Izrael - Palestyńczycy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-16, 20:39   #1
Marbella85
Zakorzenienie

Izrael - Palestyńczycy

Krótko i na temat: co sądzicie na temat tego konfliktu? Są szanse, że kiedyś jako tako się dogadają? Czy uwżacie, że Izrael jest zawsze tym złym?

Chętnie poczytam Wasze opinie

Inspiracją jest dla mnie ten, moim bardzo zdaniem tendencyjny materiał:
http://wiadomosci.tvp.pl/16050248/zarzewie-wojny
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 21:28   #2
mushroomhunter
Zadomowienie

Dot.: Izrael - Palestyńczycy

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
Krótko i na temat: co sądzicie na temat tego konfliktu? Są szanse, że kiedyś jako tako się dogadają? Czy uwżacie, że Izrael jest zawsze tym złym?

Chętnie poczytam Wasze opinie

Inspiracją jest dla mnie ten, moim bardzo zdaniem tendencyjny materiał:
http://wiadomosci.tvp.pl/16050248/zarzewie-wojny
Ten konflikt trwa już tyle czasu, że wątpię, żeby możliwe było jego jakieś polubowne zakończenie. A gdzie leży wina? W 1947, a w sumie 1922 roku.
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 21:30   #3
Apelly
Wtajemniczenie

Po pierwsze: bardzo ciekawy temat.
Po drugie: cieszę się, że nie widzę jeszcze żadnej odpowiedzi, bo pewnie większość zaraz będzie przeciwko Izraelowi, ponieważ antysemityzm trwa.
Po trzecie: mam nadzieję, że nie dostanę bana za uogólnienie

Przechodząc już konkretnie do tematu - nie dogadają się, są to zbyt różniący się od siebie ludzie, może chwilowe rozejmy trwają, ale przyjaźni nigdy nie będzie.

Co mnie zawsze uderza przy tych wszystkich wiadomościach na ten temat to to, że czy to w polskiej, czy to światowej prasie, akcentuje się niedolę Palestyńczyków. Chodzi mi o przykłady, w których znów rozpoczął się jakiś atak, z jakiejkolwiek strony, to najwięcej pokazywanych jest scen, zdjęć Palestyńczyków (co nie oznacza, że po ich stronie było więcej ofiar).
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 21:33   #4
tinka2222
Raczkowanie

Jak dla mnie, to póki się kłócą o pieniądze czy surowce to można się dogadać. Natomiast jeżeli kłócą się dwie religie - to mogą się powybijać, ale żadna nie ustąpi.
tinka2222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 21:35   #5
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość
Po drugie: cieszę się, że nie widzę jeszcze żadnej odpowiedzi, bo pewnie większość zaraz będzie przeciwko Izraelowi, ponieważ antysemityzm trwa.

Przechodząc już konkretnie do tematu - nie dogadają się, są to zbyt różniący się od siebie ludzie, może chwilowe rozejmy trwają, ale przyjaźni nigdy nie będzie.

Co mnie zawsze uderza przy tych wszystkich wiadomościach na ten temat to to, że czy to w polskiej, czy to światowej prasie, akcentuje się niedolę Palestyńczyków. Chodzi mi o przykłady, w których znów rozpoczął się jakiś atak, z jakiejkolwiek strony, to najwięcej pokazywanych jest scen, zdjęć Palestyńczyków (co nie oznacza, że po ich stronie było więcej ofiar).
cieszę się, że to napisałaś, bo ja w sumie trochę się bałam
Stary 2014-07-16, 21:39   #6
mushroomhunter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tinka2222 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie, to póki się kłócą o pieniądze czy surowce to można się dogadać. Natomiast jeżeli kłócą się dwie religie - to mogą się powybijać, ale żadna nie ustąpi.
Dokładnie. Tu nikt nie ustąpi, nie ma pola do kompromisu.
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 21:45   #7
Marbella85
Zakorzenienie

No tak ale oni przecież też kłócą się o utworzenie państwa dla Palestyńczyków i o zniknięcie Izraela z ziemi.

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

W sumie mam przecież religia tam jest na drugim planie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-16, 22:03   #8
pankasztan
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość

Bo to po ich stronie jest najwięcej ofiar. Od początku tego konfliktu zginęło blisko 200 Palestyńczyków i... jeden Izraelczyk. Rakiety wystrzeliwane ze Strefy Gazy nie stanowią wielkiego zagrożenia dla Izraela.
pankasztan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 22:13   #9
201605161006
Konto usunięte

W każdym razie i jedni i drudzy mają świństwa na swoim koncie.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 22:18   #10
dominikmeller25
Zakorzenienie

tu niestety ale nikt nie ustąpi, jak jedne kręgi z Palestyny chcą rozmów, to zaraz pojawią się radykałowie i coś odwalą, gdy jedni żydzi chcą rozmów, to zaraz pojawią się radykałowie i znowu zacznie się awantura. po prostu wojna religijna trwa, jedna i druga strona z chęcią pozbyłaby się raz na zawsze konkurenta do wzgórza świątynnego.

Cytat:
Napisane przez pankasztan Pokaż wiadomość
Bo to po ich stronie jest najwięcej ofiar. Od początku tego konfliktu zginęło blisko 200 Palestyńczyków i... jeden Izraelczyk. Rakiety wystrzeliwane ze Strefy Gazy nie stanowią wielkiego zagrożenia dla Izraela.
no i to też obrazuje podejście radykałów z Hamasu (i to tych naprawdę radykałów, bo przecież część Hamasu był nawet jakiś czas temu za rozmowami), wiedzą że szans nie mają, a mimo to zamiast uzgodnić coś to uciekają się do uprowadzeń, zamachów itd które zamiast pomóc, pogarszają sytuację i zamiast coś uzyskać w rozmowach, mogą stracić.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 22:33   #11
tinka2222
Raczkowanie

Cytat:
No tak ale oni przecież też kłócą się o utworzenie państwa dla Palestyńczyków i o zniknięcie Izraela z ziemi.

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

W sumie mam przecież religia tam jest na drugim planie.
No ale po co to państwo ma być tam? Właśnie ze względów religijnych. To jest miejsce spotkania sie 3 religii monoteistycznych Jedna wielka masakra. Za niedługo i tak pewnie to będzie czarny punkt na mapie, bo ktoś to wysadzi w powietrze.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-16, 22:51   #12
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinka2222 Pokaż wiadomość
No ale po co to państwo ma być tam? Właśnie ze względów religijnych. To jest miejsce spotkania sie 3 religii monoteistycznych Jedna wielka masakra. Za niedługo i tak pewnie to będzie czarny punkt na mapie, bo ktoś to wysadzi w powietrze.
Nie tylko z powodow religijnych, ale też dlatego, że Palestynczycy nie mają swojego państwa. To, ze będzie tam islam jeżeli państwo powstanie, to pewne.
Stary 2014-07-16, 23:52   #13
michal100
Zadomowienie

Palestyna ma autonomię. To pierwszy krok w kierunku powstania Państwa,ale nic nie powstanie dopóki Hamas nie zmądrzeje. Cała ta chora akcja bierze swój początek w kretyńskiej podwójnej grze angielskiej dyplomacji w 1948r. Obiecali to samo Palestynie i Izraelowi no i mamy efekty. Historycznie racja jest po stronie Palestyny,ale trzeba się też wczuć w sytuację Izraela, który jest otoczony Arabami z każdej strony - to klasyczna sytuacja bez wyjścia. Oni się nigdy ze sobą nie dogadają - tu nawet nie chodzi o religię. Gdy rozmowy pokojowe dawały nadzieję na zakończenie konfliktu to liderzy dziwnym trafem żegnali się z życiem. Icchak Rabin w 1995 i Jassir Arafat w 2004. To wyraźny znak - wojna nie rozmowy. Chcecie rozmawiać to będziecie martwi.
Stary 2014-07-17, 10:01   #14
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez michal100 Pokaż wiadomość
Palestyna ma autonomię. To pierwszy krok w kierunku powstania Państwa,ale nic nie powstanie dopóki Hamas nie zmądrzeje. Cała ta chora akcja bierze swój początek w kretyńskiej podwójnej grze angielskiej dyplomacji w 1948r. Obiecali to samo Palestynie i Izraelowi no i mamy efekty. Historycznie racja jest po stronie Palestyny,ale trzeba się też wczuć w sytuację Izraela, który jest otoczony Arabami z każdej strony - to klasyczna sytuacja bez wyjścia. Oni się nigdy ze sobą nie dogadają - tu nawet nie chodzi o religię. Gdy rozmowy pokojowe dawały nadzieję na zakończenie konfliktu to liderzy dziwnym trafem żegnali się z życiem. Icchak Rabin w 1995 i Jassir Arafat w 2004. To wyraźny znak - wojna nie rozmowy. Chcecie rozmawiać to będziecie martwi.
Z tego co wiem, to dla jednych Palestyńczyków autonomia to za mało, dla drugich jest dobrze z autonomią. Tak samo z Izrealczykami - jedni mówią państwo palestńskie ok, drudzy niech będzie jak jest. Ci pierwsi podkreślają, że jeżeli chcą państwa to biorą za nie całkowitą odpowiedzialność i przestają wyciągać ręce do Izraela po pomoc. A w sumie przeciętny palestyńczyk, niezmanipulowany przez propagandę Hamasu chce tylko spokojnie żyć. Tytuł powinien chyba być Izrael - Hamas.
Stary 2014-07-17, 10:29   #15
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Tytuł powinien chyba być Izrael - Hamas.
racja, bo w zasadzie cały ten konflikt to właśnie konflikt Izrael - Hamas.

i wspomniano tu że ci którzy chcieli rozmawiać umierali, jakiś czas temu odkryto że truty był Arafat, Hamas zaraz oskarżył Izrael a to radykałom z Hamasu nie pasowała postawa pokojowa Arafata i to im bardziej zależało na likwidacji Arafata, zresztą widać to też było niedawno, już miały się rozmowy zacząć a tu porwano dzieciaki, przypadek? nie, po prostu standardowe działanie oddolne, góra chce rozmów, a dół chce walki na wyniszczenie albo my albo oni.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-17, 12:17   #16
tinka2222
Raczkowanie

Oni się nigdy nie dogadają. Bo jak już dojdą do porozumienia w jednej kwestii, to się nie zgadzają w drugiej. I tak w kółko
Stary 2014-07-17, 12:28   #17
michal100
Zadomowienie

Hamas to bardzo sprytna organizacja. Poprzez pomoc dla dołów społecznych "kupuje" sobie ich lojalność i bezwarunkowe poparcie. Niestety im większa słabość władz palestyńskich tym większa siła Hamasu. Nawet nie kryją się z chęcią zislamizowania zachodniego brzegu Jordanu. Gdyby nie armia Izraela i Egiptu Islam rządziłby na wielkim terytorium. W naszym żywotnym interesie jest status quo taki jaki jest obecnie.
Stary 2014-07-17, 20:00   #18
gwiazdka93
Zakorzenienie

Dziś w Krakowie na Rynku Głównym była demonstracja Palestyńczyków. Bardzo nie spodobało mi się zachowanie Żydów, którzy dosłownie ich zagłuszali...
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 21:20   #19
201607250928
Konto usunięte

Zgadzam się z tym, że tytuł powinien brzmieć Izrael-Hamas. Według mnie oni nigdy się nie dogadają, Hamas zawsze powie jakieś "ale" nie można ich usatysfakcjonować, współczuję tym Palestyńczykom, którzy są po prostu ofiarami tego konfliktu. Znam kilka osób z Izraela, jak się zapytałam ten konflikt, opowiedzieli mi że nigdy nie wiadomo, kiedy Hamas wystrzeli jakieś rakiety. Nie dziwię się, że tam służba wojskowa jest obowiązkowa i nikt nie marudzi. (Nie bronię w żaden sposób Żydów, po prostu każda ze stron, szczególnie cywile są ofiarami konfliktu, który wydaje się być nie do rozwiązania).
201607250928 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-18, 16:15   #20
Imperialista
BAN stały

Oczywiście, że stoję po stronie Palestyńczyków. Mieli obiecane swoje państwo przez ONZ, a kazano im zadowolić jakąś śmieszną autonomią. I dopóki atakują izraelskich polityków, sędziów, żołnierzy i policjantów, nie widzę w tym nic złego, bo walczą o niepodległość.

Swoją drogą ostatnia mądrość pewnej Pani z żydowskiego parlamentu. Wszyscy podniecają się Korwinem-Mikke, ale w Knesecie są ciekawsi posłowie:
http://narodowcy.net/europa-i-swiat/...w-musza-zginac

Wpiscie sobie w google "Ayelet Shaked" i to samo znajdzie się na stronach angielskich.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-18, 16:57   #21
201605161006
Konto usunięte

Ja na Żydów ogólnie zawsze będę cięta, moim zdaniem są w tej chwili strasznie roszczeniowi, do tego mają te swoje rytualne maltretowanie zwierząt, czego NIE TOLERUJĘ. Podobno ostatnio nasi kochani posłowie przepchnęli ustawę, by nie tylko polscy, ale i zagraniczni Żydzi mogli ubiegać się o renty kombatanckie (czy jakoś tak) . A dla własnego narodu kurna głupie tuski nie chcą zrobić nic dobrego.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-18, 17:05   #22
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
I dopóki atakują izraelskich polityków, sędziów, żołnierzy i policjantów, nie widzę w tym nic złego, bo walczą o niepodległość.

Swoją drogą ostatnia mądrość pewnej Pani z żydowskiego parlamentu. Wszyscy podniecają się Korwinem-Mikke, ale w Knesecie są ciekawsi posłowie:
http://narodowcy.net/europa-i-swiat/...w-musza-zginac

Wpiscie sobie w google "Ayelet Shaked" i to samo znajdzie się na stronach angielskich.
tylko że z zimną krwią zamordowali dzieciaki ostatnio i za ten czyn dla mnie są zwykłymi s☠☠☠☠ysynami a nie ludźmi walczącymi o niepodległość, no ale Tobie takie osoby imponują i zawsze znajdziesz usprawiedliwienie dla ich bestialskich czynów.

no i co z tego że ta posłanka tak powiedziała? Korwin też pieprzy bzdury ale jak on pieprzy to aż ze szczęścia spać nie możesz i rozpływasz się nad geniuszem swojego Krula, no ale on może pieprzyć i zachowywac się jak prostak inni już tego prawa nie mają, bo przecież tylko on jest Krulem.
kretynów takich jak ta kobieta i Korwin należałoby eliminować z polityki, ale po prostu się nie da, bo niestety ale takie są prawa demokracji.
Stary 2014-07-18, 18:34   #23
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
tylko że z zimną krwią zamordowali dzieciaki ostatnio i za ten czyn dla mnie są zwykłymi s☠☠☠☠ysynami a nie ludźmi walczącymi o niepodległość, no ale Tobie takie osoby imponują i zawsze znajdziesz usprawiedliwienie dla ich bestialskich czynów.
A później ofiarą Żydów padł 16-letni Palestyńczyk ... Z tym, że w tym przypadku oczywiście nie ma winnych, a w sprawie 3 młodych Żydów zaczęto burzyć domy podejrzanych i zatrzymano 500 osób.

Cytat:
no i co z tego że ta posłanka tak powiedziała? Korwin też pieprzy bzdury ale jak on pieprzy to aż ze szczęścia spać nie możesz i rozpływasz się nad geniuszem swojego Krula,
Korwin chce mordować matki, za to że ich synowie walczą o niepodległość?

Edytowane przez Imperialista
Czas edycji: 2014-07-18 o 18:38
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości