![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Granica między koleżeństwem a zauroczeniem
Do założenia tego wątku natchnęła mnie w pewnej części rozmowa, jaką odbyłam niedawno na chacie na innym forum.
Dotyczyła ona właśnie dwóch kwestii- czy istnieje przyjaźń damsko-męska oraz kiedy rozpoznać że jemu/jej zależy na czymś więcej niż zwykłym koleżeństwie. Temat przyjaźni damsko-męskiej zostawię chwilowo, bo na ten temat ilu ludzi tyle przekonań, chciała bym jednak zaprosić do dyskusji o drugiej kwestii ![]() Przyznam szczerze, że ja osobiście należę raczej do osób, które z uporem maniaka nie zauważają, że komuś się podobają. Wszystkie zachowania praktycznie potrafię zepchnąć na karb właśnie koleżeństwa- a no bo lubi, to to robi. Może to jakieś podświadome odpychanie od siebie facetów, a może to zbytnie patrzenie na swój przykład- bo zwykle staram się wyjaśnić sytuację zgodnie z zasadą "dlaczego ja bym zrobiła/zachowywała się tak a nie inaczej". Z drugiej strony wydaje mi się, że równie niezdrowe jest popadanie w przesadę w stylu "zaprosił mnie na obiad do knajpy, to znaczy że na pewno mu się podobam! Kocha mnie!" Zapewne prawda leży gdzieś po środku, a nie na skrajnościach, jestem tego świadoma ![]() Jednak ciekawi mnie JAK ludzie wyczuwają, ze ktoś do nich 'czuje miętę'. Kiedy rozpoznać- czy osoba z którą spędzasz sporo czasu, masz wspólne zainteresowania i ciekawie się z nią rozmawia ma ochotę na coś więcej czy jest tylko kolegą/znajomym. Oraz jak nie popadać w skrajności- nie być ani za bardzo "tylko koleżanką" ale też nie nad interpretować zachowań innych do granic absurdu. Zachęcam do rozmowy. Jeżeli podobny temat już gdzieś istnieje- to bardzo przepraszam. Przeglądałam wyszukiwarkę ale nie znalazłam tego, czego szukałam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Granica między koleżeństwem a zauroczeniem
Kontakt wzrokowy jest ważny, spojrzenie dużo mówi..takie przedłużone, przytrzymujące wzrok towarzysza może znaczyć "coś tam więcej". Chęć kontaktu fizycznego. W fazie o której mówisz to często próby jak najczęstszego przypadkowego (powiedzmy) dotykania, muśnięć, siadanie bardzo blisko, tak, że np. na ławce dotykacie się bokiem ciał itp
![]() Tak sobie myślę, że nigdy nie miałam problemu z odebraniem tego typu przekazu właściwie. Ani z nadinterpretacją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Przede wszystkim na takich spotkaniach- eskalacja dotyku, stopniowego, coraz większego zbliżania się do siebie. Jeżeli jednak chłopak tego nie wykazuje, to często go uznajemy za dobrego kolegę, i czasem jest to prawda, jednak częściej potajemnie się w nas podkochuje- i na to nie ma sposobu by wyczuć, jeśli nie ma typowych objawów. Możesz sobie poczytać coś o mowie męskiego ciała,oznakach zainteresowań itp. takich artykułów jest multum, chociaż sporo jest też mocno przesadzonych. Tak myślę.. Natomiast co do przyjaźni damsko-męskiej. Kiedyś "znajomy" powiedział mi "facet nigdy nie przyjaźni się z kobietą, która według niego jest atrakcyjna. jeśli uważasz, że to przyjaźń, to być może. ale tylko z twojej strony tak to wygląda, on chce/będzie chciał czegoś więcej. zawsze." No cóż, z autopsji i znanych mi przypadków, zawsze się to potwierdza. Aczkolwiek możliwym jest, że zdarzają się pewne wyjątki, czego bardzo zazdroszczę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dla mnie to się po prostu czuje. sposób, w jaki ktoś na Ciebie patrzy (najczęściej patrzenie na usta, zauważyłam), jakieś pojedyncze gesty, muśnięcia... i dłuuugie rozmowy na wszelkich portalach społeczniościowych/długaśne smsy dzień w dzień. wtedy wiedz, że coś się dzieje.
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Hej! Z uporem maniaka nie zauważasz? To witaj w klubie
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post35428163 Zerknij, Dziewczyny fajne rzeczy pisały. Pozdrawiam Cię serdecznie (z pełnym zrozumieniem sytuacji). ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Długie smsy- hmm, a smsy dotyczące wspólnego hobby też się liczą? Długie i to od osoby która podobno jest sporą anty-fanką takiego typu komunikowania się? Nie jest pójście mi na rękę, ponieważ ja z kolei potrafię pisać baaaaaardzo duże ilości smsów :PP ?
A z tym wzrokiem- to kurczę, ja zawsze patrzę w rozmowie prosto w oczy rozmówcy. W sensie- nie cały czas, wiadomo, że tak się nie da, ale skupiam na nim swoją uwagę i naprawdę słucham tego co mówiąca osoba mówi. Obojętnie czy to kobieta czy mężczyzna. Na serio tak się okazuje swoje zainteresowanie? Myślałam, że tylko szacunek dla drugiej osoby i przekaz "jesteś interesujący, słucham cię". |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ach, i jeszcze ukradkowe spojrzenia, one też się liczą o ile je dostrzeżesz oczywiście ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-09-14 o 00:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 835313362e9486e3c9442f08647b1f88dd16e422_65652de798c50 Czas edycji: 2012-09-14 o 00:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
[1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;36515509]Dziewczyny, załamałyście mnie... Tego naprawdę nie można zwalić na dobre koleżeństwo?
![]() Chyba nie...czemu się załamałaś? czyżby ktoś był bliżej zainteresowany ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-09-14 o 00:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Jestem przykładem tego, jak baaaardzo można się pomylić w takiej sytuacji... Tak więc dla mnie granicą jest jasna, werbalna deklaracja, że chciałoby się zmienić status relacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Też się wystraszyłam, bo z tego co piszecie wynika, że nieświadomie flirtuję z moim kumplem, a i on może chcieć ode mnie czegoś więcej...
![]() Też mam problem z odczytywaniem takich informacji. Albo czegoś nie widzę, albo widzę za dużo. A sama albo robię za dużo, albo nie robię nic ![]()
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Mam trójkę kumpli i do każdego mogę przypisać takie zachowanie
![]() Przytulanie, bawienie się moimi włosami, "łapanie" mnie wzrokiem, to że pozwalają mi spać na sobie w autobusie... Tak kumple robią, prawda? ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
[1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;36515624]Mam trójkę kumpli i do każdego mogę przypisać takie zachowanie
![]() Przytulanie, bawienie się moimi włosami, "łapanie" mnie wzrokiem, to że pozwalają mi spać na sobie w autobusie... Tak kumple robią, prawda? ![]() (...)[/QUOTE] hmmm...no nie wiem..jak dla mnie to oni są bliżej Tobą zainteresowani ale ja byłam tak dawno w szkole, że pewnie sporo się zmieniło ![]() ![]() Mick nie sposób się z Tobą nie zgodzić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Odnośnie tych sygnałów, to podobno widać w oczach. [podobno, bo ja ludziom nie patrzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
[1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;36515858] No i dążenie do częstych spotkań, pojawianie się w tych samych miejscach, ogólne zainteresowanie daną osobą.[/QUOTE]
A czy dążenie do częstych spotkań nie wynika właśnie ze zwyczajnej, koleżeńskiej sympatii? Przecież, jeśli ludziom fajnie spędza się czas razem, to go razem spędzają i już. Jeszcze co do tych niby przypadkowych dotknięć i zaczepek. Faceci tak po prostu mają, że lubią sobie dziewczynę "musnąć". Nie przypisywałabym temu większego znaczenia... I jak się tu połapać?! Edytowane przez 201705080934 Czas edycji: 2012-09-14 o 08:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Hmm to czy się komuś podobam po prostu czuję i tyle. Jeszcze nigdy ta intuicja mnie nie zawiodła
![]() Co do przyjaźni damsko męskiej i zauroczenia... to podam przykład kolegi, któremu kiedyś się podobałam (ale nic nie robił bo wiedział, że bliżej jestem z jeszcze-nie-tż) a teraz on traktuje mnie jak kumpla a ja go jak koleżankę... ale przyjaciółmi bliskimi i tak nie jesteśmy i nie będziemy bo nie wierzę w takie coś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja też uważam, że to się po prostu czuje, gdy jest to odpowiednia osoba...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mam masę kolegów i wszystkie te zachowania występują, czyli muśnięcie, czy jak ktoś napisał, stykanie się, przedłużone spojrzenia i wg...ale wiem, że nigdy między nami nic nie będzie. Więc generalnie trudno jest to zauważyć, dlatego ja wolę dosłowne znaki
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Mam jednego przyjaciela i wiedziałam od początku, że nie oczekuje niczego więcej, bo kobieta to po prostu widzi. Tak jak już dziewczyny napisały: sposób w jaki na Ciebie patrzy, chce być blisko twojego ciała, przypadkowe dotknięcia itp. No i wydaje mi się, że komplementy mają też duże znaczenie. Bo jeśli chłopak od początku prawi mi je, to widzę, że mu się podobam jako materiał na dziewczynę a nie koleżankę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
tylko że takie sygnały mogą być też oznaką zainteresowania, ale skierowanego tylko na fizyczność, a nie od razu poważną relację. trzeba być ostrożnym.
ale zgadzam się z Wami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ostatnio mam sposób na poradę od mojego kumpla- jesteśmy jak rodzeństwo, totalnie aseksualni dla siebie, on ma dziewczynę itd. Jego skuteczność oceniania moich "przyjaciół" wynosi, jak do tej pory, 100%. Tylko problem jest też w tym, że jeśli wg niego mój "przyjaciel" chce czegoś więcej, to moja rekacja jest najczęściej "Jasne ![]() ![]() Ja jestem już przypadek specjalny. Z moim eksem było tak, że zorientowałam się, że mu się podobam wtedy, gdy mnie pocałował ![]() ![]() Zawsze jakaś metoda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() No i tak : niektórzy są właśnie tacy "przytulaśni" i nie można tego brać tak na serio, ale są tacy, którzy każdy dotyk traktują poważnie i wtedy trzeba brać to już jako takie nieśmiałe wyznawanie zainteresowania. ![]() Analizowanie tego to ponad moje siły, wracam do fizyki, ona jest prostsza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Dobra, a teraz Was zażyję
![]() Ha, i co teraz? Zainteresowany czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
"You show the lights that stop me turn to stone.." Edytowane przez kinguśka Czas edycji: 2012-09-15 o 23:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
To takie wypytywanie mimochodem, badanie gruntu raczej. Bez obsesji i oznak świadczących o psychopatii. Może zainteresowany, ale nic z tego nie będzie, skoro od tak długiego czasu trzyma łapy przy sobie
![]() Zresztą, racja, skoro kremówki są papieskie, to koleś do kitu, skreślam ![]() Skoro zainteresowany, to czemu nie zaprasza na randkę, nie dotyka, dlaczego, dlaczeeego?! Edytowane przez 201705080934 Czas edycji: 2012-09-15 o 23:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.