|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Wedding planners/ konsultanci ślubni?
Cześć forumowiczki
![]() Mój cudowny dzień zaplanowany jest na sierpień 2016, ale już powoli zaczynam myśleć o przygotowaniach W sumie chciałabym ogarnąć wszystko sama, ew. z małą pomocą rodziców - zależy mi, żeby to był NASZ (mój + narzeczonego) ślub i wesele. Tak sobie pomyślałam, że może warto skorzystać z usług jakichś wedding plannerów - chyba obecnie nie jest to już takie drogie....co sądzicie? Jakieś doświadczenia? Może Wasze koleżanki?Z góry dzięki za pomoc! |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wedding planners/ konsultanci ślubni?
Cytat:
jedyne co to wzielam dekoratorkę, ale robie duzo sama. potrzebuje Jej zeby mi te moje rzeczy + kwiaty na sali w dniu slubu ogarnela bo ja nie zamierzam tam jechac ![]() chyba ze są jakies inne funkcje wedding planera... aczkolwiek no nie wiem czy potrzebny mi ktos zeby kontaktowal sie za mnie z orkiestrą i kwiaciarką...sama radość przygotowań ![]() wątek PM2016 juz jest... wkręc sie w temat i Ci dziewczyny we WSZYSTKIM pomogą od kwiatkow, po suknie, bizu, fotofoto, bielizne, prezenty dla rodzicow i kwestie logistyczną pt "przyjezdni goscie i 10km miedzy hotelem a kosciolem " ![]() a tak z ciekawosci: wiesz ile usługi takie kosztuja?
Edytowane przez sQuaara Czas edycji: 2015-02-14 o 17:40 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
żona bez ogona
|
Zgadzam się z przedmówczynią
Moim zdaniem taki konsultant to rzecz zbędna i jak on mi wszystko pozałatwia to jaką ja będę miała radość z planowań do ślubu i narzeczeństwa? ![]() Zapraszamy na wątek Panien Młodych 2016
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Hej,
dzięki za odpowiedzi - no właśnie już znalazłam ten wątek, dzięki Nie wiem ile to dokładnie kosztuje, ale wydaje mi się, że teraz mniej niż jeszcze kilka lat temu Jasne, że wszystko można ogarnąć samej, ale nie uważacie, że to bardziej wygodne + będzie pewność, że wszystko będzie ze smakiem + dopięte na ostatni guzik ![]() edit. reklama W sumie zastanawiam się czy faceci mogą być w tym dobrzy? Może jednak ich wrodzony dystans pomoże? :P Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2015-02-15 o 21:02 Powód: reklama |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na pewno nie urządzą Ci slubu SWOICH marzeń. tak dopięte na ostatni guzik...mawiają że to niemożliwe i wole byc sama odpowiedzialna za "Wpadkę" niż złościć sie na kogos ze NIE TAK MIAŁO BYC! ![]() moze to byc wygodne. pytanie czego bys od niego oczekiwała? dla mnie najgroszy moment bedzie ustawienie wszystkich w odpowiednim czasie w tym dniu. ale co taki konsultant za mnie innego zrobi? zaproszeń nie wybierze, dekoracji nie wybierze, listy gosci nie spisze, gosci nie usadzi przy stole.. bedzie podrzucał linki, a jezeli organizowanie slubu sprawi Ci radosc to sama przejrzysz TONY stron i znajdziesz MILION inspiracji ![]() ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- a co do kosztow..to moze mniej ale wydaje mi sie ze za taki ciągły kontakt z kims przez rok (bo tyle wypada planowac) to bedzie na bank pare tysięcy. A druga sprawa, że takie osoby chyba maja znajomosci i kontakty i mogą polecać dla prowizji a nie dla faktu ze fajne... i mozesz trafiac na droższe usługi niż normalnie. (ale tu nie chce nic osądzać bo moze tak nie byc...)
Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2015-02-15 o 21:01 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
polaczek cebulaczek
|
Wedding planner bedzie ci tez wybieral uslugodawcow - sale, fotografa, kamerzyste, dja/zespol. Dla mnie wybieranie ich robilo ogromna frajde i nie chcialabym z tego zrezygnowac. To na pewno bedzie kosztowalo 1000zl i to taki minimum moim zdaniem - wole taka kase zaplacic chociazby za drink bar
Tez jestem PM 2016 i zapraszam do naszego watku. Jak bedziesz miala jakies pytania to z checia na nie odpowiemy, wszystkie w tym jestesmy PM 2016 to najlepszy wedding planner i to za darmo
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
he he dzięki za chęć pomocy - czuję się zaopiekowana
Jasne, że urok tkwi w wybieraniu zaproszeń, kolorów itd na swoje własne wesele, ale ja tak rozumiem wedding plannerów, że są to ludzie, którzy pomogą mi pilnować wszystkich terminów + ułatwią wybór prze to np. że nie będę wybierała z 1000 różnych zaproszeń, tylko 30, które on dla mnie odsieją :P Poza tym chyba nie zawsze jest tak, że muszę wbrać salę, fotografa itd z którymi oni współpracują...serio uważacie, że takie usługi nie są potrzebne? Co by Was skłoniło do skorzystania z nich?
|
|
|
|
|
#8 | |
|
polaczek cebulaczek
|
Cytat:
Ale tak jak dalas przyklad z tymi zaproszeniami. Moze wsrod tych 970 odrzuconych od nich bylyby twoje wymarzone? No nie wiem, do mnie cos takiego nie przemawia. Mimo tego, ze mam jeszcze 1,5 roku do slubu lubie przegladac zaproszenia, jakies dekoracje. Chyba dla kazdej PM sprawia to frajde?
On oznacza, że chcę całować te same usta każdego ranka i każdej nocy przed pójściem spać. Jeśli odbierasz malżenstwo jako koniec wolności, to robisz to źle Edytowane przez zambeza Czas edycji: 2015-02-15 o 15:55 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Japońska rzepa
|
A mi się wydaje,że to subtelna reklama,wobec czego kasuję link do stronki
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie wzięłam wedding planerki i teraz żałuję. Wesele organizujemy na odległość, w okolicach gdzie mieszkają moi Rodzice. Ciężko jest z logistyką, moi rodzice też nie bardzo mogą nam pomóc jeśli chodzi o organizację, bo są bardzo zapracowani. Umowę z fotografem "podpisywaliśmy" mailowo, ale np. żeby zarezerwować noclegi dla gości, to musimy się wybrać osobiście do hotelu, nie da się tego załatwić telefonicznie czy przez maila. A fotograf i zespół i tak zalecają, żeby spotkac się z nimi osobiście i omówić pewne rzeczy, tylko że na razie się tym nie przejmuję. Przed ślubem to będę tak maksymalnie 2 dni wcześniej na miejscu, więc też będę miała mało czasu, żeby wszystko dopiąć na ostatni guzik. Także szczerze powiedziawszy, gdybym jeszcze raz miała wybierać, to na pewno bym się zdecydowała na takiego konsultanta ślubnego, fajnie jest mieć kogoś, kto jednak jest na miejscu i wszystko "ogarnia". Ale gdybym organizowała wesele w miejscu zamieszkania, to raczej odrzuciłabym taką opcję, chyba że pracowałabym od świtu do nocy
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Przy ślubach na odległość taka pomoc ma sens (ewentualnie bardzo wymagająca praca). Ale normalnie da się to wszystko ogarnąć albo samemu, albo z pomocą forum. Zresztą, nawet przy wyborze zaproszeń nie wierzę, że jest to odsiewanie z tysięcy wzorów. Inna sprawa, że Twoja wizja i gust nie zawsze pokryje się ze zdaniem konsultantki ślubnej; one też nie muszą znać wszystkich dobrych wykonawców. Bywa, że promują swoich ulubieńców - na przykladzie kwiatów - za cenę x dostaniesz na stół trzy kwiatki w słoiczku od wziętej florystki; gdy załatwisz sama - ogromna kompozycja kwiatowa od kogoś równie zdolnego. Plus koszty - są naprawdę spore.
Inna sprawa, że spotkań naprawdę nie było dużo; jedynie przy podpisywaniu umów; wystarczały telefony, maile.
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykładowo polecił kilka makijażystek, od tych gdzie 120 zł to jest cena z probą do takich co proba makijażu kosztuje ponad 100 a makijaż 300. To samo z innymi rzeczami. Standardowo kwiaty na stół idą od lokalnego florysty, ale można wybrać innych - tutaj również to kwestia ceny i gustu danej osoby. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
figa Rzadko słyszałam o takim rozwiązaniu, ale z tego co piszesz, chyba nie płacicie mu za polecenia wykonawców jakiejś marży? Tzn. poleca Wam wykonawców, ale w ramach organizacji wesela?
Z tego, co piszesz wygląda to bardzo sensownie.
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam myśl by kogoś zatrudnić bo zależało mi na pomocy załatwienia ślubu kościelnego w plenerze oraz posiadania kogoś by dopilnował wszystko w dniu samego ślubu.
Okazało się jednak, że usługi planerów są z góry ustalone w pakietach. Są tam rzeczy mniej lub bardziej potrzebne (organizacja "maratonu" po salonach z jakąś tam panią co się na modzie zna to raczej zbędna rzeczy). Za organizację kilkunastu punktów za wesele w tygodniu (pon - piątek) wołają około 5tys. Za sobotnie jest drożej, wiadomo. Poza tym cena była chyba też za okres nie ślubny czyli listopad-kwiecień czy jakoś tak. To jedna z wielu ofert ale raczej idą oni pakietami. Mi potrzebne byłby tylko nieliczne usługi a było napisane, że nie rozbijają tego na drobne i mniejsze punkty. Nie wydaje mi się by to była tania usługa. 5 tysięcy to już spora kwota a to i tak cena promocyjna. |
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
figa Bo to ma sens. Będziecie zadowoleni z wesela, salę polecicie/ ktoś z gości zechce tam urządzić przyjęcie.
Zresztą, jeśli to restauracja/ dom weselny to ma bazę usługodawców powiązanych - czyli Dj-e/ zespoły, florystki, cukiernie - korzystali z ich usług na własne imprezy. Dla oszczędnej i zabieganej pary takie rozwiązanie jest rzeczywiście fajne. Cytat:
|
|
|
#17 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to raczje kwestia inspiracji niż załatwienia...Cytat:
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja sie chyba tez zdecyduje na taka osobe,ale tylko w dniu slubu i wesela,Moja bacia mi opowiadala ze w jej rodzinnych stronach to zatrudnialo sie osobe i ta osoba nazywala sie Marszalek a jego partnerka Marszalkowa.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
ja zaangazowałam dekoratorkę zeby moje przygotowane wszystko zorganizowała na sali zebym nie musiala tam jechac
![]() kosciol tez ktos ubiera kwestia pojechania po kwiaty ![]() autobusem pokieruje swiadek
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to ja taki typ ![]() czasu mam rownie malo co Ty ale sprawia mi to ogromna przyjemnosc i od roku jest formą "wypoczynku"
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
|
chętnie bym skorzystała z usług ale u mnie wokolicy nie ma nikogo godnego uwagi, a ja mam tysiąc pomysłów na minute, trudno jakoś sobie poradze sama.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:01.

W sumie chciałabym ogarnąć wszystko sama, ew. z małą pomocą rodziców - zależy mi, żeby to był NASZ (mój + narzeczonego) ślub i wesele. Tak sobie pomyślałam, że może warto skorzystać z usług jakichś wedding plannerów - chyba obecnie nie jest to już takie drogie....co sądzicie? Jakieś doświadczenia? Może Wasze koleżanki?

No nie wiem, do mnie cos takiego nie przemawia. Mimo tego, ze mam jeszcze 1,5 roku do slubu lubie przegladac zaproszenia, jakies dekoracje. Chyba dla kazdej PM sprawia to frajde?