku żeby nie zagracać strony;/
Blejsia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 21:22   #17
MagdaM46
Raczkowanie

ja byłam na turnusie oczyszczania wątroby w Szczyrku w Hotelu Zagroń i tam robiliśmy lewatywy - każdy z kuracjuszy dostał do picia olej i cytryny, trzeba było nagrzewać wątrobę termoforem oraz pić 1 kieliszek oleju i to popić 1 kieliszkiem soku z cytryny. Robiłam to pierwszy raz Miałam problem z wypiciem oleju. Nie pamiętam już, czy trzeba było wypić 5 czy 10 tych kieliszków z olejem + 5 lub 10 kieliszków z sokiem z cytryny. Ja po takiej dawce nie musiałam robić żadnej lewatywy - przesiedziałam w wc prawie całą noc, tak mnie czyściło. Koleżanka z pokoju wypijała to samo i robiła lewatywę i nic ja nie ruszyło, nawet na drugi dzień. Ale ja mam strasznie wrażliwy żołądek. Ja dostaję całodniowej biegunki jak zjem sałatkę z sosem vinegre
MagdaM46 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 13:02   #18
lineczka8631
Raczkowanie

Cytat:
Czy lewatywa boli???

miałam robioną lewatywe przed porodem . Nie boli, połozna kazała mi wytrzymać 15 sekund zanim pójde do toalety, nie wytrzymałam
lineczka8631 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 12:06   #19
Olgietka
Zakorzenienie

Dziewczyny,
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrobienia samodzielnie lewatywy. Czytałam trochę o metodzie Tombaka i szczerze powiem, że jako świeżak jestem troszkę przerażona... Nie wiem jak się do tego zabrać..
Koleżanka wspominała mi też o preparacie ENEMA w buteleczce z końcówką. Czy któraś z Was próbowała? Jakie jest Wasze zdanie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-11, 12:09   #20
prettysimple
Zadomowienie

Nie wątpię, że lewatywa jest zdrowa, ale trzeba jednak zachować maksymalny stopień higieny!!
Stary 2012-09-13, 09:39   #21
Olgietka
Zakorzenienie

Najwyraźniej nie doczekam się Waszych opinii... Trudno.. Zaryzykuję i spróbuję...
Stary 2012-09-13, 17:16   #22
_Kasia23_
Wtajemniczenie

naturalne lewatywy napewno nie zaszkodzą, raczej pomogą
_Kasia23_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-14, 15:30   #23
camilla838
Przyczajenie

Smile Dot.: Zdrowa lewatywa!!!

Tak jak we wszystkim wskazany jest umiar tak samo i w przypadku lewatywy. Są schorzenia przy których nie należy jej stosować(krwawiące żylaki odbytu czy zmiany nowotworowe jelit). W przypadku wątpliwości warto zawsze zasięgnąć porady lekarza. Sugerowanie się bezmyślnie opiniami jakoby lewatywa była lekiem na wszystkie nasze choroby to już przejaw dużej lekkomyślności(żeby nie powiedzieć inaczej). Lewatywy są lecznicze ale tylko te wykonywane z głową. Czy się chudnie? ....jedni chudną inni nie ponieważ przyczyna ich otyłości leży gdzie indziej, niż zanieczyszczone jelito grube. Najzdrowszy sposób na chudniecie to właściwa dieta i dużo ruchu. Na pewno nie zastąpi tego lewatywa, natomiast jak najbardziej lewatywa może być świetnym uzupełnieniem.

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości