|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Wymrażanie kurzajek (krioterapia)
Próbował ktoś sam sobie wymrozić sobie kurzajki przy pomocy jednego z preparatów dostępnych w aptece?
Ja próbowałam w 2 miejscach. W jednym po 2 dniach zrobił się pęcherz, czytałam, że tak ma być. Na drugim jednak pęcherz się nie zrobił tylko skóra jest bardzo ciemna, przekrwiona, już od 4 dni, boję się, że tak już zostanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wymrażanie kurzajek (krioterapia)
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Masz z tym doświadczenie?
Nie wiem smarować to czymś, żeby szybciej zeszło czy nie? O to miejsce z pęcherzem jestem spokojna (swoją drogą, to tam trzymałam znacznie dłużej niż w tym drugim miejscu), ale to drugie wygląda dziwnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Mam z tym duże doświadczenie, ale ja wymrażałam u dermatologa, preparatów nie używałam. Na wymrażanie do dermatologa chodzi się tak raz na 1-2tyg., jednorazowy zabieg nic nie daje. Powinnaś odczekać aż się trochę zagoi i dopiero wymrażasz drugi raz. I tak w kółko. Jeśli masz małe zmiany to być może sama się tego pozbędziesz, przy większych brodawkach albo tych mozaikowych może być problem. Ale to juz zalezy od rodzaju kurzajek, mi np. maści i inne specyfiki (nie mówię o tych do wymrażania, bo nie używałam) nic nie pomogły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
A czy wymraza sie od razu na pierwszej wizycie (tak, wiem, dziecinne pytanie)?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Tak, wymraża się już na pierwszej wizycie, przynajmniej u mnie tak było. Dodam, że jak ma się trochę większą i grubszą kurzajkę to lepiej pójść do większej placówki, gdzie mają gabinety zabiegowe i pielęgniarki zajmują się usuwaniem skóry skalpelem, w przeciwnym wypadku można bardzo bardzo długo chodzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ja mam raczej mala, ale na twarzy
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jaką metodę wybierze to zależy od tego jakiego rodzaju zmiany masz oraz od Ciebie. Ja w każdym razie raczej już się nie zdecyduję na krioterapię, bo to boli nawet kilka dni po, przy laserze goi się to szybciej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Ja miałam na twarzy kilka usuwanych. Ale mówię ci, idź na laser, nie krioterapię, to nic nie boli. I uzbrój się w cierpliwość, bo trochę potrwa zanim ślad zejdzie, jestem obecnie półtora miesiąca po usuwaniu dwóch z twarzy i nadal widać ślady, chociaż nie rzucają się jakoś strasznie w oczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Wymrozilam u dermatologa,kosztowało mnie to 100zł. Bolało,ale znosnie. Jest to skuteczny sposób pozbycia się kurzajki na zawsze. Preparaty z apteki nic nie dawały oprocz lekkiego zmniejszenia się kurzajki,bo niszczyły tylko jej górną strefę. Przy wymrazaniu u dermatologa jest ona dużo głębsze,do korzenia a więc skuteczniejsze. Kurzajka najpierw pobolewa ale jakies 2 godz, robi się sina, stopniowo odpada (tak jakby oddziera się od reszty skóry),wtedy polecam nosić na niej plastej,bo wygląda obrzydliwie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pomijając nawet, że lekarze są różni i niektórzy się nie znają (lub/albo chcąc ciąć koszty kosztem pacjenta - nie jestem w stanie ocenić). Moje usuwanie brodawek (usuwałam 3 jednocześnie, bo wyszło taniej) trwało nawet nie minutę na brodawkę. Efekty: dwie na twarzy wyglądają ok, chociaż liczyłam, że 2 miesiące po usunięciu nie będą już widoczne. Ale trzecia na ciele, która była największa, to czerwony placek, zaczerwienienie w ogóle się nie zmniejszyło. Więc szuka się innych opcji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Za wymrazanie/laser placi sie dodatkowo, nawet jesli idzie sie do lekarza na NFZ?
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Ja chodziłam bardzo długo ale miałam wstrętne kurzajki - mozaikowe, szybko się rozprzestrzeniające. Jedne znikały, drugie się pojawiały. Teraz słuch o nich zaginął, od 2,5 roku mam spokój, ale pani dermatolog mówiła, że w razie osłabienia organizmu mogą się znowu pojawić. Ogólnie jak się ktoś zarazi wirusem brodawczaka to on zostaje w krwi na całe życie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie mam tego wirusa brodawczaka - przynajmniej tak sądzę, po spojrzeniu co google pokazuje za zdjęcia. Usuwałam dwie brodawki ("pieprzyki") jakieś 10 lat temu i teraz 3. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Kurzajki/brodawki to nie to samo, co pieprzyki!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Wygoogluj sobie "brodawka łojotokowa".
"Pieprzyk" to potoczne określenie na znamię barwnikowe. Metod na usuwanie takich znamion ORAZ kurzajek jest tylko kilka i opisujemy je w tym wątku: krioterapię dermatolog zaproponował mi właśnie na znamię barwnikowe a teraz usunęłam sobie kurzajki preparatem pt. krioteriapia "na kurzajki/ brodawki" (cytat z opakowania). Swoją drogą, krioterapia faktycznie pomogła. Już teraz (9 dni po) widzę, że stara skóra zeszła i nowa nie ma kurzajki. Ale nadal jest czerwona i wygląda jakby nie zaczęła się jeszcze goić. Gojenie zajmie jeszcze przynajmniej tydzień-dwa, nadal pobolewa. Długo to trwa i nie wiem czy jeszcze kiedyś się na to zdecyduję. Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2014-08-11 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.