|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
"Dobre" rady mamy
Witam. Zastanawiałam się długo czy napisać o swoim problemie na forum, ale sprawa ciągle do mnie wraca. Mam 21 lat i chłopaka, z którym jestem 14 miesięcy. Mieszka ok 50 km ode mnie i widujemy się w weekendy. Jakieś 2 miesiące temu na imprezie, na którą wzięłam też mamę, poznałam chłopaka - kolegę znajomego. No i jak to wiadomo na imprezach - alkohol, zabawa, tańce. Nowo poznany chłopak siedział cały wieczór z nami w stoliku. Okazało się, że mieszka niedaleko, więc razem także wracaliśmy do domu. Problem w tym, że ten kolega na tyle się spodobał mojej mamie, że teraz na każdym kroku sugeruje mi, żebym się z nim umówiła na randkę. Chłopak jest na prawdę w porządku - wysoki brunet, 2 lata starszy ode mnie i mieszka w tym samym mieście. Ale ja nie chcę z nim być. Mam już chłopaka, który jest dla mnie kochany i jest mi z nim dobrze. Jest dobrym człowiekiem, może nie należy do najprzystojniejszych i za dużo gada ale bardzo mu na mnie zależy. Moja mama go toleruje, ale nigdy za nim nie przepadała. Przykro mi z tego powodu, że matka nie szanuje mojej decyzji i chce mi ustawiać życie. Rozmawiałam z nią na ten temat, ale zawsze do tego wraca twierdząc, że przecież może mieć swoje zdanie. Owszem, ale to się robi męczące. Jakich argumentów użyć wobec mamy, by temat już się nie powtarzał? Czy to może ja sprawiam z tego duży problem? Sama już nie wiem. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: "Dobre" rady mamy
Nie daj zmanipulować się matce, ja kiedyś na to pozwoliłam i bardzo tego żałuję. Jesteś dorosła i możesz sama podejmować decyzje, nie bierz czyichś myśli za swoje bo do niczego cię to nie doprowadzi. Sama wiesz czego chcesz i powiedz jej to.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Matki mają to do siebie że uwielbiają wybierać partnerów swoim córkom wiem coś o tym choć ja nie postąpiłam tak jak moja mama chciała zrobiłam po swojemu i ty zrób to samo powiedz grzecznie mamusi że masz już chłopaka i choćby jej sie nie ziemsko podobał ten kolega znajomego to jednak nic z tego nie będzie bo nie masz zamiaru robić przykrości swojemu chłopakowi ponieważ ci zależy i kropka niech robi z tym co chce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie napisałam, że Go nie kocham. Kochamy się oboje. A Jego dobroć to nie jest jedyne uczucie, które mnie przy nim trzyma ;] Także proszę nie wyciągać pochopnych wniosków. Co do tej miłości, to może dziwna relacja, ale moja mama już dawno chyba zapomniała co znaczy to słowo. Uważa, że tylko za młodu jest pięknie i kolorowo. A potem wszystko się zmienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Rodzice to nasza ostoja życiowa. Moi nigdy mi się nie wpieprzali. Wychodzili z założenia, że sam muszę się nauczyć pewnych rzeczy. Owszem, w sytuacjach kryzysowych reagowali, ale to były już skrajności. Co do partnerów... Gdyby moja słuchała swoich bliskich, może byśmy razem nie byli. Choć teraz żyję z nimi spox. Więc jeśli nie dochodzi do jakichś mocnych przegięć (przemoc, wykorzystywanie, uzależnienia, etc.), rodzice mają bana na wchodzenie w związki. Nawet jeśli potem okaże się, że było rozstanie i ''a nie mówiliśmy''. Człowiek powinien sam w takich sprawach decydować co jest dla niego dobre.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez NothingShocking Czas edycji: 2014-07-13 o 16:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
"Na dziewczynę" nie działa. Mama twierdzi, że nie ma wagonu, którego nie da się odczepić ;P A poza tym ciągle mi mówi, że widziała jak on na mnie patrzył i że mu się spodobałam. Niby to prawda, ale to nie ma znaczenia teraz. Chcę tylko, by skończyły się te dogadywania z Jej strony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Zacznij mamusię swatać z sąsiadem. Mów jak na nią patrzył i że pewnie mu się podoba. I że jest przystojny (zakładam że matka jest z Twoim ojcem).
Może zrozumie bezsens swojego zachowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
etam, nie ma wagonu którego nie można odczepić ![]() Zaciśnij zęby i wytrzymaj jej uwagi, ewentualnie rzuć: jak Ci się tak podoba to zdobędę dla Ciebie jego nr telefonu. Albo: mamusiu mamy 21 wiek, mógł Łapicki mieć 60 lat młodszą żonę, to nikogo nie zdziwi jak zaczniesz się spotykać z Igorem(?), to tylko parę lat różnicy. Zacznij ją wkręcać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
sorry, ale ja bym sobie nie pozwolila tak mowic. sama zle wybrala (roznie moglo byc), ale bedzie innym zycie ustawiac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ojciec był kiedyś w porządku facetem. Jeszcze 10 lat temu był wspaniałym ojcem i mężem. To alkohol przestawia ludziom w mózgu. Kiedyś powiedziałam jej, że sama źle wybrała. Ale po czasie tego bardzo żałowałam, bo nie mogła przewidzieć co się się powyrabia z jej wybrankiem po 25 latach od pierwszego spotkania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pewnie że ludziom z czasem zmienia się charakter, upodobania, skłonności. Ale można rozstać się z człowiekiem którego zachowania nie akceptuje się.Dla własnego dobra ale i jego. Bo jeżeli dostanie takiego kopniaka to czasami otrząśnie się. I może coś zmieni. Ale to nie Twój ojciec jest przedmiotem dyskusji. Może za bardzo współczujesz mamie i nie umiesz się jej odciąć? I ona to wykorzystuje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, matki lubią wybierać partnerów swoim dzieciom, ale głównie kierują się dobrem dziecka. Jeśli Twoja mama szuka dla Ciebie kogoś w zamian obecnego chłopaka to być może uważa, że zasługujesz na kogoś lepszego? Może w obecnym partnerze znalazła coś, co ją niepokoi? Najlepiej szczerze, bez emocji porozmawiać z mamą dlaczego tak się zachowuje i później przemyśleć jeszcze raz sytuację
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zielona Driada
|
Twoja mama pewnie nie ma złych intencji (może zauważyła coś czego Ty nie dostrzegasz), ale to Twoje życie, sama musisz dokonywać wyborów i sama je przeżyć.
Porozmawiaj z mamą i powiedz jej, że jesteś dorosła i chcesz żyć po swojemu, możesz jej zasugerować, że namawiając Cię na zainteresowanie się nowo poznanym chłopakiem, osiąga całkiem odwrotny efekt od zamierzonego i zwyczajnie Cię zniechęca.
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do kolegi, to trochę się wyjaśniło. Wczoraj poszłam do knajpy obejrzeć finał Mistrzostw Świata, stwierdziłam, że może spotkam kogoś znajomego. No i spotkałam kolegę, o którym mowa. Wydawał się taki kulturalny. A moim oczom ukazał się widok naprutego jak bombowiec chłopaka, który w głębokim poważaniu miał to, co się dzieje wokół niego, oraz to, że koledzy zwracają mu uwagę na jego niedopuszczalne zachowanie. To, co zobaczyłam, skreśliło Go w moich oczach i mam nadzieję, że jeśli opowiem matce o całym zdarzeniu, też inaczej na niego spojrzy i w końcu da mi spokój. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że po tym co opisałaś mama zrozumie, że nie wszystko jest brylantem, co się świeci ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:50.