|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jesienne Ciasto
niestety jesień zbliża się do nas wielkimi krokami:-(dlatego zaproponuję ciasto na poprawę humorku
![]() ![]() ![]() ORZECHOWIEC -------------- *20 dag.mąki *1/2 torebki proszku do pieczenia *20 dag.cukru(ewentualnie 15 dag.w wersji mniej słodkiej) *1 jajko *30 dag.masła *25 dag.orzechów laskowych *2 łyżki mleka *2 opakowania polewy czekoladowej w proszku mąkę,proszek i 5 łyżek cukru wsypujemy do miski,dodajem jajko,10 dag.zimnego masła-wszystkie składniki wyrobić na gładką masę powstałe ciasto owinąć folią i wstawić na ok.30 min.do lodówki przez ten czas przygotujemy nadzienie pozostałe masło i cukier wkładamy do rondla i na małym ogniu ogrzewamy,aż do rozpuszczenia składników następnie dodajemy zmielone orzechy(mogą być także drobno posiekane)i mleko zagotowywujemy i odstawiamy do wystygnięcia-ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej i posypanej bułką tartą brzegi podnosimy na ok.2 cm.a spód gęsto nakłuwamy widelcem przekładamy wystudzoną masę orzechową ciasto pieczemy 20-25 min.w tem.180 st.po upieczeniu pozostawiamy je w piekarniku-wystudzone dekorujemy polewą przyrządzoną wg.przepisu na opakowaniu SMACZNEGO |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Jesienne Ciasto
wygląda smaczniutko..
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
a czy to nie jest przypadkiem TRUDNE??
w swoim 17letnim życiu zrobilam ciastka dwa razy i zadne rewelacje mi nie wyszly, jednak teraz chce to zmienic tylko zeby kompletna klapa mi nie wyszla ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
najmles zacznij od ciastek
![]() ![]() co do ciasta to jak tylko dostane orzechy to się zrobi ![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
ja to z gotowaniem jestem na bakier a co dopiero z pieczeniem
przełóżcie mi te dag. tak mniej wiecej na ilość bo ja taka troche ciemna masa w tych sprawach ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
mąka-szklanka ma 17 dag
cukier-szklanka ma 22 dag masło i orzechy- waga podana na opakowaniu ![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
heheh dzieki
![]() serdeczne dzięki i pozdrawiam
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Ja też mogę coś polecić (przepis zaczerpnięty z takiej książeczki Przepisy czytelników), występuje tam pod nazwą Szarlotka sypana:
Bierzemy 1kg jabłek, obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach, dzielimy na pół. Mieszamy sypkie: szklanka mąki, szklanka kaszy manny, pół szklanki cukur pudru i dopełniamy na całą cukrem kryształem, trochę cukru waniliowego można dosypać i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (ciasto nie urośnie, więc się nie przejmować). Wykładamy tortownicę, prodiż czy co tam mamy, papierem do pieczenia, na to dajemy szklankę tych sypkich (wymieszanych oczywiście), na to wykładamy połowę jabłek i posypujemy cynamonem, potem znowu szklanka sypkich, jabłka i cynamon, na to ostatnia szklanka sypkich i po wierzchu kładziemy na całej powierzchni cienkie plasterki masła roślinnego i to pieczemy. Piecze się długo, ja w produżu ok 2h, aż będzie rumiane, zapieczone z wierzchu. Ja lubię na ciepło, a jak do takiego ciasta dołożycie kulkę lodów śmietankowych (do ciepłego) to dopiero miodzio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Jesienne ciasta, które robię: ciasto amerykanskie (banalnie proste, smaczne) http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2482
jabłecznik z budyniem http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis8...362824e2a52c7f |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:10.