|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Zniszczenie towaru - konsekwencje
Byłam dzisiaj w MONITOROWANEJ drogerii w celu zakupienia perfumu i żelu pod prysznic. Nie wzięłam wózka, gdyż stwierdziłam, że sb poradzę bez. Niestety - nie poradziłam sobie. Perfum spadł i uszkodził się. I tutaj postąpiłam nieładnie, gdyż zamiast zgłosić to obsłudze (co zostało mi później wypomniane) odłożyłam towar na półkę i wzięłam nieuszkodzony. Chcąc zapłacić, pani przy kasie miała przy sb felerny produkt i spytała czy mam zamiar za to zapłacić. Uparcie powiedziałam, że NIE. Wypomniała, że to była moja wina, na co odpowiedziałam, iż wiem, ale nie będą za to płacić. Panie (bo było ich trzy) powiedziały, że mają wydarzenie nagrane, że ja zachowałam się NIEPRZYZWOICIE - z czego zdaję sb sprawę oraz że miałam do dyspozycji wózek. Przeprosiłam, zapłaciłam za zakupy i wyszłam ze sklepu. Jest mi teraz, parę godzin później, niezmierni głupio. Jednak nie chcę płacić za rzecz, której nie byłabym w stanie używać. Czy mogę ponieść TERAZ jakieś konsekwencje? Nie mają moich danych, a jedynie nagranie... Dodam, że mieszkam w małym mieście.
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzeniona
|
Dot.: Zniszczenie towaru - konsekwencje
Cytat:
Dla mnie oczywistym jest, że płaci się za poniesione z własnej winy szkody.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
damn good coffee
|
co to jest sb?
![]() Nie ma przepisu, który by bezwzględnie nakładał obowiązek zapłaty przez klienta za stłuczony przedmiot. Ani takiego, który by bezwzględnie z tego zwalniał. Jeżeli np zahaczyłabyś przypadkowo torebką, bo alejka była za ciasna a produkty źle ustawione na półce, to sklep ponosiłby odpowiedzialność, ale w takim przypadku myślę że słusznie mogliby Cię prosić o zapłatę. Osobiście uważam, że bardzo nieładnie się zachowałaś. Trudno, stało się, trzeba było zgłosić fakt obsłudze i zapłacić, a nie zachowywać się jak dziecko. |
|
|
|
|
#4 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-07-26 o 19:35 |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zielona Driada
|
Bardzo nieładnie
tu już o zwykłą kulturę chodzi. Sama pewnie byś się nie lada wkurzyła, gdybyś kupiła takie felerne perfumy, bo ktoś je upuścił, a potem wcisnął na półkę Cytat:
|
|
|
#6 | |
|
.
|
do takich klientów tylko strzelać. a zdajesz sobie sprawę, że te panie później muszą pokrywać straty ze swojej kieszeni? -_- kobiety pewnie mało zarabiają, a tu jeszcze ludzie zachowują się jak bydło, za które trzeba płacić.
---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Cytat:
pracownice muszą pokrywać straty z własnej kieszeni. nie wiem, skąd się w ludziach taki pogląd bierze, że sklepy mają możliwość mieć x zł strat.
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Generalnie za uszkodzenie towaru w sklepie klient nie powinien być obciążany kosztami i tak się zazwyczaj dzieje.
Takie rzeczy się zdarzają i każdy sklep powinien być na to przygotowany. Natomiast Twoje zachowanie było bardzo nieładne. Podejrzewam, że gdybyś od razu zgłosiła szkodę i przeprosiła, to nie kazano by Ci płacić. |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
raz tez cos rozbilam w rossmanie, poszlam do pani, i chcialam zaplacic. Uslyszalam, ze nie trzeba bo to to idzie na strate sklepu czy cos takiego. Kiedys moj chrzesniak rozbil 3 butelki soku w markecie, to samo uslyszalam. Chyba jednak sklepy jakies tam ubezpieczenie maja. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-07-26 o 19:57 |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
.
|
Cytat:
i wiesz, co innego taki soczek za 2 zł, a co innego perfumy warte xx razy więcej.
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
Wypadła mi z ręki torba proszku do prania w Biedronce , rozdarła się/ pękła przy upadku, część się wysypała ale nie dużo. Chciałam wziąć tę resztę i zapłacić. Gdy się schyliłam po nią to pani układająca towar wzięła to ode mnie, powiedziała abym wzięła nowy bo ten idzie na straty.
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
A co to jest TEN PERFUM? ![]() Odpowiadając na pytanie Autorki, nie, nikt Cię nie pociągnie do odpowiedzialności, ale zachowałaś się bardzo chamsko. W kontaktach z ludźmi warto czasami pokazać odrobinę kultury, a nie tylko bać się, czy się wyda, czy się nie wyda, czy muszę zapłacić, czy nie muszę. Stłuczone PERFUMY trzeba było oddać obsłudze, żeby nikt się nie pobrudził, nie skaleczył ani nie kupił felernej sztuki. Przeprosić i tyle. Rozumiem, że nie wpadłaś na to niestety? |
|
|
|
|
#13 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
PERFUMY- to słowo występuje tylko w liczbie mnogiej.
Nie, nie poniesiesz żadnych konsekwencji fonansowych, ale nie podoba mi się Twoje zachowanie w tym przypadku. Prawdopodobnie uszkodziłaś tester (nie wyobrażam sobie nawet, że "psiknęłaś" z buteleczki bez tego napisu lub majstrowałaś przy produkcie przeznaczonym do sprzedaży) a takie straty drogeria ma wliczone w ryzyko. Powinnaś była jednak zgłosić fakt obsłudze zamiast udawać, że nic się nie stało. To takie niedojrzałe trochę jest.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
No to na % strat jakie sklep może ponieść, jak zauważyły dziewczyny - jak zwał, tak zwał Jakby szło na ich stratę, to by pewnie ją zmusiły do zapłaty. Ale nie idzie to na konto obsługi w przypadku sieciówek.
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
tak Old własnie w tej chwili jest sporzadzany twój portret pamieciowy
a z buteleczki perfum pobierane są odciski palcówa tak serio to komus sie wybitnie tutaj nudzi.... |
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
.
|
ale nie rozumiesz, że w to wliczają się też kradzieże? rossmann nie jest małą firmą, a i pracownice mogą odpowiadać swoimi finansami, które nie są szalone. perfumy nie kosztują dwóch złotych. nie ma też jak zmusić takiej delikwentki do zapłacenia za straty, jakie spowoduje. trochę mnie to bawi, jakie macie podejście - ale w sumie racja, nie wasza kasa to po co się przejmować. tyle, że to dziewczyny stracą np. premię nie ze swojego powodu. sama premia też nie jest wysoka, ale może stanowić np. 10% miesięcznego wynagrodzenia.
|
|
#20 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=b021da5bf142259817d3b5d 5900fc01cf3c7c2e4_67241a0 1ac6ab;47468803]A ja myślę, że to wyrzuty sumienia się odzywają w autorce...[/QUOTE]
eee chyba nie Ona sie boi czy mimo wszystko sklep nie wyegzekwuje jakos od niej kasy za zniszczony towar... i nie wierze ze to mogło byc naprawdę
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Prawo nie nakazuje zapłacenia za uszkodzony towar, nakazuje tego kultura i dobre wychowanie! Strasznie prostacko zachowałaś się w drogerii... brak słów niestety :|
|
|
#22 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A skad ty masz takie dane? :p gdyby bylo tak jak mowisz to w rossmanach w ogole nie istnialoby takie cos jak premia dlatego ze straty tam sa ogromne, od pelnowartosciowych kosmetykow w ktore ludzie wsadzaja paluchy, psikaja i otwieraja bo nie rozumieja do czego sluzy tester, przez stluczone cienie, kremy, perfumy, po lradzieze ktorych w rossmanie jest ogrom. Sama pracuje w sieciowce i wynik ostatniej inwentaryzacji to -25%, gdyby ktokolwiek mial za to placic to nie dosc ze nie dostalby wyplaty to jeszcze by musial firmie doplacac, wiec albo nie masz pojecia o czym mowisz albo mialas kontakt z jakas dziwna firma :p Wysłane przez Tapatalk
|
|
|
|
#24 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko - tak naprawdę to nie musiałaś za to zapłacić ale moim zdaniem głupio postąpiłaś że towar odłożyłaś, mogłaś chociaż zanieść do kasy i powiedzieć jak się miała sytuacja, wtedy byłoby ok a tak postąpiłaś nie rozsądnie tak jak dziewczyny piszą.
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pytam złośliwie, po prostu olałabym unikać, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Zawsze spotykałam się z sytuacją, ze obsługa sklepu uszkodzony towar na terenie sklepu, wymieniała na nieuszkodzony. Przecież jakby klient sie poskarzył, ze taśma źle zabezpieczona , słoik spadł i olaboga _prawie_ mu kuku zrobił, to by się zlecieli inspektorzy BHP i kazali w całej UE obudować taśmy zasiekami pod napięciem, żeby sznownego klienta przed kuku uchronić
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem jeśli pracownik nie podpisał odpowiedzialności materialnej za wyposażenie sklepu to za to nie płaci. Ale odczuje to na pensji.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 | ||
|
.
|
Cytat:
![]() nie wiem, gdzie ty pracujesz, ale przy takim wyniku w rossmannie to byś długo nie popracowała. żeby dostać premię w tym sklepie, musisz mieć odpowiednio niski % tych strat. co jakiś czas podwyższają progi, więc takie 25% to czysty surrealizm. Cytat:
jeśli w takim rossmannie ubytki mogą wynosić 300zł to wystarczy, że dwie osoby stłuką perfumy i pozamiatane. a często się zdarza, że ludzie niszczą towary i te straty takie małe nie są.
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zachowania autorki to nawet nie będę komentować, wystarczy że takich "klientów" mamy na pęczki
|
|
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
Chyba bym sie spaliła ze wstydu....
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:16.

Dla mnie oczywistym jest, że płaci się za poniesione z własnej winy szkody.

tu już o zwykłą kulturę chodzi. Sama pewnie byś się nie lada wkurzyła, gdybyś kupiła takie felerne perfumy, bo ktoś je upuścił, a potem wcisnął na półkę