![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
wakacje w polsce![]() od tego mema bym zaczęła. ja mam pytanie: czy tylko mi jest słabo, jak widze te stragany, te budy, te ohydne gofry, te pseudo włoskie lody, te zapiekanki, te tatuaże z henny, te budy buda na budzie te tandetne parasole plastikowe krzesla, tych dziadków z bebzonami na wierzchu? jakimś cudem dostałam się do centrum turystycznej miejscowości w środku sezonu i po prostu miałam ochotę zrobić sobie mikserem to co na memie powyżej. goły bebzon dziada na bebzonie, dzieci sikają na środku trawnika, ojcowie z butlą piwa lub nie, całe rodziny, grupy, ławice wręcz, idą bez celu w każdą stronę, każdy przechodzi przez ulice, zmierzają gdzieś -nikt nie wie gdzie, spacerują by kupować. idą na spacer na budy, by kupić setny długopis z imieniem, śmieszną koszulkę czy naszyjnik z muszelką. czemu to wszystko wygląda tak obrzydliwie koszmarnie, czemu miejscowości nie pachną morzem i świeżą rybą, tylko starym olejem z frytami? czemu nie można pojechać np nad solinę i obejrzeć natury? czemu i tam widzę plastikowy lunapark, budy z ubraniami, plastikowe japonki? czemu miejsca nieskażone tandetą plastikiem i cebulą są takie rzadkie? boże wybaczcie ale po prostu aż mnie serce boli że taką wizytówkę mamy w niektórych miejscowościach turystycznych. te stragany, stragan na straganie, buda na budzie, te super śmieszne koszulki "piwo to moje paliwo" "branie zaczyna się po 40" "szef wszystkich szefów" albo i "najlepsza gaska w mieście" ![]() boże, stwórzmy jakąś listę miejsc nieskażonych? bo na przykład solina i władysławowo są absolutnie wykreslone z mojej listy miejsc które odwiedzę w najbliższym czasie... a jakie wy macie zdanie i gdzie polecacie jechać żeby coś obejrzeć a uniknąć konsumpcyjnych plastikowo-chińskich spędów bibelotów i starego odsmażanego żarcia? ![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- ach zapomniałam i na tych straganach, poza oczywistym plastikiem, muszelkami z chin, koszulkami z nadrukami - cycek, penis, cycek, penis, cycek penis i czasem goła baba. nie rozumiem czemu tyle rubaszno-ohydnych i niesmacznych rzeczy się sprzedaje. czemu ktoś w ogóle to wystawia na widok publiczny, dla mnie miejsce penisów i piersi jest w sekszopie, a część bibelotów-pier dół na widoku to śmieszna goła baba z boberkiem na wierzchu i uber zabawnym podpisem, albo świeczki w kszałtcie penisa. ja nie wiem. osłabia mnie to. przepraszam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wakacje w polsce
Nie tylko Tobie to przeszkadza
![]() Mnie rozwaliło jakiś czas temu w Zakopanem, u podnóża Giewontu chatka drewniana niby góralska, a w środku... gofry z bitą śmietaną robione przez jakiegoś Araba ![]() ![]() Solina i Polańczyk absolutne centrum tandety i kiczu. Z miejsc niezbyt skażonych takimi wątpliwymi klimatami polecam niedoceniane Roztocze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
aha no i krupówki, zapomniałam o krupówkach. dawno tam nie byłam po prostu
![]() ja żebym miała polecić coś nieskażonego nad morzem, to części plaż międy chałupami a jastarnią, okolice kuźnicy... albo przejść 2 kilometry lub 4 zatoką z jastarni by znaleźć się przy pięknych malowniczych widoczkach. ale naprawdę tak ciężko o takie miejsca, że to aż boli. cieszę się ze centra miast tak nie wyglądają, np rzeszów jest piękny, podobały mi się podziemia - to jest atrakcja. ale to nie jest miejscowość turystyczna w zasadzie ![]() taaa zabytkowe budynki w środku z kebabami... ...albo jedziesz sobie do krzywego domku w szymbarku, wchodzisz do restauracji, nadzieja - zjesz coś miłego. a tam widzisz tę tandetną plastikową tablice gdzie markerem dopisane są frytki 5 zł zapiekanka 6 zł kebab 8 zł pizza 10 zł i się załamujesz. a po drodze mijasz z 15 automatów na pieniążki które wywalaja ci kuleczki z super niespodzianką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No niestety nasz kraj jest totalnie nieuswiadomiony jeśli chodzi o takie sprawy - można chociażby popatrzeć ile billboardów wisi w całej Polsce na rożnych budynkach, a ile tego jest na zachodzie (czytaj: prawie wcale)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
![]() = momentami jestem naprawdę zażenowana tutaj piękny zbiór "polskiego wakacyjnego kiczu" http://wiadomosci.wp.pl/gid,11466000...c,galeria.html ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ha ha ha ha ha
|
A w innych krajach po plaży chodzą Murzyni obwieszeni w 30 kapeluszy i 3258734593 koralików
![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Hahahhahaa pudełeczko z gołą babą zawierające piasek ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jedyne ładne domki to stare budownictwo obwieszone bilbordami z kazdej możliwej strony, że prawie nie widać gdzie okno. może to antywłamaniowy kamuflaż? ktos pięknie ujął "namiastka Miami dla najmłodszych" ![]() źródło: wp.pl a tutaj chyba zaczynam rozumieć laskę z intymnego która zagroziła zerwaniem jeśli facet nie przestanie nosić slipek ![]() ![]() źródło: wp.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kurczę, ja tez myślałam, że Polska jest skażona cebulą i nie wiadomo jakimi jeszcze warzywami do kompletu, że chińszczyzna zalewa tylko polskie stragany. Ale wystarczy się przejść ulicami każdego europejskiego miasta nastawionego na turystykę i znajdzie się równie ohydne figurki made-in-china ![]()
![]() |
![]() |
#9 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() większość tych przenośnych karuzel wyglada jak ostra jazda na kwasie . nie umiem inaczej wytłumaczyć sobie połączenia barw i pewnych motywów artystycznych. ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Cytat:
naprawdę, przysięgam ![]() nawet weneckie stragany zachowują w sobie jakiś pseudo-urok. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Bursztynowy papież
![]() ![]() źródło: klik podusza z foką ![]() źródło: klik ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
koszmar ubiegłych lat, park rozrywki nad soliną ![]() źródło: klik |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Ja popieram, Roztocze, Lubelszczyzna to niemal dziewicze turystycznie tereny.
Ale wszystko zależy od tego co kto lubi robić , jak spędzać czas. Ja lubię pozwiedzać, pójść śladem jakichś znanych ludzi , bardziej mnie kręcą ruiny, rozwalające się domki/chociaż mi żal że się rozlatują/niż pałac gruntownie od podstaw odremontowany. Bo w tych starych można sobie dośpiewać , że taki Stefek Żeromski pisał tu coś patrząc na dziś zmurszałe belki sufitu, wyglądał prze to oto okno, którego jeszcze resztki zostały, stąpał po tych zgniłych podłogach... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Ja lubię .. różne rzeczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
keep calm and contour on
|
w Jastarni nie ma jeszcze takiej przesady,przynajmniej parę lat temu,ale we Władysławowie miałam poważny problem znaleźć smażalnię ryb, bo były same oscypki z Zakopanego, Turkish Kebaby, hamburgery,hot dogi itd.
Wszechobecne żenujące żarciki nawet na plażę docierają, kiedyś kilka dni chodził chłopak sprzedający kolby kukurydzy i nawoływał: Kukurydza w cieniu palmy zwiększa popęd seksualny, jeśli pani mąż nie może, kukurydza mu pomoże!
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
![]() czy jest na sali ktokolwiek, kto kupiłby szumiącą mewę? źródlo: klik ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- ![]() "hehe helena patrz, hehe jakie śmiszne, hehe penis = maszt, hehe sprytne" źródło: klik |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
No cebulandia.
Nie jeżdżę w takie miejsca. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
halo, pasztet!!!!
"Poszukując odpowiedniej pamiątki na straganach, trudno także ominąć puszki z piaskiem i... prezerwatywami. Cena niewygórowana - 7,5 zł, za to z chwilą otwarcia, jak zapewnia producent, powracają bezcenne wspomnienia..." :d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
and cigarettes
|
Kilka dni temu zachciały mi się wakacje nad polskim morzem.
Dzięki za ten wątek. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
odkładasz pieniądze. myślisz - no 2,5 tys zł i jadę. w zasadzie - za tę cenę masz wakacje last minute, w ciepłym i miłym miejscu, no ale serce ciągnie cię nad bałtyk. jedziesz więc. pakujesz sie, w kwaterę, najlepiej prywatną, gdzie wita cię pan zdzisiek z kartką popisaną mazakiem "PARKING CAŁODOBOWY 6 ZŁ". klapki&sasndały&bebzon na wierzchu&specjal jak ktoś zaparkuje. zanim dojedziesz, telepiesz się w korku jakieś 4 godziny, który się wydłuża, bo auta się zagrzewają i zanim ktoś je zepchnie na pobocze by nie blokowaly pasa, to mija czas. dalej jest już tylko gorzej, bo chcesz zostawić auto by nie stać w korku i iść na plażę, ale tysiące osób pomyślało to samo. możesz się tułac kilometry wzdłuż linii morza, albo położyć się na metrze kwadratowym z podkulonymi nogami. niech ci nie przychodzi do głowy wchodzić do wody - za dnia kupki i siki, wieczorami okazyjne bełty pijanych ludzi. w sumie, za dnia też, ale rzadziej. no bo przecież "no helena a po co dzieciak ma w krzaki latać klapki zakładać, niech leje do wody dużo jej tu" potem myślisz - ech wracam, ale ciepło mi w stroju, przebiorę się w przebieralni miejskiej na plaży. takie drewniane. ale wchodzisz a tam tampony, podpaski, okazyjnie pampersy i zuzyte prezerwatywy. o jedzeniu nie wspomnę. i to wszystko za "grosze" ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2014-07-15 o 21:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Miejscowość Dyniska , woj lubelskie, powiat Tomaszów Lubelski.
Przebywał tu kiedyś Artur Grottger. Przeżył tu swoją wielką miłość. Ze swoją ukochaną spotykał się pod wielką sosną. Długo po jego śmierci jeszcze rosła ale PGR wylewał pod nią gnojówkę aż umarła, korzenie zgniły, straciła liście. I stała taka goła aż przyszła wichura i przewróciła ją. Miejscowy ksiądz upamiętnił to miejsce pomnikiem przedstawiajacym Artura z ukochaną. Odremontowano też kapliczkę stojącą w pobliżu. Bardziej podobały mi się ruiny. Wstawiałam to już kiedyś na podróżach ale jeszcze raz bo uwielbiam takie rzeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Dobra, przyznaję się. Szumiąca mewa mnie zaintrygowała. Chciałabym posłuchać co ona ma do wyszumienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
komentarz z wp
"pocztówka ,, czas postawić maszt'' najlepsza, sama ją kupiłam z 10 lat temu i wysłałam tęskniącej kolezance ubaw po pachy, nie wiem co od niej chcecie ?" najlepsze jest to że komentarz też już wiekowy ![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
nie wymyślaja nowych sloganów na pocztówki bo wszyscy etatowi poeci poszli sprzedawać kolby kukurydzy i lody na plaże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
No ale skumaj to. Mewa, która szumi. Zrozum to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
W ciągu kilkunastu lat oglądania tego wszystkiego rok w rok zdążyłam się przyzwyczaić i już mnie to tak nie razi w oczy. Chyba nigdy się jakoś szczególnie nie zastanawiałam nad tym, dlaczego w Polsce tak to wygląda, może dlatego, że zazwyczaj te przaśne straganiki widuję oblegane przez najróżniejszych turystów a ich drugie tyle paraduje po ulicy w tych słynnych koszulkach z nadrukami złotych myśli, więc interes się kręci.
![]() Wbrew pozorom za granicą też można się z tym spotkać. Np. byłam w niezbyt wielkiej ale typowo turystycznej miejscowości i mogłam kupić wszystko, od drewnianych ręcznie malowanych szkatułek, kosmetyków z płatków róży, torebek, apaszek "LV" po ręczniki z kolorowymi nadrukami delfinków itd. Momentami prawie ten sam klimat co pani sprzedająca na rozkładanym stole torebki "Prady" na deptaku w Kołobrzegu. ![]()
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:25.