samotność,utrata bliskich osob - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-27, 21:18   #1
jessievv
Przyczajenie

samotność,utrata bliskich osob

Witam, od dawna 'podglądam' to forum, założyłam konto aby podzielić się z Wami moim problemem.
Jak głosi tytuł sprawa dotyczy mojej samotności.

Mam 20pare lat, studiuję. Jestem raczej osobą śmiałą, nigdy nie miałam jakichś problemów z kontaktami międzyludzkimi.
1,5 roku temu rozstałam się z chłopakiem, od tej pory nie mogę poznać kogoś z kim mogłabym stworzyć związek. Kolejna sprawa to, ta, że straciłam najlepszą, jedyną prawdziwą przyjaciółkę... Przyjaźnimy się od małego dzieciaka, byłyśmy jak siostry, nie raz miałyśmy 'kryzysy', ale zawsze jednak dochodziłyśmyn do porozumienia, bo zależało nam na przyjazni. Niestety od jakiegoś roku, kiedy przyjaciółka wyprowadziła się do innego miasta wszystko zaczęło się psuć. Nie chodzi tutaj o odległość, bo to akurat mało istotne, wiadomo, że otoczenie, towarzystwo w duzym stopniu wpływa na postac sprawy..Zaczęłysmy się od siebie oddalać,w końcu doszło do kłótni,gdzie powiedziała, że ja cały czas miałam ją gdzieś. Bardzo ruszyły mnie te słowa, było mi tak przykro, że już nie chciało mi się walczyć o to,żeby wszystko wróciło do normy. Stałysmy się zupełnie obce dla siebie.
Jak już mówiłam wczesniej była dla mnie jak siostra, bardzo dużo razem przeszłysmy, zawsze byłyśmy obok siebie w najgorszych oraz tych weselszych momentach.
Zostałam całkiem sama. Zdałam sobie z tego sprawę teraz. Na studiach moja grupa nie jest i nigdy nie była ze sobą zżyta. Każdy ma swoje ułożone życie, swoich przyjaciół, mężczyzn. Nie mam nawet koleżanek, z którymi mogłabym spotkać się po prostu pogadać. Gdy trwał semestr nie dostrzegałam tego tak bardzo, bo byłam zajętą nauką, teraz doszłam do tych smutnych wniosków. Napiszecie pewnie 'zapisz się na jakieś zajecia dodatkowe'. Nie byłabym pewna, czy to jest rozwiązanie. Ludzie z reguły zapisują się na takie zajęcia, by rozwijać pasje, a nie zycie towarzyskie. Poza tym, pracuje. Niby robię dużo rzeczy dla siebie,ale brakuje mi po prostu bezpośredniego kontaktu z kimś, wyjścia, rozmów, spędzania czasu ze znajomymi...

Edytowane przez jessievv
Czas edycji: 2014-06-27 o 21:43
jessievv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 21:29   #2
ivy_chance
Raczkowanie

Dot.: samotność,utrata bliskich osob

Skąd jesteś?

Cele: Allegra, Handspring, Extended Butterfly, szpagat, stanie na rękach!
ivy_chance jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 21:40   #3
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Ja już bardzo dawno temu stwierdziłam, i to jako nastolatka, że przyjażń może istnieć tylko pomiędzy matka i córką. TYLKO.

Nie pomiędzy koleżankami, nie pomiędzy kolega a kolezanką.
Mąż też niektórych spraw nie zrozumie tak dobrze jak mama.

Szkoda tylko kiedy trafi się zła matka.

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2014-06-27 o 21:41
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 23:47   #4
laisla
Zakorzenienie

A w pracy podobnie Ci się układa? Z nikim bliżej się nie zaprzyjaźniłaś?

Jeśli chodzi o te dodatkowe zajęcia, o których wspomniałaś to uwierz, że bardzo wiele kobiet zapisuje się na jakieś kursy aby wyrwać się z domu, pobyć w innym otoczeniu. Często pasja to dopiero drugi powód takiego kroku, a odskocznia psychiczna, poznanie nowych ludzi bywa tą pierwszą przyczyną, więc jeśli dysponujesz środkami to nie wahaj się

Z tą przyjaciółką może jeszcze nie do końca przegrana sprawa. Po przerwie w kontaktach może odczuje i ona pustkę po Twojej obecności, coś przemyśli i ponownie wrócicie do dawnych kontaktów..Po jakiejś rozmowie i wyjaśnieniach oczywiście.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2014-06-27 o 23:50
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 09:52   #5
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Gomra Pokaż wiadomość
Ja już bardzo dawno temu stwierdziłam, i to jako nastolatka, że przyjażń może istnieć tylko pomiędzy matka i córką. TYLKO.

Nie pomiędzy koleżankami, nie pomiędzy kolega a kolezanką.
Mąż też niektórych spraw nie zrozumie tak dobrze jak mama.

Szkoda tylko kiedy trafi się zła matka.
Tylko, że mamie nie zawsze można powiedzieć wszystko.
Mam np. poważne problemy zdrowotne, chciałabym o tym z kimś pogadać, nawet bez rady bo rady na to nie ma, tylko tak wyrzucić to z siebie.
Nie mogę powiedzieć mamie bo ona za bardzo się przejmie, będzie się martwić, nie spać, nie dojadać, odbije się to na jej zdrowiu.
Więc lepiej jej wszystkiego nie mówić.

Autorko, u większości ludzi tak jest, że szkolne, studenckie znajomości i nawet przyjaźnie nie przetrwają zbyt długiego okresu czasu.
Chociaż kiedyś wydawało się , że nic tej przyjaźni nie zniszczy, nie zakończy.
Moim zdaniem nie warto nastawiać się na dozgonne przyjaźnie.
Tylko cieszyć się tym co mamy w danej chwili, dobrymi relacjami z nowo poznanymi osobami.
Dlatego warto szukać, poznawać nowe osoby.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 18:30   #6
I am Rock
lokalna gwiazda

Też miałam dobra przyjaciółkę, która wyprowadziła się do innego miasta. Odwiedzała mnie, ale stopniowo przestała. Urodziła dziecko, miała inne priorytety. Oddaliłyśmy się od siebie, nie da się przyjaźnić na odległość. Nie miałyśmy w końcu o czym rozmawiać.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 20:03   #7
nice_92
Raczkowanie

Moze i ja sie dolacze. Mam podobnie jak wy. Mialam jedyną prawdziwą przyjaciółkę , odkąd poznała swojego chlopaka oddalilysmy się od siebie. Jak miałyśmy sie spotkać zawsze cos wypadło innego..to on ją nastawial przeciwko mnie.. nawet jej zabrania wyjsc ze mna na rower..a nawet mnie nie zna. Teraz sie zastanawiam czy istnieje prawdziwa przyjaźń.. mam super TŻ ale przyjaciółki mi brakuje.. jest tu ktos z okolic Trójmiasta ?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
nice_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-28, 22:05   #8
justynaxxx86
Raczkowanie

Zwykle jest tak, ze ludzi opróżniają wlasnie okoliczności w których sie znajdują. Tez miałam dwie przyjaciolki. Jedna przyjaźń zniszczyła ogromna odległość, a druga? Trwa nadal ale nie jest juz tak zażyła jak kiedyś. Kontaktujemy sie, dzwonimy do siebie, nasze dzieci bardzo sie lubią, ale mimo wszystko nie mamy na tyle czasu aby spotykać sie i omawiać kazdy problem. Jak tak myślę to mimo wszystko poroznily nas różne życiowe sytuacje, które mam nadzieje kiedyś sobie wyjaśnimy, bo tej osoby brakuje mi w wielu momentach, a ja tez chyba chciałabym być bardziej obecna w jej życiu.

Sent from my Lumia 610 using Tapatalk wiec przepraszam za literówki:-D
justynaxxx86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości