|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Telekomunikacja w.Elektroniki
Nigdzie nie znalazłam podobnego wątku, a wiec postanowilam zapytać tu.
Mam coraz mniej czasu, a ciągle waham się pomiędzy dwoma kierunkami-mianowicie telekomunikacja na Pwr, a budownictwem na UP. Czy jest tu ktos, kto moze studiuje/studiował ww kierunki i potrafi coś powiedzieć na ich temat? Który jest bardziej interesujący dla potencjalnego pracodawcy i czy warto go studiować? Czy bardzo ciężko jest studiować dla osoby, która nie miała nigdy styczności ani z programowaniem ani z rysunkiem tech.? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
na przekór do celu
|
Dot.: Telekomunikacja w.Elektroniki
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jeśli budownictwo to tylko Politechnika, ale jednak bardziej bym stawiała na telekomunikację. Niestety po budownictwie teraz coraz gorzej z pracą. Natomiast z telekomunikacji nikogo nie znam, więc trudno mi się wypowiedzieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
czemu tylko politechnika? na przyrodniczym są praktycznie takie same specjalizacje...tak bardzo liczy się dla pracodawcy uczelnia ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Wielu pracodawców wychodzi z założenia (i zresztą słusznie), że uczelnie nietechniczne nie powinny kształcić inżynierów, a już na pewno inżynierów budownictwa, gdyż nie mają do tego zaplecza. Może specjalizacje są takie same, ale w praktyce może się okazać, że jest sporo różnic. Nauka na uniwersytecie różni się od tej na politechnice, na uniwersytetach jest znacznie więcej teorii, co w przypadku niektórych kierunków jest plusem, ale w przypadku budownictwa postawiłabym na praktykę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tylko żeby mieć uprawnienia zarówno na politechnice jak i na przyrodniczym trzeba zrobić praktyki. Może na uczelni wymagają troche mniej ale te studia bez uprawnień i tak nic nie znaczą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Uprawnienia to już swoją drogą, żeby je zrobić to trzeba się trochę "napocić". Ale oczywiście nie zniechęcam, jeśli bardzo chcesz to studiować to studiuj, tylko czasami przydaje się kubeł zimnej wody początkującym studentom, którzy jeszcze za bardzo się nie orientują w rynku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Rozumiem i dziękuję za opinię, jeszcze sie nie zdecydowałam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Zapewne pwr tak, ale czy ten konkretny kierunek jest czegoś warty-tego nie wiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Z tego co wiem PWr ma dobrą renomę, ale tak naprawdę dużo zależy od kierunku, który się studiuje. W przypadku kierunków technicznych takich jak budownictwo lepiej wybrać politechnikę i nie mówię tylko o PWr ale ogólnie, bo pracodawcy na to zwracają uwagę. Namnożyło się teraz uczelni i kierunków, nawet uczelnie niepubliczne mają kierunek budownictwo, więc jak pracodawca segreguje cv to na pewno wybierze tych po politechnice.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
na przekór do celu
|
Od pracujących absolwentów tej uczelni
![]() I z własnych obserwacji, jak widzi się ogłoszenia o procę z nagłówkiem: "Tylko dla studentów/absolwentów PWr" ![]() Oczywiście za dyplomem z dobrej uczelni muszą iść umiejętności, ale gdy pracodawca jeszcze Cię nie pozna, to patrząc na to, że ukończyłaś PWr ma chociaż nadzieję, że część tych umiejętności masz lub szybko nauczysz się nowych. Po prostu absolwenci polibudy dostają większy kredyt zaufania, jeśli chodzi o typowo techniczne kierunki.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-08-09 o 19:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Moze większy kredyt zaufania dostaną jesli chodzi o zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną, ale o samo zatrudnienie-niekoniecznie. Trzeba rozwiązać testy, żeby pracodawca wiedział, że pomimo tego, że ktoś skończył pwr to cos wie, sam papier nie świadczy o umiejętnościach.
A czy na Pwr uczą lepiej? pewnie tak, ale też zależy od kierunku. Jestem teraz bardziej za telekomunikacją, jednakże nie przewidzę tego, jaka będzie sytuacja na rynku pracy za 5 lat i czy będzie to opłacalne oraz czy faktycznie będę dobra w tym, co będę robić... Warto by się samemu dokształcać, poszerzać wiedzę, zdobywać nowe umiejętności-to jasne- ale czy na cos sie to przyda? nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
No ale właśnie Twoi znajomi po PWr będą zapraszani na rozmowy, choć mogą niektórzy z nich być matołami i na testach polegną, a Ty z papierem z UP będziesz odkładana na kupkę rezerwowych CV, mimo, że np. z testami poradziłabyś sobie świetnie. Wiem to z doświadczenia.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ta dyskryminacja faktycznie trochę mnie martwi... Chociaż pewnie nie ma zasady-równie dużo jest informatyków którzy nie potrafią programować i żalą się na forum, że pracują na kasie, jak również tych, którzy nigdzie się nie wypowiadają, tylko pracują. Gdy jest się dobrym w tym, co sie robi, znajdzie się pracę. Najgorzej jest wlasnie z bezpłatnymi stażami, żeby zdobyć uprawnienia, bez których tak naprawde nie ma sie nic... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Wiesz,nikt nie chciałby marnować roku. Wolałabym wykonywać pracę bardziej manualną, nie wyobrażam sobie siedzenia 8 h za biurkiem. Jednakże wydaje mi się,że telekomunikacja na wydziale elektroniki jest czyms bardziej wpadającym pod informatykę niż elektronika i telekomunikacja na wydziale mikrosystemów i fotoniki, choć brzmią podobnie.
Im dłużej się zastanawiam, tym mniej wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W poprzednich rocznikach jest to samo, prawie wszyscy pracują jako informatycy. Edytowane przez parodia Czas edycji: 2014-08-14 o 10:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Rozumiem że większość wybrała taką specjalizację
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.