![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 276
|
4letnie FATUM
Temat mo¿e trochê z przymru¿eniem oka, ale czy kto¶ te¿ zauwa¿y³, ¿e wieszkosc pisz±cych o poradê osób jest po 4 latach zwi±zku? Pewnie 80% w±tków to ludzi podczas kryzysu po 4 latach..mo¿e to jest ten czas kiedy faktycznie ró¿owe okulary spadaj± nam z g³ów?!?
Mój poprzedni zwi±zek te¿ zakoñczy³ siê po 4 latach ![]() Co my¶licie?
![]() |
#2 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 562
|
Dot.: 4letnie FATUM
Cytat:
Mo¿e po tych 4 latach motylków w brzuchu ju¿ nie ma. I to dla niektórych jest problem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 566
|
Hehe, z moich obserwacji kryzys przychodzi po 2 lub 3 latach i do 4 lat sta¿u zwi±zek nie doci±ga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zielona Driada
Wiadomo¶ci: 3 514
|
Co¶ w tym jest. Mo¿e mija w tym okresie stan zakochania. Zaczyna siê trze¼wiej patrzeæ na partnera i dostrzegaæ wady, które wcze¶niej siê lekcewa¿y³o...
![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Minna Czas edycji: 2014-06-26 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 916
|
To normalny element statystyki zwi±zków. Wystarczy poczytaæ dowolne statystyki rozwodów czy ksi±¿ki z zakresu demografii.
To normalne, ¿e sporo zwi±zków rozpada siê po 1,5 roku, potem po 4 latach, po 7 latach itd. Nie ma w tym niczego dziwnego. £adnie takie tendencje widaæ na statystykach rozwodów. ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Dok³adnych danych ju¿ nie pamiêtam, ale po 4- 5 latach rozpada siê chyba tak oko³o 60% zwi±zków.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 265
|
Z moich obserwacji wynika, ¿e po tym czasie rozpadaj± siê g³ównie zwi±zki, które od pocz±tku by³y ci±gniête "na si³ê". Po tym czasie ludziom ju¿ siê po prostu nie chce. I s³usznie
![]() Obserwacje te dotycz±, oczywi¶cie, mojego otoczenia, ciê¿ko w ten sposób wypowiadaæ siê o zwi±zkach, które "znam" z paru postów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 327
|
Moja siostra z ex facetem rozsta³a siê po 4 latach, to mo¿e co¶ w tym jest.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 982
|
Nigdy siê nad tym nie zastanawia³am,ale mo¿e rzeczywi¶cie co¶ w tym jest,bo sporo znam takich przypadków,w tym jeden mój zwi±zek
![]()
Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end. The cost of not following your heart is spending the rest of your life wishing you had. ![]() Bieganie i æwiczenia moj± now± mi³o¶ci±.
Ksi±¿ki przeczytane od 07.2014: 40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Naczelna Nastolatka
Wiadomo¶ci: 25 807
|
nam minê³o 4 lata w maju. Nie ma ¿adnej opcji rozstania, wrêcz przeciwnie
![]()
![]() |
#11 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 084
|
mi siê wydaje ¿e to te¿ wynika z tego ¿e po ok. 3/4 latach kobiety oczekuj± od partnera ( mówimy o zwiazkach doros³ych nie o nastolatkach) kroku do przodu ( oczywi¶cie s± takie które nie oczekuj±) tj. o¶wiadczyn , planów na ¿ycie a z tym bywa ró¿nie... jak wiemy po w±tkach na wiza¿u.
Dziewczyny czekaj± bo wiza¿ krzyczy : Nie naciskaj na Niego nie wolno, czekaj, a jak ju¿ zak³adaj± w±tki ¿e maj± do¶æ to wiza¿ wtedy mówi : Nie umiecie rozmawiaæ skoro do tej pory nie rozmawiali¶cie o swoich oczekiwaniach :P Nie mówiê tutaj o wszystkich wiza¿ankach ale o czê¶ci :P W ka¿dym zwi±zku przychodzi moment kiedy potrzebny jest krok do przodu u jednych po 2 latach u innych po 4 a jeszcze inni maj± ten etap po 7 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 089
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Naczelna Nastolatka
Wiadomo¶ci: 25 807
|
u nas raczej dosz³o do prze³omu ze strony T¯ w sprawach formalnych, którymi ja siê interesujê ¶rednio. Wiêc mo¿e faktycznie te 4 lata to jaki¶ kamieñ milowy w zwi±zkach jest.
![]() |
#16 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 164
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zielona Driada
|
Edytowane przez Minna Czas edycji: 2014-06-26 o 16:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 61
|
Racja
![]() Po ok 2-3 latach motyle odlatuj±, ró¿owe okulary opadaj± , a trupy z szafy wypadaj± |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 225
|
Jestem w zwi±zku 4,5 roku-kryzysu nie ma
![]()
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 13 378
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 690
|
trochê kiepsko s³uchaæ ¿e du¿o zwi±zków rozpada siê po 3, 4 latach-no có¿, ja znam takie w których sam stan pocz±tkowego zauroczenia czy nawet zakochania trwa ju¿ co najmniej trzy lata i uczucia nie os³ab³y
![]() dzisiaj w parku widzia³am parê staruszków, takich dobrze po 70 ale spacerowali pod rêkê, mówili do siebie z czu³o¶ci±, zdrobnieniami, wspominali dawne czasy i swoje dzieci jak by³y ma³e, pó¼niej poszli do herbaciarni-a¿ mi³o by³o pos³uchaæ i popatrzeæ na tych ludzi. Nie sztuk± jest czuæ zakochanie na pocz±tku zwi±zku, wa¿ne aby przez wiele utrzymaæ stan jak w momencie w którym pierwszy raz siê spotkali¶my i takim pamiêtaæ partnera kiedy po wielu wspólnych latach jest u kresu ¿ycia, choruje, potrzebuje naszej opieki-to nie jest ³atwe ale ogólnie nic co dobre w ¿yciu nie przychodzi ³atwo i samo z siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Zreszt± widaæ ró¿nicê, duuza ró¿nicê w ilo¶ci rozwodów w naszych czasach i czasach naszych dziadków czy rodziców. Tendencja zwy¿kowa.
Mam wra¿enie,¿e dzisiaj zamiast siê staraæ, rozwi±zywaæ problemy ludzie 'wymieniaj± siê' na lepsze modele - ' aaaa te buty ju¿ nie modne, znudzi³y mi siê, jakie¶ zu¿yte; ju¿ dbaæ o nie nie muszê bo tam ju¿ mam na oku nowiutkie' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 56
|
Z tego co zauwa¿y³am na przyk³adzie znajomych, bardzo du¿o osób ci±gnie zwi±zki na si³ê... s± ponad 2 lata, co¶ siê nie uk³ada, ale jest strach przed rozstaniem w zwi±zku z tym na si³ê tkwi± w tym kolejne miesi±ce... kiedy¶ bañka mydlana pêka... du¿o osób te¿ oczekuje, ¿e w zwi±zku ca³y czas bêd± fajerwerki, motyle w brzuchu... a kiedy¶ przychodzi codzienno¶æ.
Plus oczywiscie statystyki dotyczace rozwodów jak kto¶ wy¿ej napisa³.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 24 367
|
W sumie nie zauwa¿y³am, z tego co widzê to takie akcje po 2 latach albo po 6 i wiêcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tendencje zwyzkowa rozwodów t³umacze tym, ¿e ludzie na pierwszym miejscu stawiaj± siebie i swoje szczê¶cie. Mo¿e to fajnie brzmi, ¿e kiedy¶ nie by³o tyle rozwodów, ale jaki procent z tych par bylo szczê¶liwych? Ile z tych kobiet (b±d¼ mê¿czyzn) ¿y³o w cierpieniu, po cichu, zdradzanych, bitych, spedzajac ¿ycie z mê¿em alkoholikiem bo skoro siê podjê³o decyzjê ma³¿eñstwa (czêsto w bardzo m³odym wieku) to trzeba w tym wytrwaæ. Je¶li co¶ siê psuje to trzeba naprawiaæ, ale niektórych rzeczy nie da siê naprawiæ i czasami trzeba umieæ siê wycofaæ z czego¶ co nas niszczy.
![]() |
![]() |
#27 |
Mów mi Rosia :)
Wiadomo¶ci: 1 364
|
Hm, z moich obserwacji wynika, ¿e ró¿owe okulary spadaj± po oko³o 2- 2,5 latach. U mnie i znajomych tak by³o. Po 4 latach u mnie i T¯ta by³o wszystko okej, nie by³o ¿adnego kryzysu. Ale faktem jest, ¿e ci, co po dwóch stwierdz±, ¿e chc± siê mêczyæ (nie byæ, ale mêczyæ, bo mo¿e on/ona magicznie siê zmieni) doci±gaj± do 4 rocznicy i znów maj± problem
![]() U nas jest tak, ¿e w³a¶ciwie po 4 latach zaczêli¶my siê czuæ ze sob± fajniej ni¿ na pocz±tku znajomo¶ci. Tak jakby¶my siê na nowo zakochali - mieszkamy razem, a ja cieszê siê jak g³upia, kiedy wracam do domu po pracy i wiem, ¿e on za chwilkê wróci. Jeste¶my ju¿ razem ponad 6 lat.
Edytowane przez rochelle_ Czas edycji: 2014-06-27 o 08:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 980
|
Ja zauwa¿y³am raczej 3 letnie fatum i w¶ród moich znajomych w³a¶nie po 3 latach najwiêcej zwi±zków pada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ludzie,którzy stawiaj± siebie i swoje szczê¶cie na pierwszym miejscu - i to jest problem, to egoizm,na który nie ma miejsca w zdrowym zwi±zku,który tworz± 2 os, a nie 1. Oczywi¶cie,zdr. egoizm,w ma³ej czê¶ci jest wskazany aby cz³owiek nie zatraci³ siebie ale trzeba uwa¿aæ by nie przekroczyæ cienkiej granicy o my¶leniu tylko o swoim ty³ku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
To naprawdê fatum zapraszam do moje postu - caly tabo³ek problemów dorad¼cie co¶ - zakoñczy siê raczej rozstaniem w nienawi¶ci
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post47063875 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:37.