|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Przyszłość...
Może cos doradzicie, wiem ze decyzja należy i tak do mnie, ale…
Sytuacja 1: Obecnie praca w biurze – brak perspektyw dalszego rozwoju. Chce podjac studia pielęgniarstwa (wiec 3,5-4 lata z glowy) i rozpocząć prace w tym kierunku, wiec zostaje w Polsce i z tym krajem wiaze swoja przyszlosc. Maz zmienil prace i jest zadowolony. Sytuacja 2: Obecnie praca w biurze – brak perspektyw dalszego rozwoju. Dostalam propozycje wyjazdu za rok do Niemiec (rodzina) i poszukiwania pracy tam. Przez rok musiałabym podszkolic swój jezyk niemiecki, żeby moc się porozumiec. Możliwe ze po jakims czasie maz dojechalby do mnie. Nie wiem kompletnie jak to rozwiązać… Druga propozycja troche mnie zaskoczyla, ale rozwazam kazda sytuacje. Co byscie zrobily na moim miejscu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Przyszlosc...
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
W tym roku 30 wiec mloda juz tez nie jestem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Gdybym ja była w takiej sytuacji, również wybrałabym pierwszą możliwość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
No dobra, ale tak z drugiej strony - jaką masz gwarancję, że w Niemczech dostaniesz satysfakcjonującą pracę, zwłaszcza, gdy na chwilę obecną nie znasz języka? Albo również praca w biurze, od której stąd chcesz uciec, albo niewykwalifikowana np. w gastronomii, opiekunka osoby starszej/dziecka czy wręcz np. przy szparagach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja bym została i zaczęła te studia. A w międzyczasie cholera wie co się zdarzy przecież. Może zmienisz prace na bardziej rozwojową, przecież nie ma obowiązku pracowac do końca życia w 1 biurze. Skoro tu macie dość stabilna sytuacje, oboje pracę, maż satysfakcjonujacą, Ty możesz się kształcić, to bez sensu jechać sama bez męża i bez gwarancji ze tam będzeisz miała parce satysfakcjonującą i przy okazji rodzina się nie rozwali przez to ze każde mieszka w innym kraju. W ogóle bym sie nie zastanawiała nad 2gim rozwiązaniem. Masz gwarancje ze tam nie utkniesz na zmywaku do końca życia ![]()
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Malzenstwa od swieta sobie nie wyobrazam i mialo byc tak ze maz po czasie do mnie przyjedzie, z drugiej strony tyle sie slyszy o rozpadzie malzenstw, gdy jedno za granica jest... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
and cigarettes
|
Gdybym miała +/- 30 lat, pracę na miejscu i męża z dobrą pracą to do głowy by mi nie przyszło rozważanie wyjazdu na rok do innego kraju do rodziny.
Skoro Ci się obecna praca nie podoba, to możesz rozglądać się za inną, możesz iść na kursy doszkalające, nawet zacząć te studia jeśli masz ochotę. Wyjazd zagranicę w Twojej sytuacji rozważałabym w dwóch sytuacjach: zarówno ja i mąż rozważamy WSPÓLNY wyjazd lub mamy długi, zobowiązania, nie mam pracy na miejscu/mam bardzo kiepską, a potrzebujemy pilnie pieniędzy. Taki wyjazd "jest ok, ale rodzina zaproponowała, to zostawię męża na rok" jest zupełnie od czapy. Cytat:
Dlaczego w ogóle rozważasz ten wyjazd? Nie rozumiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bez wystarczajacej znajomosci jezyka zadnych perspektyw rozwoju tam nie bedzie, nie ma co ukrywac... Czlowiek mysli o wszystkim, co moze byc dla niego dobre, co lepsze... ale czasami wcale tak byc nie musi - wiem to. Dlatego z checia czytam co mi radzicie w takiej sytuacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
W Niemczech bez języka nie dostaniesz satysfakcjonującej pracy. A gdyby tak studiować to pielęgniarstwo i 4 lata uczyć się języka ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
poza tym 1 rata za studia juz zaplacona, wiec na razie i tak je zaczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
and cigarettes
|
Cytat:
ZA rok na stałe i MOŻLIWOŚĆ, że mąż by dojechał. Całkowicie nie pojmuję. Mąż zna niemiecki? Uczyłby się przez ten rok (czy przez ten czas, po którym może by przyjechał do Ciebie)? Jesteś pewna, że mąż chciałby zmienić kraj, w którym życie? Myślisz, że zostawiłby pracę w Polsce, pojechał do żony, która w Niemczech sprząta, gdzie sam pewnie miałby perspektywę pracy na budowie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
and cigarettes
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Jakoś w ogóle nie rozumiem sensu wyjazdu na stałe do Niemiec- gdy jest problem z językiem, Ty miałabyś tam raczej byle jaką pracą, i mąż miałby rzucić pracę, którą lubi i tam do Ciebie dojechać. Skąd w ogóle taki pomysł? I do tego rozstanie z mężem na rok?
Wiesz, w moim rodzinnym mieście jest całe mnóstwo kobiet, które pracują w Niemczech "przy staruszkach"- są często "zestawione parami"- jedna jedzie na 3 miesiące, wraca, wymienia ją koleżanka/znajoma i tak od lat - ale robią to dlatego, że nie mają u siebie szans na pracę. 6 miesięcy od lat są poza domem/rodziną- to potrafi mieć naprawdę negatywny wpływ- kasa to nie wszystko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co w ogóle Tobą kieruje, ze rozważasz taki wyjazd? Bo nie ogarniam z lekka. Tu oboje macie pracę, Ty masz swoje plany na dokształcenie, przekwalifikowanie, masz pracę którą możesz zmienić, nie tyrasz fizycznie na najniżej społecznie klasyfikowanej posadzie (no sory, taka prawda, bo zgadnij czemu to nie niemcy tak sie garną do sprzątania u siebie samych). Tu masz męża, który nie zna języka i nie wiadomo czy by tam znalazł fajną pracę czy by musiał orać na budowie albo zmywaku. A chcesz jechać na stałe... żeby sprzątać ![]() To jest ten genialny plan na... rozwój zawodowy którego pragniesz? Co Ci przyszło do głowy ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
mOLDerator
|
Czyli wydaje się, że szala przesuwa się w kierunku pierwszej opcji. Powiem szczerze, że mimo, iż znam języki obce (niemiecki najlepiej) to nie chciałabym mieszkać za granicą- uwielbiam podróżować, do Niemiec dość często jeżdżę, ale jakbym miała tam pracować to na pewno nie jako sprzątaczka, bo nie jest to szczyt moich marzeń. Nawet jakbym miała więcej zarobić jak tu w Polsce, ale kłóciłoby się to z moimi ambicjami. Na Twoim miejscu zrobiłabym studia w Polsce i może wówczas zastanowiła się nad wyjazdem do pracy w charakterze np. pielęgniarki, najlepiej z mężem. Chyba, że jeszcze dojdą dzieci to już też inna perspektywa. Ale jechać na zmywak- wybacz, ale mało interesujące (nikogo nie urażając).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Zostalabym i zczela studia. Niemcy niemcami ale w wieku 40 lat przez kolejne cwierc wieku (!!!!) bedziesz miala prce ktora lubisz i wybralas. ABsolutnie nie jest na pozno biorac pod uwge jak wiele lat bedziesz w pielegniarstwie praciwac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Sama nie wiem czego spodziewalam sie po takim wyjezdzie, przez Wasze wpisy troche "otrzezwialam", to wszystko z perspektywy Polski wyglada tam tak cudnie, ale nie do konca chyba jest. ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
Dziekuje za slowa 'krytyki' i rady bo pozwolilo mi to 'przejrzec' na oczy i spojrzec na to realnie, a nie pod wplywem impulsu... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Bo autorko ty jetes mlodziutka. Pomysl ze bedziesz pracowac keszcze raz tyle co zyjesz
Plus 5-10 lat. Wiec naprawde postaw na edukacje w zawodzie ktory wymarzylas. Takie czasy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Słuchajcie a jak to jest w Niemczech z pracą po pielęgniarstwie? czy mając zerowe doswiadczenie (zaraz po studiach)ale posiadajac dobra znajomosc jezyka, nie da rady dostać pracy w szpitalu??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Ja bym wybrala studia i ewentlualnie po nich rozwazala wyjazd za granice, polskie pielegniarki sa wszedzie mile widziane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.