![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kampania MSW "Bezpieczny autobus szkolny". Czy nie uważacie jej za drastyczną?
http://wpolityce.pl/media/201952-kam...o-zobacz-wideo
Sama ja zobaczylam i mam mieszane uczucia. Wydaje mi sie, ze jesli dzieci beda to ogladac, to.. ministerstwo sie nie spisalo.. Edytowane przez kamtumi Czas edycji: 2014-06-24 o 19:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
damn good coffee
|
Dot.: Kampania MSW "Bezpieczny autobus szkolny". Czy nie uwazcie jej za drastyczna?
Ale ona nie jest skierowana do dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kampania MSW "Bezpieczny autobus szkolny". Czy nie uwazcie jej za drastyczna?
Właśnie. To nie jest reklama kierowana do dzieci tylko do rodziców. Mi się podoba, wreszcie się coś dzieje w tych reklamach akcji społecznych, uwielbiam tego typu spoty prezentowane na zachodzie a u nas zawsze jakieś ugrzecznione wersje, które nie wzbudzają żadnych emocji, a właśnie takie mają zadanie, by nie przechodzić koło nich obojętnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ale dzieci obejrzą.
dla mnie takie kampanie to nic innego jak po prostu kolejne przeżeranie kasy tak jak z tą stroną internetową dla bezdomnych... bo animacja wyszła drożej niż zwykły filmik, chyba że o to miało chodzić, bo jak to było w Misiu nie ważne ile wydamy, ważne ile wpadnie do naszej kieszeni. rozumiem kampanie dotyczące jazdy bez pasów, zbyt szybkiej jazdy itd czyli ostro aby coś do kogoś dotarło, ale tutaj dali animację którą dzieciak zobaczy w tv to jeszcze się popłacze, a i starszy człowiek zamiast się jakoś uwrażliwić na stare autobusy i zwracać większą uwagę to pomyśli sobie "ale biedny ten autobus". i ten filmik ma coś zmienić? bzdura, rozumiem pokazany stary autobus i jadące dzieciaki, nagle coś się w busie psuje i bum po dzieciakach. to trafi do ludzi a nie biedny autobusik który chce wozić dzieci i jak męczennik niemal z płaczem jedzie na śmierć. czyli co w końcu kampania ma pokazać jak biedne są te autobusy czy ma pokazać jakie niosą ze sobą niebezpieczeństwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
mnie się nie podoba, tragiczny spot
![]() ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
damn good coffee
|
Cytat:
ale skoro nie jest do nich skierowana to nie jest problemem że 'popłacze się jak zobaczy' A co do reszty - po części się zgadzam, trochę głupawa kampania, może jakby autor się wypowiedział co miał na myśli... Bo teraz nie wiem, czy to miało być w założeniu śmieszne i żartobliwe (przez animowaną formę), czy odwrotnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
W zalozeniu to mialo przypominac reklame Ikei sprzed kilka ladnych lat. Ale nie wyszlo. I tak, lampy tez mi szkoda. Ale przynajmniej pan na koncu jest jakis taki otrzezwiajacy. A u nas?
ikea lamp: http://youtu.be/I07xDdFMdgw |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Hmm, do mnie argument, że dzieci to obejrzą nie przemawia. Filmy dla dorosłych też obejrzą jeśli się ich nie przypilnuje odpowiednio
![]() Co do tego czy reklama jest dobra czy nie. Owszem jest dobra. Niech świadczy o tym ta dyskusja i dyskusja na tysiącach innych stron. Reklama wywołała szum, została obejrzana, przekaz został dostarczony. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Nie podoba mi się. Jest strasznie smutna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Mnie się nie podoba. Nie wiem czy można ją nazwać drastyczną, ale przedstawia przede wszystkim okrucieństwo wobec słabszej, smutnej, brzydszej istoty, a nijak nie tyka problemu pod tytułem "psujący się autobus może zabić twoje dziecko".
Niektórzy się zaperzają, że właśnie taki był cel, by wzbudzić litość wobec autobusu a potem pokazać ludziom, ze nie tędy droga, bo starych autobusów nie ma co żałować... No super, tylko jaki to ma związek z niebezpiecznymi autobusami? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
![]() Część w ogóle nie zwróciła uwagi, że chodzi o jakąś aplikację. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
To jedna z najgorszych kampanii MSW.
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
ja już pomyślałam sobie, że tu chodzi o lekceważenie starszych i niedołężnych a tu zonk... moje niezrozumienie zwalę na późną godzinę ale gdyby nie napisy końcowe to bym nie wyczaiła o co chodzi
![]()
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Też odniosłam takie wrażenie. Spot ogólnie dot. strony internetowej tudzież aplikacji a oni stworzyli 2 minutową bardzo smutną bajeczkę na temat autobusiku. Niby sam sens tego spotu jest powiązany z tematyką, ale jeśli reklama będzie puszczana w telewizji i zobaczą ją dzieci to może być problem.
Wystarczyłby krótki spot- krótko, zwięźle i na temat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Straszny niewypał, nie tylko kompletnie nie zwraca uwagi na niebezpieczeństwo jakim jest przewożenie dzieci starymi i niesprawnymi pojazdami, ale budzi współczucie dla takiego pojazdu. Zupełnie nieprzemyślane.
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem spot jest źle zrobiony, bo zamiast pokazywać, że stare autobusy na złom, to pokazuje, że stary autobus to jest taki biedoczek co idzie na złom a chyba nie powinien i przez to jest smutny.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Naczelna Wizażanka:)
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
http://michal-gorecki.pl/2014/06/dla...u-o-autobusie/ - poczytajcie
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
a ja tam rozumiem że miał wzbudzać sympatię żeby potem bezlitośnie ją zniszczyć, ale moim zdaniem lepszy efekt by było gdyby ten autibusik miał wypadek z tymi dzieciakami w środku- tak jestem okrutna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
bicz pls, co za argument... ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Cytat:
błagam. rozumiem. to nadal jest słabe. pozdrawiam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Przecież te stare rzęchy nie jeżdżą, bo ktoś był uwrażliwiony na stare ruiny, tylko z pseudo oszczędności i głupoty razem wziętych... Urzędniczka, która została tu przedstawiona jako ''niewrażliwy paluch sprawiedliwości" uratowała być może niejedno dziecięce życie... Autorzy reklamy musieli ją zestawić z czymś przeciwnym i stary ramol bez hamulców został przedstawiony, jak biedny szczeniak ze schroniska, którego nikt nie rozumie, może poza kolorowym motylkiem. Moim zdaniem pomieszanie z poplątaniem...
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Beznadziejna reklama.
Gdzie będzie emitowana? jaki % ludzi ja obejrzy ? i zrozumie przekaz? Animacja dla dorosłych? ok, sprawdza się w filmach komediowych typu Shrek. Sa przecież urzedy, osoby nadzorujące stan techniczny i dopuszczający do użycia- gdzie są w przypadku starych rzechów wożących dzieciaki? Nuda... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem infantylizowanie tak poważnego problemu i przedstawianie ''maszyny do zabijania" z wielkimi, budzącymi litość oczami to chyba niezrozumienie powagi problemu przez agencję reklamową i urzędników, którzy to dopuścili do emisji.
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą film, filmem a jak wygląda to naprawdę? proszę przejść się na jakiś dworzec PKS i tam widać jak na dłoni że takie biedne stare rupiecie mają się dobrze i to nie dlatego bo ktoś je nielegelnie używa tylko jeżdżą mając wszystkie kontrole porobione. więc tu nie o starość chodzi a o ich stan a tu na siłę przedstawiano że jest stary więc w gorszym stanie technicznym, a mimo to dalej jeździł tymi samymi drogami dalej stwarzając niebezpieczeństwo. przekaz jest bezsensowny bo skoro to miało dotyczyć niesprawnych wozów to powinno się pokazać jak to wygląda naprawdę, bo niesprawne to także i te nowsze i to one są bardziej niebezpiecznie bo stwarzają fałszywe poczucie bezpieczeństwa i rodzic może nie wzywać policji bo w końcu to ładny, nowy wóz a nie stary zabytek. dla mnie ten filmik jest kolejnym dowodem na brak myślenia w ministerstwie, afera taśmowa pokazała jaki jest tam burdel a to tylko to potwierdza, bo kampania jest bardzo słaba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, ta reklama to jakaś kpina. Skoro mi i mojemu chłopakowi zrobiło się strasznie żal biednego autobusika to co z dziećmi?
Powinni nacechować stary autobus złymi cechami , pokazać że jest złośliwy, wredny i chce skrzywdzić dzieci i wtedy reszta reklamy mogłaby być ok... Już nie mówiąc o malowaniu sprayem po starym autobusie przez dzieci... skoro w reklamie nie jest to pokazane jako coś złego to niech się później państwo nie dziwi że w rzeczywistości też dzieci nie będą widziały w tym problemu.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
To teraz do dorosłych osób trzeba przemawiać bajeczkami o smutnym autobusie ?
![]() Kto wymyślił te bzdury. Komu jest niby żal starych rzęchów i co miał znaczyć ten motylek ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Na moje oko to panowie blogerzy są za głupi, żeby zrozumieć, że inni ludzie zazwyczaj rozumieją spot, ale nadal im się on nie podoba i nie uważają go za genialny ![]() Zresztą po odbiorze i ocenie społecznej tego spotu dość łatwo można stwierdzić, czy wywołał zamierzony skutek. Może jakiś pan bloger tu zajrzy, więc, specjalnie dla niego: Czy twórca kampanii chciał wzbudzić współczucie dla autobusu? Tak. Wiemy o tym. Serio. Czy mu się udało? Tak. Czy twórca kampanii chciał byśmy "pokochali autobusik"? Tak. Czy mu się udało? Tak. Czy twórca kampanii chciał byśmy spersonifikowali autobus albo się z nim identyfikowali? Tak. Czy mu się udało? Tak. Czy twórca kampanii chciał wywołać szok u widza zakończeniem filmiku? Tak. Czy mu się udało? Tak. Czy twórca filmiku chciał wywołać dyskusję? Tak. Udało mu się? Tak. Czy twórca kampanii chciał by wiele osób obejrzało film? Tak. Udało mu się? Tak. No jak dotąd wszystko super, zgodnie z tym co twórca chciał. Czy twórca zwrócił uwagę na problem niebezpiecznych autobusów zabijających dzieci na wycieczkach? Niezbyt. Czy twórca sprawił, że ludzie zapamiętali adres strony/aplikacji do sprawdzenia autobusów? Nie. No i na tym polega problem, ani nie poruszono tam problemu teoretycznie prezentowanego w kampanii, ani nie zwrócono za bardzo uwagi na aplikację. Ile osób po obejrzeniu tego filmu potrafi powiedzieć jak nazywa się strona na której może sprawdzić autobus. Widziałam ten filmik ze 2 albo 3 razy, a kiedy usiłowałam sobie przypomnieć adres strony na myśl przychodzi mi tylko "smutnyautobus.pl", co niestety nie jest adresem tej strony. Ktoś u szanownego pana blogera w komentarzach napisał, że lepszy efekt by uzyskano gdyby motylek uratował autobus, wszystko byłoby cudnie i zgodnie z oczekiwaniami widza, ulga i szczęście, autobus by zabrał dzieci na wycieczkę i wtedy bym, wypadek, dzieci giną. To by bardziej zwracało uwagę na problem, zgadzam się. Chociaż niestety tak czy siak spot opiera się na jakimś dziwnym i mylnym założeniu, że rodzice pozwalają by ich dzieci jechały starym autobusem, ponieważ mają jakieś sentymenty, litują się, szkoda im staruszka ![]() ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-06-25 o 09:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Niestety, nie wynika jasno i łopatologicznie ze spotu, jakie może mieć konsekwencje pozostawianie na drogach takich ''biednych" starych rzęchów. Podobają mi się np spoty o pozostawianiu dzieci w samochodzie podczas upałów. Krótko i na temat - to może spowodować i często powoduje śmierć dziecka. Bez sentymentów. Ciarki na plecach i łzy w oczach, a nie litowanie się nad Słoneczkiem, że musi tak ciężko pracować, żeby ogrzać Ziemię ![]()
Życie na czas? Czas na życie! Edytowane przez Ineczka33 Czas edycji: 2014-06-25 o 09:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:36.