|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Maść ochronna w witaminą A-pod oczy?
Witam serdecznie.
Mam lat 16. Moja skóra wokół oczu jest stanowczo przesuszona, tak samo na czole, mimo iż mam trądzik. Wyda się to bardzo, bardzo dziwne ale mam bruzdy, nazywam to zmarszczkami ![]() Sadzę, że to trochę wynik stosowania np. żeli do mycia twarzy, które przypadkiem serwowałam w okolice oczu, a nie było to wskazane. Jednak mam stale "suche" czoło, w "bruzdach". Proszę nie wyobrażać sobie nastolatki ze zmarszczkami jak 70-o latka ![]() Przechodząc do sedna pytania: Mam cerę trądzikową. Czy mogę stosować Maść z witaminą A również pod oczy? Skład: Wit. A 800 j.m/g subst. pomocnicze: wazelina biała, Palsgaard 0291, aromat cytrynowy, woda oczyszczona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Maść ochronna w witaminą A-pod oczy?
ja tak zawsze robię jak mam jakieś mocniejsze łuszczenie na twarzy. maść z witaminą A jest tania i niezawodna (w moim przypadku ;p). więc według mnie nie masz się czego obawiać i możesz ją zastosować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Też mnie to zastanawia czy tak można, bo choć mam dopiero 19 lat to widać już u mnie zmarszczki mimiczne, które zrobiły mi się przez to, że nie widziałam dobrze z tablicy i aby lepiej widzieć z daleka marszczyłam czoło.
Teraz już tak nie robię, ale chciałabym się pozbyć tych "mini" zmarszczek jakoś delikatnie, nie używając żadnych kremów przeciwzmarszczkowych, które nie napewno nie są odpoiednie dla mojej skóry. Czy mogę tę maść stosować na czoło i czy to mi pomoże? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Używałam maści z wit. A pod oczy i kompletnie nic nie pomogła.
Jedynie używam jej na noc na usta, wtedy są bardzo miękkie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Sorki, że odświeżam stary topic, ale chciałam spytać:
czy maść ochronna z wit. A nie jest szkodliwa na oczy? Mam AZS i smaruję tym całe oczy, łącznie z powiekami (bo są popękane i pieką), nie wiem, czy to nie szkodzi na wzrok, bo na pewno odrobinę przenika przez powieki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.