|
|
#1 |
|
(ro)BOT
|
Najpopularniejsze mity dotyczące pielęgnacji włosów obalone!
Czy szampon musi się pienić? Czy codzienne mycie włosów zmniejszy ich przetłuszczanie się? Czy włosy przyzwyczajają się do kosmetyków? Obalamy włosowe mity! czytaj więcej
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Najpopularniejsze mity dotyczące pielęgnacji włosów obalone!
I to mi się podoba! Trzeba nagłaśniać takie mity. Mam włosy ze skłonnością do przetłuszczania się. Niezliczona ilość pań, które mają takie szczęście i nie muszą myć włosów codziennie, mówią mi "przyzwyczaiłaś włosy do częstego mycia, to teraz masz".
A ja mam tego już po dziurki w nosie, bo dobrze wiem, że gdybym swoich włosów każdego dnia nie umyła, to mogłabym otworzyć małą fabrykę masła i dorobiłabym się łupieżu oraz wypadających włosów.
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Też słyszałam, że włosy wcale nie przyzwyczajają się do kosmetyków i gdy znajdziemy ten najlepszy to możemy być mu wierne. Dlatego też jak słyszę od fryzjera, że trzeba zmieniać szampon co ileś tam to mówię dziękuję i wychodzę. Nie chcę, aby moimi włosami zajmował się ktoś kto ledwo ma o nich pojęcie.
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Sądzę, że mitów jeszcze sporo by się znalazło, mimo to dobrze, że obalono chociaż te najpopularniejsze
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Ja ze swojej strony mogę dodać jeszcze jeden mit, powtarzany przez moją mamę przez wiele lat: "aby wzmocnić włosy trzeba je cały czas ścinać". Już większej bzdury to chyba nie ma
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Nie zgodzę się co do 3., włosy można odzwyczaić od częstego mycia i sprawić, że nie będą się przetłuszczać, ale to wymaga nie mycia ich np przez tydzień i tak kilka razy, a nie co 2 dni, gdy normalnie myje się je codziennie. Sama kiedyś miałam taki okres, że myłam włosy codziennie lub co 2 dni (przez to, że miałam grzywkę i często ją dotykałam
) i zaczęły mi się bardzo przetłuszczać, chociaż wcześniej wystarczało je myć co 3-4 dni. Później miałam wakacje, więc chodziłam w związanych włosach prawie cały czas i niezbyt często wychodziłam, więc specjalnie myłam włosy co ok 6 dni i tak ok miesiąca lub dłużej, skutkiem czego moje włosy przestały się przetłuszczać i mogłam spokojnie nie myć ich 4 dni, a do tego poprawiła mi się ich kondycja.
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Tych mitów to jest o wiele wiele więcej
![]() Ale wypisaliście faktycznie jedne z najpopularniejszych
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Wlosy same z siebie sie nie przetluszczaja, bo sa martwe! Przetluszcza sie skora glowy! Jesli ktos ma skore normalna/sucha, a myje wlosy co 2 dzien, naklada odzywki to faktycznie warstwa silikonow sie buduje i moze w efekcie obciazac wlosy. Jesli jednak ktos ma skore ekstremalnie przetluszczajaca sie (tak jak ja), to i skora na glowie sie przetluszcza! Tak samo jak trzeba usunac loj z twarzy, jak i ze skory glowy. W przeciwnym razie oprocz natluszczonych przez sebum wlosow, mozemy nabawic sie lupiezu, brzydkiego zapachu, a nawet stanu zapalnego.
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Sweetcorn... wspolczuje niemycia włoów w lecie- kiedy czlwiek sie poci i po prostu to swędzi z brdu i mówmy wprost z syfu!
Poza tym dzisiejszy tryb życia ludzi zmusza do częstego mycia- treningi, choroby, srodki do stylizacji i zanieczuszczenie powietrza. Ja osobiscie nie polozylabym sie "usyfiona' w pachnacej poscieli. |
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
A ja naprawiłam rozjaśnione włosy olejem, mam teraz błyszczące i nie puszące się. Miesiąc mi to zajęło, więc to nie prawda,że się nie da.
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Z tym mitem o szamponie to niestety tak właśnie nam się wydaje, że jak się za mało pieni, to włosy są nie umyte. A olejki i maski są w stanie naprawić włosy i wcale nie trzeba ich cały czas ścinać :/
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
A co sadzicie o micie, pt. mój fryzjer ma dobrą rękę, po nim włosy lepiej rosną? Że jeden jak zetnie to rosną szybciej i obficiej, a inny ma złą rękę i nie rosną
A i jeszcze jeden, że po sobie się włosów ściętych nie zamiata! |
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Cytuję: "A ja naprawiłam rozjaśnione włosy olejem, mam teraz błyszczące i nie puszące się. Miesiąc mi to zajęło, więc to nie prawda,że się nie da."
To raczej kwestia poprawienia tego jak się prezentują, a na pewno nie zostały naprawione ;p Jeszcze pytanie, jakich olei użyłaś, może tylko pooblepiałaś włosy silikonami i niedługo będą w gorszym stanie niż na początku... Oczywiście miejmy nadzieję, że nie
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
odnośnie do powyższego komentarza ,wątpie w naprawę włosa rozjasnianego, co najwyżej jest oblepiony i wypełnione ubytki, przez co wydaje się zregenerowany. Podobne działanie jak z parafiną - nie nawilży ale stworzy pozory nawilżenia.
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Nie zgadzam się, że włosy powinno się myć najlepiej co dwa dni. Im częściej myjemy włosy tym skóra broni się produkując więcej sebum. Przez to możemy doprowadzić do tego, że myjąc rano wieczorem już będziemy mieli tłuste włosy. Dermatolog mówił, że najlepiej myć włosy nie częściej niż 2 razy w tyg. Chyba, że ktoś już na prawdę musi częściej...
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Też to słyszałam, podobnie jak to, że często trzeba zmieniać rodzaj pasty do zębów :P
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
mm moim zdaniem włosy powinno się myć wedle zapotrzebowania
![]() a co do ilości odzywek itp mm co za dużo to niezdrowo
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
To zależy od szamponu. Ja uważam, że można myć włosy codziennie, ale jeśli nie ma takiej potrzeby to co 2 dzień, bo rzeczywiście skóra wtedy przyzwyczaja się i trzeba myć codziennie. Poza tym, bardzo ciekawe obaleniu kilku mitów. M.in. tego, jak obcinać końcówki - nie cm, ale powyżej rozdwojenia to jest już sporo, ja bym się chyba na to nie zdecydowała.
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
możecie mówić, że włosy się nie przyzwyczajają, ale moje dla przykładu lubią urozmaiconą pielęgnację. Zbyt długie stosowanie 1 preparatu skutkuje przyklapem i szybszym przetłuszczaniem się.
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
Moje włosy również się przyzwyczaiły z tym, że do szamponu Nivea przeciwłupieżowy, a gdy zmieniłam szampon były szorstkie i bardzo się plątały.
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
To chyba jakiś skrót myślowy autorki - nie da się naprawić włosów zniszczonych mechanicznie, połamanych, spalonych kiepską trwałą, baaardzo przeproteinowanych i - oczywiście - rozdwojonych końcówek, ale da się zregenerować włosy wysuszone farbą, prostownicą itp. Dzięki olejowi połamane włosy stają się bardziej miękkie a uszkodzenia mniej widoczne, więc nawet jeśli się nie "skleją", wyglądają lepiej.
Co do "przetrzymywania włosów" - sporadycznie zdarza się, że można odzwyczaić skalp od częstego mycia, bo nie zawsze jest tak, że "skalp tak ma, że się przetłuszcza". U niektórych (np u mnie) to jest po prostu reakcja obronna na mycie silnie oczyszczającymi szamponami (ziołowe, "nadające puszystość" jak nieszczęsny Aqua light, po którym włosy wypadały mi garściami) - zamiana na łagodniejsze myjadła spowodowała, że po kilku tygodniach "odzwyczaiłam" je od codziennego mycia, bo skalp się uspokoił. Ale samo "przetrzymywanie" nic nie daje. |
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
Przyklap nie powstaje od przyzwyczajenia się włosów, ale od przeciążenia ich. Widocznie stosujesz szampony i odżywki ze zbyt dużą ilością środków powłokotwórczych, które oblepiają włosy.
Włos uszkodzony nie sklei się, nie zlepi, czy co tam jeszcze wymyślają niektórzy. Po prostu po odżywce, masce, oleju będzie wyglądał lepiej. I o to przecież chodzi. |
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
Wszystkie te mity oraz wiele innych znam, dzięki przeglądaniu bloga na ten temat. Niemniej często się słyszy,że włosy powinno się myć wymiennie dwoma szamponami - natomiast u mnie sprawdza się jeden niezmienny szampon. Myślę, że każdy powinien obserwować sam swoje włosy i na tej podstawie ułożyć odpowiednią linię pielęgnacji
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
zgadzam się z opinią powyżej
każdy sam musi dojśc do tego co najlepiej służy własnym włosom
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie, każde włosy są inne i każdy ma sam na własne różne sposoby. Jednak przesadna pielęgnacja też może przynieść więcej szkody niż pożytku. Zawsze trzeba mieć jakiś umiar
|
|
|
|
#27 |
|
Nie depcze krokusów
|
Twoja przedmówczyni napisała, że każde włosy są inne i reakcje mogą być u różnych ludzi skrajnie różne. Ty nie masz szopy, ale ona by miała i na pewno nie napisała tego, by Ci wytknąć codzienne mycie.
|
|
#28 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
napisałam tylko o własnych doświadczeniach. Każdy myje tak często jak musi, to sprawa indywidualna
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Świetny i jakże prawdziwy artykuł ! Gratulacje!
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Lubię takie artykuły, "obalające" i uświadamiające
|
|
Nowe wątki na forum Artykuły i newsy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:56.

A ja mam tego już po dziurki w nosie, bo dobrze wiem, że gdybym swoich włosów każdego dnia nie umyła, to mogłabym otworzyć małą fabrykę masła i dorobiłabym się łupieżu oraz wypadających włosów.

każdy sam musi dojśc do tego co najlepiej służy własnym włosom