![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Praca na wakacje ZA GRANICĄWitam ![]() Do wakacji co prawda jeszcze ponad poł roku,ale jak wiadomo czas nie leci już tak wolno jak kiedyś^_^ Z resztą warto mieć zapięte na ostatni guzik pewne sprawy. Więc zwracam się do Was z pytaniem: - Czy pracowałyście gdzieś za granicą?(szczególnie chodzi mi o kraje z Europy południowej)I czy możecie polecić/odradzić miejscowość/rodzaj pracy? - Czy znacie jakieś miejsce/biuro/stronę z ofertami pracy? Ogólnie chciałabym poznać również wasze zdanie nt.tego,jak to jest z załatwianiem takich wyjazdów przez biura czy warto,czy lepiej samemu o to zadbać.Wiem,że oferty z biur i agencji są pewne i bezpieczniejsze,ale również droższe.Samodzielne załatwianie takich spraw wiąże sie z mniejszymi kosztami i...?jakiś inne +/-?
Wymieńcie wymagania,które musieliście spełnić i inne,cenne informacje. Z góry dziękuję i pozdraiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Praca na wakacje ZA GRANICĄ
Czas planować wakaacje moje drogie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Nie pracoweałam za granicą, ale jakiś miesiąc temu już sobie zaczynałam planować, aby zacząć pracować. Sprawę mam już w toku, znaczy aby praca była po znajomości, bo różne przekręty bywają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
pracowałeś za granicą?
Witam,
Zapraszam Wszystkich do wypełnienia ankietki, jest pod tym linkiem: http://www.ankietka.pl/ankieta/pokaz/id/7260/praca-za-granica.html Ankieta jest Bardzo krótka, zawiera tylko kilka Pytań, a jej wypełnienie zajmie Wam 3-4 Minuty. Piszę PRACĘ MAG na temat rynku usług finansowych dla Polaków pracujących za granicą, pomożecie mi w zbieraniu materiałów? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam, Kasia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
La Moderatoiure
|
Dot.: pracowałeś za granicą?
To raczej nie to forum
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja pracowałam 2 sezony pod rząd jako kelnerka na Krecie,konkretnir w miejscowosci Rethymno,w tym roku moze znowu tam wroce,bo jestem Grecją poprostu zachwycona
ze znalezieniem pracy nie ma najmniejszych problemoe o ile przyjedzie sie wystarczajaca wczesnie i zna sie dobrze angielski zarobki calkiem niezle,zalezy odmiejsca- mi sie akurat udalo swietnie trafic pojechalam tam na wlasna reke z kolezankami i w zasadzie w ciemno,prznajmniej za pierwszym razem ![]() praca nie jest latwa,i trzeba pracowac conajmniej 10 godzin dziennie,ale inne zeczy to rekompensują-klimat,słońce,imprezy,muz yka,jedzenia i.....GRECY ![]() chociaz w tym roku zastanawiam sie tez nad Maltą,ktoś moze wie cos na ten temat? ![]()
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() no wiec kolezanka byla tam rok przedemna i bardzo sobie Krete chwalila,wiec w nastepne wakacje zebralismy ekipe(5 osob) i polecielismy na Krete(ceny lotow sa bardzo przystepne przy wczesniejszych rezerwacjach) chłopaki mieli troche wiekszy problem ze znalezieniem pracy(czytaj:zajelo im to niecale 2 dni)dla dziewczyn nie ma najmniejszego problemu o ile przyjedzie sie w dobrum momencie-najlepiej pod koniec czerwca,wtedy na dobre zaczyna sie sezon i wszedzie szukaja dodatkowych rak do pracy najlatwiej znalezc prace kelnerki albo barmanki,ewentualnia tzw kamaki-ktos kto stoi przed restauracja i zaprasza gosci(nie polecam),srednia stawka to 30 euro za dzien plus conajmniej jeden posilek,ale to zalezy od miejsca,czy masz udzial w podziale napiwkow i jak dobrze prosperuje bar czy restauracja mi sie udawalo wyciagac czasami ponad 2 razy wiecej ![]() za drugim razem wrocilam pracowac w to samo miejsce najwazniejsze zeby odrazu nawiazywac jak najwiecej kontaktow,bo tam wszyscy znaja sie nawzajem i czasami wystarczy sie na kogos powolac zeby dostac prace,to ze niepracowalo sie wczesniej w tym zawodzie nie jest zadna przeszkoda,za pierwszym razem bylam niepelnoletnia i to tez nie byl zaden problem ![]() radze uwazac na szefow czy kelnerow ktorzy odrazu probuja cie wyciagac na drinka czy na kolacje...ze sniadaniem ![]() bo to naprawde uprzykrza prace:/ najlepiej z gory ustalic wysokosc pensji i jak czesto bedzie sie dostawac kase(dniowki czy tygodniowki)lepiej dniowki...chociaz wtedy strasznie latwo sie je wydaje ![]() no a pozatym Grecja jest poprostu cudowna,praca polaczona z super wakacjami(chociaz dostac dzien wolny graniczy z cudem)zycie nocne wynagradza caly dzien spedzony w pracy(zawsze jest przerwa na sieste ![]() jak masz jescze jakies pytania to chetnie odpowiem pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Dzięki bradzo,za wyczerpującą odpowiedź
![]() Ale mi narobiłaś ochoty. Przyda mi się każda informacja,bo jestem na starcie - nie mam tam żadnych znajomych ani nikt ze znajomych tam wcześniej nie pracował,więc nie wiem czego się łapać - w internecie jest oczywiście mnóśtwo ofert,ale ile z nich jest pewnych?A żadnej nie nazwę bezpieczną,bo kto wie,co się tam czasi ![]() Dodatkowym problemem jest to,ze moja przyjaciółka,z którą barrrdzo chcę się wybrać,zna bardzo dobrze,ale tylko niemiecki. Jeżeli mogłabyś mi jeszcze powiedzieć,jak natknęła się na to twoja koleżanka,która była tam wcześniej? Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Marthusia, daj znać na PW, pracowałam w jednym biurze podróży które organizowało studenckie Work and Travel i mam nadzieję, że nie przyjdzie Ci do głowy skorzystać z ich usług. Ale to już nie na forum.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() jej siostra byla w Grecji przez rok na stażu i zalatwila jej tą prace z samym niemieckim moze byc klopot,fajnie by bylo gdyby znala chociaz jakies tam podstawy angielskiego a co do tych biur Travel&Work to zeczywiscie warto wszystko sprawdzic 10razy,bo spotkalam tam kilka dziewczyn ktore przytjechaly tam wlasnie za posrednictwem takich biur i praca ktora im zaoferowano na miejscu byla zupelnie inna od tej jaka mialy obiecana w polsce,nizsze zarobki,inne miejsce i na dodatek chcieli je wyslac do innych miast chociaz przedtem obiecano ze beda pracowac razem,skonczylo sie na tym ze ja pomoglam im znalezc prace a biuro je poprostu niezle naciagnelo ![]() powodzenia w szukaniu pracy!pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Dzięki Wam bardzo dziewczyny,za informacje i bezcenne rady.
Tak się zastanawiam,jak to możliwe,że ludzie są tak robieni w konia,przez duże firmy?!Jak to się dzieje i jakim cudem wciąż jest dopuszczalne.Koszmar. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Jak tam?Nic u nikogo na ten temat nie słychać?Może ktoś już coś sobie zaplanował?Ja znalazłam mnóóóstwo ofert...dla tancerek erotycznych -_-' no nic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Włąśnie moim zmartwieniem od pewnego czasu jest poszukiwanie pracy na wakacje. Myślę że w połowie czerwca będę już wolna i baaaaaaaardzo zależy mi na tym, żeby wyjechać za granicę i zarobić sobie. Jednak co do tych biur podrozy nie jestem przekonana, jako opiekunka nie bardzo mi się uśmiecha a przkeopałam internet i owszem jest dużo ofert, ale większość na min. 6 mies. Szukam pracy właśnie jako kelnerka, czy recepcjonistka. Powoli mnie to dobija, bo w Polsce na 4 miesiące nie chce zostać, a nie mam nikogo kto by mógł mi załatwić pracę za granicą. Z kim jechać też nie mam. A sama w ciemno to co tu dużo mówić boję się. Nie wiem za bardzo co robić
![]()
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Jennus ja tak samo, w polowie czerwca bede juz wolna i tez planuje wyjechac za granice do pracy, bo wiem, ze tutaj napewno nie znajde. Kolezanka miala sie zorientowac "po znajomosciach" z praca w Niemczech, ale chyba to nie wypali.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bez pracy i jak sie okazało później rowniez bez mieszkania wylądowałyśmy w londynie i też mozna dać radę, mimo z mój ang wcale nie był zdumiewająco dobry ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
A jakie,że tak powiem,masz wymagania?Gdzieś w szczególne miejsze chcesz się wybrać?Jaki język znasz?Jeżeli jedziesz sama,to wydaje mi się,że ne będzie problemu.Poszukaj na googlach ofert na Krecie,kurcze,zapomniałam jak się nazywa miejscowość(na K),w której podobno zawsze w lato jest praca dla kelnerek.Mile widziany jest tam polski,rosyjski i hiszpański. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie sądzę, że jeślibym jechała mając tam zaklepaną pracę, to byłoby bezpieczniej. Bo co jest niebezpiecznego w lataniu z Cv i wydzwanianiu ![]() p.s turystyka i rekreacja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale podsumowując, to były najlepsze wakacje, nauczyłam się tam wiecej niz kiedykolwiek w szkole, nie mówię tylko o ang, ale o radzeniu sobie itp. i nie sadze, żeby jechanie bez załatwionej pracy było czymś szczególnie niebezpiecznym... jeśli ma coś się stać, to co ma do tego praca czy brak pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Co do p.s to,'aha'
![]() A co do pracy w ciemno,to jednak minusów można wiele wyłapać.Kontakt z ludźmi z PL nietrudno stracić wyjeżdżając w nieznane.Twoja sytuacja,to oczywiście zupełnie inna sprawa,mieć tam kogoś na miejscu,a jechać w zupełnie obce miejsce. Co krok na tych googlach natykam się na bardzo interesującą ofertę dla kobiet...jako tancerki erotoczne -_-' i żadnych wymagań,no proszę ![]() la primavera a o sprawach we Włoszech z Polakami nie słyszałaś?Reportaży o Polakach,którzy jednak kończą mieszkając w parkach,bo pojechali bez kwalifikacji w ciemno?Jeżeli ktoś nie ma tam nikogo,ani nawet lokalu,to nie ma chyba co zachęcać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
wiesz... kontakt z ludzmi można stracić mając tam pracę.
osobiście wolę jechać tam i nastepnego dnia, po rozpakowaniu, spokojnie pochodzić po okolicy, wejśc do jednego, drugiego sklepu, restauracji czy kawiarni i samemu wszytsko zobaczyć na włąsne oczy i sie popytać o pracę (zresztą ogloszenia wiszą na szybach) aniżeli jechać z jakiejś agencji i się po drodze zastanawiać czy mnie w konia zrobili czy nie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego też bałabym się jechać przez jakas nieznaną agencję, która oferuje pracę jako kelnerka, a potem sie okazuje, ze to klub nocny. A gdy ja sobie poszłam sama do japońskiej/włoskiej restauracji, to wiedziałam, ze bedę kelnerką a nie tancerką erotyczną, miałam dzień próbnyitp. . Zreszta mieszkałam w stosunkowo bezpiecznej dzielnicy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiec nastepnego dnia, zabrałam się za szukanie i pracy i mieszkania, z południowego londynu wyniosłam się na moim zdaniem przyjaźniejszą północ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
No i gadka sratka,a tu kwiecień
![]() I jak postępy w poszukiwaniu pracy?Są? Znalazłam(pewnie wiele z Was trafiło na ten portal,bo jest chyba pierwszą/drugą pozycją na google)stronkę http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠pl/index.php z mnóstwem ofert.Coś może się wybierze,ale pytanie podstawowe - wiecie coś na ten temat?Czy warto zaryzykować biorąc ofertę z takiej strony? Z góry dziękuję za odpowiedzi i opinię ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
marthusia mam taką samą sytuację jak ty, poszukuję roboty na wakacje, ale ani nie mam z kim jechać, ani do kogo. Co prawda kolega wyjechał do anglii i myślałam, że bedę mogła jechać do niego, ale jak sie okazało pozory mylą i "kochany przyjaciel" napisał mi wyraźnie, że nie chce mnie tam widzieć.Rok temu szukałam pracy na zabój, dziennie pisałam do 10 biur, ale mieli mnie w głębokim poważaniu a na emaile zaczeli odpisywać w październiku i dopiero wtedy zaczeli mi proponować prace. W końcu znalazłam coś we Włoszech, zapakowałam się z chłopakiem i pojechaliśmy - wydając na początek mnóstwo kasy za znalezienie pracy i przewóz, na miejscu okazało się, że warunki są koszmarne 1 mały pokój a w nim po 8 kobiet. Praca polegała na zbieraniu gruszek 10 godzin dziennie przez 7 dni w tygodniu, podczas pracy nie wolno było rozmawiać, słuchać muzyki i wychodzić do ubikacji. Praca miała być na akord a okazało sie godzinówką, właściciele cały czas nam patrzyli na ręce. Byliśmy podzieleni na grupy 4 osobowe, ale w dwóch grupach było 5 osób, czyli nadwyżka. Pewnego pięknego dnia właściciele stwierdzili, że podziękują mi za prace - do tej pory nie wiem dlaczego, kiedy zapytali się mojego chłopaka czy wraca ze mną a on odpowiedział, że nie to jego tez wylali - podobno za słaba pracę. Powrót do Polski musieliśmy sobie sami zorganizować, było ciężko , ponieważ włosi w ogóle sie mówią po angielsku ale na dworcu jakoś się dogadaliśmy, wracaliśmy pociągiem do Wiednia a potem a Wiednia przewozem do Polski, ogólem na powrót wydaliśmy wszystkie zarobione pieniądze. Biuro w Polsce obiecywało co innego, a z czym innym zetkneliśmy się na miejscu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.